Influencer – značenje termina

Pre društvenih mreža nije bilo lako skrenuti pažnju na sebe i postati popularan. To se sve promenilo u eri TikToka, Twitcha, Instagrama i YouTubea. Sada svako ko smatra da je interesantan ima mogućnost da ostvari svoje ambicije. U nastavku teksta saznajte šta je influencer, značenje termina i da li je to aktivnost koja je isplativa.

Ko su influenceri?

Influenceri (influenseri – uticajne osobe) su osobe koje su popularne na društvenim mrežama, gde ih prati veliki broj fanova. Zahvaljujući mogućnostima društvenih mreža oni kroz svoje aktivnosti promovišu određene aktivnosti i stavove. Influenceri (YouTuberi, TikTokeri, Instagrameri), kreirajući internet sadržaj, stiču poverenje publike na koju imaju uticaj, što je ogroman marketinški potencijal. 

Naime, kad zadobije poverenje, influencer može da utiče na svoju publiku i preporuči im određeni proizvod. Upravo su kreiranje reklamnih postova i učestvovanje u marketinškim kampanjama glavni izvori zarade influencera. Od toga čime se bave i koliko imaju pratilaca, zavisi i koliko će zaraditi od saradnje sa brendovima. 

Svako može da otvori nalog na nekoj društvenoj mreži i krene da postavlja sadržaj, ali to ne znači da je automatski postao influencer. Baš zbog toga što svako može uz minimalno truda da bude aktivan na mrežama, nije nimalo lako skrenuti pažnju na sebe.

Od čega zavisi uticaj i kako se stiče

Iako to možda zvuči čudno, potrebno je mnogo truda da bi se stekao značajan broj pratilaca. Sada se prirodno postavlja pitanje – koliko fanova je potrebno da bi neko postao influencer? Odgovor zavisi od mnogo faktora, a to su:

 • oblast koja se pokriva – influenceri (poznati i kao blogeri i vlogeri) po pravilu se fokusiraju na jednu određenu nišu. Najpopularnije oblasti su kuvanje, lepota, video-igre, putovanja, fitnes, fotografije, muzika, biznis, lajfstajl, moda, sport itd. Svaka oblast ima svoje specifičnosti, način obrađivanja tema, pristup promotivnim aktivnostima itd.;
 • ciljna grupa – obično tema koja se obrađuje diktira i publiku koju interesuje taj sadržaj. Ipak, u okviru jedne oblasti razlikuju se teme i način komunikacije u zavisnosti od ciljne grupe. Tako na primer fitnes može da bude za muškarce ili žene, ali i za stariju i mlađu publiku. Upravo su to parametri koji su vrlo važni klijentima koji za svoj proizvod ili uslugu ciljaju pratioce određenog uzrasta, pola, imovinskog stanja, mesta stanovanja itd.; 
 • broj pratilaca – u zavisnosti od broja fanova postoji više kategorija influencera (brojke se odnose na Instagram): mikroinfluenceri (od 1.000 do 50.000 pratilaca), influenceri srednjeg nivoa (od 50.000 do 500.000 pratilaca), makroinfluenceri (od 500.000 do milion pratilaca) i megainfluenceri (elitni, VIP; od milion pratilaca pa naviše). Treba napomenuti da su brojke samo jedan od parametara na osnovu kojih se određuje da li je neko dobar izbor za poslovnu saradnju. Često je efikasnije angažovati više mikroinfluencera nego jednog veoma popularnog (koji objavljuje veliki broj sponzorisanih postova i gde publika nije toliko povezana sa njim);
 • povezanost sa drugim influencerima – da bi neko postao deo Instagram/TikTok/Twitch scene, potrebno je da ga prihvate iskusniji influenceri. Kroz zajedničke aktivnosti novi influencer dobija kredibilitet koji je neophodan za sticanje poverenja publike. Takođe, uz pomoć „kolega” i njihovog uticaja brže dolazi do novih pratilaca (gostovanje u videima, preporuke, zajedničke promotivne aktivnosti); 
 • sposobnost kreiranja interesantnog sadržaja – nijedna strategija ni preporuka ne može da pomogne ako potencijalni influencer jednostavno nema dovoljno talenta. Ako nije interesantan publici i ne može da ponudi sadržaj koji skreće pažnju, uspeh će sigurno izostati. Važan je i kontinuitet kvalitetnog sadržaja, jer je potrebno da se publika redovno vraća, tj. da prati svaku objavu koja se pojavi. U suprotnom, aktivnost na „kanalu” (tj. nalogu) će opadati, što će dodatno umanjiti šanse za dugoročan uspeh;
 • kvalitet javnog nastupa – influenceri svoj uspeh grade na činjenici da su interesantni u svim javnim nastupima. To znači da nije dovoljno napraviti dobro montiran video ili objaviti savršenu fotografiju, već je potrebno i da osoba koja stoji iza toga bude uvek privlačna publici. Tu se misli na sve oblike komuniciranja sa fanovima – od chata, preko gostovanja u emisijama, do javnih nastupa. Ličnost influencera mora pažljivo da se gradi kako bi se dostigla željena reputacija. Nikako ne sme da se stekne utisak da influencer nije „iskren”, tj. da je ceo nastup lažan (iako je to slučaj u većini slučajeva); 
 • tehnička potkovanost – za ozbiljno bavljenje ovim poslom nije dovoljno snimati se telefonom i te snimke postavljati na mreže (iako je to možda prihvatljivo u početku). Potrebno je steći znanja iz oblasti video-produkcije i digitalnog marketinga, ali i naučiti kako se koristi oprema za snimanje (postavljanje rasvete, podešavanje tona, korišćenje kamere…). 

