U NLP - ovoj letnjoj kuhinji

Maja Pavlov

Maja Pavlov
Psihoterapeut i NLP trener

|

19. jul.

Da li znate šta se u našim krajevima podrazumeva pod letnjom kuhinjom?

To je jedna nus prostorija u kući ili preko puta nje, u kojoj se preduzimaju posebni poduhvati! U njoj je na primer moguće voće iz jednog agregatnog stanja pretvarati u drugo. U njoj se biljka ili njen plod, pretvara u sok , džem ili u slatko. Moguće je takođe sirovo povrće pretvarati u pečeno i kasnije ga zamrzavati.

Kako god da se odlučimo, mi imamo jasnu putanju šta želimo da uradimo i gde da stignemo kada su naši plodovi, cvetovi ili biljke u pitanju. Znamo tačno kako će izgledati sok kada cvetovi zove budu potopljeni, šta će se desiti sa kajsijama, šljivama ili jagodama kada ih skuvamo i dodamo (ili ne) šećer, a takođe je jasno kako će izgledati paprike kada se prvo ispeku, a kasnije budu zamrznute.

U tom procesu i naša čula uče. Ona pamte boje, mirise i ukuse koji se šire oko nas.

Mmmmmm, pamtimo i mi taj jedinstven osećaj!

U Našem Letnjem Programu, tj. Neuro Lingvističkom Programiranju, ima puno *svežih proizvoda (čitaj veština) koje možete steći koristeći se različitim receptima i alatima. Ipak, da bi vaši poduhvati ka bilo kom ishodu bili uspešni, neophodno je upoznati se sa nekoliko ključnih formula ili recepata uspeha:

  • Prvo odredite recept tj. ishod ili popularno rečeno CILJ ka kojem težite. Šta je to tj. šta tačno želite da ostvarite? Zamislite ga. Osluškujte ga. Osetite ga. Već sad! Energija se usmerava upravo prema vašoj nameri i onome na čega ste fokusirani. Zar ne?
  • Otvorite sva čula. Gledajte kako izgledaju vaši plodovi, slušajte kako vatra pucketa na šporetu i šta se događa s zvucima u kuhinji, osetite miris na početku , tokom i na kraju procesa. Nije zabranjeno i malko da’ liznete’, kako bi vašim ličnim čulom ukusa proverili da li ste na dobrom putu?

To znači biti čulno izoštren - Znati koristiti poverene nam mehanizme percepcije informacija iz spoljnjeg sveta. Upravo zato su nam čula i data. Kao orjentir i kao smernica.

  • Toliko recepata, za istu stvar. Ali koji je najbolji za mene, često se pitamo? U receptu koji ja koristim , dešava se da po nekada nemam sve, baš sve sastojke. Moram se onda prilagoditi. Biti svestan da moja kuhinja ima toliko toga, a ono što fali ću nadomestiti. Ali, kako?

Pa, ili novim elementima u receptu, (biću kreativna) ili će proces jednostavno proći bez toga.’ Čega nema bez toga se može’, kažu. Možda limun, možda limuntus? Možda šećer, možda fruktoza, a može i bez toga. To se zove fleksibilnost. Prava strategija za pobedu nad crno- belom filozofijom, nad rigidnim obrascima il isključivošću koja blokira. Gregori Bejtson, teoretičar sistema je klimao glavom kada je još jedan njegov kolega zaključio da je ’najfleksibilniji deo sistema i najmoćniji deo sistema’. To znači prilagoditi se situaciji, sebi i drugima.

  • Negujte odnos. Prema kome? Pitate se u sred vaše letnje kuhinjice? Pa, prema svemu oko vas. Prema povrću, voću, kuhinji, alatima, šporetu, i sebi...

U Našem Letnjem Prostoru- probajte da izgovorite reč RAPORT na francuski način -rapport ili vraćanje, donošenje, odnos, veza (lat. re-portare – vratiti, doneti natrag).

Ova reč, označava odnos u kome vlada poverenje, razumevanje, uvažavanje. To je osnova svake komunikacije. U svakom odnosu i stvarnom susretu nastaje novi prostor, novi sistem, novi entitet, nova energija. To je mesto gde se JA i TI ili JA i ‘TO NEŠTO (povrće, voće, kuhinja, šporet) povezuju. Bez RAPORTA, u NLP-u mislimo da se teško ide dalje u komunikaciji. To je ključ koji otvara sva vrata (vrata uspešne komunikacije, ali i svega drugog…). Ako nema ključa, nema ni ulaska, dakle nema komunikacije. Možete biti u RAPORTU sa nekim drugim, a možete biti u raportu sa samim sobom.  To je ono kada kažete da ste sa nekim na istoj talasnoj dužini, da ste se našli. Nešto je ‘kliknulo’ i vi ste se zatekli u novoj zemlji, koja se zove MI.

I tako, dok mi slobodno pripremamo naše plodove za zimnicu i odlažemo jednu po jednu stvar na šarene stelaže u špaizu, volela bih podeliti s vama još dve tajne. One se tiču posebnih primesa tj. pojmova, koji su sastavni deo NLP-ove kulinarske radionice i u ovom današnjem receptu sam ih napisala VELIKIM SLOVIMA:

Prvo, NESVESNI UM.

