Polaganje za viljuškara

Viljuškar je transportno vozilo za unutrašnji transport. Koristi se u magacinima, stovarištima, velikim prodavnicama, gradilištima itd. U skladu sa obimom posla i uslovima rada, postoje različiti modeli viljuškara. Razlikuju se po snazi, kapacitetu prenosivosti i drugim tehničkim specifikacijama. Kako je reč o specifičnim radnim mašinama, za njihovo korišćenje potrebno je dobiti posebnu dozvolu za rad.

Rukovalac viljuškarom je veoma traženo zanimanje na domaćem i stranom tržištu rada zbog konstantnog povećanja obima poslovanja. Istovar i utovar robe je sastavni deo transportnog lanca i od efikasnosti radnika zavisi da li će rokovi isporuke biti ispoštovani. Zato je važno da u ovom bitnom segmentu rade dobro obučeni radnici, koji su odgovorni i tehnički potkovani. 

Kako izgleda polaganje za viljuškara?

Da bi se obezbedio visok nivo stručnosti, neophodno je da kandidat pohađa obuku i da na kraju sa uspehom savlada polaganje za sertifikat. To je najbolji način da se kroz teorijsko i praktično znanje steknu veštine za upravljanje viljuškarom, uz poštovanje svih bezbednosnih standarda. Iako na prvi pogled deluje da onaj ko ima vozačku dozvolu može odmah da postane viljuškarista, to ipak nije tako jednostavno. 

Reč je o veoma odgovornom poslu, gde je potrebno brinuti o svojoj i tuđoj bezbednosti, robi koja se prenosi i svim drugim procedurama koje su deo svakodnevnog rada. Polaganje za viljuškara podrazumeva teorijsku i praktičnu nastavu. U teorijski deo spada: 

  • Upoznavanje sa viljuškarom – Upravljanje ovom mašinom ima svoje specifičnosti, pa je bitno upoznavanje sa svim komandama – od vožnje, preko dizanja, do spuštanja tereta.
  • Usvajanje bezbednosnih standarda rada – Obavezna radna oprema, način kretanja kroz radni prostor, način vožnje u neadekvatnim uslovima, važnost preglednosti prilikom vožnje, način kretanja uzbrdo i nizbrdo, procedure u slučaju nezgode itd. 
  • Pravilan prenos robe – Viljuškarom se najčešće prenose palete robe, a da bi se to uspešno izvelo, potrebno je poštovati određene standarde (koliko može da se preveze, kako se vozi pod teretom, vožnja u uslovima smanjene vidljivosti itd.)

Nakon što se odsluša teorijski deo, prelazi se na praktičnu nastavu. Tada polaznik obuke ima priliku da upravlja viljuškarom i da kroz konkretne situacije primeni naučene lekcije. Poput časova vožnje, praktičnu nastavu drži instruktor, koji brine o tome da se savlada svaki segment rada. U zavisnosti od toga da li je polaznik apsolutni početnik ili već ima radnog iskustva, određuje se i način rada. Praktična nastava, između ostalog, podrazumeva:

  • časove vožnje viljuškara – vožnja kroz uzane prostore, bezbedno okretanje vozila, vožnja u rikverc itd.;
  • korišćenje komandi viljuškara – osnovne komande za upravljanje, ručice za upravljanje dizanjem i spuštanjem paketa;
  • podizanje i spuštanje različitih vrsta tereta – pravilan pristup transportu robe kako ne bi došlo do oštećenja robe;
  • transport različitih vrsta paketa – pravilan transport paleta i adekvatno odlaganje na označeno mesto;
  • savladavanje različitih situacija s kojima se susreću viljuškaristi kako savladati pristup robi u otežanim vremenskim uslovima, po lošem terenu, kako reagovati prilikom kvara viljuškara, procedure prilikom nesrećnih događaja itd.

