Kako da dobijete posao ako nemate iskustvo?

Kursevi.com redakcija

@ kursevi |

09. dec.

Retko koji poslodavac spreman je da neki stručan posao tek tako prepusti potpunom novajliji. To je posledica čuvenog poslovnog paradoksa – ne možete dobiti posao bez iskustva, ali iskustvo ne možete dobiti bez posla. Ovaj izazov čeka vas na samom početku vašeg staža, ali i u većini slučajeva promene zanimanja i unapređenja. Iako ovaj problem može da vas parališe, ključno je da se pomerite s mrtve tačke i napravite prvi korak.

Kada se prijavite za neki posao, poslodavac će analizirati dve različite dimenzije: vaš potencijal da podignete vrednost kompanije na novi nivo u budućnosti i vaše sposobnosti koje su od najvećeg značaja za posao koji treba da obavljate. U zavisnosti od posla, te dve vrednosti meriće se u različitim proporcijama.

Vaša potencijalna vrednost najbolje se demonstrira kroz vaš stav, entuzijazam, radnu etiku, komunikacione veštine, radoznalost, spremnost za učenje i poznavanje kompanije za koju konkurišete. Kako da ubedite poslodavca, ali i sebe, da ste pravi čovek za neki posao? Zasučite rukave.

Sticanje diplome

Jedan od najlogičnijih načina da dobijete zaposlenje je da imate relevantnu diplomu kojom ćete potkrepiti vaš CV. To može biti diploma specijalizovanih postdiplomskih studija ili nekog kursa.

Uzmimo za primer programiranje, koje je jedno od najtraženijih zanimanja danas. Tradicionalni plan učenja na fakultetima uglavnom ne stiže da prati savremene tokove u ovoj oblasti, pa zapravo većina kompanija uopšte ne insistira na tome da njihovi programeri imaju diplomu nekog fakulteta. Ni u samom Googlu nema više od 15 odsto diplomiranih u timu koji radi na programiranju. S druge strane, postoje mnogi relevantni kursevi koji se redovno prilagođavaju progresu u ovoj oblasti, pa za samo nekoliko meseci možete steći dovoljno znanja i iskustva da zakoračite u taj svet. Isto važi i za druge oblasti rada – finansije, dizajn, menadžment, umetnost – bilo šta što vas interesuje.

Budite svoj vođa

Jedna veština koji mnogi ljudi poseduju, ali zaboravljaju da istaknu u kontaktu sa potencijalnim poslodavcima je sposobnost samokontrole. To je moć da budete ne samo svesni svojih osećanja, razmišljanja i ponašanja, nego i konstantnog unapređivanja ovih aspekata svoje ličnosti.

Bilo da postavljate lične ciljeve, tražite alternativna gledišta, kritikujete ili primate kritiku, "samoupravljanje" u ovom smislu predstavlja preuzimanje odgovornosti za svoje postupke. To je ujedno i odsustvo sujete, sposobnost da transformišete sebe, ali i svoje poslovno okruženje. Ako mislite da nemate tu veštinu, počnite da radite na njoj. Analizirajte sebe, poteze koje pravite, otvoreno porazgovarajte sa prijateljima i članovima porodice o tome da li postoje neki aspekti vaše ličnosti koji možda nisu pozitivni. Zatim korak po korak radite na tome da ih unapredite i steknete kontrolu nad svojim ponašanjem i mislima.

Ova veština je vrlo poželjna u svim oblastima poslovanja i zato bi trebalo da u svoj CV dodate nekoliko jasnih primera kojima ćete ukazati na nju.

Budite spremni da krenete sa dna

Bez obzira na to što ste tokom studija sticali najviše ocene i vrednim radom stekli diplomu, nemojte zazirati od najnižih pozicija u nekoj firmi. Sve i da vam ona ne pruža mogućnost napredovanja, daje vam priliku da budete u društvu onih koji poznaju posao kojim želite da se bavite i od kojih možete naučiti mnogo toga.

Ako vam novac nije hitno potreban, možete i da se prijavite za volonterski posao. Ponudite svoj rad u narednih tri do šest meseci potpuno besplatno, a onda dajte sve od sebe da prikažete sebe u najboljem svetlu, naučite što više možete o svom i ostalim sektorima firme, postavite pitanje kada nešto ne znate i uopšte, trudite se kao da ste i sami vlasnik tog biznisa.

Ako date sve od sebe, velike su šanse da firma posle zadatog roka neće moći da funkcioniše bez vas, ali i ako vam ne da šansu, već imate šta da upišete u svoj CV.

Izmaštajte svoje iskustvo

Već ste odredili pravi smer u kom želite da idete, napravili listu kompanija u kojima želite da radite i svakoj od njih poslali CV. Tako i treba. U ovoj fazi procesa možda i sami posumnjate u svoju sposobnost da se prihvatite odgovornosti u nekoj firmi. Međutim, velike su šanse da imate više iskustva nego što mislite.

Možda ste pisali neki rad na studijama za koji ste dobili visoke ocene, a koji je dobar pokazatelj vaše efikasnosti. Obavezno to navedite kao primer vaše kvalifikovanosti i kratko obrazložite metodologiju svog rada, kako biste ubedili poslodavca da znate o čemu govorite.

Možda ste bili "menadžer" letovanja u Grčkoj gde ste organizovali društvo, pronašli najjeftiniji smeštaj, pripremili rutu, pronašli restorane i kafiće... Pokušajte da vaš upravljački potencijal, makar dolazio do izražaja i u ovakvim primerima, prikažete potencijalnom poslodavcu. Kada počnete da razmišljate o tome, videćete da imate mnogo više iskustva nego što vam se ranije činilo.

Svake nedelje dva nova članka koja će vas sigurno naučiti nešto novo!

Upišite vašu e-mail adresu
i obavestićemo vas kada novi članak bude objavljen


 

Postavljeno: 09.12.2015.
Broj pregleda: 2663


KOMENTARA postavi prvi komentar (0)


Predstavljamo organizatore kurseva


Najtraženiji kursevi