U 5 KORAKA: Kako da postanete online community manager?

Martina Anđelković

Martina Anđelković
Online community manager

@ snajkademadre | martinaandjelkovic

01. sep.

Niste baš mag komunikacije, nerviraju vas svi ti trendovi i društvene mreže posmatrate kao nužno zlo i uzaludno trošenje vremena. Prepoznali ste se? Odmah prekinite sa čitanjem ovog teksta, jer se definitivno ne obraćam vama. Obraćam se svima onima kojima formalno obrazovanje nije donelo željeno zaposlenje, onima koje davi poslovna rutina i želeli bi da je prekinu i onima koji su opčinjeni društvenim mrežama.

 

Online community manager za većinu je nepoznato zanimanje, ali ono što ta većina takođe ne zna je da je online community manager jako traženo zanimanje u IT industriji koja je čak i u Srbiji sve veća i veća. Tako je, i na našem tržištu agencije za digitalni marketing ali i klasične marketinške agencije sve više traže čoveka/ženu koji će se baviti online prisustvom njihovih klijenata. Ovom trendu priključuju se i one firme koje su do sada verovale samo u televizijsku reklamu, a od sada duboko veruju u digitalni marketing.

 

Online community manager je osoba koja upravlja online zajednicom na društvenim mrežama, trudi se da je relevantnim i zabavnim sadržajem zadrži i od običnih fanova/pratilaca napravi klijente/kupce/posetioce. “Oružje” koje koristi su oštroumnost, britkost, elokventnost, sistem za oglašavanje i još neke kreativne veštine. Community manager je kao neki general koji fanove pretvara u verne vojnike koji rade upravo ono što on želi. Može neko reći da je to “mlaćenje prazne slame na društvenim mrežama”, ja kažem da je to umetnost.

 

Ako radite u agenciji, radite puno radno vreme (koje može biti i klizno), a plata za ovu poziciju ide od 450 evra, a ako radite freelance, u zavisnosti od obima posla, po klijentu možete uzimati i 700 evra mesečno. Sve zavisi od toga koliko mu dobro prodajete brend ili proizvode.

 

Ubedila sam vas? Evo kako da postanete online community manager.

 

Prvi korak: Volite društvene mreže i voleće i one vas!

Da biste uspešno radili ovaj posao, morate voleti društvene mreže i način na koji one povezuju ljude. Iz te ljubavi, shvatićete kakvi su odnosi između korisnika, koji je “flow” na stranicama brendova, kako sve funkcioniše. Znate i sami, sve što se radi iz ljubavi, radi se lagano i uspešno.

 

Drugi korak: Učenje!

Niko se naučen nije rodio, pa ni vi. Ovo zanimanje ne postoji dugo, pa u Srbiji ne možete naći veliki broj kurseva koje možete pohađati (mada ih je sve više). Ako biste da prođete jeftinije, ili jednostavno volite da učite “iz fotelje”, onda možete naći tekstova i tutorijala koliko vam oči dozvoljavaju. Jedna od najjačih platformi je LinkedIn, gde za mesečnu članarinu možete pregledati veliki broj video-tutorijala. Pratite i uticajne ljude iz sveta online community managementa! Predlažem: Mari Smith, Amy Porttherfield, Jon Loomera…

 

Treći korak: Počnite!

Znate ono kako pojedini roditelji nauče dete da pliva? Tako što ga puste da se sam izbori sa vodom. Tako je i u ovom svetu. Najbolje ćete naučiti ako primenite ono što ste pročitali/čuli (korak drugi). Ako imate nekog prijatelja koji drži neku radnju ili mali biznis, zamolite ga da vam dopusti da vežbate - napravite prvi post, prvu reklamu, vežbajte, isprobavajte i tako ćete steći neophodno samopouzdanje za ovaj posao. Znajte, dok ne počnete, nikada ne znate koliko možete!

 

Četvrti korak: Upoznajte se sa alatom

Morate znati svaki detalj alata sa kojim radite. Upoznajte se sa društvenim mrežama na kojima nastupate. Naučite svaki detalj o njima pa makar to značilo da celu noć provedete čačkajući po “settings”. Kada ovladate alatom, dodate prstohvat kreativnosti, vi možete sve.

 

Peti korak: Upornost se isplati

U svakom, ne samo u ovom poslu. Sa svakim klijentom gradićete svoje znanje i samopouzdanje. Svaki klijent doneće novu energiju i izazov, a vi ćete nakon nekog vremena izlaziti sve jači i jači. Ne zaboravite da sve vreme morate biti u toku sa dešavanjima, jer je svet društvenih mreža vrlo dinamičan. Čitajte, učite, razmenjujte savete i iskustva sa kolegama i na kraju vam neće ostati ništa drugo nego da uživate u plodovima svoga rada (i truda).

Svake nedelje dva nova članka koja će vas sigurno naučiti nešto novo!

Upišite vašu e-mail adresu
i obavestićemo vas kada novi članak bude objavljen


 

Postavljeno: 01.09.2015.
Broj pregleda: 8288


KOMENTARA postavi prvi komentar (0)


Predstavljamo organizatore kurseva


Najtraženiji kursevi