Kako postati freelancer?

Želite da započnete svoju freelance karijeru?

Biti freelancer danas zvuči veoma primamljivo, i to iz dva glavna razloga. Prvi je jer ste sami sebi šef i određujete svoju zaradu, a drugi je jer svoj posao možete obavljati gde god da se nalazite.

Da biste pokrenuli sopstveni biznis ili krenuli da zarađujete na internetu, potrebni su vam dobar računar ili laptop, dobro poznavanje engleskog jezika i, naravno, odabir niše u kojoj se najbolje pronalazite.

Radite za koga hoćete i koliko hoćete – zvuči bajkovito, ali je moguće ukoliko imate jaku volju, talenat, znanje i veštine koje znate da prodate.

Koji su najtraženiji poslovi i koje su platforme na kojima ćete najlakše pronaći posao i profitirati od svog znanja saznaćete u ovom tekstu.

Šta je freelance?


Freelance poslovi mogu biti stalni ili povremeni, u zavisnosti od toga da li tražite honorarni, dodatni posao ili klijenta za stalno. Ova vrsta poslovanja se najčešće odvija na online platformama sa širokom ponudom najpopularnijih poslova današnjice, a možete i raditi eksterno za neku kompaniju.

Izazov ovog poslovanja leži u slobodi izbora adekvatnog posla shodno vašim interesovanjima, fleksibilnosti radnog vremena i okruženja u kojem radite. Bilo da se nalazite kod kuće, u kafiću, biblioteci ili na putu, u mogućnosti ste da obavljate posao online, s tim što je glavni preduslov dobra internet konekcija.

Poznato je da su freelance poslovi idealni za one koji žele dodatnu zaradu, pa postoji mogućnost da se radi nekoliko sati nedeljno. U tom slučaju, dovoljno je da budete aktivni i održavate svoje profile tako da pružaju sve neophodne informacije o vama kako bi poslodavci stekli utisak da ste dovoljno kvalifikovani. Sa druge strane, ako želite da imate stalan posao, potrebno je da uložite mnogo više vremena i truda, jer da biste u ovome uspeli, važno je da steknete kredibilitet, imate što veći broj preporuka, bogatije radno iskustvo i kvalitetan portfolio.

Poslodavci traže freelancere jer u njihovom poslovnom okruženju fali stručni kadar, a imaju mogućnost da privremeno angažuju nekog ko će im obaviti posao u određenom vremenskom roku.


Kako postati freelancer?


Postati freelancer je lako, ali izdvojiti se i biti konkurentan i uspešan u svom poslu je zahtevnije, jer morate da pređete trnoviti put da biste imali stalne klijente i zarađivali dobro. 

Ovo su najvažniji preduslovi da postanete freelancer:


 1. posedujete tražene veštine i odlično poznajete engleski jezik,

 2. ulažete ogroman trud i strpljivi ste,

 3. imate profesionalan pristup poslu,

 4. aktivni ste i ažurirate svoj profil.

Najtraženije veštine i poslovi se odnose na oblasti IT-ja (programiranje), digitalnog marketinga, grafičkog dizajna i web dizajna, a veoma su popularni i poslovi kojima se bave prevodioci, SEO stručnjaci, kopirajteri i blogeri. Ukoliko imate određeno znanje i veštine i konstantno težite napredovanju i učenju novih stvari, bliži ste ka tome da postanete uspešan freelancer i dobijate sve veći broj poslova i projekata.

Uz sve to, dobro poznavanje engleskog jezika je prednost jer ćete svoje usluge moći da ponudite i stranim klijentima.

Freelance poslovi se ne dobijaju preko noći, pogotovo ako tražite posao putem online platformi. Do trenutka kada dobijete prvi posao treba da prođe neko vreme kako bi vas kao kvalitetnog i pouzdanog kandidata. Sve zavisi od vas, kako predstavite sebe, svoje znanje i veštine i ko vas preporuči.

Profesionalan pristup poslu je bitan preduslov da bi vas neko zaposlio, ali i zadržao. Svakom poslodavcu je u interesu da ima poverenje u vas, a vi ćete to opravdati kvalitetno odrađenim poslom i ispoštovanim rokom. Da biste bili prepoznati i dobijali što više ponuda, morate redovno ažurirati svoj profil dodavanjem novih veština, radnog iskustva i portfolija.


Kako do poslova na freelance tržištu?


Kao što smo već naveli, poslovi u IT industriji, marketingu i prevođenje su najtraženiji, a sve veći broj novih oglasa za posao u ovim strukama iz dana u dan govori o tome koliko je potražnja velika.

Poslova ima, potrebno je samo da se izdvojite u moru konkurenata da bi izabrali baš vas.

Neke od najpoznatijih freelance platformi na kojima se nalazi široka ponuda različitih poslova su Upwork i Freelancer. Bilo da ste početnik ili senior, ovde ćete moći da napravite svoj nalog i samostalno krenete u potragu za poslom. 

Svoje usluge možete ponuditi i na drugim sajtovima, specijalizovanim za određenu vrstu poslova. Navešćemo one najpoznatije:– ukoliko se bavite programiranjem, preporučujemo ove sajtove:


 • Joomlancer,

 • Codeable,

 • Talent Cupboard,

 • Rent a Coder.


– ako tražite posao u marketingu, bavite se copywritingom, content writingom, najbolji izbor za vas su:


 • PeoplePerHour,

 • Guru,

 • Remotive,

 • Topcontent.


– najbolji sajtovi sa ponudom poslova za dizajn su:


 • 99designs,

 • Envato Studio,

 • Art Wanted.


– za posao virtuelnog asistenta idealne platforme su:


 • Assistant Match,

 • Belay,

 • Worldwide 101.


