Stipendije od 2.000 evra za 40 najboljih studenata lidera

03. mar

Narodna kancelarija predsednika Republike, organizacija „1000 mladih lidera" i Unidea fondacija, nedavno su raspisale konkurs za stipendiranje 40 studenata Beogradskog univerziteta. Stipendije koje se dodeljuju mladim liderima iznosiće 2.000 evra, ali će biti umanjene za iznos poreza u skladu sa zakonom. Rok za podnošenje prijava je 10. mart.

Oni studenti koji misle da poseduju liderski potencijal i koji su taj potencijal tokom svog školovanja ispoljavali na nekim drugim poljima, a ne samo na akademskom planu, imaće priliku da se prijave za dobijanje stipendija za dalje usavršavanje. Njihova angažovanost može da se ogleda kroz različite volonterske organizacije ali i kroz plaćene poslove - kaže za „24 sata" Ljubica Maksimović, koordinator projekata u Narodnoj kancelariji.
Uslovi koje je jedan student potrebno da ispuni kako bi dobio ovu stipendiju jesu upisana završna ili master godina na nekim od beogradskih fakulteta. Prosek ocena nije najbitniji faktor, upravo to je ono po čemu se ova stipendija razlikuje od većine. Vrednuju se vannastavne aktivnosti koje je student obavljao tokom svog studiranja.
- Dobitnici stipendija mogu novac da potroše onako kako misle da je najbolje za njihovo usavršavanje, ali ako odluče da ga ulože u studiranje u inostranstvu, obavezni su da se nakon završenih studija vrate u Srbiju na najmanje dve godine- kaže Maksimović.
Stipendiranje se ne odnosi samo na državne fakultete, tako da se mogu prijaviti i studenti privatnih fakulteta. Prema rečima ljudi zaduženih za ovaj konkurs očekuje se preko 500 prijava.
U Narodnoj kancelariji kažu da dobijanje stipednije ne podrazumeva zagarantovano radno mesto, ali može biti velika prednost u razvoju karijere.
Program „1000 mladih lidera" započet je pre dve godine, a prva akcija stipendiranja bila je na Niškom univerzitetu. Stipendniranje se ne vrši iz budžeta već uz pomoć privatnih organizacija. U ovom slučaju u pitanju je Unidea fondacija i Unicredit banka. Pored Niša i Beograda u planu je proširivanje akcije i na faklutete u Novom Sadu i Kragujevcu.

Više informacija
www.narodnakancelarija.srbija.yu

 

(Preuzeto iz 24sta 03.03.2009.)



Postavljeno: 03.03.2009.
Broj pregleda: 709

KOMENTARA postavi prvi komentar (0)