Programiranje za početnike

Ako ste zainteresovani za programiranje, budite spremni da uložite vreme u stručno usavršavanje. Dobra stvar je to što se uloženi trud svakako isplati, jer je IT industrija u konstantnoj potrazi za talentima. 

Programiranje za početnike predstavlja veliki izazov, bez obzira na to da li je reč o organizovanoj nastavi ili samostalnom učenju. Zato olakšajte sebi proces usavršavanja uz odlične savete za programere početnike.

Najbolji saveti za programere početnike

Pohađanje nastave u IT školi može vam doneti određeni nivo znanja, ali dosta toga zavisi od vas. Ukoliko zaista želite da napredujete i imate uspešnu karijeru, potrebno je da na pravi način pristupite ovoj oblasti. Programiranje za početnike može da bude veoma izazovno, jer treba usvojiti veliki broj informacija. Ipak, uz pravi pristup, vaš trud će se vrlo brzo višestruko isplatiti. Zato obratite pažnju na sledeće veoma korisne savete iskusnih programera.

Fokusirajte se na jedan programski jezik

Svaki programer će vam reći da već na samom početku treba da se odlučite za jedan programski jezik. Možda vam se čini da je to prerano, ali to je najbolji način da napredujete. Odabir će vam olakšati činjenica da većina programskih jezika pokriva određenu oblast. Iako postoji na desetine jezika, preporuka je da se odlučite za neki od najpopularnijih:

  • C# – Ako želite da na samom početku karijere posedujete određenu fleksibilnost u radu, C# je odličan izbor. Ovaj jezik nudi mogućnost izrade najrazličitijeg softvera: od aplikacija za baze podataka, preko kompleksnih programa, do video-igara. Zbog ovoga je C# odličan izbor za početnike, a pošto između njega i drugih jezika ima sličnosti, učenje drugog jezika je znatno olakšano.
  • Java – Ukoliko vas interesuje rad na više platformi (Android, Windows, iOS), ovaj objektno orijentisani programski jezik je odličan izbor. Milioni programera ga koriste, što dodatno olakšava učenje i profesionalnu primenu.
  • JavaScript – Reč je o programskom jeziku koji nudi izuzetne opcije kada je kreiranje web sadržaja u pitanju. Upravo u ovoj svestranosti leži njegova popularnost, jer poznavanjem ovog jezika možete da rešite izazove koji se odnose na kvalitet prikaza na različitim pregledačima, operativnim sistemima i uređajima.
  • Python – Ovaj programski jezik često je prvi izbor programera početnika jer nudi kombinaciju visoke funkcionalnosti i brojnih pogodnosti u radu. Ima široku primenu u kreiranju softvera iz najrazličitijih oblasti. Zbog široke primene i činjenice da je reč o besplatnom jeziku, Python je idealan izbor za početnike, ali i iskusnije programere. 
  • PHP – Kada je izrada sajtova u pitanju, PHP je ubedljivo najpopularniji izbor. Dovoljno je reći sledeće: oko 80% internet stranica napravljeno je pomoću ovog programskog jezika. PHP je izbor mnogih programera zbog svoje jednostavnosti, fleksibilnosti i efikasnosti. Dodatna pogodnost za početnike je i to što su alati neophodni za efikasan rad besplatni i lako dostupni. 

Bez obzira na to koji jezik odaberete, biće vam potrebno vreme da naučite njegove osnove, komande, način korišćenja biblioteka itd. Reč je o kontinuiranom procesu, gde se učenje nikad ne završava, bar ne za one koji žele da budu najbolji programeri.

Upoznajte se sa svim fazama programiranja

Odabir programskog jezika prvenstveno je alat pomoću kog formulišete rešenje problema. Da biste uopšte i počeli sa radom, potrebno je da razumete izazov koji je pred vama i isplanirate šta je to što želite da kompjuter uradi. Često ćete projekat započinjati sa olovkom i papirom, gde ćete kreirati plan rada i put do rešenja. Proces programiranja obično podrazumeva sledeće faze:

  • Formulisanje projekta – Šta je to što želite da postignete? Koje su to prepreke na putu do cilja? Koliko vremena imate na raspolaganju? Da li posedujete adekvatno znanje? Sve su to pitanja koje treba da postavite sebi na samom početku kako ne biste imali neočekivane probleme u realizaciji.
  • Osmišljavanje rešenja – Ako imate više ideja, biće potrebno da prvo istražite oblast kako biste odabrali najbolju i najlakšu opciju za realizaciju. Nekada će postojati i bolje rešenje, ali će iziskivati mnogo više vremena i resursa, koje u tom trenutku nemate na raspolaganju. Iz kvalitetne analize dobija se realističan plan rada.
  • Proces programiranja – Pisanje koda na osnovu postavljenih ciljeva i rešavanje (ne)očekivanih izazova sastavni su deo posla. Koliko će vam biti potrebno vremena, zavisi od iskustva, poznavanja konkretne oblasti i posedovanja veština neophodnih za rad u programskom jeziku.
  • Testiranje programa – Posao nije završen dok radna verzija softvera ne bude testirana kako bi se „ispeglale” sve potencijalne greške u kodu. Ukoliko je reč o kompleksnom projektu, često je nemoguće odmah uočiti sve bagove, zbog čega se uvek planiraju dodatne kontrole i ažuriranja programa. 

