Kako postati bloger?

Imate idealnu priliku da iskažete svoj stav, budete krajnje subjektivni, podelite iskustva aktivno sa svojom ciljnom grupom ako se bavite baš ovim poslom.

Kako postati bloger, šta jedan blog post treba da sadrži i gde se možete promovisati – odgovore na ova pitanja saznaćete u ovom tekstu, koji objašnjava razvojni put od početnika do uspešnog blogera.

Ko su blogeri i čime se bave?

Blogeri su osobe koje zarađuju od pisanja tekstova, tj. blogova, i to onih kojima ostvaruju uticaj i grade reputaciju i čiji je cilj da informišu, edukuju i zabave publiku.

Uspešni blogeri imaju svoj stil, odlično poznaju tematiku i imaju publiku koja to poštuje i koju interesuju njihovi tekstovi. Postati bloger je jednostavno, ali biti uspešan i održavati reputaciju je prilično zahtevno, jer se od vas očekuje da budete svoji, ne skrećete sa teme i suštine i da budete veoma strpljivi, jer se rezultati ne dobijaju preko noći.

Ako želite slobodno da svoje ideje i misli pretočite u svoje tekstove, blog je format u kojem možete to ostvariti jer pišete o čemu želite i na način koji vama najviše odgovara. Potrebno je da se opredelite za jednu temu, a najpopularnije teme u svetu blogera su muzika, hrana, likovna umetnost, tehnika, igrice, sticanje poslovnih veština i finansije

Blogeri se mogu posmatrati i kao influenseri s obzirom na to da žele da ostvare uticaj na svoju publiku, pa se osim video-formata (youtuberi) veoma dobro kotiraju i pisani sadržaji.

Pisanje bloga je odličan način da iskažete svoje mišljenje i stavove. Imate slobodu da pišete veoma lično, ali rezultati će biti vidljivi samo ako dobro poznajete temu o kojoj pišete i stojite iza svojih reči. Zato je vrlo bitno da steknete kredibilitet i autoritet u svojoj oblasti, jer će vam vaša publika verovati i imaćete sve više posetilaca na svom blogu.

Da biste napravili svoj blog, izaberite temu kojom ćete se baviti i koja vam najviše leži. Onaj ko bude čitao vaše tekstove želi da dobije sve potrebne informacije, zato je važno da posedujete znanje iz oblasti o kojoj pišete.

Zatim odaberite ime po kojem će vaš blog biti prepoznat kao i bilo koji drugi brend. Taj naziv mora biti originalan i autentičan, pa čak i ako ne objašnjava ono čime se vi bavite. Ukoliko je ime vašeg bloga specifično, vaši čitaoci će pored velikog broja konkurenata tačno znati ko ste i o čemu pišete.

Da biste postali uspešan bloger, potrebno je da posedujete određene sposobnosti i veštine:

 1. Veštine pisanja – S obzirom na to da je vaš posao pisanje, potrebno je da sa lakoćom baratate rečima, ali i da imate prepoznatljiv stil i znate da prenesete poruku ljudima.
 2. Komunikativnost – Interakcija sa publikom je od presudnog značaja ukoliko vam je cilj da održite svoju reputaciju. Komunikacija sa ciljnom grupom se ogleda u vidu pohvala, komentara i kritika, što vas čini kvalitetnim blogerom kome je bitno šta njegovi čitaoci misle.
 3. Kreativnost – Ova veština će privući vaše čitaoce jer ćete umeti svojim tekstovima da zabavite publiku. Veština originalnog prezentovanja sadržaja će vas izdvojiti od konkurencije.

Kako napraviti blog?

Većina svoj blog pokreće tako što napravi sajt ili svoj sadržaj plasira na nekoj od poznatih platformi kao što su Medium i Tumblr. Ipak, ako želite da briljirate i u budućnosti više zarađujete, bolja vam je opcija da napravite sajt od početka i počnete da stvarate svoju priču. Za početak, morate kupiti domen i zakupiti hosting, i to najbolje kod istog internet provajdera radi uštede.

Najpoznatija platforma za uređivanje blogova je WordPress, čiji je CMS (Content Management System) veoma lak za korišćenje i u okviru kojeg se mogu nadograditi brojne ekstenzije koje će vam biti od koristi. Poželjno je da znate bar osnove WordPressa jer ćete sve svoje tekstove objavljivati baš na ovoj platformi. 

Da bi vaši tekstovi bili dobro rangirani u Google pretragama i bili znatno bolji i kvalitetniji u odnosu na konkurenciju, imate opciju instaliranja besplatnih ekstenzija kao što je Yoast SEO ili RankMath, koji će vam tačno ukazati na greške i dati predloge kako da optimizujete svoj tekst. 

Zbog toga je važno poznavati osnove SEO i pravila koja treba da poštujete prilikom pisanja teksta.

Kako treba da izgleda jedan blog post?

Kada ste izabrali temu kojom ćete se baviti, bitno je da odaberete glavnu ključnu reč za koju želite da se rangirate. Nakon toga se posvećujete pisanju kvalitetnog sadržaja koji treba da bude optimizovan za pretraživače i prilagođen čitaocu.

Navešćemo koji su elementi koje vaš blog post treba da sadrži, a koji ujedno pomažu pretraživačima da bolje razumeju vaš sadržaj.

