Baletsko usavršavanje u radionici

06. apr

Profesionalno usavršavanje baletskih igrača nastavlja se i ove godine kroz radionice Udruženja baletskih umetnika Vojvodine, koje ih organizuje u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu, i nova je već u toku i trajaće do 10. aprila u Srpskom narodnom pozorištu.

Ove radionice imaju za cilj usavršavanje profesionalnih igrača Novog Sada i Vojvodine, ali pre svega igrača baleta SNP-a, kao i najtalentovanijih učenika Baletske škole u oblasti klasičnog i savremenog plesa. Srpsko narodno pozorište je u potpunosti podržalo ovaj, kao i prošlogodišnji projekat, i ustupilo prostorije, probnu baletsku salu i Kamernu scenu za izvođenje radionica i njihovu prezentaciju.

Radionicu vodi Ilja Louven, koja je baletsko obrazovanje stekla na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu, a posle počela da igra u brojnim plesnim kompanijama, među kojima su Skapino balet, "Deutsche Oper am Rhein" iz Ciriha, Balet Monte Karla, i balet Viktora Ulatea.Tokom svoje karijere igrala je u predstavama renomiranih koreografa kakvi su Vilijam Forsajt, Mats Ek, Moris Bežar, Žorž Balanšin, Jirži Kilijan, Hans van Manen i mnogi drugi. Od 2002. Ilja Louven gostuje na brojnim međunarodnim gala baletskim večerima. Nominovana je 2004. za najbolju igračicu u Holandiji.

Ilja Louven je asistent koreografa Lea Mujića, koji je i njen plesni partner, a on u Srpskom narodnom pozorištu u ovoj sezoni treba da postavi opersko-baletsku predstavu "Karmina burana". Kao plesni pedagog Ilja Louven je radila u Slovenskom narodnom gledališču, Hrvatskom narodnom kazalištu, Hochschule für Musik und Tanz u Cirihu i Archietanz u Tokiju.Od 2008. Ilja Louven je direktor trupe "M&Company ".

Ciklus ovih radionica trebalo bi da rezultira većom spremnošću igrača da odgovore na zahteve klasičnih i savremenih plesnih produkcija, kako kažu u ovom udruženju, kao i uspostavljanju kontinuiranog rada na razvoju i održavanju igračkih sposobnosti. Proces rada je otvoren za javnost.

 

(Preuzeto iz Dnevnika 05.04.2009.)



Postavljeno: 06.04.2009.
Broj pregleda: 1022

KOMENTARA postavi prvi komentar (0)