Kako da postanete JavaScript Developer?

Kursevi.com redakcija

@ kursevi |

22. feb.

Javascript

Programiranje je jedno od najtraženijih zanimanja današnjice. Već smo pisali o tome zašto programiranje postaje neophodna veština i zašto je potrebna čak i onima koji se njime neće direktno baviti. Ako niste potpuni novajlija i već znate neke osnove CSS i HTML5, a ne znate u kom pravcu da krenete dalje, razmislite o JavaScript programskom jeziku jer je to, bez sumnje, najbolji jezik za web-development koji danas možete učiti, osim ako nemate nameru da pravite aplikacije za iOS ili Android.

Takođe, sada je pravo vreme da se upustite u tu avanturu, jer imate daleko više mogućnosti da se usavršavate, nego što je to bio slučaj prethodnih godina.

Ako ste posvećeni svom cilju, možete postati vrlo vešt korisnik JavaScript-a za manje od godinu dana.

Pre nego što se informišete o nekim od koraka koji vam mogu pomoći u učenju, treba da znate da je ključno da imate otvoren um i da ne podležete predrasudama koje ste stekli učeći druge programske jezike. JavaScript vam može pružiti mnogo toga više, ako mu pristupite kao početnik.

Osnove

Ako već poznajete HTML i CSS, preskočite ovu stavku. To su kodovi koji se koriste za pisanje sajtova i oni su početna stanica za sve one koji planiraju da se bave programiranjem. To su ujedno i najlakši jezici za učenje i omogućiće vam postepeni ulazak u kodiranje, pre nego što pređete na veći (i zahtevniji) materijal.

Ono što je dobro kod HTML i CSS je da vam ne treba nikakav poseban softver ili pristup serveru. Sve što vam je potrebno je vaš računar. Dizajniranje i izrada jednostavnog sajta najbolji je način da naučite HTML i CSS. Za ovu fazu vam je dovoljno do mesec dana i onda možete nastaviti dalje.

Bez obzira na to da li planirate da radite kao programer, ili samo želite da dopunite svoje znanje o programskim jezicima, najbolji sledeći korak je upisivanje specijalizovanog kursa za JavaScript. Tu ćete naučiti osnove ovog jezika i steći dovoljno samopouzdanja da samostalno istražujete mogućnosti u izradi interaktivnih web stranica.

Glavna prednost kursa u odnosu na samostalno učenje je ta što vam omogućava da odmah počnete da kodirate i na licu mesta vidite rezultate. To će vam omogućiti mnogo kvalitetniji uvid u JavaScript u odnosu na to da iščitavate udžbenike...

Ponuda JavaScript kurseva u Srbiji 

Knjige

… što ne znači da vam nisu potrebni. Jedna od knjiga koja važi za “bibliju” JavaScript-a je “JavaScript –Sveobuhvatni vodič” (JavaScript: The Definitive Guide) Dejvida Flenagana, ali će vam biti od koristi i serija knjiga “You Don’t Know JS” Kajla Simpsona koju možete pronaći na Github-u potpuno besplatno. Pošto je reč o “open source” projektu, trenutno ima 102 autora i 253 završena izdanja. Dok čitate, obavezno paralelno vežbajte. U testiranju znanja od pomoći vam može biti JsBin, aplikacija za proveru tačnosti koda, koja vam ispravlja greške.

Tutorijali i biblioteke

U ovoj fazi, kada ste već počeli da se “igrate” s kodom, vreme je za video tutorijale. Na internetu možete naći mnoštvo takvih sadržaja. Naravno, čitanje ne treba da zapostavljate, ali će vam biti od koristi da gledate nekoga ko dobro poznaje temu i ko će vas voditi kroz kod. Oko takvih tutorijala okuplja se i zajednica programera – kako početnika, tako i profesionalaca – pa na forumima možete pronaći savete za mnoge nedoumice.

Ako vas knjige uče kako da čitate jezik, biblioteke vas uče kako da ga “govorite”. Uz pomoć biblioteka (nepromenljivih resursa koje koriste programski jezici) učite kako da čitate kod. Neke od najvažnijih su jQuery, Backbone, underscore, a kasnije i React, Angular i Ember. Osim toga, treba da čitate i njihov izvorni kod, jer ćete tako unaprediti svoje veštine programiranja.

Pratite dešavanja u svetu programiranja. Dobar izvor je Hacker News koji stalno prati novine u ovoj oblasti i JavaScript Weekly. Vremenom ćete i sami upratiti koje biblioteke i tehnike se najviše cene.

Pokušajte da pronađete uticajne programere na Twitteru ili počnite da pratite njihove blogove.

Vežbe

Većina postojećih JavaScript biblioteka, plugin-ova i programskih okvira nalaze se na sistemu upravljanja paketima pod nazivom NPM (za Ruby to je Gems, za PHP Composer…). Da biste imali koristi od NPM, treba vam NODE.js runtime sistem koji je vrlo efikasan. Njegov ekosistem npm je najveći ekosistem open source biblioteka na svetu. Node vam omogućava i da pokrenete JavaScript na serveru, a to otvara bezbrojne mogućnosti u JavaSript svetu. Radite u njemu manje vežbe, ali zato više njih.

Treba da vodite računa i o standardima programskog jezika koji se neprekidno dopunjavaju i pokušajte da pročitate poslednju ECMAScript specifikaciju. Tako ćete naučiti i mnogo toga o najaktuelnijim i budućim mogućnostima JavaScript-a.

***

Kako da postanete dobar šahista? Čitajte knjige o šahu i igrajte šah. Kako da postanete dobar kuvar? Čitajte recepte i spremajte jela. Drugim rečima, posvetite pažnju i teoretskom i praktičnom delu programiranja, jer ćete samo na taj način moći da postanete profesionalac u toj oblasti. Dozvolite sebi i da grešite, kako biste videli posledice i kasnije znali da rešavate mnogo krupnije probleme.

Pred vama je težak posao, ali mnogi pre vas su uspeli. Kada dođete u fazu kada zaista razumete jezik, tek tada počinje prava zabava.

 

Svake nedelje dva nova članka koja će vas sigurno naučiti nešto novo!

Upišite vašu e-mail adresu
i obavestićemo vas kada novi članak bude objavljen


 

Postavljeno: 22.02.2016.
Broj pregleda: 13041


KOMENTARA postavi prvi komentar (0)


Predstavljamo organizatore kurseva


Najtraženiji kursevi