IT plate čak 3 puta veće od prosečne zarade. Programeri zarađuju i do 7.500 evra

03. mar.

Prema analizama, programeri u Srbiji zarađuju i do 7.500 evra na mesečnom nivou, a prosečna plata zaposlenih u IT sektoru je čak 3 puta veća od prosečne zarade u dugim sektorima! To je zbog toga što je, prema zvaničnim podacima sa sajta HelloWorld.rs, potražnja za IT kandidatima porasla čak 65% u 2021!

Istovremeno, ubrzan razvoj Web 3.0 tehnologija onima koji odluče da se specijalizuju za blockchain, artificial intelligence i machine learning donosi nove radne pozicije, koje su i do 30% plaćenije u odnosu na postojeće IT poslove.

Drugim rečima, IT sektor u Srbiji je, sasvim sigurno, postao jedan od najvažnijih: vrednost IT usluga konstantno raste, kao i broj zaposlenih, što dovodi do sve većih plata IT stručnjaka, a oni koji se odluče da steknu odgovarajuću ekspertizu ne čekaju ni dana na posao u struci.

IT tržište u Srbiji je tokom prethodne godine dostiglo rekordnih 700.000.000 evra, a izvoz IT usluga čak 1,7 milijardi evra, sa jakim potencijalom za budući rast. Iako su odlična plata i zagarantovan posao već duže vreme glavne karakteristike pomenute oblasti, ove brojke otkrile su i nešto novo – sada je najbolji trenutak za ulazak u IT svet.

U Srbiji se svakog radnog dana otvori preko 45 novih radnih mesta u IT-ju

Poslednja istraživanja su pokazala da se IT industrija u Srbiji širi neverovatnom brzinom. Takav trend doprineo je da na tržištu nema dovoljno školovanih stručnjaka u svim sektorima informacionih tehnologija, i to ne samo onih najiskusnijih već i onih koji su na početku karijere. Samo u prethodnoj godini IT stručnjacima na raspolaganju je bilo oko 11.500 slobodnih pozicija.

Programeri, developeri mobilnih aplikacija, administratori mreža, IT menadžeri i dizajneri koji poseduju najsavremenije veštine ne samo da ne moraju da čekaju na posao već se nalaze na slatkim mukama. Ako se u obzir uzme i to da se na listi deficitarnih zanimanja u Srbiji nalaze Web 3.0 programeri, ne čudi činjenica što se sve više ljudi odlučuje upravo za usvajanje ovih revolucionarnih tehnologija.

Za razliku od drugih zanimanja, „problem” programera i ostalih IT-jevaca je odabir jednog, najboljeg radnog mesta iz brojne ponude. S obzirom na sve veći značaj koji u našim životima imaju programi, mobilne aplikacije, sajtovi i drugi proizvodi IT sektora, ova oblast će i u godinama koje dolaze sigurno biti idealno mesto za izgradnju profesionalne karijere.

Šta se traži na konkursima za IT poslove?

Da biste postali deo IT sveta, neophodno je da steknete kvalitetno obrazovanje i dobro se pripremite za buduće zanimanje.

Pored revnosnog učenja, da biste započeli uspešnu IT karijeru, morate da steknete i dodatne poslovne veštine, kao i da svoje znanje umete da primenite u praksi.

A odličan dokaz da imate upravo takve veštine jeste i posedovanje priznatih međunarodnih sertifikata velikih internacionalnih IT kompanija i organizacija kao što su Microsoft, Zend, Adobe, Oracle, Autodesk, CompTIA, MikroTik, ISTQB, Unity itd. Kombinacijom ovakvih znanja i sertifikata izdvojićete se iz konkurencije i biti za korak bliže novom poslu u odnosu na nju.

Za manje od godinu dana do potrebnih znanja

Ono što je najbolje od svega jeste to da do ovih najtraženijih veština današnjice nije teško doći. Naprotiv, do znanja koja su vam neophodna za pronalaženje prvog posla u oblasti IT-ja potrebno vam je svega nešto manje od godinu dana kvalitetnog školovanja.

Kao lider u edukaciji budućih IT stručnjaka u našem regionu izdvaja se ITAcademy. Strukturiran program, koji ne traje duže od godinu dana, posvećeni predavači, koji će vam biti podrška tokom učenja, i rad na realnim projektima garancija su da ćete do posla doći već tokom školovanja ili veoma brzo po njegovom završetku. Uz to, šanse za uspeh su veće ako ih potražite u ovim oblastima: programiranje, administracija, dizajn i multimedija, 3D dizajn i CAD, IT poslovanje ili razvoj mobilnih aplikacija.

Ako izaberete kvalitetnu školu, možete dobiti i brojne pogodnosti koje znatno olakšavaju proces bržeg pronalaženja posla. Na primer, polaznici ITAcademy, uz kompletno jednogodišnje školovanje, koje mogu pratiti u učionicama ili online, dobijaju i besplatno usavršavanje engleskog i nemačkog jezika za rad u inostranstvu, mogućnost obavljanja stručne prakse odmah nakon školovanja, 100 besplatnih sati u IT hubovima, kao i vezu sa preko 300 regionalnih kompanija, koje preko Centra za razvoj karijere tragaju za novim IT stručnjacima.

Upis budućih IT stručnjaka u generaciju 2022. je počeo!

Ako ste spremni da odvojite samo godinu dana i uložite u svoje znanje, vrata ka odlično plaćenom poslu u IT-ju širom su vam otvorena. Trenutak je bolji nego ikada pre!

Na ITAcademy je otvoren upis nove generacije polaznika po najpovoljnijim cenama, pa buduće IT stručnjake koji u ovom periodu odluče da započnu školovanje očekuje i značajna ušteda do čak 40%.

Da saznate kako najlakše možete pokrenuti svoju IT karijeru, idite na ovaj link.

(Požurite, jer ova specijalna ponuda važi samo za ograničen broj polaznika.)

Postavljeno: 03.03.2022.
Broj pregleda: 1491


KOMENTARA postavi prvi komentar (0)


Predstavljamo organizatore kurseva


Najtraženiji kursevi