Programski jezici

Nema sumnje da je poznavanje programskih jezika najveći trend današnjice kada pričamo o najtraženijim veštinama i najprofitabilnijim poslovima. Statistički podaci pokazuju veliki porast poslova u oblasti programiranja od 2018. do danas, pa i ne čudi zašto se mnogi odlučuju za ovo zanimanje. Svi oni koji znaju minimum jedan programski jezik smatraju da je to napredna profitabilna veština u digitalnoj eri.

Ipak, nisu svi poslovi u sferi programiranja isti i ne vrednuju se jednako. Na to utiču kompleksnost programskih jezika, softver koji kompanije koriste, ali i razumevanje različitih programskih jezika, što se pokazalo velikim beneficijom prilikom zaposlenja.

Za nekog ko je tek na početku karijere ova oblast deluje suviše zbunjujuće, pa i teško, zato se svaki segment programiranja uči postepeno, a preporuka je specijalizovati se za jedan programski jezik. Bez obzira na to da li ste početnik ili želite da usavršite svoje veštine, važno je da budete u toku koji su programski jezici najzastupljeniji, zato ćemo u ovom tekstu izlistati 12 najpopularnijih:

 • JavaScript
 • Java
 • Python
 • C#
 • C++
 • PHP
 • Swift
 • R
 • Go
 • SQL
 • Scheme
 • Rust

Najtraženiji programski jezici

JavaScript

JavaScript je programski jezik koji svi koriste i jedan je od onih koji se uče na početku karijere. Služi za kreiranje interaktivnih web lokacija i programeri pomoću njega kreiraju web sadržaj na serverima, browserima, cloudu, mobilnim uređajima… Ljudi koji se služe ovim programskim jezikom nazivaju se JavaScript developeri, web developeri, softver inženjeri, a posao nalaze u oblastima kao što su IT, marketing, dizajn, inženjering, finansije i zdravstvena zaštita.

JavaScript je treći programski jezik po tražnji u svetu, što je rezultiralo ubrzanim otvaranjem radnih mesta, a godišnje zarade su izuzetno visoke. Veoma je popularan zbog svoje široke primene, pa osim što se koristi za kreiranje aplikacija, veoma je značajan i u kreiranju video-igara. Svoj razvoj beleži i u frontend developmentu i backend developmentu. Glavni cilj je da se maksimalno poboljša korisničko iskustvo, pa kad korisnici posete sajt, mogu brzo i lako da pronađu željene informacije.

Java

Java je programski jezik stvoren za razvijanje softvera za jednostavnije elektronske uređaje, kao što su televizori, video-rekorderi, a kasnije su unapređene njegove funkcije za kreiranje različitih programa, aplikacija za mobilne telefone i igrice. Java programeri su najtraženiji u mobilnim indstrijama, pogotovo što se Android koncept kao jedan od najrasprostranjenijih u svetu zasniva upravo na ovom jeziku.

Ono što je najviše čini popularnom je što se može primeniti na skoro svakom tipu računara i pametnom uređaju, lako je prenosiva sa jednog uređaja na drugi i zato i jeste lider u programiranju za velike poslovne sisteme. Jednostavna je, brza i efikasna za korišćenje i predstavlja osnovu za dalje usavršavanje. Ovaj jezik mogu da uče i početnici pa da potom nastave dalje da nadograđuju svoje veštine, a neki specijalizuju samo Javu, jer su izuzetno dobro plaćeni.

Python

Iako je nastao dosta kasnije u odnosu na druge jezike, postao je veoma popularan zbog svoje opšte namene, jednostavnosti i brojnih mogućnosti u radu. Svoju ulogu ima u svim fazama softvera, koristi se za automatizaciju sa internet pretraživačima, aplikacijama i grafičkim interfejsom. Može konstantno da se nadograđuje, zato svoju popularnost duguje i fleksibilnosti kao poželjnoj osobini pomoću koje može da se koristi i na manjim i većim projektima.

Mnogi početnici biraju ovaj jezik jer je besplatan i ima mogućnost instaliranja na svaki poznatiji operativni sistem. Ima široku primenu u brojnim industrijama, zbog čega je velika potražnja za kvalifikovanim Python programerima. Pored aplikacija, koristi se u oblasti veštačke inteligencije i finansijskih usluga, a društvene mreže imaju vodeću ulogu kada je reč o Pythonu, jer su npr. Instagram i Pinterest nastali na ovom programskom jeziku.

C#

Ovo je jednostavan programski jezik sa samo 80 rezervisanih reči koje treba da naučite, nakon čega možete reći da ste savladali C#. Ovim jezikom se služe početnici i predstavlja uglavnom prvi korak ka vašem daljem usavršavanju. Koristi se za pisanje različitih programa, drivera i aplikacija koje koriste baze podataka, kao i kreiranje igrica i sistemskog softvera. Svi programi koji su pisani u programskom jeziku C# sastoje se od komponenti koje se na razne načine mogu kombinovati.

C# je veoma jednostavan i fleksibilan programski jezik, zbog čega se njime služe programeri širom sveta. Uz poznavanje ćete imati velike mogućnosti za profesionalni razvoj i unapređenje u toku svoje karijere, a koristeći ga u nekom od okruženja kao što su ASP.NET, .NET Windows Forms ili ADO.NET moći ćete da kreirate bezbroj programa za web i Windows.

C++

Ovo je programski jezik na dosta naprednijem nivou, koji predstavlja unapređenu verziju programskog jezika C zbog funkcija koje su mu dodate s vremenom. Nema potrebe da učite C pre jezika C++ jer funkcioniše po drugačijim principima i drugačije obavlja svoje funkcije, ali je i poznavanje C jezika svakako prednost. On je objektno orijentisan programski jezik koji programerima olakšava definisanje kompleksnijih programa i sistema, poput grafičkog korisničkog interfejsa. Ovaj programski jezik se može koristiti na svim platformama uz minimalne korekcije.

