Ugostiteljska struka - poslastičar

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Kneginje Milice br. 21, lokal br. 13 (na spratu), TC Stara Pošta, Jagodina, prikaži na mapi - Prikaži sve adrese
Datum početka kursa:
02.04.2023.
Trajanje kursa:
300 radnih sati
Vreme održavanja:
Gradovi u kojima se kurs održava:
Ada, Aleksandrovac, Aleksinac, Apatin, Aranđelovac, Arilje, Babušnica, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bačko Dušanovo, Bajina Bašta, Banatski Despotovac, Banja Koviljača, Banja Vrujci, Batočina, Bečej, Bečići, Bela Crkva, Bela Palanka, Beočin, Beograd, Blace, Bogatić, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Čačak, Čajetina, Čelarevo, Ćićevac, Čoka, Čokot, Crna Trava, Crvenka, Ćuprija, Čurčin, Despotovac, Despotovo, Dimitrovgrad, Doljevac, Donji Milanovac, Dragaš, Ečka, Erdevik, Futog, G. Sabanta, Gadžin Han, Gajdobra, Golubac, Gornja Vrežina, Gornji Matejevac, Gornji Milanovac, Grocka, Hajdučica, Inđija, Irig, Ivanjica, Jagodina, Jasenovik, Jelašnica, Kać, Kanjiža, Kikinda, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kopaonik, Kosjerić, Kostolac, Kovačica, Kovin, Kragujevac, Kraljevo, Krčedin, Krupanj, Kruševac, Kučevo, Kucura, Kula, Kuršumlija, Lajkovac, Lapovo, Lazarevac, Lebane, Leposavić, Leskovac, Lipljan, Ljig, Ljubovija, Loznica, Luča

CENA: 15000 din

Opis kursa

 

slikazanati.jpg

UGOSTITELJSKA STRUKA - POSLASTIČAR

Kada se neko kvalifikuje za poslastičara, on zapravo može ne samo da se zaposli u nekoj poslastičarnici, već ima mogućnost i da potpuno samostalno obavlja sve poslove koji su vezani za izradu slatkiša različitih vrsta, kao i za njihovo ukrašavanje, tako da može da otvori i sopstvenu proizvodnju.

Specijalizovani kurs i obuka za poslastičara prema i to svetskim standardima se organizuje cele godine na preko 20 lokacija u našoj zemlji, to jest u apsolutno svakom gradu u kome se nalaze poslovnice Akademije Oxford.

A jedini zahtev koji moraju da ispune polaznici, ako žele da pohađaju navedeni kurs jeste da poseduju minimum stečeno osnovno obrazovanje. Iz tog razloga se od njih zahteva da prilikom upisa dostave ili fotokopiju svedočanstva osnovne ili diplome srednje škole, što isključivo zavisi od toga koji nivo obrazovanja su stekli pre toga. Važno je da svi zainteresovani polaznici budu informisani da prilikom upisivanja moraju biti lično prisutni, jer se tada potpisuje i ugovor između organizatora ove obuke i njih. Uz navedena dokumenta, tada moraju da dostave i uverenje o državljanstvu, to jest njegovu kopiju i to isključivo mora biti onaj dokument koji nije stariji od šest meseci, kao i fotokopiju krštenice, odnosno izvoda iz matične knjige rođenih. Neophodno je da svaki polaznik ima u trenutku upisa uz sebe i validan lični dokument, a koji ima i fotografiju, što se odnosi kako na ličnu kartu, tako i na vozačku dozvolu ili pasoš. Trebalo bi da znate i to da svako ko ima dokument sa čipom, ima dužnosti da ga tada dostavi očitanog, a kako bi prošao kroz proces identifikacije u skladu sa pravilima.

Prijavljivanje je omogućeno svim zainteresovanim kandidatima u toku cele kalendarske godine i to na nekoliko načina. Ne samo da to mogu da izvrše lično u bilo kojoj našoj poslovnici, već oni isto tako mogu da se prijave i preko mejla ili telefona.

