Naučnici „Vinče” na „minimalcu”

01. jul

Ministarstvo nauke Srbije još nije odobrilo predloge za realizaciju, kao ni finansijska sredstva za dva naučno-tehnološka projekta, koji se, pošto su nastavak prošlogodišnjih projekata, već rade u Institutu za nuklearne nauke „Vinča", Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu i Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, tvrdi u izjavi za „Politiku" dr Nebojša Nešković, naučni savetnik i rukovodilac projekta FAMA u „Vinči". Zbog toga će 50 naučnika spasti na „minimalac" i praktično se naći na ulici, pa su ogorčeni stručnjaci, među kojima je 20 doktoranata, juče uputili protestno pismo predsedniku Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću i zameniku premijera, Ivici Dačiću.

Sporni projekti „Fizika i hemija sa jonskim snopovima" i „Pogon i održavanja FAME", za koje sredstva nisu još uplaćena, vezani su za FAMU, niskoenergetski deo akceleratora „Tesla", jedinstveno postrojenje za istraživanja u nauci o materijalima, koje koristi 12 naučnih grupa sa nekoliko institucija. Projekti su bili deo Naučno-tehnološkog programa „Vinča", i ugovor o njegovoj realizaciji je potpisan sa Ministarstvom nauke januara 2008, ali je ukinut posle godinu dana zbog najavljenog formiranja javnog preduzeća u okviru „Vinče", pa su realizatori, kako kažu, ostali „na suvom". FAMA se od maja dograđuje ruskim sredstvima iz klirinškog duga, ali ona nisu u kešu, već u opremi.

- Od februara, svake nedelje pričaju isto: da ćemo početi da razgovaramo o finansiranju naših projekata. Dolaze i godišnji odmori... Ne razgovara se u julu o projektu koji počinje da se realizuje u januaru - kaže Nešković.

Ako se tim iz „Vinče" i sa fakulteta „uguši", onda ni posao dogradnje FAME neće moći da se izvede kako je zamišljen, jer neće biti novca ni za plate ni za druga sredstva koja nisu obuhvaćena aranžmanom sa Rusima, tvrdi naš sagovornik.

- Napominjem da su zarade za prvih šest meseci 2009. isplaćene sredstvima od interne pozajmice, koja se pod hitno moraju vratiti. Vlada ovo ne sme da dozvoli, to bi bilo prvi put u istoriji Srbije da se tako nešto desi. Pokazalo bi krajnju neodgovornost državnog vrha. Suština problema je neodgovoran odnos. Imali smo odlične rezultate, oni nisu imali primedbi - kaže naš sagovornik.

Potpisnici pisma ne slažu se ni sa predloženom transformacijom „Vinče" u javno preduzeće, jer bi, kako kažu, po svemu sudeći, njegov jedini zadatak bio iznošenje istrošenog uranijumskog nuklearnog goriva iz vinčanskih reaktora. U bazenima Instituta trenutno je oko 2,5 tone ovog opasnog balasta, ali javno preduzeće treba da se napravi zbog dugoročnog rešavanja nuklearnih i akceleratorskih problema, a ne zbog posla odnošenja goriva, kategoričan je Nešković. Pored toga, treba poboljšati rukovođenje i „prići poslu malo ozbiljnije".

- Srećom, uz asistenciju Međunarodne agencije za atomsku energiju, do kraja 2010, gorivo će biti preneseno u Rusiju, zemlju porekla. Nigde u svetu ne postoji naučni institut na istom mestu gde je i odlagalište radioaktivnog otpada. Ipak, velika količina radioaktivnog otpada i dalje ostaje u Vinči, a kada bi to počelo da se rešava, ne znamo, jer to nije nigde pomenuto. Za rešavanje tih problema potrebno je nekoliko stotina miliona evra. Ako formirate preduzeće za iznošenje istrošenog uranijumskog goriva, a ne planirate kako ćete ovo ostalo da uradite, znači da ste na pogrešnom putu. Ipak, opasnost nije velika, stanovništvo ne treba da bude uznemireno - tvrdi Nešković.

Prema njegovim rečima, predlog „Vinče "je bio da se napravi dugoročni koncept rešavanja tih problema i da se onda Institut transformiše u skladu sa tim konceptom, uz očuvanje osnovnih istraživanja.

- Predloženo javno preduzeće postojalo bi samo godinu i po dana i smatram da nije održivo i opravdano. Sigurno ne bi ubrzalo odnošenje goriva, koje je najveći ekološki problem u Srbiji, a deponovano je na 12 kilometara od Narodnog pozorišta. U tu firmu niko neće svojevoljno da uđe, jer se svi boje da će posle godinu i po dana ostati bez posla - ističe dr Nešković.


(Preuzeto iz Politike od 30. 06. 2009.)

 



Postavljeno: 01.07.2009.
Broj pregleda: 847

KOMENTARA postavi prvi komentar (0)