Kako povećati produktivnost na poslu

Marija Grgur

Marija Grgur
Customer Service Manager u WorkPuls.com

|

22. okt.

Svakome od nas povremeno dođe „žuta minuta“, neki period u kom zapravo radimo mnogo, ali se osećamo neproduktivno i mrzovoljno. Ovo se može dešavati češće nego što većina mislili i to je idealan trenutak za ozbiljno preispitivanje. Možda taj glupav osećaj uzrokuje opšte nezadovoljstvo poslom, možda je u pitanju stres ili privatni problemi, a neretko je i samo stvar loše organizacije. Štagod da je razlog, problem ne treba ignorisati nego se oberučke uhvatiti u koštac sa njim.

Pre jednog veka, Frederik Tejlor je istakao značaj produktivnosti i na njoj zasnovao potpuno novu naučnu disciplinu, danas poznatu kao menadžment. Način na koji poslujemo je od tada značajno evoluirao, ali nam ovaj ključni indikator performansi i dalje pruža vredne informacije za unapređenje organizacije. Zbog toga, čak i 100 godina nakon Tejlora, produktivnost i dalje treba shvatati ozbiljno – potrebno ju je pratiti, meriti i na odgovarajući način njome upravljati.

Slede 4 ključna faktora o kojima treba misliti ukoliko želimo da poboljšamo fokus i maksimiziramo produktivnost:

Okruženje

Radno okruženje je prostor koji treba da bude predviđen za produktivne aktivnosti i da podstiče na rad. Raščistite sto i uklonite sve što vas ometa, okačite fotografije destinacija na koje želite da otputujete ili motivacione poruke i pristupite uređivanju radnog okruženja smisleno. Čak i preduzetnici i frilenseri ne bi trebalo da rade od kuće. Postoje brojna javna mesta, kao što su biblioteke, kafići, biznis habovi, pa i klupice u parku, gde je moguće biti produktivan. Kad ustanemo ujutro imajući na umu da negde treba da idemo, naš dan dobija određenu strukturu što umanjuje mogućnost prokrastinacije. Ukoliko izlazak nije opcija, makar bi određeni deo stana trebalo posvetiti isključivo poslu. Boravljenje u radnom okruženju podstiče nas da budemo vredni i poboljšava koncentraciju na podsvesnom nivou.

Ometanja

Svi smo prošli kroz to - ono kad imamo toliko da radimo da odlučimo da damo prioritet slaganju flomastera u redosledu boja vidljivog spektra. Ovakve aktivnosti užasno utiču na našu produktivnost. Kako bismo sprečili da se to dešava, potrebno je ukloniti sve što bi moglo da nam odvuče pažnju. Telefon treba da bude u nečujnom režimu i odložen sa strane. Zatvarajte neaktivne kartice u brauzeru kao i instant mesindžere, a puštajte ambijentalnu muziku. Pravljenje pauza je od izuzetne važnosti, zato ih isplanirajte i držite se plana. Ukoliko vam nešto neproduktivno padne na pamet, zapišite na papir kako biste se pozabavili time kasnije.

Organizacija

Rad u timu, zahvaljujući sinergiji, uvek je dobar način da se poboljša motivacija. Čak i ako posao nije takav da zahteva tim, diskusija s kolegama i slušanje tuđeg mišljenja može učiniti čuda za našu produktivnost. Ukoliko se radi u timu, treba shvatiti prednosti i značaj delegiranja. Ne postoji osoba na svetu koja može i treba da uradi apsolutno sve sama. Kada govorimo o organizaciji sopstvenog vremena – prioritetizujte ciljeve, napravite strateški plan i držite ga se. Planiranje svih aktivnosti kao i uvođenje sistema nagrada pomaže prevazilaženju umora.

Stanje uma

Kako bismo, pre svega, identifikovali uzrok našeg pada produktivnosti i objektivno sagledali situaciju, neophodno je imati pozitivan um. Optimizam je bitan i za bilo kakav (poslovni) uspeh – apsolutno je nemoguće biti uspešan i negativan. Suština pozitivnog uma leži u dobrom staranju o svom fizičkom i mentalnom zdravlju. Bavljenje sportom je odličan način da se oslobodimo stresa, a pritom izgledamo i osećamo se bolje. Kada govorimo o mentalnom zdravlju – potrebno je posvetiti određeno vreme svakog dana za fokus na sopstvenu ličnost. Iskazujte zahvalnost, čitajte, budite obrazovani i informisani i okružite se pozitivnim i srećnim ljudima. To svakako ne utiče na našu produktivnost na merljiv način, ali je polazna osnova za pozitivan um.

 

Ljudi često provode vreme sedeći za stolom, lažući sami sebe koliko su zapravo produktivni. Neproduktivan rad ubija motivaciju, kao što i nedostatak motivacije direktno umanjuje produktivnost. Svako od nas treba da se trudi da bude najbolja verzija sebe, nevezano od hijerarhijskog položaja u organizaciji.

Marija Grgur – Customer Service Manager u WorkPuls. Večiti entuzijasta željan znanja i osvajanja sveta. Obožava teretanu, pivo i duge šetnje pored reke.

Svake nedelje dva nova članka koja će vas sigurno naučiti nešto novo!

Upišite vašu e-mail adresu
i obavestićemo vas kada novi članak bude objavljen


 

Postavljeno: 22.10.2015.
Broj pregleda: 4246


KOMENTARA postavi prvi komentar (0)


Predstavljamo organizatore kurseva


Najtraženiji kursevi