Daniel Pink o neočekivanim otkrićima o motivaciji

Dušica Vuković

Dušica Vuković
Urednik nekomercijalnog sadržaja sajtova za zapošljavanje

@ DushicaV |

07. sep.

Daniel Pink je autor četiri provokativna bestselera o savremenim promenama u poslovnom svetu. U predavanju koje je održao je pričao o zadivljujućim otkrićima do kojih je došao vezano za učinkovitost motivacije i sistema nagrađivanja prilikom izvršavanja raznih zadataka. Njegovi članci o poslovanju i tehnologijama su objavljivani u mnogim časopisima kao što su Njujork tajms (New York Times) i Harvard biznis revju (Harvard Business Review), dok su njegove knjige su prevođene na 32 jezika.

 

 

Postavljeno: 07.09.2011.
Broj pregleda: 6325


KOMENTARA (3)

Biljana

baš tako... u našim uslovima( čitaj država Srbija) ovo tumačenje daje bezgraničnu slobodu beskrupuloznim poslodavcima da i dalje nastave da maximalno izrabljuju radnike/zaposlene koji vole svoj posao i ne mogu da podnesu da stagniraju, hiberniraju i slično u vlastitoj domeni...i naravno da ih pri tom plate isto, odnosno i manje jer naravno odrade krša posla za njih u odnosu na ostale zaposlene u istoj firmi... a, svi oni preko veze iliti nepotistički zaposleni ( a ima ih trista miliona) su zaposleni, a da toga uopšte nisu ni svesni...i pri tom bivaju plaćeni isto kao i oni koji rade, narušavajui ugled "firme" gde i kad god stignu... nameće se pitanje... po ovom kontraverznom stručnjaku, poenta je: a)časnom i poštenom čoveku/radniku treba oduzeti mogućnost za dodatni bonus u slučaju da dođe do nekog "otkrića", "ideje" i sl... b)časnog i poštenog radnika ipak nagraditi bonusom, premda nije obećan i premda nije zagarantovan...jer tako će se njegova zainteresovanost za poso ipak održati... c) čekati da se pojave rezultati novog istraživanja kako bi se mogla uraditi studija na temu komparativne analize uticaja motivacije i učinkovitosti... p.s. u svakom slučaju država Srbija je poseban slučaj...ovde ko god da živi u poslednjih godina je ukapirao d ovakvi zakoni važe, ali niko nije bio tako preduzetan da ih plasira na google tržište...
2011-09-10 00:04:36


Mina

Poenta je dati ljudima koji obavljaju poslove u kojima su motivacija i upotreba kognitivnih sposobnosti na prvom mestu sledece: adekvatne i stabilne finansijske uslove, a potom-autonomiju! Drugim recima, iskljuciti suvisan menadzment, kvazi-nadredjene koji ne poseduju sposobnosti stvarnog, vec vestackog autoriteta i ukoliko ste vlasnik biznisa-zapeti i sam-nista ne motivise vise nego adekvatno zalaganje poslodavca za sopstveni biznis. Medjutim u Srbiji je sve zasnovano na hijerarhiji-najcesce laznoj, jer su na upravljackim pozicijama ljudi bez stvarnih vrednosti u poslu koji rade i bez stvarnog autoriteta. Koga ce oni da motivisu?! Nikoga. To je poenta snimka. Covek ne govori da radnike treba placati malo-bez adekvatne plate nema ni motiva, vec govori da koliko god da ih placate-unutrasnji motivi nevezani za novac, ukoliko su jaki-daju vise. Stvarna zelja da se posao odradi kako treba i bolje.
2011-09-09 23:11:03


Vesna

Fantastično! Prosto fantastično ! Gde smo mi od toga da ovu teoriju sprovedemo u praksu !? Ne smem ni da zamislim! No možda grešim ! Možda bi se baš deo izlaganja gospodina Pinka gde nagrada - bolja plata i/ili bonus - ne smatra više kao dobra motivacija - možda bi se baš to dopalo našim poslodavcima koji gledaju da nas što manje plate za više truda i zalaganja na poslu. Samo ne znam kako bi ih ubedili da onda moraju da ljudima koji rade za njih daju onu drugu "motivaciju" - zadovoljstvo poslom koji rade, gde rade, kako rade, sa čime rade, kad rade i za koga rade. E to baš nisam sigurna da bi se kod nas moglo dobiti. No...ko zna. Imate li ovih prevedenih klipova još ? Molim Vas dajte nam ih još !
2011-09-09 21:57:40



Predstavljamo organizatore kurseva


Najtraženiji kursevi