Kako postati web dizajner?

Vodeće mesto među popularnim zanimanjima današnjice u IT industriji je pripalo web dizajnu, koji je zbog svoje isplativosti, ali i kreativnosti, postao veoma interesantna oblast za buduće generacije. Ako vas zanima kako da pravite sajt od nule, a pritom želite da on bude vizuelno efektan, onda je posao web dizajnera baš za vas. 

U digitalnom svetu web stranica je postala sredstvo komunikacije i interakcije putem kog firme sve više ostvaruju kontakt sa svojom ciljnom grupom, ali i pronalaze nove klijente. Otud i potreba za web dizajnerima koji će radom na izgledu i funkcionalnosti sajta doprineti celokupnom poslovanju jedne kompanije. Zato je ovo zanimanje izuzetno traženo i cenjeno, a zbog sve većih zahteva klijenata i obima posla, ono je i profitabilno. Ako želite da steknete zvanje web dizajnera, saznajte čime se bavi i šta vi kao početnik u ovoj oblasti treba da naučite.

Šta je web dizajn?

Pod web dizajnom podrazumevamo određena znanja i veštine koji se koriste pri izradi web stranica. Većinski se odnose na izgled i dizajn stranica, tj. onoga što mi korisnici vidimo kada posetimo određen sajt (frontend development), ali i na projektovanje i pisanje koda. Celokupan proces uključuje osmišljavanje i pravljenje strukture sajta, fontova, boja i slika i njegovu responzivnost, koji utiču na korisničko iskustvo.

Oblasti web dizajna uključuju web i grafički dizajn, korisnički interfejs, poznavanje određenih programskih jezika i osnove SEO. Ovo je kompleksna grana IT-ja jer zahteva posedovanje dodatnih znanja zarad efikasne izrade web sajta. Da biste tačno znali šta je posao web dizajnera, morate imati predstavu šta su elementi web dizajna. Web dizajn čine sledeći elementi:

 • Informaciona arhitektura – Predstavlja strukturu i plan izgradnje sajta, odnosno raspored elemenata koji će se naći na stranici (sadržaj, slike, ilustracije, animacije).
 • Izgled i dizajn – Odnosi se na vizuelni efekat koji je prezentovan u vidu sadržaja i slika.
 • Boje – U zavisnosti od teme i zahteva klijenata pristupa se određenoj kombinaciji boja koje moraju biti pun pogodak za korisnika.
 • Fontovi – Podrazumevaju izgled slova, koji treba da bude isti na celom sajtu. Veličina slova je takođe veoma bitan faktor za krajnji izgled, jer ona moraju biti upadljiva iz ugla korisnika.
 • Grafika – Fotografije su vrlo bitan element i mogu imati značajniju ulogu u prezentaciji sajta od sadržaja. Osim njih, koriste se i simboli i infografici, koji efektno mogu odgovoriti na temu i privući pažnju korisnika.
 • Sadržaj – Sajt mora da bude pregledan, određene dužine u skladu sa strukturom i da ga korisnik može lako pročitati.
 • Korisničko okruženje – Odnosi se na grafički korisnički interfejs koji omogućava komunikaciju korisnika sa kompjuterom uz prethodno definisane funkcije.

Svaka stranica treba da se sastoji iz tri glavna dela: headera, bodyja i footera. Oni stranicu čine preglednom i funkcionalnom i tačno se zna šta u kom delu treba da se nalazi. U headeru najčešće stoji logo kompanije i meni, u bodyju, tj. telu sajta sadržaj u okviru glavne kolone i reklame, baneri, widgeti, linkovi i dodatna navigacija u levoj ili desnoj koloni. Footer se nalazi na dnu stranice i uglavnom uključuje podatke o sajtu ili firmi, datume, autorska prava.

Koja znanja web dizajner mora da poseduje?

Posetioci vašeg sajta će se zadržati u proseku od 3 do 7 sekundi, a ukoliko ne nađu ono što žele, napustiće je. Kako ne bi došlo do toga, dizajneri se moraju usredsrediti na estetiku sajta, njegovu funkcionalnost, navigaciju i celokupno korisničko iskustvo. Najvažniji aspekt dizajna web stranice je prilagođavanje potrebama korisnika.

Osim toga, postoje i određeni programi kojima web dizajneri moraju vešto da se služe jer im olakšavaju posao. Svi ti programi su nezamislivi bez poznavanja markup i programskih jezika.

Ovo su znanja koja iskusni web dizajneri treba da poseduju:

 1. HTMLHyperText Markup Language je opisni jezik pomoću kojeg se kreiraju web stranice, tj. jednostavno se odvajaju naslovi, paragrafi, citati itd. i obležava tekstualni dokument uz korišćenje tagova.
 2. CSSCascading Style Sheets je jezik za stilizovanje i formatiranje HTML elemenata kojim se uređuje izgled stranice.
 3. PHP – Ovaj skriptni jezik je namenjen za izradu dinamičnog sadržaja na strani servera.
 4. Photoshop – Predstavlja nezaobilazan element u radu grafičkog dizajnera koji čini da sajt izgleda privlačno i funkcionalno. Ovaj program služi za obradu grafičkih elemenata tako da odgovaraju strukturi sajta i temi.
 5. Dreamweaver – Jedan je od poznatijih dizajnerskih alata za kreiranje sajtova koji pomoću određenih programskih jezika olakšava posao web dizajnerima i omogućava korisnicima lakšu navigaciju na sajtu.
 6. Mockup programi – Pomoću ovih programa možete napraviti maketu sajta, odnosno nacrt koji možete predstaviti klijentu i tako napraviti plan izgradnje celokupnog sajta. Neki od najpoznatijih su UXPin, Mockplus, Moqups i Balsamiq, a tu su i drugi Adobe programi.