PHP

PHP je najpopularniji jezik za programiranje internet sajtova i najveći broj sajtova je rađen na serverima sa instaliranim PHP-om. Veoma je fleksibilan i jednostavan za korišćenje, a alati za rad u ovom programskom jeziku su besplatni, pa u kratkom roku možete da krenete sa programiranjem. Pogodan je za izradu različitih internet sistema, kao što su web prodavnice, aplikacije, portali i content management sistemi.

PHP jezik omogućuje dinamičnije i interaktivnije stranice i aplikacije, čime je korisničko iskustvo znatno poboljšano. Na primer, HTML strane koje su ranije dominirale internetom kao prvobitna verzija imale su dosta manje funkcija i nisu mogle u potpunosti da odgovore svim potrebama firme, dok je PHP zbog razumljive sintakse i drugih mogućnosti postao idealan za razvoj web aplikacija i kreiranje složenijih internet sistema.

Swift

Swift je Appleov programski jezik za razvoj aplikacija za Mac računare (iOS i macOS) i Appleove mobilne uređaje kao što su iPhone, iPad i Apple Watch. Može se koristiti i na serverskoj i klijentskoj strani, veoma brzo pokreće kod i ima razumljivu sintaksu. Veoma je popularan zbog svoje jednostavnosti, ali i zbog toga što je open source, tj. projekat otvorenog tipa, pa je besplatan i mogu svi da ga koriste.

Mnogi se odlučuju na učenje ovog programskog jezika s obzirom na popularnost Apple uređaja i upravo zato iOS programeri veoma lako pronalaze poslove. Pre uvođenja Swifta, koristio se Objective-C, u kom je sintaksa nešto kompleksnija za razumevanje i broj linija koda je znatno veći.

R

Programski jezik R ima široku primenu u statističkoj analitici i aplikacijama za mašinsko učenje (machine learning) i koristi se na mnogim operativnim sistemima. Mnoge veće kompanije su ga usvojile da bi analizirale ogromne skupove podataka, tako da su R programeri veoma traženi. Osim statističke analize, koristi se i za izveštaje i grafičko predstavljanje podataka. Podržava operatore za rad sa listama, vektorima i matricama.

Popularan je među statističarima koji razvijaju statistički softver. R programski jezik je deo GNU projekta (operativnog softvera sastavljenog od slobodnog softvera). Izveden je od S programskog jezika, koji ima potpuno drugačiju leksičku semantiku. Obezbeđuje veliki broj statističkih (linearni i nelinearni model, klasifikacije, klasteri) i grafičkih funkcija.

Go

Primarno nazvan Golang, Go programski jezik je razvio Google. Dobro funkcioniše za distribuirane sisteme koji se nalaze na različitim mrežama i koji moraju da komuniciraju slanjem poruka jedni drugima. Iako je poprilično nov, ima obimnu dokumentaciju.

SQL 

SQL (Structured Query Language) je standardizovani programski jezik namenjen za upravljanje relacionim bazama podataka. Koristi se za ažuriranje podataka u bazi podataka ili za njihovo preuzimanje i skladištenje. 

Nije mnogo zahtevan programski jezik jer se svi podaci prikazuju u vidu tabele gde svaka kolona ima ime i tip podatka ili domen. Tabela je najosnovnija jedinica baze podataka, koja osim kolona ima i redove. Ovaj programski jezik je uniforman, i to iz razloga što se ti podaci prikazuju u vidu tabela i omogućavaju interaktivno programiranje.

Scheme

Scheme je multiparadigmatski programski jezik opšte namene i jedan je od dva dijalekta programskog jezika Lisp. Prati trend minimalističkog dizajna, sačinjen je od primitivnih konstrukata sa moćnim alatima za proširenje jezika.

Ovaj programski jezik ima različitu namenu, ali upravo zbog tog minimalizma nastale su razne nadogradnje jezika i implementacije, što može dovesti do pojave nekompatibilnosti kodova.

Rust

Rust je multiparadigmatski programski jezik opšte namene koji služi za performanse i bezbednost. Veoma je efikasan po pitanju memorije i lako se integriše sa drugim jezicima, omogućavajući vam eliminisanje mnogih grešaka tokom kompajliranja.

Kompanije širom sveta koriste Rust, jer daje brza rešenja za više platformi uz korišćenje manje resursa. Poznati softverski alati kao što su Firefox, Dropbox, Cloudflare koriste upravo Rust.

Koji programske jezike želite vi da naučite?

Neki se odlučuju na učenje i dugoročno usavršavanje programskog jezika, ali se ipak većina opredeli za poznavanje više njih i grade svoju karijeru konstantno učeći nove stvari. Veoma često se dešava da iskusni programeri poznaju čak tri ili četiri programska jezika.

Odabir programskog jezika zavisi i od tipa softvera koji želite da razvijete. Naravno, vrsta i veličina kompanije utiče na to u kojim programskim jezicima će ona razvijati većinu svojih programa. Ukoliko ste počeli da radite u nekom od startupova, velika je mogućnost da programirate u Pythonu i JavaScriptu. Ako ste zaposleni u nekoj većoj kompaniji koja ima dugu tradiciju, veća je verovatnoća da radite u programskim jezicima C# i Java, koji se koriste za njihove interne softverske aplikacije.

Ako želite da započnete karijeru u IT industriji ili želite da učite nov programski jezik, sada imate uvid u one najpopularnije, a na vama je da odaberete koji ćete učiti shodno vašim potrebama i interesovanjima.