Od hobija do biznisa u 10 koraka: Intervju sa Bojanom Katić - Winny nakit

Elena Erdeljanović

Elena Erdeljanović
Odnosi sa javnošću

@ ElenaErdeljan |

27. mar.

Nakon što smo prošle nedelje pisali o tome kako da svoj hobi pretvorite u uspešan biznis, ovoga puta možete pročitati kako to sve izgleda “iz prve ruke”. Bojana Katić je mlada i kreativna dizajnerka nakita, koja je završila Arhitektonski fakultet u Beogradu. Pre par godina, odlučila je da svoju ljubav prema dizajnu i modi iskaže kreiranjem nakita od poludragog kamena. Njen brend – Winny nakit – brzo je dobio pozitivnu ocenu kupaca i Bojana je počela da dobija porudžbine od devojaka širom Srbije. Od skoro, Bojana je odlučila da proširi asortiman nakita koji nudi, te se tako sada bavi i izradom steampunk nakita – koji je inspirisan viktorijanskom erom, arhitekturom, modom i tehničkim dostignućima starog Londona.

Kada i zašto si odlučila da počneš da se baviš pravljenjem i prodajom nakita?

Nakon što sam završila fakultet, odjednom sam bila bez obaveza i sa puno slobodnog vremena, pa sam odlučila da dok se na zaposlim bavim nekim hobijem, koji će mi biti zabavan ali i isplativ. S obzirom da sam kreativna, interesuje me moda, odlučila sam da dizajniram i izradjujem nakit. Posvetila sam se istraživanju materijala i najviše mi se dopao poludragi kamen. I tako je nastao brend Winny nakit, modna linija nakita od poludragog kamena.


Koliko si posvećena ovom biznisu i kakvi su ti planovi za budućnost?

Veoma sam posvećena biznisu, i vodim računa da u mom asortimanu uvek bude nešto novo, tako da sam od skoro počela sa izradom steampunk nakita, koji pravim od mehanizama i delova starih mehaničkih satova. Steampunk je podžanr naučne fantastike, koji ukršta dostignuča viktorijanske ere sa futurističkim spravama, dakle doba kada je sve funkcionisalo po principima mehanike, i na parni pogon. Za ovaj stil sam se odlučila jer sam želela da se bavim reciklažom i redizajnom.

U planu mi je da Winny nakit postane prepoznatljiv brend koji će ukrštanjem više stilova, i nekih do sada neisprobanih kombinacija, pružiti kreativna, unikatna rešenja i ukrasiti što više dama.

Koliko vremena nedeljno odvajaš za pravljenje nakita?

Pravljenje nakita je samo deo procesa, tu su još i pronalaženje i nabavka materijala, komunikacija i rad sa mušterijama, dostava nakita. Samo pravljenje nakita, sastoji se od dizajniranja, obrade materijala, i same izrade. Tako da je sve ovo proces kome posvećujem skoro ceo dan, pravljenju nakita oko 5-6 sati, a ponekad se čini da mi je 24h premalo.

Da li možeš da nam daš neke savete vezane za marekting? Kako ti reklamiraš svoje proizvode?

Kao i u svakom poslu smatram da je i u ovom marketing jedna od najbitnijih stavki. Imam svoju facebook stranicu, na kojoj sam svakodnevno u kontaktu sa mušterijama, i to je dobar način reklamiranja. U pripremi je i sajt. U nekoliko časopisa su objavljivani kratki članci o Winny nakitu, jer je kod nas sada vrlo popularno sve što je unikatno, i što može pomoći da se pojedinac izdvoji iz mase. Ali svakako mislim da je najbolja reklama ona koja potiče od zadovoljnih mušterija.

Gde pronalaziš inspiraciju za dizajn nakita i koji je tvoj omiljeni deo celog procesa?

Inspirišu me boje, oblici, kada vidim neki kamen ili mehanizam sata, koji mi se dopadne, odmah dobijem ideju šta će postati od njega i šta ću  još upotrebiti. I upravo mi je to omiljeni deo procesa, radjanje ideje.

Koja je tvoja "politika" pri ulaganju i nabavci materijala? Da li naručuješ materijal unapred ili tek onliko koliko ti je dovoljno?

Ne pravim zalihe, već se trudim da uvek kupujem nešto novo, kako bi nakit bio unikatan.  Takodje na ovaj način ispitam tržište i saznam za čime je veća potražnja.

Šta bi posavetovala onima koji planiraju da se posevete nekom sličnom poslu?

Najvažnije je shvatiti ozbiljno i odgovorno sve čime se bavite. Potruditi se da poslovnost bude na vrhunskom nivou, i uvek poštovati mušterije.

Postavljeno: 27.03.2012.
Broj pregleda: 9063


KOMENTARA postavi prvi komentar (0)


Predstavljamo organizatore kurseva


Najtraženiji kursevi