Sidrenje

Maja Pavlov

Maja Pavlov
Psihoterapeut i NLP trener

|

12. nov.

Želite li usidriti svoje najbolje stanje? Baš kada Vam treba? Naravno, moguće je.

Dobra stvar u nauci je što sve o čemu su naučnici razmišljali ili eksperimentisali, može naći svoje mesto u životu. To je onda primenjena nauka, koja nam opravdava svrhu teorije. Baš kao što je to radio moj prezimenjak Ivan Pavlov. Kada sam promenila prezime u Pavlov, mnogi su imali asocijaciju… Aha znam, sad se zoveš kao onaj s psima?! Nisam baš planirala da me povezuju s njim, niti s njegovim eksperimentalnim kučićima, ali sam se za njega zainteresovala još na drugoj godini studija kada smo detaljno izučavali psihologiju učenja. Ovaj čovek bi stavljao meso u prahu na jezik pasa, a oni bi počeli da luče pljuvačku (tzv. proces salivacije). Jednog dana je uočio da su psi lučili pljuvačku i pre nego je meso u prahu dotaklo njihov jezik. On je zato počeo kontrolisati signale koji su prethodili hrani. U jednom poznatom eksperimentu, puštao je da pas čuje zvuk zvona (uslovna draž) pre nego što dobije hranu u usta (bezuslovna draž).

Nakon više njegovih udruživanja ‘zvona i hrane’ psi su počeli da balave (saliviraju) čim bi čuli zvono (reakcija).

On je shvatio da je asocijacija na neki način ključ učenja. Evo kako:

Vi, kao i ja imate sopstvenu istoriju s nizom različitih emotivnih stanja. Da bismo ponovo odreagovali na nešto, treba nam okidač. Treba nešto da nas podseti, pa da mi odreagujemo. Mozak spontano povezuje događaje. To ste iskusili, sigurna sam. Čujete neku muziku i povežete je sa nekom osobom ili ona u vama pobudi nešto lepo. To bi bilo auditivno sidro. Postoji i mirisno sidro. Znate već miris kafe kad negde uđete ili miris kolača ili kestenja na ulici (uskoro!). Vizuelno sidro može biti nečiji izraz lica, koji usledi pre onoga što ste doživeli ili određena boja je nešto što direktno budi određeno raspoloženje kažu.

Sidro može biti bilo šta što vas uvodi u neko emocionalno stanje, a nastaje ponavljanjem, čime mi i stvaramo navike.  Ipak, sidro nastaje i kada je za vas nešto važno i značajno. U tom trenutku određenog emotivnog naboja, vi ‘bacate sidro’, tačnije usidravate određeno stanje. Divno je kada su stanja pozitivna i resursna, ali zna biti vrlo nezgodna kada se radi o fobiji na primer. Blaži oblik bila bi trema koju možemo osetiti pri nekom javnom nastupu.

Ljudi su nekada nepotrebno ograničeni i zarobljeni strahovima iz prošlosti čije vrednosti nisu naknadno preispitivali, niti su se bavili svojim asocijacijama koje, hteli ne hteli mozak sam stvara.

To da Vi možete biti odličan kapetan sopstvenog broda, znači samo da iako je sidrenje naših stanja često nesvesno, mi ga možemo razviti i svesno. I to uči NLP. Baš zato je jedan od njegovih osnivača Richard Bandler rekao da: ‘ nikada nije kasno za sretno detinjstvo’.

Vi možete da stvorite novu, bolju, korisniju reakciju!

Sećate se niza raznolikih stanja u kojima ste bili? Pa zašto ih ne koristiti kad god Vam trebaju?

Verujem da je vreme da se i Vi umešate!

Npr. možete koristiti fiziologiju sopstvenog tela dok gleda predivan prizor otvorene pučine. Ili  se sećate spontanosti i duhovitosti koju ste imali dok ste s prijateljima pili vino pre dve godine na onom slavlju…I baš bi voleli da kada priđete toj osobi imate tu spontanost i duhovitost. Ili Vam možda treba ‘ono samopouzadanje’ koje ste tako uverljivo gajili, u određenoj situaciji dok ste prezentovali nešto…Moguće je setiti se, preuzeti (ili pozajmiti) od sebe (čak i od drugog, to se zove modelovanje) stanje, koje ste već doživeli, iskusili, osetili i doneti ga u ovde i sad.

Tačnije, usidriti ga za neku buduću situaciju, za koju se npr. pripremate, a važna Vam je.

Kada poverujete da je to moguće naćićete i način. Već jeste? Bravo! Evo i tehnike, koju ću podeliti s Vama. Smatram ovaj NLP alat vrlo korisnim, a ima svega nekoliko jednostavnih koraka:

  1. Identifikujte u kojoj vam situaciji treba određeni resurs (npr.u razgovoru sa šefom iduće nedelje)
  2. Precizno ga identifikujte (treba mi dakle samopouzdanje!)
  3. Pronađite situaciju u životu kada ste imali takav resurs.
  4. Izaberite jasna sidra onoga što ste čuli, videli, osećali u toj situaciji
  5. Sad i zakoračite fizički u neko drugo mesto (od onoga u kojem stojite), u kojem ćete biti asocirani u tu situaciju, i nastojaćete je ponovo poživeti svim čulima (videti to što ste videli, čuti osetiti). U mislima se vratite potpuno u tu situaciju i proživite je ponovo. Kad dostignete vrhunac, promenite stanje i iskoračite iz njega (dislocirajte se!)
  6. Ponovo proživite isto. Ponovite stanje, zakoračite u njega i doživite svim čulima ono kako ste se osećali, šta ste videli, i šta ste čuli. Možete to ponoviti više puta.
  7. Kada postavljate sidro, postavite i okidač. To je jedan znak koji ćete dati sebi (ili druga osoba dok je usidravate, npr) pre nego vaše stanje dođe do vrhunca. Npr. pokret rukom, ili jednostavni gest nogom… što će okinuti sidro. Tačnije, vaš put ka proživljavanju samopouzdanja.
  8. Sada možete definisati neku buduću situaciju u kojoj vam treba to stanje (samopouzadnje, zar ne?)
  9. Sad zakoračite u buduću situaciju, pokrenite svoj okidač (pokret rukom, nogom, ili nešto treće), i asocirajte se u budućnost (razgovor s šefom iduće nedelje) sa samopouzadnjem koje ste ponovo doživeli. Pre vrhunca iskoračite iz stanja.
  10. Nekoliko ponavljanja, će Vam omogućiti da se potpuno pripremite za situaciju koja Vas čeka.

Čestitam, upravo ste usidrili svoje odlično stanje, baš ono koje Vam treba!

Korsistite ga i setite se da vaše sidro donosi sreću!

 

M. Pavlov, psihoterapeut, NLP trener

Postavljeno: 12.11.2013.
Broj pregleda: 7428


KOMENTARA (3)

Mirno more

"Vi možete da stvorite novu, bolju, korisniju reakciju!" Big LIKE :) Navika čoveku postaje karakter. A karakter - sudbina. Treba nam to 'sidrenje' kao navika.....
2013-11-29 09:48:07


Ukratko rečeno

Loš prevod, katastrofalna interpunkcija i pravopis. A tek sadržaj...
2013-11-27 22:20:33


debelilad

ma daaaaaaj.
2013-11-19 08:24:15Predstavljamo organizatore kurseva


Najtraženiji kursevi