Priprema za penzionisanje i život u trećem dobu

Mirjana Gomilanović

Mirjana Gomilanović
Managing Director

|

14. mar.

PONAŠAJTE SE ODGOVORNO PREMA SVOJIM NAJSTARIJIM ZAPOSLENIMA – JEDNOM ĆETE I VI TO BITI!

Ovo je priča samo za odgovorne u društveno-odgovornim kompanijama sa visokom svešću o neophodnosti humanog načina postupanja prema starijim radnicima ili radnicima prema kojima se iz bilo kog razloga primenjuje socijalni program.

Ako se tako osećate – nastavite sa čitanjem.

U nekim kompanijama penzionisanje shvataju kao neminovni događaj, u drugim ga doživljavaju kao humani način postupanja prema starim radnicima, a treće kao nagradu za uloženi trud u dužem vremenskom periodu.

Sa druge strane, radnici koji odlaze u penziju ne razmišljaju tako. Odlazak u penziju predstavlja krupnu prekretnicu i svojevrsno raskršće u životu svakog od nas, dočekujemo ga sa nestrpljenjem i nejasnim životnim planovima. Poznato je da se u vezi sa penzionisanjem otvaraju mnoga pitanja koja su dobrim delom psihološke prirode: krizna stanja, depresije, postpenzioni sindrom i slično.

Ako se za odlazak u penziju ne izvrše adekvatne pripreme i ako se penzionerski život ne kompenzuje nekim drugim aktivnostima, dolazi do određenog stepena pogoršanja i fizičkog i mentalnog zdravlja – psihološki „lapot“, odnosno socijalna smrt.  Odatle i opiranje odlasku u penziju, koje za kompaniju predstavlja dodatno ulaganje vremena i sredstava kako bi se amortizovale neprijatnosti i zaposleni prihvatili realnost na najmanje stresan način.

penz2.jpg trecedoba.jpg


Pomozimo svojim najstarijim zaposlenima da u penziju odu ponosno i spremno! Budimo humani i odgovorni!

Zamislite kako bi bilo lepo da svako ko se sprema za ovaj važan korak u svom životu na jednostavan načim, kao poklon od svog poslodavca, dobije  neophodne informacije o socijalnim, materijalnim, zdravstvenim, psihološkim, porodičnim, stambenim i drugim promenama do kojih najčešće dolazi u životu svakog budućeg (ili novog) penzionera i za koje se treba blagovremeno pripremiti.

Nekima je neophodna psihološka pomoć da se preduprede i prevaziđu eventualne psihološke teškoće i problemi zbog odlaska u penziju i zbog potrebe prilagođavanja na promenjene životne uslove.

Ima i onih koji bi rado čuli savete o mogućim načinima organizovanja društvenog života po odlasku u penziju i pregled mogućih sadržaja kojima se može ispuniti život po odlasku u penziju.

Kako bi bilo lepo pružiti pomoć budućim penzionerima i ponuditi im mogućnost da otkriju i povećaju svoje lične potencijale za aktivnost i život posle rada sa punim radnim vremenom. Pre svega, treba im pomoći i olakšati pravno i finansijsko planiranje, zatim, poboljšati planiranje u oblasti zdravlja i socijalnog statusa. Vrlo je važno uključiti osobe pred penzionisanjem u nova učenja i aktivnosti od kojih će imati koristi i na kraju, ali svakako ne najmanje važno - pomoći im pravovremeno ostvarivanje novih uloga i statusa u porodici i zajednici.

Na žalost, na našim prostorima ovakvi programi gotovo i da ne postoje. Budući penzioneri su i dalje prepušteni sami sebi i svako se za sebe priprema, ili bolje reći, pribojava odlaska u penziju.

Društveno odgovorne kompanije će prepoznati priliku da pokažu zahvalnost, razumevanje i poštovanje svojim najstarijim zaposlenima, sigurni smo!

Agencija One2grow, posvećena ličnom razvoju, kao i razvoju poslovanja i korporacija, kroz obuke, konsalting i coaching, u svojoj ponudi ima program za penzionisanje.

Postavljeno: 14.03.2014.
Broj pregleda: 6913


KOMENTARA (1)

Slavica

Meni je u procesu penzionisanja pomoglo profesionalno i ljubazno osoblje iz Ino Consulting-a. Imam samo reci hvale za ovu agenciju koja mi je postupak resila u kratkom roku,sve preporuke!
2020-07-27 14:03:53



Predstavljamo organizatore kurseva


Najtraženiji kursevi