Prekvalifikacije i zanati Nova struka. Novi posao.

Za uspeh u karijeri je važno da se lične osobine povežu sa znanjima koja se traže na tržištu rada. Ipak, dešava se da ljudi završe studiranje u roku i da godinama ne mogu da pronađu posao. 

Naime, kako se trendovi menjaju, često se desi da pojedine profesije jednostavno više nisu toliko popularne. Postoje brojni razlozi za to: od stanja u svetskoj ekonomiji, do toga da jednostavno nema dovoljno ponuđenih poslova, tj. da je potražnja manja od raspoložive radne snage. 

Ako vam se to dešava, možda je vreme da razmislite o prekvalifikaciji. To praktično znači da je potrebno da u potpunosti promenite struku i steknete potpuno nova znanja i veštine. Ukoliko želite da promenite profesiju, pred vama su veoma važne odluke od kojih će zavisiti vaš budući uspeh u karijeri i životu.

Proces prekvalifikacije

Prvi korak pri prekvalifikaciji je definisanje buduće karijere. Da li želite da naučite neki zanat ili možda da se fokusirate na IT ili digitalni marketing? Pre nego što donesete definitivnu odluku, proučite tržište rada kako biste se uverili da se isplati ulaganje u novu profesiju. 

Odabir novog zanimanja

Za početak, koje zanimanje odabrati? Pre svega je važno koliko vas neki posao privlači i da li uopšte imate talenta za njega. Novac, ma koliko važan, ne sme da bude jedini razlog za promenu zanimanja. Trenutno veoma popularni poslovi su:

  • Masaža – profesionalni maseri vrlo lako pronalaze posao, a ukoliko ste talentovani, vrlo brzo ćete razviti privatan biznis zahvaljujući brojnim preporukama zadovoljnih pacijenata.
  • Nega i lepota tela – ukoliko volite ulepšavanje i modne trendove, razmislite o poslovima frizera, pedikira, manirika.
  • Organska poljoprivreda – jedan od trenutno najpopularnijih poslovnih poduhvata jeste proizvodnja organske hrane. Reč je o poslu koji zahteva određena znanja, ali i koji može da se razvije u odličan biznis, čak i na međunarodnom nivou.
  • Serviseri – ukoliko vas interesuje tehnika, iskoristite ta znanja i postanite majstor za računare ili belu tehniku. Reč je o poslovima koji su uvek traženi, naročito ako steknete dobru reputaciju kao sposoban serviser.
  • Poslovna primena računara – IT industrija je možda i najtraženija oblast. Oblasti poput programiranja, QA testiranja, web dizajna i 3D animacija su veoma tražene i odlično plaćene kako u Srbiji, tako i u celom svetu.
  • Digitalni marketing – internet je postao sastavni deo marketinške kampanje svake ozbiljne kompanije. Zbog toga su sve više traženi stručnjaci koji razumeju društvene mreže, ali i način promocije na Googleu.
  • Logistika – organizovanje transporta robe je veoma isplativ posao jer može da se radi u malim i velikim kompanijama, i to od kuće. Mnogi profesionalci u Srbiji imaju američke i evropske klijente, a postoje i brojne internacionalne korporacije koje su konstantno u potrazi za kvalitetnim radnicima. 

Iako se čini da je spisak podugačak, ovo je samo deo ponude poslova za koje se organizuju prekvalifikacije, a na vama je da donesete pravu odluku. 

Odabir najboljeg programa za prekvalifikovanje

Kada pronađete profesiju koja je najbolja za vas, naredni korak je odabir nekog od ponuđenih obuka i kurseva. U zavisnosti od oblasti za koju se interesujete, obuka može da traje i godinu dana. To se, pre svega, odnosi na prekvalifikacije za IT, gde je potrebno temeljno usvojiti nova znanja. Nakon odabira obrazovne ustanove, sledeći korak je definisanje načina školovanja. 

Većina škola, pored klasične nastave, nudi i online predavanja, naravno ukoliko je to u skladu sa programom prekvalifikacije. Pojedini poslovi jednostavno zahtevaju fizičko prisustvo i sticanje veština uz nadzor profesionalaca. To se najpre odnosi na zanate kod kojih je važan praktičan deo nastave. 

Za pojedine profesije je važno i da li nakon obuke dobijate sertifikat, odnosno da li postoji mogućnost polaganja. Poslodavci veoma cene kada kandidat za posao poseduje potvrde znanja, naročito kada je reč o početnicima. 

Saznajte kako da se prekvalifikujete i započnete potpuno novu karijeru pomoću nekog od ponuđenih kurseva. 

Novi kursevi na sajtu

Uskoro počinju

21000 din Kurs za šminku
za 1 dan
6000 din Online hobi šivenje
za 1 dan
2000 din Onlajn štepanje
za 1 dan
16000 din Provera znanja - zanati
za 1 dan
2000 din Onlajn šivenje poruba
za 1 dan
13000 din Kurs za depilaciju
za 1 dan
27000 din Kurs Obućar
za 2 dana
2000 din Onlajn šivenje cibzara
za 2 dana
18000 din Obuka za depilaciju
za 19 dana

Prikaži sve koji uskoro počinju

Na popustu


Prikaži sve koji su na popustuIstaknuti kursevi


Izdvojene škole prekvalifikacija i zanata