Moramo da naglasimo i to da kurs i obuka za poslastičara podrazumeva dva segmenta, odnosno teorijski i praktični, koji ne samo da se odvijaju prema različitim principima, već se i odvojeno plaćaju. Pa iz tog razloga polaznici koji budu platili teorijski deo moraju da znaju da je u njega pored praćenja onog tipa nastave koji su odabrali, uračunata i izrada kako sertifikata, tako i dodatka sertifikatu, ali i priručnik koji je neophodan za pripremu polaganja ispita za proveru znanja, te samo polaganje ovog ispita. A na cenu prakse utiče isključivo odluka svakog pojedinačnog polaznika u kojoj kompaniji će da je pohađa.

Inače, sam završni ispit se sastoji od usmenog i pismenog dela, stim da polaznici na pismenom delu imaju 12, a na usmenom ukupno 3 pitanja, na koja treba da pruže odgovor.

Da bi onaj ko je zainteresovan, mogao da izađe na polaganje ovog ispita, on mora da prođe kroz praktični deo ove obuke i to u trajanju koje je određeno od strane organizatora, te podrazumeva 300 radnih sati. Isto tako omogućujemo i svakome ko ne želi da pohađa specijalizovanu obuku i kurs za poslastičara kod nas, a ko ima dokaz da je odradio praksu u trajanju koje je prethodno navedeno, odnosno ko je stekao radno iskustvo u ovoj oblasti i o tome poseduje važeći dokaz, da polaže samo završni ispit i na taj način omogući sebi vlasništvo nad validnim sertifikatom. U tim situacijama, kandidat je dužan da se prijavi za polaganje ovog ispita, ali isto tako i da dostavi svu obaveznu dokumentaciju, te po završetku polaganja se dodaje u njegov dosije i sam test, kao i zapisnik sa polaganja završnog ispita.

Svi polaznici Akademije Oxford treba nakon polaganja ispita, odnosno pre izrade sertifikata da dostave originalnu potvrdu da su uspešno savladali obuku za stručno osposobljavanje, te da prilože i svu obaveznu dokumentaciju, kao i ugovor koji je sa nama potpisan, a tada se prilaže i završni test i zapisnik sa polaganja.

Onaj kandidat koji želi da polaže ovaj ispit, ali u njegovom gradu nema u tom trenutku još uvek naše poslovnice, to može da izvrši u onoj koja mu je najbliža. A on praksu može da odradi u kompaniji koja se nalazi u mestu njegovog stanovanja i to pod predviđenim uslovima, a teorijski deo da pohađa preko interneta.

Naglašavamo da svaki polaznik bira ne samo u kojoj kompaniji će da pohađa praksu, već i koji vid teorijskog dela navedene obuke želi da prati. A to znači da mu je omogućeno da praksu odradi u onim kompanijama sa kojima mi sarađujemo, kada će dobiti sve neophodne garancije za njen kvalitet, ali i sve informacije koje se tiču cene. Uz to, on ima isto tako i mogućnosti da pronađe neku firmu u kojoj će da odradi praksu u predviđenom trajanju, pa čak i ako mi sa njom nismo potpisali ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji pre toga. U tom slučaju, polaznik će nama obezbediti sve potrebne informacije, a koje ćemo iskoristiti za pripremu dokumentacije koja je neophodna za potpisivanje ovog ugovora sa tom kompanijom, uzevši u obzir da oni tek nakon toga imaju mogućnost da u njoj pohađaju praksu. Bitno je i da polaznici koji odaberu ovo varijantu znaju da mi ne možemo navesti koja je cena, to jest da ne znamo koji su uslovi za pohađanje prakse u tim kompanijama, kao što ne možemo ni da damo garancije za njen kvalitet, a oni će se o svim detaljima dogovoriti sa ovlašćenim licem konkretne firme.

Takođe smo u obavezi da naglasimo i to da su naši sertifikati u potpunosti priznati i to od strane relevantnih institucija Republike Srbije, a to znači ne samo da mogu da budu korišćeni u praksi kao i svaki drugi dokument koji je sa pravnog stanovišta validan, već i da ih kandidati mogu upisati u svoje radne knjižice. A jedini uslov koji se stavlja pred one kandidate koji zaista žele da stečeni sertifikat bude upisan u njihovu radnu knjižicu jeste da se nalaze na evidenciji nezaposlenih lica, uzevši u obzir da od 01.01.2016. godine samo Nacionalna služba za zapošljavanje vrši upisivanje sertifikata i to elektronskim putem. Iz tog razloga se svima onima koji su zaposleni, a koji postanu vlasnici ovog sertifikata i preporučuje da ga koriste kao dokaz da su se kvalifikovali za zanimanje poslastičar, a da zahtevaju njegovo upisivanje tek kada se budu ponovo prijavili na evidenciju NSZ - a.

