Kada treba reći ne

19. jul.

Reći ''NE'' jeste jednostavno, ali nekad to i nije tako lako nekim ljudima. Shvatite da morate imati sistematičnu i principijalnu poziciju kada treba tako nešto uraditi.

Znajte šta želite i koji su vaši prioriteti

Ako možete, planirajte Vaše radno vreme i dan! Najbolje je reći ''ne'' novim aktivnostima koje se pred Vas postavljaju i koje se ne uklapaju u Vaš plan. Na zapadu se vrlo često kaže „Osoba koja nema svoj plan i cilj služi drugima koji ga imaju“.

Budite načisto koji su Vaši prioriteti: šta trenutno pokušavate da postignete i kada želite to da uradite, kako usmeriti energiju na to što želite uraditi. Morate biti ponekad nefleksibilni. Nove poslovne prilike mogu biti smetnja Vašem ustaljenom poslovanju, zato dobro razmislite o njima.

Da bi sve postigli morate odrediti prioritete i držati se njih. Onda ćete biti u mogućnosti da spoznate koje su to poslovne prilike dobre, a koje su samo traćenje Vašeg vremena.

Svaki uspešan posao počinje sa jasnim ciljevima. Ukoliko nemate jasne ciljeve vrlo brzo ćete postati žrtva prevelikog broja obaveza. Nećete biti u mogućnosti da sami odlučujete na šta usmeriti najbolje svoju energiju. Mnogo je bolje ponekad reći ''ne''. Naravno, morate biti sigurni i imati definisane ciljeve.

Morate biti svesni posledica uzimanja dodatnog posla

Ovo je povezano i sa Vama i sa osobom koja radi sa Vama. Smatramo da je najbolji pristup poštenje i direktnost. Na primer, možete reći: „Ako ovo preuzmem na sebe, druge obaveze će trpeti“. Dakle, Vi jednostavno nećete moći da uradite posao kvalitetno i Vaš posao će krenuti nizbrdo.

Kada nešto ne možete da uradite ili niste sigurni jednostavno recite: „Žao mi je, nisam u mogućnosti da završim taj posao“. Videćete da Vas niko neće pitati zašto već će jednostavno prihvatiti Vaš odgovor.

Tekst preuzet sa:  Biznis-akademija.com

Postavljeno: 19.07.2012.
Broj pregleda: 6164


KOMENTARA (3)

Sasha

Dotakli ste temu koja "boli" milione ljudi širom sveta i ovaj tekst je šta bi trebalo ali svakako nije kako bi trebalo. ZAISTA REĆI NE, JE JEDAN OD NAJTEŽIH POSLOVA NA SVETU. Proveo sam godine proučavajući ovu temu i još radim na njoj, i verujte mi koreni su toliko duboki da sežu u najdalju prošlost i najčešće dolazi iz same porodice i kućnog vaspitanja. Reći NE se ne može naučiti niti možete ponavljati kao papagaj ne,ne,nee..pre ovoga treba detaljan psihološki razgovor sa profesionalcima pa tek onda preći na Behavoristički pristup, ondnosno pristupiti promeni ponašanja. Govoreći ljudima da samo tako treba da kažu NE, stvarate dodatne frustracije i još dublje povlačenje i neraspoloženje kod onih koji Vaše zamisli treba da sprovedu u delo. Bio sam prisutan na nekoliko "robotističkih" kurseva koje su vodili psiholozi i nisam video trajnije rezultate kod onih koji su ove kurseve pohađali. Osnova reći NE proizilazi iz samopouzdanja i na njemu prvo treba početi raditi. Strahovi su najveća kočnica pa i na njih treba obratiti pažnju. posle toga dolazi rad sa gnevom pa će onda NE imati pravi smisao. LJUDE TREBA NAUČITI DA KAŽU NE I DA SE OSEĆAJU DOBRO ZBOG TOGA.
2012-09-03 19:57:52


Markoresko

Ako prihvatas da ti je posao "SVE" to ce i biti. Ako lepo od prvog trenutka dogovoris sta ti je poso koji radis i koju nadoknadu dobijas za to i u koje vreme radis i kad ti tacno daju platu, onda nema problema - svaki dodatni zahtev preko toga se dodatno placa. Naravno, treba biti fleksibilan i prilagodjavati se i ne drzati se uskogrdo svega kao pijan plota. Ali prosto treba jasno oznaciti gde su granice i vasih mogucnosti i granice onoga dokle mozete da idete. Ako poslodavac radi ili daje platu na crno, to je najjasniji pokazatelj da kod njega i sve ostalo u glavnom ne funkcionise. Prijavite ih.
2012-08-25 15:27:03


Tina

Ovo je teoretski tačno. Praktično - neupotrebljivo tj. neizvodljivo. Svi mi koji smo radili kod privatnika pa i ranije u državnim preduzećima, reći "ne" bivalo je dočekano sa osudom, ignosrisanjem i na kraju kaznom. Zavisno od poslodavca i njegovih "apetita i želja" zavisila je visina ili težina kazne. Ko ste vi? Običan šljakar koji u vreme krize još drskosti ima da nekome, tako velikodušnom poslodavcu ili nadređenom otkaže poslušnost ??!! Vi ste se prijavili za jedan posao, ali, radićete još 5 dodatnih od : kuvanja kafe poslovnim partnerima, čišćenja kancelarija i stolova, kupovine doručka starijim kolegama ili šefovima, utovara i istovara, dodatnih sati rada jer je sve "uvek urgentno a vi ste tako spori " itd...itd... Ako niste sposopbni da za jednu bednu platu odradite tih dodatnih 5 poslova, dobijate šut kartu (o isplati zarade da i ne govorim) i na vaše mesto se prima drugi "rob". Ovaj članak je utopija u odnosu na realnost. Recite "ne" poslodavcu, ili nadređenom, i pozdravite se za radnim mestom.
2012-07-19 15:17:43



Predstavljamo organizatore kurseva


Najtraženiji kursevi