Veliki broj web dizajnera radi na jednoj od najpopularnijih platformi za izradu sajta – WordPressu (čak 35% sajtova na internetu), pa je njegovo poznavanje od suštinskog značaja za ovaj posao. Jednostavnost i lakoća korišćenja je ono po čemu je ova platforma poznata, a osim izrade sajta pogodan je za upravljanje sadržajem. Takođe, ima mogućnost nadogradnje (pluginova), pa je kao takav veoma praktičan.

Upišite se na kurs web dizajna!

Profesionalnu izradu web sajta čine tehnički aspekti kao što su pisanje koda, brzina učitavanja, responzivnost, SEO, navigacija, ali i izgled i potom korisničko iskustvo kao krajnji rezultat.

Da biste sve ovo sproveli u delo, morate imati znanja iz svih oblasti, konstantno učiti nove veštine i biti u toku sa IT trendovima kako biste imali savršeno dizajniran proizvod – web sajt.

Postati web dizajner nije teško. Sva potrebna znanja i veštine možete steći na kursevima web dizajna, u okviru kojih ćete naučiti osnove i u potpunosti se pripremiti za buduće poslovne izazove. Stoga, ukoliko želite da postanete web dizajner, prijavite se na neki od kurseva za web dizajn na sajtu i steknite najprofitabilnije veštine.

Front-End Web Development kurs

Organizator: FTN Informatika - centar za obrazovanje u oblasti informaciono komunikacionih tehnologija

Front-End Web Development je intenzivni kurs koji omogućava sticanje kompetencija junior developera za razvoj klijentskog dela veb aplikacija (Junior Front-End web developera). Program kursa je kreiran u saradnji sa kompanijama IT Sektora.
Test Development kurs

Organizator: FTN Informatika - centar za obrazovanje u oblasti informaciono komunikacionih tehnologija

Test Development kurs je intenzivni kurs koji omogućava sticanje kompetencija junior developera za testiranje savremenih veb aplikacija. Program kursa je kreiran u saradnji sa kompanijama novosadskog IT sektora.
Kurs za Web Dizajn

Organizator: Akademija Oxford

Kursevi i obuke za web dizajn koje u toku cele godine organizuje Akademija Oxford u svim svojim poslovnicama, a koje se nalaze širom naše zemlje, su namenjeni onim polaznicima koji žele da savladaju rad u programima iz Adobe paketa. Tako da oni mogu da nauče da koriste program Adobe Dreamweaver, ali i Adobe Fireworks, kao i program Flash, te Flash Action Script 3. Uz to postoji i specijalno osmišljen Adobe paket za web dizajn, a što je zapravo kurs u okviru koga polaznici stiču znanja vezana za rad u sva tri prethodno pomenuta programa.

Kurs za grafički dizajn

Organizator: Akademija Oxford

Svaka obuka i kurs za grafički dizajn koji se organizuje u okviru Akademije Oxford podrazumeva početni i napredni nivo, a uglavnom se radi o savladavanju programa iz Adobe paketa. Od svih zainteresovanih kandidata se zahteva ne samo da poseduju osnovno znanje rada na računaru, već i da poznaju rad u Windows operativnom sistemu.

Java Web Development kurs

Organizator: FTN Informatika - centar za obrazovanje u oblasti informaciono komunikacionih tehnologija

Java Web Development je intenzivni kurs koji omogućava sticanje kompetencija junior developera za razvoj veb aplikacija na Java platformi. Program kursa je kreiran u saradnji sa kompanijom Levi9 IT Services.
Kurs za web dizajn

Organizator: Zanatsko obrazovni centar ADŽIJA

Kurs web dizajna traje 3 meseca tj. 30 školskih časova - teorije i prakse u Centru. SERTIFIKATI SU PRIZNATI U SRBIJI I U INOSTRANSTVU, sertifikati sa TÜV NORD DIN EN ISO 9001:2015. Ko ima iskustva minimum 3 meseca može da se izađe na proveru znanja.
FRONT-END WEB DEVELOPER (JavaScript)

Organizator: Informacione tehnologije Obuka i Praksa d.o.o.

Naučite najnovije tehnike i alate za razvoj modernih veb aplikacija uz našu sveobuhvatnu obuku. Praktične vežbe i projekti će vam omogućiti da steknete praktično iskustvo u razvoju front end aplikacija.
ASP.NET Web Development

Organizator: Akademija Oxford

Web dizajn / development, sva neophodna znanja i veštine za izradu ASP.NET sajtova od nule do pokretanja na serveru.

.NET Web Development kurs

Organizator: FTN Informatika - centar za obrazovanje u oblasti informaciono komunikacionih tehnologija

.NET Web Development je intenzivni kurs koji omogućava sticanje kompetencija junior developera za razvoj veb aplikacija na Microsoft .NET platformi. Program kursa je kreiran u saradnji sa kompanijama IT sektora.