Da li znate: da bi bili izvrstan majstor u bilo čemu, trebate biti u skladu s vašim nesvesnim? Ova zona našeg uma nije nešto što je nepoželjno. Iako malo skrivenija, za neke je ona daleka, opasna, nepoznata zemlja, a za mnoge čak i ’zona sumraka’. Zašto? Skloni smo da ono što ne poznajemo, proglasimo nevažećim ili makar beznačajnim. Takođe, tokom procesa odrastanja stalno se ohrabrujemo da budemo racionalni, logični i svesni. Da, to je važno. Ipak, da bi bili ODGOVORNI i da bi odgovarali na zahteve situacije, sopstvenih namera ili drugih ljudi, važno je da taj odgovor bude celovit KONGRUENTAN, iskren. Tačnije, autentičan. Kako je to moguće? Prirodno, ukoliko su naše svesno i nesvesno u sprezi ako su povezani, ako svesni um s radošću osluškuje poruke nesvesnog, razume njegov jezik, makar bio simboličan, slučajan, začuđujući rečnik dalekog prostranstva u nama. Mi tek tada možemo koristiti sve naše RESURSE. U NLP-u, RESURSNA STANJA  povezana su s našim CILJEVIMA. Ukoliko osoba ima sposobnost iskoristiti sve svoje resurse tj zalihe, znanja veštine, na pravi način, veća je verovatnoća da će i njeni ISHODI biti željeni.

Svaki put se ponovo začudim kada se prisetim, neverovatne statistike Alberta Meharabiana koji je na osnovu proučavanja komunikološkog procesa došao do rezultata: da se čak  55% naše komunikacije baziraja na opservaciji položaja, gestova, i pokreta tela, 38% se tiče vokalnih osobina glasa, a svega 7% naše pažnje, okreće se sadržaju onoga što čujemo. Dakle, mi na osnovu naših izoštrenih čula sjedinjujemo elemente percepcije (sliku, zvuk, osećaj...) u jedno. Iz ovih DUBINSKIH STRUKTURA informacija se pretvara u misao koja postaje UVERENJE  ili  VREDNOST, stav jedne osobe. Izgovorena reč ( JEZIK) je zapravo deo naše POVRŠINSKE STRUKTURE. REČ je kodirana informacija onoga što dođe iz naših DUBINSKIH STRUKTURA.

NAŠA ČULA su deo nesvesnog uma. Retko se dešava, da ćete dok nešto seckate, razmišljate i kako seckate, jer ste usmereni na cilj, da uradite, završite, sipate, oblikujete i zatvorite. Ove manifestacije akcije zapravo su deo Autonomnog Nervnog Sistema koji rukovodi našom motorikom. Divno, jer taj isti nesvesni um i vozi kola,skejt ili bicikl, kao na primer ja, često do pijace.

NESVESNI UM je naš saveznik i treba mu znati prići. Ne, ne uči se to u školi, ali znamo da on organizuje sva naša sećanja, uspomene i smešta ih u  ladice u kojima odlažemo šta smo radili  npr. na današnji dan pre nekoliko godina. On ne komunicira s nama direktno. On nam šalje poruke preko emocija, potisnutih sećanja, simbola, slučajnih omaški (po Frojdu), telesnih senzacija, koje nas upozoravaju kako se osećamo u telu. Ovaj protok i kontinuitet, tokom budnog ili stanja spavanja čini nas živim. To je osnova NLP treninga. Treniramo i postajemo svesni struktura našeg iskustva i doživljaja.

Naši vidici (unutrašnji i spoljašnji) se izoštravaju. Širina i dubina uvida vodi ka VEĆOJ SVESNOSTI.

A sada je dosta! Sada ne smete više misliti na nesvesni um! Hm, da li je to moguće? Naravno da nije. NESVESNI UM teško registruje negacije. Zato bolje definišite stvari afirmativno, pozitivno. Obrazložite šta i kako ćete raditi, ne šta nećete. Kada ’budem manje mislila na nesvesno’ i ’kada budem osluškivala svoje misli’, sve lakše ću prelaziti u sferu  SVESNOG.

Ok, evo nas! Vratili smo se.

Mi smo danas, na ovom blogu prošetali glavnim NOSEĆIM STUBOVIMA NLP-a. Ukoliko želite da saznate još, budite RADOZNALI. To nije puka znatiželja. To je otvorenost da primate i razumete strukturu i sadržaj sopstvenog iskustva.

Oprostite, baš sam se zanela, a voće na mom šporetu već vri i vreme je da ga skinem s vatre,a kada se ohladi sipam u tegle.

O  ostalim receptima, više na  sledećem treningu. Prijatno!

Postavljeno: 19.07.2013.
Broj pregleda: 5017


KOMENTARA (2)

Dubravka

Zadivljujuce jednostavno,slikovito i inspirativno predstavljanje izuzetno slozene oblasti i procesa! Za svakuje je pohvalu vasa inspirativna komunikacija i moc edukacije.Predpostavljm da ste odlican terapeut i trener i da bi rad sa vama mnogim osobama PROMENIO ZIVOT NA NOLJE!!! Veliki pozdrav i sto veci broj"osvescenih"polaznika radionica NLP-a! : )))
2013-11-25 21:14:58


Goran

Jako lepo opisujete složene procese, pojednostavljeno, da poželim čitati još.Za početak me čudi kako se ne sretosmo ranije :)Ponuda informacija je velika, selekcija neophodna, a vreme samo jedno i ograničeno. Sa radošću čekam novi recept iz vaše kuhinje. Pozdrav
2013-11-06 09:34:15



Predstavljamo organizatore kurseva


Najtraženiji kursevi