Šta obuhvata kurs za poslastičara?
Osobe koje se bave poslastičarskim zanatom su specijalizovane za izradu različitih vrsta poslastica, ali isto tako i za njihovo ukrašavanje.

Za vreme trajanja teorijskog dela kursa za poslastičara, polaznici će najpre da se upoznaju sa time šta je osnov poslastičarskog zanata i kada je on nastao, a predavači će se zatim fokusirati na radni prostor svakog poslastičara, te će posebnu pažnju posvetiti higijeni i tome kako se ona održava na radnom mestu.

Obuka i kurs za poslastičara omogućuje svim polaznicima da nauče i šta je toplo, odnosno hladno odeljenje u poslastičarskoj radnji, te na koji način oni treba da budu organizovani. A naučiće i koje sve vrste rashladnih uređaja je neophodno imati u jednoj radnji, te da bi oni mogli da odgovore na sve zahteve ovog zanata treba da nauče i koje se posuđe, ali i pribor koriste.

Zatim će da nauče i koje su to osnovne namirnice koje se koriste za izradu poslastica, a vrlo važan deo ove obuke je usmeren i na korišćenje kolačarskih, odnosno prehrambenih boja. Svi polaznici će se upoznati i sa time na koji način se obrađuje, recimo šećer, odnosno alkohol, kao i neki specifični materijali poput, na primer kore od narandže ili lubenice.

Upoznaće se i sa korišćenjem fondan mase, ali i sa izradom glazure i žele preliva, kao i sa načinom izrade preliva od čokolade. Naravno, oni će dobiti i sva potrebna znanja koja su vezana za izradu različitih kremova i testa, odnosno pita od različitih vrsta voća.

Nastavni plan po kome se kurs i obuka za poslastičara odvijaju predviđa i da svi polaznici u teorijskom delu nauče kako se izrađuju različite vrste slatkih testa, a kako bi se pripremile recimo princes krofne i palačinke, zatim korpice od voća, te slatke kiflice i mnoge druge poslastice koje se spravljaju od različitih vrsta testa.

Takođe će naučiti i kako se izrađuju mnogobrojne vrste sladoleda, ali i na koji način se filuje koja vrsta kolača, te kako se oni mogu dekorisati i to bez obzira da li je u pitanju konkretna dekor masa, poput fondana ili se dekoracija vrši šlagom.

A da bi izrađena poslastica bila kvalitetna, neophodno je da polaznici budu upoznati i sa načinom njenog čuvanja, te sa osnovnim odredbama svih onih svetski priznatih standarda za konkretnu oblast, a koje se moraju primenjivati od strane osobe koja je kvalifikovana za radnu poziciju poslastičar.

Kako se sprovodi nastava tokom obuke za poslastičara?
Akademija Oxford koja je zvaničan organizator ovog kursa, nastavu sprovodi prema jasno definisanim pravilima, koja se primenjuju i na svetskom nivou. A to zapravo znači da svako ko odluči da pohađa obuku i kurs za poslastičara treba da pohađa teorijski deo, ali isto tako i da u trajanju od 300 radnih sati pohađa praksu u kompaniji koju samostalno odabere.

Upravo zato što se nastava odvija u dva segmenta, polaznici treba da u trenutku upisivanja jasno navedu ovlašćenom licu u konkretnoj poslovnici koji vid teorijskog dela nastave žele da pohađaju, a kasnije i da nas obaveste o tome gde su zainteresovani da prate praksu.

Da krenemo od teorijskog dela, jer polaznici imaju mogućnost da ovaj deo obuke pohađaju kako u grupama, tako i individualno, a uz to organizujemo i poluindividualnu, te obuku preko interneta. Apsolutno sve navedene vrste nastave se odvijaju u onaj poslovnici organizatora koju polaznik odabere, osim logično obuke online, koju on prati sa ma kog mesta gde mu je omogućen pristup računaru, ali je primaran uslov za pohađanje ovog tipa kursa stabilna internet veza.