Kojim god poslom da se bavite, važno je da se stalno usavršavate i stičete nova znanja i veštine da biste uvek bili u toku sa aktuelnim dešavanjima i novinama u okviru svoje struke.

Ukoliko posedujete sve neophodne kompetencije, moći ćete bez problema da odgovorite na sve zahteve budućih klijenata.


Šta treba da znate o freelance zaradi?


Visina zarade isključivo zavisi od vaših kompetencija, stručnosti i reputacije koju s vremenom steknete svojim radom na platformi.

Kada kreirate nalog, moći ćete da ponudite i cenu za određenu uslugu, i to po satu ili projektu, u zavisnosti od toga kojim se poslom bavite. Na primer, ako pišete, cena se najčešće obračunava u odnosu na broj reči koje klijent zahteva za određeni tekst, a ako se bavite programiranjem, cena se usklađuje sa veličinom projekta.

Kao početnik, stavićete nižu cenu jer tek treba da izgradite reputaciju i poverenje kod klijenta, pa je možete postepeno povećati u skladu sa obimom posla i naprednijim nivoom svog znanja.

Kada određujete cenu sa svojim klijentom, morate imati u vidu da:


 • freelance sajtovi uzimaju određenu proviziju,

 • metoda plaćanja putem Payoneera, Paypala, Skrilla ili deviznog računa zahteva novčanu naknadu,

 • treba da platite porez i socijalne doprinose kada ostvarite zaradu preko firme koja nema predstavništvo u Srbiji.

Koju god metodu plaćanja da izaberete, država mora imati uvid u ostvareni prihod freelancera. Po primljenoj uplati iz inostranstva, potrebno je da podnesete poresku prijavu u roku od tri dana kako bi država od vas naplatila porez na zaradu, doprinose za zdravstveno, invalidsko i penziono osiguranje.

Postanite freelancer već danas!


Ukoliko posedujete znanje iz određene oblasti od kojeg želite da profitirate, i to putem freelance platformi, pruža vam se mogućnost da već danas napravite nalog i zakoračite u svet online biznisa.

Obogatite svoj profil značajnim radnim iskustvom, veštinama i sertifikatima, budite aktivni i profesionalni kako bi vaš rad prepoznali poslodavci i neprestano radite na sebi da biste svoje znanje prodali na najbolji mogući način.

Kako biste bili u mogućnosti da radite posao koji odgovara najsavremenijim potrebama tržišta, na našem sajtu se nalazi širok izbor najaktuelnijih kurseva, pomoću kojih možete steći najtraženije veštine, ali i primeniti znanje u nekim od najprofitabilnijih zanimanja današnjice.

Prijavite se za neki od naših kurseva već danas!


Konverzacijski kurs engleskog jezika

Organizator: Škola stranih jezika Hellas

Konverzacijski kursevi engleskog jezika namenjeni su polaznicima koji već poseduju određeno znanje engleskog jezika i žele to znanje i da primene u svakodnevnoj komunikaciji sa poslovnim partnerima, ili na putovanjima.

Kurs za Web Dizajn

Organizator: Akademija Oxford

Kursevi i obuke za web dizajn koje u toku cele godine organizuje Akademija Oxford u svim svojim poslovnicama, a koje se nalaze širom naše zemlje, su namenjeni onim polaznicima koji žele da savladaju rad u programima iz Adobe paketa. Tako da oni mogu da nauče da koriste program Adobe Dreamweaver, ali i Adobe Fireworks, kao i program Flash, te Flash Action Script 3. Uz to postoji i specijalno osmišljen Adobe paket za web dizajn, a što je zapravo kurs u okviru koga polaznici stiču znanja vezana za rad u sva tri prethodno pomenuta programa.

Kurs za programiranje

Organizator: Akademija Oxford

Ukoliko imate određeni nivo znanja rada u Windows operativnom sistemu, te posedujete osnovnu računarsku pismenost, to jest savladali ste osnovna znanja rada na računaru, a uz to želite i da naučite određeni programski jezik, onda su obuke i kursevi za programiranje koji se organizuju u Akademiji Oxford svakako najbolji izbor za vas.

Frontend JavaScript

Organizator: ITAcademy

Razvoj interaktivnih web sajtova i web aplikacija jedno je od najtraženijih zanimanja današnjice, a nezadrživi razvoj web tehnologija i interneta samo će još više povećati potražnju za stručnjacima koji se bave frontend JavaScript programiranjem.

Obuka za HR administratore

Organizator: Moja obuka d.o.o.

Sertifikovana obuka za HR administratore obuhvata vođenje HR administracije, prijave zaposlenih u CROSO, osnove obračuna zarada i bolovanja, aktuelne subvencije. Standardni program maksimalno prilagođavamo potrebama svakog klijenta. Izuzetne ocene naših polaznika.

Akademija Oxford je od strane kompanije Microsoft zvanično ovlašćena za proces sprovođenja ispita za sertifikaciju, tako da svim zainteresovanim kandidatima pruža mogućnost da, u skladu sa važećim programom na globalnom nivou polažu ispite iz oblasti koju žele.

Kurs za SEO

Organizator: Akademija Oxford

Ukoliko ste u potrazi za idealnim alatom koji će konkretan website da učini vidljivim za web pretraživače, a samim tim i da mu omogućite da se nađe među prvim rezultatima pretrage, onda je pravi trenutak da savladate sva znanja vezana za optimizaciju sajta za Google.

Advertising Account Manager

Organizator: BusinessAcademy

Account manageri su osobe ključne za uspeh svake kompanije, a na važnost njihove uloge u poslovanju ukazuju i statističke prognoze i predviđen rast tražnje za ovim stručnjacima od 19% do kraja 2020. godine.