Učite jezik i dobro se zabavite

Kursevi.com redakcija

@ kursevi |

21. sep.

Kada konačno odlučite da se svrstate u grupu poliglota i upišete kurs jezika, olakšajte sebi učenje pomoću interneta.

Danas imate više opcija nego ikad pre da jezikom ovladate brzo i efikasno. Na internetu se nudi veliki broj pomoćnih programa za učenje, koji vam mogu pomoći da se „prepustite“ jeziku. (Više o tome koliko je važno da „uronite“ u jezik, možete pročitati ovde.)

Predstavljamo vam neke od potpuno besplatnih, a korisnih alata koji vam mogu olakšati ulazak u klub poliglota (znanje engleskog jezika je neophodno!):

Duolingo

LINK: https://www.duolingo.com/

Prednosti: Nudi primenljive i zabavne instrukcije. Ima dobre vežbe za govor i pisanje.

Nedostaci: Samo deset jezika ima punu podršku trenutno. Ne nudi kontakt sa osobama kojima je jezik koji učite maternji, niti kontakt s drugim učenicima. Kompletan paket se plaća.

Duolingo važi za jedan od najboljih programa na internetu koji vam može biti odlično pomoćno sredstvo za učenje.

Jedini je besplatan program koji nudi kompletne instrukcije, ali istini za volju, za ograničen broj jezika. Trenutno su dostupni Danski, Holandski, Francuski, Nemački, Irski, Italijanski, Portugalski, Španski, Švedski i Ruski. Ostali su u razvoju.

Duolingo od vas zahteva da zacrtate cilj kada je reč o napredovanju u učenju. Zato na samom početku treba da odredite koliko vremena želite da provedete učeći svakog dana. Zapravo, on traži da odredite broj bodova koji svakog dana želite da osvojite. (Deset bodova je ekvivalent učenju jedne lekcije, koja obično uzima oko pet minuta vremena).

Language Immersion ekstenzija za Chrome

Prednosti: Obuhvata čak 64 jezika. Učite, a da to i ne osećate. Govorni prevod je vrlo koristan dodatak.

Nedostaci: On/Off zahteva dva klika. Nemaju svi jezici istu podršku. Engleski nije među opcijama.

Language Immersion je jednostavna ekstenzija za Google Chrome, koja vam može omogućiti da svakodnevno surfovanje iskoristite za učenje jezika. Ovaj dodatak osmišljen je tako da delove tekstova na koje nailazite prevodi na jezik koji pokušavate da naučite. Prelaskom mišem preko blago istaknutih reči, možete videti i njihovo značenje.

Međutim, nedostaci su brojni. Pre svega, ova ekstenzija je u povoju i nije dovoljno razvijena za svaki od jezika. Osim toga, ne nudi mogućnost učenja engleskog, jer podrazumeva da ga poznajete. Ukoliko je to tačno, onda vam može biti od koristi, naročito ako često surfujete stranim sajtovima.

Nažalost gore opisana ekstenzija nije više dostupna.

Memrise

LINK: https://www.memrise.com/

Prednosti: Motiviše vas na učenje kroz zabavu. Odlična je zanimacija za "ubijanje" vremena. Program je intuitivan, što znači da ćete dobijati logične asocijacije koje se lako pamte.

Nedostaci: Nećete naučiti mnogo novih reči. Nećete naučiti nešto više o kulturi naroda iz kog jezik potiče. Ne nudi prepoznavanje glasa, pa nikada nećete biti sigurni da li nešto dobro izgovarate.

Slogan sajta Memrise je: "Činimo učenje jezika i vokabulara tako punim radosti i života, da ćete se naglas smejati".

Naime, Memrise je sajt na kom možete učiti engleski, francuski, španski, italijanski, nemački, portugalski, kineski i ruski i to listajući urnebesne mimove. Recimo, aplikacija vam predstavi slovo iz ruskog jezika, reč ili izraz u kom je upotrebljeno i uz njega sliku, koja je obično vrlo duhovita.

Internet Polyglot

LINK: https://www.internetpolyglot.com/ 

Prednosti: Nema zamki sa plaćanjem - sve na sajtu je zaista besplatno, kao i aplikacija za mobilne telefone. Igre su zabavan način da učite vokabular. Nudi veliki broj jezika.

Nedostaci: Dizajn je zastareo. Ograničene su mogućnosti komuniciranja s drugim učenicima. Nećete naučiti mnogo toga ako učite samo uz Internet Polyglot.

Internet Polyglot je sajt na kom možete učiti mnogo jezika, a ako otvorite svoj nalog, možete i sami praviti vežbe, ocenjivati tuđe radove, slati svoje radove na ocenu i skupljati poene u zabavnim igrama. Većina lekcija počinje učenjem reči pomoću slika, slušanjem njihovog izgovora, a zatim dobijate primere rečenica koje ih sadrže.

iHandy Translator aplikacija

LINK: https://www.ihandygroup.com/html/translator.html 

Prednosti: Omogućava "dvosmerni" prevod. Interfejs je jednostavan. Možete pronaći listu ranijih pretraga.

Nedostaci: Nema prepoznavanje glasa. Besplatna verzija dolazi s reklamama.

iHandy je besplatna aplikacija za iPhone koja može da vam prevede reči sa bilo kog od 52 jezika. Vrlo je jednostavna i funkcionalna i može vam biti od velike koristi u situacijama kada vam je potrebno hitno prevođenje.

Nastavite niz: Da li biste preporučili neku aplikaciju/sajt, a da nije na listi? Pišite nam o tome u kometarima.


Svake nedelje dva nova članka koja će vas sigurno naučiti nešto novo!

Upišite vašu e-mail adresu
i obavestićemo vas kada novi članak bude objavljen


Postavljeno: 21.09.2015.
Broj pregleda: 3131


KOMENTARA postavi prvi komentar (0)


Predstavljamo organizatore kurseva


Najtraženiji kursevi