Obuka novinara, urednika i menadžmenta za praćenje krize

08. apr

Medija centar u Beogradu i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) otpočeli su danas projekat obučavanja novinara, urednika i menadžmenta u medijima u Srbiji o izveštavanju o ekonomskoj krizi.

"Cilj projekta je da pruži dodatne informacije i pojašnjenja vrhunskih profesionalaca urednicima i menadžmentu medija, kao i da olakša svakodnevni posao novinarima koji prate ove teme", navedeno je u saopštenju izdatom posle današnjeg prvog brifinga i konferencije za novinare u medija centru.

"Finansijska kriza je evoluirala tokom 2008. u globalnu pojavu koja preti da ugrozi tržišta i ekonomije kako najmoćnijih svetskih zemalja, tako i ekonomije zemalja koje su u razvoju", kazao je direktor Misije USAID-a za Srbiju i Crnu Goru Majkl T. Harvi, a preneo Medija centar.

Harvi je podsetio da svetski ekspeti predvidaju da će kriza vrhunac dostići polovinom 2009. godine i da se ne vidi ni jedan znak kada će se okončati ili makar ublažiti.

Prema rečima predsednika Upravnog odobra Medija centra Đorđa Vlajića, "ovakav projekat od sušitinskog značaja za dalju profesionalizaciju i demokratizaciju medija u Srbiji".

Prvi deo projekta, takozvani ekspertski brifinzi, namenjen je urednicima i menadžerima medija i tokom tih sesija biće date detaljne analize ekonomske krize, kao i statistički i analitički podaci za bolje razumevanje moderne ekonomije.

Od učesnika brifinga očekuje se da informacije koriste za bolje razumevanje pristupa praćenju svakodnevnih događaja.

Drugi deo projekta namenjen je novinarima koji se bave ekonomskim temama, a cilj treninga je bolje razumevanje kompleksnosti ekonomske krize, kao i motivacija za pravilno izveštavanje o njenim posledicama i obuka novinara da na pravilan način tumače informacije koje objavljuju ekonomske ustanove.

"Konačni cilj je da se stvori grupa profesionalnih novinara koji će na najkvalitetniji način pratiti ovu svetsku pojavu", navedeno je u saoštenju.


(Preuzeto iz Economy-a 07.04.2009.)

 



Postavljeno: 08.04.2009.
Broj pregleda: 640

KOMENTARA postavi prvi komentar (0)