Započeli smo akciju modernizacije srpske košarke

01. jul

Udruženje košarkaških trenera Srbije organizovalo je proteklog vikenda (od 27. do 29. juna) veliki međunarodni košarkaški seminar „Basketball Clinic Belgrade 2009" u hali FMP u Železniku.

O kakvoj je klinici reč dovoljno ilustruje činjenica da su predavači bili Dušan Ivković (selektor reprezentacije Srbije), Pepu Fernandes (nekadašnji selektor reprezentacije Španije), Bo Rajan (trener univerzitetske reprezentacije SAD i Viskonsin univerziteta), dr Vladimir Koprivica (kondicioni trener i profesor na Fakultetu za sport u Beogradu) i doc dr Marko Stojanović (Fakultet sporta u Novom Sadu). Osim domaćih trenera među posetiocima su bili i brojni evropski i svetski košarkaški stručnjaci.

- Mislim da je seminar bio veoma uspešan. Imao sam prilike da za vreme dvodnevnih predavanja porazgovaram sa trenerima iz Irana, Tanzanije i Meksika, koji su zadovoljni onim što su videli i čuli u hali FMP. Nadam se da će razmena mišljenja znatno pomoći srpskoj košarci, kako bismo osetno unapredili određene aspekte u igri - istakao je Ivković.

Inače, selektor Srbije održao je predavanja na temu „Tranziciona igra u savremenoj košarci", pri čemu je naveo da domaći igrači, pre svega bekovi, imaju problema sa trčanjem i manjkom kreativnosti.

- Mi smo započeli sa akcijom osavremenjivanja srpske košarke. U vezi sa tim, moramo poboljšati trčanje i kreativnost kod bekova, odnosno spoljnih igrača. Na poslednjih nekoliko svetskih i evropskih prvenstava u mlađim kategorijama za najbolje košarkaše proglašavani su visoki košarkaši iz naše reprezentacije poput Miroslava Raduljice, Milana Mačvana ili Dejana Muslija, što je još jedan dokaz da smo izgubili kvalitetnu igru bekovske linije. Zbog toga smo odlučili da promenimo određena pravila u pionirskoj konkurenciji. Važno je da plejmejkeri i igrači na pozicijama dva i tri unaprede individualnu tehniku, kao i da porade na trčanju i domišljatosti - zaključio je selektor Srbije.

U sklopu seminara, brojni treneri imaju prilike da posmatraju utakmice preduniverzitetskog turnira u Hali sportova na Novom Beogradu, na kome učestvuju reprezentacije SAD, Kanade, Rusije i domaće selekcije.


(Preuzeto iz Danas-s od 28. 06. 2009.)

 



Postavljeno: 01.07.2009.
Broj pregleda: 795

KOMENTARA postavi prvi komentar (0)