3D animacija

3D animacija je grafička tehnika koja koristi kretanje kako bi oživela likove i objekte, a najčešće se primenjuje u kreiranju video igara, filmova i TV emisija. 

U poslednje vreme, njena popularnost raste i to sa razvojem kompanija i njihovom potrebom za promociju. Zato se 3D animacija koristi za kreiranje materijala za kompanije koji im mogu pomoći u plasiranju svojih proizvoda i usluga.

3D animacija je izvanredna umetnička forma koja vam omogućuje da ispoljite vašu kreativnost i maštovitost, a nudi i izbor tehnika po kojima prednjači u odnosu na 2D modeliranje.

Da biste se uopšte bavili 3D animacijom, potrebno je dosta truda i rada, a najbolji način da postignete nivo znanja koje će vas kvalifikovati za posao je kurs 3D animacije.

U ovom tekstu ćete više saznati o 3D animaciji, šta su 3D animacije i kako se kreiraju.

Šta je 3D animacija?

3D animacija se odnosi na kreiranje trodimenzionalnih pokretnih slika koje se generišu u posebno dizajniranom softveru za 3D animaciju. Njime se stvara iluzija kretanja kojom se oživljavaju likovi i objekti. 

3D animacija će dostići pun efekat ukoliko se oslonite na vašu ciljnu grupu. Na primer, postoje određene tehnike koje se primenjuju u nekom projektu ili koje odgovaraju određenoj publici, pa za razliku od 2D animacije koje stavljaju naglasak na kreativnost, 3D animacije mnogo realističnije oslikavaju likove i objekte. Osim ciljne grupe i onoga šta ona preferira, ove 2 vrste animacije se mogu razlikovati i po budžetu i po vremenskom okviru.

One su široko korišćene u medicini, u oblasti nekretnina, ali i marketingu. Mnoge kompanije ih koriste i za svoje prezentacije, jer su vizuelno efektne i imaju interesantnu grafiku. Stambeni kompleksi ih koriste za kreiranje rendera svojih nekretnina, pa kupci imaju uvid u to kako izgledaju, te nema potrebe da ih gledaju uživo.

Proces kretanja je podeljen na 3 faze:

 • modelovanje;
 • raspored i animacija;
 • renderovanje.

Modelovanje

3D modelovanje je faza u kojoj se generišu likovi i objekti uz pomoć alata za modelovanje ili skeniranjem stvarnih objekata u računar. 

Obe tehnike su veoma korisne jer vam nude potpunu kontrolu nad izgledom i dizajnom i štede vam vreme. U ovoj fazi morate dodati teksturu jer likovima i objektima daje realističniji izgled.

Raspored i animacija

Nakon faze modelovanja, prelazi se na fazu rasporeda i animacije gde su modeli animirani u svakoj pojedinačnoj sceni.

Prvo se određuje raspored i to dodavanjem likova i objekata, a zatim i dodeljivanjem promenljivih animacije o čemu će više reči biti na kursu 3D animacije. Ceo proces mora biti postepen, te postoje određeni koraci.

Postoji više različitih programa za 3D animaciju na tržištu, od koji su najpoznatiji:

 • Autodesk Maya – softver za 3D kompjutersku grafiku, koristi se za modelovanje, simulaciju i renderovanje. Koristi se za izradu interaktivnih 3D aplikacija, animiranih filmova, 3D igara, TV serija i vizuelnih efekata;
 • Adobe After Effects – koristi se za kreiranje pokretne grafike i specijalnih vizuelnih efekata u video snimcima, internet sadržaju i prezentacijama;
 • Autodesk 3ds Max – softver za modelovanje, 3D animaciju i renderovanje koji se najčešće koristi pri izradi video igara, filmova, reklama i u arhitekturi;
 • Autodesk AutoCad – ovo je najpopularniji program za crtanje, projektovanje i modifikovanje i njime se služe grafički dizajneri, inženjeri, arhitekte.

Renderovanje

Ovo je faza u kojoj se svaka scena generiše u gotovu sliku za šta će vam biti potreban specijalan softver jer običan računar ne može da podnese ceo proces i odradi ono što je potrebno.

Što se tiče samog izgleda, on zavisi od vrste projekata i vizuelnih preferencija, pa u skladu sa tim, proizvod može biti veoma realističnog izgleda ili može predstavljati određeni umetnički stil.

Koje su odgovornosti 3D animatora?

U zavisnosti od video produkcije i vrste projekta, dužnosti 3D animatora se mogu razlikovati. Početna faza u svakom projektu se odnosi na istraživanje, planiranje i adekvatnu pripremu (prikupljanje svih informacija i postavljanje opšteg cilja) nakon čega se može pristupiti tehničkom delu.

Posle istraživanja, animator odlučuje koje će tehnike primenjivati, na primer kako da postavi ključne kadrove.

Animator je odgovoran za prikazivanje scena i animaciju mora klijentu da dostavi u željenom formatu. Odgovornosti 3D animatora variraju i od veličine kompanije ili projekta.

Kako se postaje 3D animator?

Znanjem i vežbanjem ćete dostići nivo potreban da biste se bavili ovim poslom. Kurs 3D animacije će vam pružiti neophodno znanje, dovoljno da se možete samostalno baviti 3D animacijom.

Možete preuzeti neke besplatne modele i vežbati animiranje likova i objekata.

Od 3D animatora se očekuje da zna kako funkcioniše snimanje pokreta i kako da podesi ključne kadrove kako bi usavršili pokrete lica i tela.

Znanja koje ćete steći i koja će vas osposobiti da se profesionalno bavite ovim poslom su:

 • mehanički dizajn;
 • mehaničke operacije;
 • težina i fizika;
 • pokreti lica i prikazivanje različitih raspoloženja.

Kreirajte i vi 3D animaciju!

U ovom tekstu smo vam pružili uvid u to šta su 3D animacije, koje su faze u kreiranju, odgovornosti 3D animatora i koja znanja možete steći na kursu 3D animacije.

Da biste se uopšte bavili ovim poslom, potrebno je da imate tehničko predznanje, posedujete kreativnost, a sva ostala znanja ćete steći na časovima.

Na kursu 3D animacije usvojićete napredna znanja i veštine, upoznaćete se sa softverom i naučiti profesionalne tehnike. 

 

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Grad / Mesto: Novi Sad | Cena: 144000 din | Početak: 10.09.2024 | Trajanje: 15 nedelja / 120 časova Saznaj više
Pogledajte online kurseve
Prikazani su rezultati 1 - 3 od ukupno 3