Ovo su najbitniji elementi:

 • Naslov i podnaslovi – Potrebno je da se ustanovi hijerarhija, odnosno osmisli struktura teksta i u skladu sa njom upečatljivi naslovi.
 • Linkovi – Dobra URL struktura može uticati na učestalost klikova, tj. koliko će puta korisnici kliknuti na link vašeg bloga koji će se naći u rezultatima pretrage. Ukoliko sadrži sve potrebne elemente (dužina, ključna reč, mala slova), korisnici će pre kliknuti na taj nego na neki nepravilno struktuiran URL.
 • Multimedija – Izaberite relevantne fotografije, koje možete legalno skinuti sa besplatnih platformi, i unesite opise slike (Alt text) koji treba da su kratki i informativni. Pored slika, možete ubaciti i video-snimke i vidžete za bolji vizuelni efekat.
 • Boja teksta – Mora biti prikladna i u skladu sa pozadinom stranice.
 • Tačke za nabrajanje – Koristite ih u slučaju kada nabrajate ili pravite liste, radi bolje preglednosti sadržaja.

Za bolju čitljivost i korisničko iskustvo imajte na umu ova pravila dok budete pisali svoj blog.

Kako da promovišete svoj blog?

Da bi što više ljudi znalo za vas, morate promovisati svoj blog, i to oglašavanjem ili organskim putem. Oglašavanje se plaća, pa je najbolje da na samom početku vođenja bloga stavite fokus na SEO s obzirom na to da je besplatan. Kasnije možete kombinovati plaćeno oglašavanje sa optimizacijom i tako postići izvanredne rezultate.

Naravno, društvene mreže su mesto gde možete promovisati svoj sadržaj i na taj način se još više približiti svojoj ciljnoj grupi. Otvorite svoje stranice na Facebooku, Instagramu i Twitteru i promovišite sebe i svoj brend.

Na koje načine možete da zaradite?

Pre nego što uopšte krenete da razmišljate o zaradi, treba dobro da istražite tržište i konkurenciju, šta je to što bi ljude zanimalo, a da se vi u tome pronalazite i gde sve možete sebe promovisati.

Postoji više načina da zaradite pisanjem bloga, a najpoznatiji su:

 • preko sponzorisanog sadržaja (native advertising);
 • preko banera;
 • putem affiliate marketinga. 

Blogeri se mogu definisati i kao freelanceri, jer mogu pisati i blog postove za razne klijente ili kompanije kojima je potrebna promocija brenda ili sl. Zarada može varirati, i to u zavisnosti od teme kojom se bavite i vremena koje posvećujete svom blogu. Složićete se da, ako želite da budete uspešniji i što više zarađujete, uložićete i vreme i trud i novac.

Počnite sa pisanjem već danas!

Ukoliko volite da pišete, interesujete se za određenu oblast i želite to da podelite sa svojom publikom, posao blogera je kao stvoren za vas.

Sledite pravila koja smo vam naveli, budite aktivni i maksimalno posvećeni, a rezultati će sami krenuti da se nižu.

Vama preostaje da pokrenete svoj blog, izaberete temu i počnete da pišete.

Kurs javnog nastupa

Organizator: Institut MAIN POINT - edukacija za javni nastup

Ovladavanje javnim nastupom. Staloženo, dikcijski osvešćeno, raznovrsno, stilski bogato, uverljivo, sugestivno, izražajno predstavljanje stavova, misli i ideja, oslobođeno straha i treme.
IMO Exclusive

Organizator: Institut za moderno obrazovanje

Jedinstveni paket stručnog usavršavanja za nastavnike

Kurs crtanja i slikanja - za sve uzraste

Organizator: Zanatsko obrazovni centar ADŽIJA

Likovna radionica podrazumeva upoznavanje sa različitim slikarskim tehnikama kao i tehnikama ukrašavanja predmeta od različitih materijala kao i kreiranja potpuno novih predmeta.
Lekovita doza muzike - za sve uzraste

Organizator: Zanatsko obrazovni centar ADŽIJA

Muzika blagotvorno deluje na um, telo i duh: pevanje godi disajnim putevima i popravlja raspoloženje, aktivno slušanje razvija koncentraciju i budi imaginaciju, sviranje zahteva aktivnost obe hemisfere mozga i usklađenu motoriku... Predstavljamo Vam jedinstveni muzički kutak u kome možete uživati!

Svaki biznis zahteva angažman marketing sektora koji će ga na najbolji način predstaviti na tržištu, ali i održati mu konkurentnost. U savremenom, tehnološki unapređenom svetu, gde postoji mnoštvo načina da se kupcima ponudi proizvod ili usluga, važno je izabrati pravi medij za predstavljanje.

Video Game Development kurs

Organizator: FTN Informatika - centar za obrazovanje u oblasti informaciono komunikacionih tehnologija

Video Game Development je intenzivni kurs koji omogućuje polaznicima da se upoznaju sa osnovama razvojnog okruženja Unreal Engine (UE) i njegovim alatima za razvoj video igara i grafički impresivnih 3D svetova u realnom vremenu.
Adžijin hor - za sve uzraste

Organizator: Zanatsko obrazovni centar ADŽIJA

Muzika blagotvorno deluje na um, telo i duh: pevanje godi disajnim putevima i popravlja raspoloženje, aktivno slušanje razvija koncentraciju i budi imaginaciju, sviranje zahteva aktivnost obe hemisfere mozga i usklađenu motoriku... Horsko pevanje podstiče timski duh, druženje i radost!
Copywriter and Content Creator

Organizator: BusinessAcademy

Kompanije koje objavljuju 16 blog postova mesečno privlače skoro 4 puta više poseta nego one koje to čine jednom nedeljno. Prepoznajući važnost povezivanja sa klijentima putem pisane reči, kompanije ulažu i do 28% budžeta u content marketing. Uz sve veći broj internet interakcija, novih sajtova i neophodnu kompetitivnost starih, zahtev za copywriterima i kreatorima sadržaja munjevito raste.

IMO Standard

Organizator: Institut za moderno obrazovanje

Jedinstveni paket stručnog usavršavanja za nastavnike