Blog

09
jul

Kako se (ne) prima kritika

Bez obzira da li je kritika upućena korektno ili ne, da li je ona opravdana ili ne, na kritiku se ne odgovara kontra kritikom, pravdanjem, poricanjem ili svaljivanjem krivice na nekog drugog. Jednostavno, treba se zahvaliti na onome na šta nam je neko skrenuo pažnju, dati do znanja toj osobi da ćemo imati u vidu to što nam je rekla i da ćemo razmisliti o tome.


19
jun

Naše mane i kako da o njima pričamo

Većina ljudi će se složiti da je dovoljno teško pričati drugima o svojim kvalitetima, ali još kada moramo da realno sagledamo naše slabosti? Mnogima to zadaje opravdanu glavobolju. Kako pričati o svojim manama i uspešno odgovoriti na ovo pitanje kada ga postavi potencijalni poslodavac?


11
jun

10 fatalnih grešaka u razmišljanju

Iako je ljudski um moćan i veličanstven, ipak nije savršen. Možda se ne slažete sa delima moderne psihologije poput „Tajne i moći pozitivnog razmišljanja“, ali činjenica je da smo skloni pogrešno da razmišljamo i procenjujemo, što uveliko utiče na naše postupke. U psihologiji te greške poznate kao kognitivne predrasude ili zablude u rasuđivanju, a događaju se svakome bez obzira na pol, starost, inteligenciju ili obrazovanje. U nastavku donosimo 10 najčešćih grešaka u razmišljanju, a vi sami procenite koliko ste im skloni.


23
maj

Koliko znam svoj jezik: engleski vs. srpski

Da li ste svesni kako ponekada doslovce prevodimo sa engleskog jezika? Evo primera na osnovu srpske gramatike i pravopisa koje bi trebalo izbegavati uprkos tome što mislite da „to tako treba“.


24
apr

Napišite scenario svog života

Svaki čovek ima neku sliku o sebi. Ta unutrašnja slika ima enorman uticaj na našu budućnost. Ko sebe vidi kao uspešnu osobu, najverovatnije će i raditi sve što radi uspešna osoba i tako će stvarno i postati uspešan. Ono što mislimo o sebi i kako sebe vidimo kreira našu realnost.


05
apr

Značaj stalne edukacije i obuke

Da li ste ikada razmišljali o tome koliki je rok trajanja našeg znanja i postojećih veština? Nema preciznog odgovora, ali jedno sa sigurnošću mogu da tvrdim – naša znanja i veštine zastarevaju velikom brzinom! Bez obzira na činjenicu koliko smo danas dobri u nečemu, ako zastanemo i prestanemo da usvajamo nova znanja problem je odmah na vidiku.


27
mar

Od hobija do biznisa u 10 koraka: Intervju sa Bojanom Katić - Winny nakit

Nakon što smo prošle nedelje pisali o tome kako da svoj hobi pretvorite u uspešan biznis, ovoga puta možete pročitati kako to sve izgleda “iz prve ruke”. Bojana Katić je mlada i kreativna dizajnerka nakita, koja je završila Arhitektonski fakultet u Beogradu. Pre par godina, odlučila je da svoju ljubav prema dizajnu i modi iskaže kreiranjem nakita od poludragog kamena. Njen brend – Winny nakit – brzo je dobio pozitivnu ocenu kupaca i Bojana je počela da dobija porudžbine od devojaka širom Srbije. Pročitjte Bojanina iskustva.


20
mar

Od hobija do biznisa u 10 koraka

Šta voliš da radiš, šta umeš da radiš? Imaš odgovor na ova pitanja? Sada zamisli kako bi život bio divan da to svoje znanje i strast možeš pretvoriti u zabavan i unosan biznis. Ovih 10 koraka mogu biti od pomoći ukoliko svoj hobi želiš da pretvoriš u biznis.


08
feb

Rezultati istraživanja o učenju stranih jezika

Saznali smo šta ljude motiviše da upišu kurseve jezika, na koji način se informišu o različitim kursevima jezika koji postoje, kao i koji su kriterijumi na osnovu kojih se odlučuju za određenu školu jezika.


02
feb

Mapa puta do PMP sertifikata

Sve veća popularnost PMI (Project Management Institute) i njihovih sertifikata u svetu  i u Srbiji povukla je i mene da se pripremim i položim ispit. Bazirajući se na sopstvenom i iskustvima nekih kolega PMP-eva pokušaću da sumiram zašto je PMP sertifikat koristan, šta je sve potrebno uraditi da bi dobili PMP sertifikat i koje su moje preporuke za pripremu i polaganje ispita.