Automehaničar

Imati dobrog automehaničara je veoma bitno za svakog ko zavisi od sopstvenog vozila, naročito zbog različitih kvarova i oštećenja kojima vaš automobil može biti izložen.

Automehaničari su veoma traženi zbog povećanog obima posla, otuda razlog zašto se mnogi odlučuju za ovaj zanat. Biti automehaničar je veoma rasprostranjeno zanimanje, koje je dobro plaćeno i pruža vam sigurnost. 

Bitni preduslovi za obavljanje posla automehaničara su posedovanje izuzetne fizičke snage i izdržljivosti, zbog same prirode posla, i znanje iz mehanike, koje ćete najbolje usvojiti na kursu za automehaničara.

Ova struka stalno napreduje, a ujedno se i automobilska industrija konstantno razvija, zbog čega automehaničari moraju biti u toku sa trendovima i spremni na stalnu edukaciju.

Osnove ovog posla naučićete kroz teorijski deo, a u okviru praktičnog dela, koji pohađate u radionici, u potpunosti ćete se izveštiti za obavljanje svih intervencija.

Proces celokupnog učenja je obuhvaćen kursom za automehaničara, a u nastavku teksta ćete saznati šta je to što treba da znate o ovom poslu i šta vas očekuje na samom kursu.

Šta je posao automehaničara?

Posao automehaničara podrazumeva uklanjanje kvarova i oštećenja na motoru automobila, njegovo popravljanje i servisiranje. Da bi profesionalno obavljali svoj posao, morate biti u potpunosti upoznati sa tim kako funkcioniše motor, morate znati sve njegove delove, princip rada i sve procese. 

Automehaničari su dovoljno stručni da utvrde kvar, kao i postupak njegovog uklanjanja.

Posao obavljaju u radionicama i veoma često može biti teško i naporno, jer su izloženi štetnim materijalima, nepovoljnom položaju prilikom rada i prekovremenom radu zbog povećanog obima posla.

Prilikom servisiranja vozila, automehaničari proveravaju delove motora i utvrđuju uzrok kvara, ispituju položaj motora, njegovu potrošnju, temperaturu, mehanizme kočenja i obavljaju rutinski pregled svećica. 

Posao može biti kompleksan jer su i uzroci kvara mnogobrojni, pa se od automehaničara zahteva detaljno znanje o radu automobila i svih njegovih sistema, kao i dijagnostika i rešavanje problema, ali i veštine koje će ga uvrstiti u profesionalne automehaničare.

Nakon što vlasnik automobila saopšti u čemu je problem, automehaničar proverava motor u toku same vožnje ili upotrebom specijalnih alata za testiranje. Ukoliko je veći kvar u pitanju, motor se mora rastaviti da bi se detaljno ispitao, zatim se moraju očistiti njegovi oštećeni delovi i zameniti novim ili se, u nekim slučajevima, mora brusiti motor i obnoviti njegovo ležište.

U radu koriste ručne alate, električne merne instrumente, brusilice, dizalice i sredstva za čišćenje.

Ipak, postoje i određeni uslovi za obavljanje ovog posla za koje treba da znate pre nego što uopšte započnete kurs za automehaničara, a to su fizička izdržljivost i snaga. Osim ovih primarnih uslova, veoma je bitno da imate dobru koordinaciju pokreta, spretne ruke i dobar vid i sluh. 

S obzirom na izloženost jakim hemijskim supstancama, nije pogodno da obavljate ovaj posao ukoliko imate neke alergije ili smetnje u vezi sa disajnim organima. 

Kurs za automehaničara je osmišljen da kroz teoriju i praksu steknete neophodno znanje i veštine koji će vam poprilično olakšati rad. On se sastoji iz teorijskog i praktičnog dela. Teorijski deo podrazumeva sticanje znanja o elektrotehnici, hidraulici, pneumatici, automehanici, elementima strojeva, motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Praksa se odvija u automehaničarskoj radionici, gde ćete primeniti usvojena znanja.

Nakon završetka kursa za automehaničara, bićete osposobljeni za:

  • sve vrste mehaničarskih poslova;
  • električarske poslove;
  • utvrđivanje uzroka problema;
  • rešavanje kvarova;
  • efikasno korišćenje alata i servisne opreme;
  • redovno čišćenje radionice.

Znanje koje se stiče na obuci odnosi se na savladavanje tehnika, servisiranje, popravljanje i održavanje vozila. Uz to, akcenat se stavlja i na mere zaštite na radu u vezi sa svim poslovima koje obavlja automehaničar.

Šta sve obuhvata kurs za automehaničara?

U okviru kursa za automehaničara dobićete sve potrebno znanje kako biste posao obavljali uspešno, kvalitetno i profesionalno. 

Teorijski deo će vam obezbediti znanje iz oblasti ugradnje, održavanja i popravljanja pneumatskih i hidrauličnih sistema. Obuka za automehaničara vas osposobljava da detaljno procenite funkcionalnost motornog vozila, istovremeno poštujući tehnička uputstva i propise. 

Kurs za automehaničara će vas naučiti metodičkom ispitivanju, procenjivanju obima kvara, utvrđivanju uzroka, što zapravo spada u dijagnostički deo. Da biste bili dobar automehaničar, morate biti dobar dijagnostičar, koji odmah zna kakva je dalja procedura i koliko je potrebno da bi se servisiralo određeno vozilo.

Praktični deo kursa je ipak najvažniji, s obzirom na to da je u pitanju zanatski posao. Teorija će vas samo naučiti osnovama, koje se većinski odnose na utvrđivanje uzroka kvara i objašnjavanje koraka koje treba preduzeti prilikom intervencije. 

Praktični deo podrazumeva rad u automehaničarskoj radionici, koji će vas osposobiti za utvrđivanje stanja pokretnih i nepokretnih delova motora, mehaničkih oštećenja, razvodnih mehanizama, procenjivanje funkcionalnosti i ispravnosti motornih vozila, za šta vam je potrebna obuka neko određeno vreme.

Postanite i vi polaznik kursa za automehaničara!

Ukoliko se interesujete za posao automehaničara, pružamo vam mogućnost da na kursu za automehaničara steknete sve što vam je potrebno da biste postali vešt automehaničar.

S obzirom na to da danas ne postoji osoba koja ne poseduje automobil, potreba za kvalifikovanim automehaničarima je ogromna.

Prijavom na kurs možete postati polaznik već danas, a veoma brzo i profesionalni automehaničar.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Grad / Mesto: Novi Sad, Senta, Beograd ... | Cena: 27000 din | Početak: 27.06.2024 | Trajanje: 3 meseca (60 časova teorije + 240 časova prakse) Saznaj više
Pogledajte online kurseve
Prikazani su rezultati 1 - 1 od ukupno 1