Rad u grupama se odvija za četvoro polaznika najmanje, dok ih u jednoj grupi može biti maksimalno osmoro. Važno je da naglasimo da ovaj tip obuke počinje tek kada se u jednoj od poslovnica bude prijavio dovoljno polaznika, to jest njih četvoro. A ovo se zahteva da bi bila oformljena grupa u konkretnoj poslovnici, kako bi nastava mogla da počne. Svako ko je zainteresovan da kurs i obuku za poslastičara pohađa u grupi, treba da zna i da će od strane organizatora dobiti tačno određene termine, te da se ovaj vid kursa odvija u skladu sa jasno definisanom dinamikom. Ali, iako je ovde sve unapred tačno određeno, ne može se osporiti činjenica da Akademija Oxford neprekidno nastoji da izađe u susret i onim polaznicima koji pohađaju grupnu obuku, ali im ipak iz nekog razloga ne odgovaraju ti termini. Zapravo, do promene termina može da dođe samo ako to budu zahtevali baš svi članovi jedne grupe, ali pod uslovom da koordinator te poslovnice bude siguran da promena termina neće ugroziti ostale kurseve koji se u njoj sprovode. Podrazumeva se da ovo nije česta praksa, jer polaznici koji žele da samostalno odlučuju kada će pohađati nastavu, mogu da odaberu poluindividualni, individualni ili online kurs, budući da tu imaju slobodu da se lično sa svojim profesorom dogovore oko termina. A isto tako, oni se dogovaraju i o datumu kada ta obuka i kurs za poslastičara treba da počne, ali definišu i dinamiku njenog održavanja.

Ko može da prati kurs za poslastičara?
Da bi neko ko je zainteresovan da pohađa kurs i obuku za poslastičara zaista imao mogućnost da to učini u okviru Akademije Oxford, on ima obavezu da ispuni samo jedan jedini uslov. A to se odnosi na obrazovanje koje je konkretan polaznik stekao, uzevši u obzir da se od njega zahteva najmanje završena osnovna škola, uz naravno uslov koji se odnosi na njegovu starost, budući da je ova obuka namenjena samo punoletnim licima.

Svaki pojedinačni kandidat koji bude vršio upis za pohađanje ove obuke će morati da dostavi tom prilikom i svu onu dokumentaciju koja je pomenuta kao obavezna, a koja uključuje svakako i dokaz o prethodno stečenom obrazovanju, tako da on tada dostavlja ili kopiju svedočanstva osnovne škole ili fotokopiju diplome one srednje škole koju je imao prilike da završi.

Koliko traje obuka za poslastičara?
Obuka i kurs za poslastičara koji se u svim poslovnicama Akademije Oxford odvijaju tokom godine podrazumevaju ukupno trajanje od 3 meseca.

Svaki polaznik u tom periodu mora da pohađa i praktičan deo obuke, a koji je predviđen zvanično prihvaćenim nastavnim planom i to u tačno definisanom trajanju, to jest treba da prati praksu ukupno 300 radnih sati.

Ako neko, ipak želi da ovu obuku pohađa mesec dana kraće, on ima mogućnost da praktičan deo odradi drugačijom dinamikom, te da se odluči za opciju svakodnevnog pohađanja prakse i to u trajanju od po 8 sati na dnevnoj osnovi, to jest 40 sati tokom jedne radne nedelje (od ponedeljka do petka).

Koja je cena kursa za poslastičara?
Da bismo mogli tačno da navedemo koliko košta obuka i kurs za poslastičara, najpre moramo da obavestimo sve zainteresovane polaznike da se nastava odvija u dva dela, te da se oni plaćaju odvojeno jedan od drugog. A isto tako je bitno i da svaki zainteresovani polaznik poseduje informaciju da cena teorijskog dela ovog kursa ne uključuje samo pohađanje one vrste nastave koju on prilikom upisa odabere, već je u nju uključeno i polaganje završnog ispita, kao i izrađivanje sertifikata, odnosno dodatka sertifikatu, a polaznici će u okviru iste cene da dobiju i svu potrebnu literaturu koju će koristiti kao pripremu za polaganje ispita za proveru znanja.

A polaznik koji odabere drugu ponuđenu varijantu, odnosno ko želi da praksu pohađa u nekoj firmi sa kojom prethodno nije ostvarena poslovna saradnja, će informacije o ceni dobiti od zvanično ovlašćenog lica te kompanije, a sa kojim će se dogovoriti i oko svih potrebnih detalja.