To su samo neke od oblasti koje polaznik prolazi tokom trajanja obuke. Ukupno trajanje nastave obično traje oko tri meseca, mada postoje i intenzivni kursevi, koji omogućavaju učenje u kraćem periodu. Bez obzira na trajanje školovanja, po završetku je obavezno polaganje za sertifikat, koje se sastoji iz pismenog i usmenog dela. Uspešnim savladavanjem završnog ispita stiče se sertifikat, koji je dokaz posedovanja adekvatnog znanja za upravljanje viljuškarom.

Zašto je obuka za viljuškara važna?

Cilj je da obuka pruži polazniku sva znanja neophodna za sticanje dozvole za viljuškara. Sertifikat je potreban za rad u većim poslovnim sistemima, a naročito je bitan za sve koji žele da rade u inostranstvu. U tom slučaju je moguće dobiti sertifikat na nemačkom i engleskom jeziku

Na ovaj način je mnogo lakše dobiti dozvolu za rad u inostranstvu, ali i pronaći posao. Naime, stranim poslodavcima je važno da imaju kvalifikovane radnike, jer na taj način znaju da u kolektivu imaju profesionalca koji je upoznat sa svim standardima. 

Pored toga, obuka za vožnju viljuškara je važna i radnicima koji već imaju određeno iskustvo, ali nemaju zvaničan dokument koji potvrđuje da poseduju tražene veštine. Posedovanjem sertifikata oni mogu da napreduju na poslu, ali i da mnogo lakše pronađu novi, bolje plaćen posao.

Počnite sa usavršavanjem već danas pohađanjem jednog od ponuđenih kurseva za rukovaoca viljuškarom.

Kurs za rukovaoca građevinskim mašinama - obuka i provera znanja

Organizator: Zanatsko obrazovni centar ADŽIJA

Kurs za rukovaoca građevinskim mašinama traje tri meseca tj. 300 školskih časova - teorije u Centru i prakse u preduzećima sa kojima Adžija ima saradnju. Sertifikati su priznate u Srbiji i u inostranstvu, sertifikati sa TÜV NORD DIN EN ISO 9001:2015.
Kurs za kranistu/dizaličara - obuka i provera znanja

Organizator: Zanatsko obrazovni centar ADŽIJA

Kurs za kranistu/dizaličara traje 3 meseca tj. 300 školskih časova - teorije u Centru i prakse u preduzećima sa kojima Adžija ima saradnju. Sertifikati su priznati u Srbiji i u inostranstvu, sertifikovana TÜV NORD DIN EN ISO 9001:2015. Ukoliko imate iskustva minimum 3 meseca možete izaći na ispit.
Rukovalac mašinama za pružne radove

Organizator: Zanatsko obrazovni centar ADŽIJA

Rukovalac mašinama za pružne radove - obuka i provera znanja. Naučite da upravljate mašinam za pružne radove. Ukoliko imate iskustva, a nemate potreban sertifikat izadjite na proveru znanja.
Kurs za viljuškaristu - obuka i provera znanja

Organizator: Zanatsko obrazovni centar ADŽIJA

Kurs za viljuškaristu traje tri meseca tj. 300 školskih časova - teorije u Centru i prakse u preduzećima sa kojima Adžija ima saradnju. Sertifikati su priznate u Srbiji i u inostranstvu, sertifikati saTÜV NORD DIN EN ISO 9001:2015. Za proveru znanja je potrebno minimum tri meseca iskustva.
Kurs za rukovaoca parnim kotlovima - obuka i provera znanja

Organizator: Zanatsko obrazovni centar ADŽIJA

Kurs za rukovaoca parnim kotlovima traje tri meseca tj. 300 školskih časova - teorije u Centru i prakse u preduzećima sa kojima Adžija ima saradnju. Sertifikati su priznati u Srbiji i u inostranstvu, sertifikati sa TÜV NORD DIN EN ISO 9001:2015. Ko ima iskustva može da izađe samo na ispit.