Iz navedenog je jasno da kreiranje sadržaja za društvene mreže nije nimalo jednostavno. Zato influencer, tj. značenje ovog termina, neprestano evoluira u skladu sa novim trendovima i tehnološkim inovacijama. Mnogo toga zavisi od društvenih mreža putem kojih se ove uticajne ličnosti obraćaju publici. 

Koje društvene mreže najviše koriste influenceri?

Veliki izazov za influencere je način obraćanja publici, jer svaka društvena mreža zahteva drugačiji pristup. Naime, svaka platforma ima svoje specifičnosti koje privlače različite profile korisnika. Nekada je Facebook bio neprikosnoven, ali je njegovo mesto ubrzo preuzeo YouTube fokusirajući se na video umesto na čitanje objava. Sada su u centru pažnje TikTok i Instagram, nudeći vizuelne sadržaje poput kratkih video-snimaka i fotografija. 

Velika potražnja za različitim sadržajem dovela je do diferencijacije i praktično raspodele tema i publike na različite platforme. U tom smislu neke društvene mreže uopšte nisu međusobna konkurencija (nrp. Twitch i TikTok). Štaviše, influenceri se trude da budu prisutni na više platformi, nudeći sadržaj prilagođen očekivanjima fanova određenog društvenog medija. Naravno, određene mreže drže primat u odnosu na druge kad je influencerska profesija u pitanju, a to su:

 • TikTok;
 • YouTube;
 • Twitch;
 • Instagram;
 • Twitter;
 • Facebook Gaming.

Zarada varira od platforme do platforme, tj. od mogućnosti koje nudi za promovisanje poslovnih partnera, tj. sponzora. Značajna zarada dolazi i od pregleda sadržaja (npr. YouTube), tj. broja pratilaca kanala. Sada kada je jasnije šta sve mora da zna influencer, značenje ovog termina (i šta sve ono podrazumeva), sledeći korak je sticanje neophodnih znanja za ovaj moderni freelance posao.

Iskoristite mogućnost i odaberite jedan od ponuđenih kurseva kako biste uspešno započeli karijeru uticajnog internet profesionalca. 

Advertising Account Manager

Organizator: BusinessAcademy

Account manageri su osobe ključne za uspeh svake kompanije, a na važnost njihove uloge u poslovanju ukazuju i statističke prognoze i predviđen rast tražnje za ovim stručnjacima od 19% do kraja 2020. godine.

Advertising Creative Manager

Organizator: BusinessAcademy

Poznate multinacionalne kompanije ulažu 10% i više svojih prihoda u oglašavanje, a da bi ova ulaganja opravdala očekivanja, zapošljavaju creative managere koji će svojim idejama, vođstvom i organizacijom posla ponuditi reklamno rešenje koje će privući pažnju i podstaći publiku na željenu akciju.

Video Game Development kurs

Organizator: FTN Informatika - centar za obrazovanje u oblasti informaciono komunikacionih tehnologija

Video Game Development je intenzivni kurs koji omogućuje polaznicima da se upoznaju sa osnovama razvojnog okruženja Unreal Engine (UE) i njegovim alatima za razvoj video igara i grafički impresivnih 3D svetova u realnom vremenu.