Dokvalifikacija i prekvalifikacija u oblasti visokih tehnologija

01. jul

Savremene metode programiranja i Savremene obradne mašine i sistemi biće dva dokvalifikacije i prekvalifikacije u okviru programa projekta Razvoj kadrovskih resursa za uvođenje proizvodnih kapaciteta u oblasti visokih tehnologija u AP, koji je danas promovisan na Fakultetu tehničkih nauka.

Ovo stručno osposobljavanje pokrenuo je VIP Fond, na osnovu identifikovanog nedostatka radne snage osposobljene za programiranje i za rad na savremenim mašinskim sistemima, objasnio je direktor VIP-a Branislav Bugarski. Obuka će se odvijati u srednjim stručnim školama, prema planu i programu Fakulteta tehničkih nauka, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za rad,Fakultet tehničkih nauka zapošljavanje i ravnopravnost polova (IQS), Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, kao i Austrijske razvojne agencije.

Prema rečima Miroslava Vasina, pokrajinskog sekretara za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, u okviru IQS projekta su tokom 2008. godine potpisana 68 ugovora za obuku hiljadu polaznika za oblasti informatike, zavarivanja, starih zanata, vođenja poslovnih knjiga, za vaspitačice za decu ometenu u razvoju i za savremene metode programiranja i obrada mašina, ali da obuka za visoka tehnološka znanja predstavlja novost, čije će pozitivne posledice biti dalekosežnije nego što se to danas može pretpostaviti.

Direktor Kancelarije za tehničku saradnju u Ambasadi Austrije Klaus Kapper je objasnio da se u Austriji ovaj projekat uspešno razvija i da ova zemlja podržava njegovu implemantaciju u Srbiji. On je podsetio i da je ova kancelarija već osam godina u Srbiji i da je polje visokog obrazovanja jedan od njenih prioriteta.

Miloš Urošev iz pokrajinskog Sekretarijata za obrazovanje je istakao da ovaj projekat pokazuje da srednjoškolski sistem nije dovoljno dinamičan, da se programi prave prema potrebama škola, a ne privrede, te da će Sekretarijat učiniti sve da se te potrebe indentifikuju.

Prof. dr Zora Konjović sa Departmana za računarstvo i automatiku i prof. dr Milan Zeljković sa Departmana za proizvodno mašinstvo Fakulteta tehničkih nauka, predstavili su rezulate obuke obavljene u periodu od februara do juna 2009.kao i planove za sledeći ciklus obuka. Kako su objasnili, polaznici Programa Savremene metode programiranja biće osposobljeni za rad u preduzećima koja se bave proizvodnjom softvera. Polaznici stiču zanja i veštine za za programiranje softverskih rešenja u oblasti poslovnih infromacionih sistema i sistema elektronskog poslovanja, i to korišćenjem softverskih platformi JAVA i NET. U obblasti Savremene obradne mašine i sistemi polaznici koji uspešno budu završili obuku biće osposobljeni da rade u preduzećima koja u svojim pogonima imaju instalirane mašine sa numeričkim upravljanjem.

Pri definisanju planova i programa kao jedan od ključnih kriterijuma uzimaju se zahtevi koje iskažu potencijalni poslodavci, pa je na prezentaciju pozvano 55 stranih i domaćih firmi iz oblasti metalske industrije i četrdesetak iz IT oblasti. Ova preduzeća u narednom periodu treba da odgovore na upitnik kroz koji će moći da definišu svoje potrebe za radnom snagom, a prema kojima će se i program obuke prilagođavati.


(Preuzeto iz Poslovnog magazina od 30. 06. 2009.)

 



Postavljeno: 01.07.2009.
Broj pregleda: 913

KOMENTARA postavi prvi komentar (0)