Blog

18
sep

Šta ako ste promašili profesiju?

Prekvalifikacija. Velika i strašna reč. Poraz studentskog staža? Paljenje s mukom zarađenog novca uloženog u dosadašnje obrazovanje? Sprava za mučenje mozga koji se taman odvikao od učenja? Šta ako nije ništa od toga?


16
sep

Kako da naučite novi jezik?

Da li pamtite išta sa časova nemačkog / francuskog / ruskog ili-kog-već jezika koji ste učili u osnovnoj ili srednjoj školi? Da li biste mogli da se sporazumevate s nekim turistom iz Moskve ili Berlina i uputite ga na najbolji restoran u gradu (naravno, ne na engleskom)?


09
sep

U 5 KORAKA: LinkedIn - Veza do posla

Retko posao dođe sam do vas. Uvek je potrebno da uđete u sistem traženja, koji neretko traje mesecima, da biste našli baš ono što vam odgovara. Najprirodniji korak je pretraga oglasa za posao na sajtu Infostud, ali šta ako vam nijedan oglas za posao na odgovara?


07
sep

Zašto ne možete da se koncentrišete na učenje?

Koliko puta ste satima sedeli za knjigom pokušavajući nešto da naučite, a da niste uspeli da zapamtite ni reč? Iako vam se činilo da ste u poređenju s kolegama "štreberima" u debelom zaostatku, imamo vest za vas: s vama je sve u redu i velike su šanse da čak imate prednost u odnosu na ljude koji pročitano uspevaju da zapamte u trenutku (u zavisnosti od toga čim se bavite).


03
sep

Da li je potrebno da učimo o učenju?

U samoj srži učenja je sposobnost kritičkog mišljenja i raspoznavanja laži od istine, ali je to danas, barem u okviru postojećih obrazovnih sistema (s izuzetkom svetlih primera sa Severa) potpuno izgubljena umetnost.



23
jun

ECDL u obrazovnom sistemu Srbije

Mnogi fakulteti u Srbiji usaglasili su nastavni program predmeta „informatika“ sa ECDL Syllabus-om i tako omogućili svojim studentima sticanje ECDL sertifikata na osnovu ocene  8, 9 ili 10 iz predmeta informatika, po mnogo povoljnijim uslovima od tržišnih odnosno uz plaćanje samo minimalnih administrativnih troškova. Od 2012. god i usvajanja novog nastavnog programa „računarstvo i informatika“ ova šansa je danas pružena i domaćim gimnazijama i srednjim školama.


04
apr

Zašto koučing nije prodavanje magle?

Nedavno, pre manje od mesec dana, na nacionalnoj televiziji sam gledala prilog o koučingu. Obradovana što je koučing napokon postao tema, zainteresovano odgledah i što je važnije, odslušah prilog. Trajao je do pet minuta. Dovoljno da u meni probudi mešavinu emocija: ljutnje, zbunjenosti, želje za razjašnjenjem, tugu. I na kraju - odlučnost. Odlučila sam da kako znam i umem objasnim širokoj javnosti značenje te rogobatne, strane reči COACHING (KOUČING).


14
mar

Priprema za penzionisanje i život u trećem dobu

Ovo je priča samo za odgovorne u društveno-odgovornim kompanijama sa visokom svešću o neophodnosti humanog načina postupanja prema starijim radnicima ili radnicima prema kojima se iz bilo kog razloga primenjuje socijalni program.


11
feb

Da li srećno idete ka svom cilju?

Od nekih želja odustanemo. S razlogom ili ne. Ukoliko preispitamo želje i proglasimo ih važnim i realnim, naše nesvesno počinje da ih rangira kao prioritete i tada postavlja listu i kaže: „Za ovo bi se vredelo potruditi"!