Tražite savet iskusnijih programera

Programiranje je dug proces, gde konstantno tražite najbolje rešenje za određeni izazov. Dobra vest je da određeno rešenje verovatno već postoji! Naime, za svaki programski jezik moguće je na internetu pronaći programersku zajednicu koja razmenjuje ideje i kodove. Programeri vole da pomažu jedni drugima, a naročito početnicima, što maksimalno treba da iskoristite. Na kraju krajeva, i vi ćete imati priliku da pomognete nekome na ovaj način. 

I gde se nalaze svi ti programeri koji nude odgovore na vaše nedoumice? Istražite specijalizovane sajtove, društvene mreže, forume, a ne ustručavajte se ni da pišete svojim kolegama sa kursa, pa čak i IT kompanijama. Iznenadićete se koliko su ljudi raspoloženi da pomognu. 

Često nećete ni morati da kontaktirate s nekim, jer je problem koji vi imate verovatno neko već rešio i rešenje postavio na internet. Potrebno je „samo” da pronađete odgovor. Zato je poznato da veliki deo vremena svakog programera odlazi na surfovanje internetom u potrazi za rešenjem. 

Kvalitetno obrazovanje je osnova uspešne karijere programera

Da biste postali uspešan programer, potrebno je da posedujete analitičan um, strpljenje, snalažljivost, kreativan pristup rešavanju problema i da ste posvećeni poslu. Treba imati na umu da je programiranje oblast koja se stalno menja, pa su neophodni konstantno učenje i usavršavanje veština. Naravno, da biste uopšte i počeli da se bavite ovim poslom, potrebno je da naučite kako da postanete programer.

Postoji više načina da steknete neophodna znanja, a kursevi programiranja su možda i najpopularniji metod učenja. Razlog za to je pristup radu, trajanje školovanja i mogućnost sticanja sertifikata. Obuka iz programiranja traje 12 meseci, mada postoje i brzi kursevi za naprednije korisnike. 

Napravite već danas prvi korak ka uspešnoj karijeri odabirom jednog od ponuđenih kurseva programiranja, koji se održavaju online ili tradicionalno, u prostorijama IT škola.

Software Engineering

Organizator: ITAcademy

U savremenom svetu softver je praktično neizbežan i svuda prisutan. Danas softver predstavlja ključ uspeha većine računarskih sistema i ujedno faktor diferencijacije organizacija koje ga poseduju. Softver je postao bitna komponenta u poslovnom odlučivanju i osnova u naučnim istraživanjima i inženjerskom rešavanju problema. Takođe predstavlja značajnu komponentu u industrijskim, transportnim, medicinskim, telekomunikacionim, vojnim i brojnim drugim vrstama sistema.

Test Development kurs

Organizator: FTN Informatika - centar za obrazovanje u oblasti informaciono komunikacionih tehnologija

Test Development kurs je intenzivni kurs koji omogućava sticanje kompetencija junior developera za testiranje savremenih veb aplikacija. Program kursa je kreiran u saradnji sa kompanijama novosadskog IT sektora.
TESTIRANJE SOFTVERA (QA)

Organizator: Informacione tehnologije Obuka i Praksa d.o.o.

Cilj kursa je da polaznike upozna sa celim ciklusom razvoja softverskih rešenja i osposobi za samostalno sprovođenje celokupnog procesa testiranja i provere kvaliteta softvera.
Manuelni tester

Organizator: Coders lab

Testiranje softvera je jedna od najpopularnijih grana IT-a. Ona omogućava relativno brzu i laku promenu karijere i ulazak u IT industriju. Ovo je pre svega zato što za testiranje nije potrebno znanje programiranja. S druge strane, tester mora biti u stanju da sarađuje sa programerima. Na kraju krajeva, ono što se testira je proizvod programerskog rada.

JAVA osnovni - priprema za OCA Java SE 8

Organizator: CET - Computer Equipment & Trade

Ako želite da pravite aplikacije za mobilne uređaje i desktop računare, potrebno je poznavanje Java jezika. Ovaj popularan objektno-orijentisan programski jezik poseduje široko rasprostranjenu upotrebu u zajednici programera. Kurs se sastoji od lekcija, kao i praktičnih primera. Dostupan ONLINE.

Software Testing and QA

Organizator: ITAcademy

Software Testing and Quality Assurance je proces traženja grešaka (bagova) u računarskim sistemima ili programima kako bi se osiguralo da oni ispunjavaju neophodne standarde.