Gde i kada se obuka za poslastičara održava?
Kako obuka i kurs za poslastičara pred sve zainteresovane polaznike stavljen zahtev za pohađanje dva dela nastave (teorijski i praktični), to znači da oni moraju znati i da se nastava u okviru teorijskog dela sprovodi u svim našim poslovnicama širom Srbije, a da praksu pohađaju u onoj firmi koju oni sami budu odabrali.

Zapravo, jedini tip teorijskog dela nastave koji polaznici ne prate u odabranoj poslovnici Akademije Oxford jeste kurs i obuka za poslastičara online, a koja se prati naravno preko interneta, uz uslov da je računar polaznika stabilnom vezom na njega konektovan.

Za bilo koji tip obuke da se polaznik odluči, sem grupne, on će imati priliku da sa profesorom usaglasi termine i dinamiku, a izabrana vrsta kursa (poluindividualni, individualni ili online) počinje u onom trenutku kada to odluče profesor i polaznik, odnosno polaznici.

Ono po čemu se grupna obuka i kurs za poslastičara razlikuje u odnosu na ostale nije samo rad sa više polaznika, već i termini, ali i dinamika, a koji su kod nje prethodno određeni od strane zvaničnog organizatora. Inače, u grupama može biti maksimalno osmoro polaznika, dok ih najmanje može biti četvoro, pa se upravo zato uvek mora sačekati prijavljivanje minimalnog broja polaznika koji su zainteresovani za njeno pohađanje u jednoj od poslovnica, to jest čeka se da se jedna grupa zvanično formira. Tek nakon toga će svi koji su se prethodno prijavili dobiti zvanične informacije kako o datumu početka, tako i o terminima. Ovde smo u obavezi da naglasimo i da termini nisu ni u kom slučaju podložni promeni, osim u vrlo retkim situacijama. Pod tim se misli na one u kojima apsolutno svi polaznici koji čine konkretnu grupu iznesu zvaničan zahtev za promenom termina ovlašćenom licu te poslovnici, a posle čega se donosi zvanična odluka o odobrenju promene, ali samo ukoliko ona neće negativno uticati na sve ostale kurseve koji se tu odvijaju.

Dodatne napomene:

 • oni kandidati koji samo žele da polažu ispit za proveru znanja, pošto im je potrebno da steknu sertifikat za poslastičara treba da izvrše prijavu na propisan način, kao i da dostave svu dokumentaciju koja je navedena, a koja uključuje i potvrdu izdatu od firme u kojoj su pohađali praksu u trajanju od 300 sati ili potvrdu o radnom iskustvu koje su stekli u oblasti provere
 • obuka i kurs za poslastičara se sprovode cele godine prema jasno definisanom planu, a prijavljivanje je moguće u svakom trenutku izvršiti direktno u našim poslovnicama, te preko mejla ili telefona
 • svaki polaznik mora da u trenutku upisa bude lično prisutan i da tada dostavi svu dokumentaciju koja je pomenuta kao obavezna
 • polaznici treba sva plaćanja da izvrše u onoj poslovnici organizatora u kojoj pohađaju teorijski deo nastave, odnosno upravo u onoj u kojoj se upisuju
 • oba dela koja predviđa kurs i obuka za poslastičara se plaćaju odvojeno, a cena praktične nastave zavisi od odabira svakog polaznika u kojoj kompaniji će da je pohađa
 • uz praćenje konkretne vrste nastave polaznici u okviru cene za teorijski deo dobijaju i skriptu od strane organizatora za pripremu polaganja završnog ispita, a uračunato je i njegovo polaganje, kao i izrada sertifikata i dodatka sertifikatu

Cena kursa i obuke za poslastičara je 15,000 RSD
U cenu su uračunati:

 • Priručnik
 • Polaganje završnog ispita
 • Izrada sertifikata

* NAPOMENA:

U cenu nije uračunato pohađanje praktične nastave

 • Ukoliko se odlučite da praktičnu nastavu pohađate u firmi sa kojom Akademija Oxford ima poslovnu saradnju, cena praktične nastave se kreće od 5000 RSD mesečno.
 • Ako sami pronađete firmu gde ćete pohađati praksu, cena je stvar dogovora između vas i te firme. U tom slučaju Akademija Oxford nije odgovorna za kvalitet prakse.

Iskustva polaznika

Pogledajte ostale kurseve ovog organizatora


Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com