Koja zanimanja će biti tražena u budućnosti?

Kursevi.com redakcija

@ kursevi |

15. jan.

Ako još niste odlučili čime želite da se bavite, a jedan od glavnih ciljeva vam je da to bude posao za kojim će biti potražnje u budućnosti, imate mnogo više izbora nego što vam se možda čini.

Izuzimajući mogućnost da možda imate neki specifičan talenat od kog biste želeli i da živite, najsigurnije vam je da se okrenete zanimanjima koja stručnjaci ocenjuju kao poslove budućnosti. Iako je potražnja drugačija u svakoj od zemalja sveta, na globalnom nivou mogu se primetiti prilično stabilni trendovi koji mogu da vas upute prilikom odabira karijere.

Predstavljamo vam zanimanja za koja će i u budućnosti postojati velika potražnja:

Zdravstvena nega

Možda deluje da mi u Srbiji zapravo imamo višak lekara koji su na birou, situacija u svetu ne deluje tako. Stanovništvo razvijenih zemalja sveta ubrzano stari, a sa svakom godinom raste i potreba za lekarima, medicinskim sestrama, fizikalnim terapeutima, patronažnim tehničarima i farmaceutima.

Da biste radili u ovom sektoru, pre svega morate da volite rad s ljudima, ali i da imate sklonost ka prirodnim naukama.

Za posao lekara i farmaceuta potrebna vam je diploma fakulteta, ali mnoge poslove iz oblasti zdravstva možete obavljati nakon završetka stručne srednje škole i specijalizovanih kurseva.

Informacione tehnologije

Setite se samo kako je izgledao život pre samo desetak godina i uvidećete koliko se promenio zahvaljujući savremenim tehnologijama, pametnim telefonima, internetu, društvenim mrežama... Što je još važnije, svet se i dalje menja, a kako se tehnologija razvija, tako su svetu potrebniji stručnjaci za programiranje, internet bezbednost, baze podataka i razne druge IT oblasti.

Ako ste skloni analitičkom razmišljanju, ali i kreativnom rešavanju problema, ovo je sektor za vas. Naravno, na raspolaganju su vam i fakultetske studije, ali i mnogi kursevi koji vam za relativno kratko vreme mogu pružiti osnovna, ili čak naprednija znanja iz ovih oblasti.

Ono što je važno za sva zanimanja u IT sektoru je spremnost na kontinuirano učenje, pošto se on stalno razvija i napreduje.

Alternativni izvori energije

Iako se još nećemo oprostiti od nafte i gasa, alternativni izvori energije, poput snage vetra, vodonika, geotermalnih izvora, sunca, stvoriće potrebu za raznim stručnjacima – od mehaničara do inženjera, prodavaca i stručnjaka za marketing.

Sve više univerziteta nudiće specijalizovane studije vezane za obnovljive izvore energije, a taj trend će naročito biti primetan na Zapadu.

Stvaranje internet sadržaja

Kako se marketing sve više vezuje za pružanje informacija, a manje za prodaju, potražnja za ljudima specijalizovanim za pisanje blogova, članaka i specijalnih izveštaja, takođe raste.

Ne postoji formalno obrazovanje koje će od vas stvoriti stručnjaka za stvaranje internet sadržaja. Za to su vam potrebne dobre veštine komunikacije i pisanja, kreativnost i originalnost. Takođe, morate biti disciplinovani, kako biste poštovali rokove i stalno se motivisali da stvarate više i bolje u uslovima u kojima nemate nadređenog koji će to zahtevati od vas.

Marketing

Sve veća konkurencija i želja kompanija da nađu nove načine da svoje proizvode i usluge istaknu u odnosu na ostale, već neko vreme marketing stručnjake čini najtraženijim na tržištu rada.

Pošto se trendovi i strategije s vremenom menjaju, oni koji pokažu da su najspremni na promene, biće najtraženiji u budućnosti.

Stručnjaci za marketing obično imaju završene osnovne studije marketinga ili ekonomije, ali postoje i mnogi kursevi koji se tiču specifičnih veština u ovoj oblasti.

Kreativnost, dobre veštine komunikacije i želja za istraživanjem nepoznatog su neophodne osobine u ovom zanimanju.

Finansijski analitičar

Svetska ekonomska kriza iznedrila je potrebu za razumnim finansijskim savetima i planiranjem, kako za pojedince, tako i za kompanije.

Finansijska budućnost je sve manje predvidljiva, zbog čega su finansijski analitičari sve potrebniji. Većina ljudi koji se bave tim poslom ima završene studije ekonomije, ali se kontinuirano usavršava u skladu sa okolnostima.

Da biste postali finansijski analitičar, morate biti dobri u komunikaciji s ljudima, voleti matematiku i dobro se nositi sa stresom.

Stručnjaci za međunarodno pravo

Kako rastu međunarodne kompanije i međunarodna trgovina, pojedinci koji imaju obrazovanje, iskustvo i veštine da se snalaze u oblastima kakvo je međunarodno pravo biće sve traženiji.

Oni koji požele da se oprobaju na ovom polju, moraju da završe studije prava naročito fokusirane na međunarodno pravo i imaju dobre veštine komunikacije. Od pomoći može biti i tečno znanje jednog ili više stranih jezika.

Osim toga, moraju biti spremne da neko vreme provedu živeći u različitim zemljama sveta, jer će i to biti jedan od budućih trendova.

Svake nedelje dva nova članka koja će vas sigurno naučiti nešto novo!

Upišite vašu e-mail adresu
i obavestićemo vas kada novi članak bude objavljen


 

Postavljeno: 15.01.2016.
Broj pregleda: 3737


KOMENTARA postavi prvi komentar (0)


Predstavljamo organizatore kurseva


Najtraženiji kursevi