Ugostiteljska struka - poslastičar (pravljenje figurica za ukrašavanje torti)

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Kneginje Milice br. 21, lokal br. 13 (na spratu), TC Stara Pošta, Jagodina, prikaži na mapi - Prikaži sve adrese
Datum početka kursa:
13.04.2023.
Trajanje kursa:
300 radnih sati
Vreme održavanja:
Gradovi u kojima se kurs održava:
Ada, Aleksandrovac, Aleksinac, Apatin, Aranđelovac, Arilje, Babušnica, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bačko Dušanovo, Bajina Bašta, Banatski Despotovac, Banja Koviljača, Banja Vrujci, Batočina, Bečej, Bečići, Bela Crkva, Bela Palanka, Beočin, Beograd, Blace, Bogatić, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Čačak, Čajetina, Čelarevo, Ćićevac, Čoka, Čokot, Crna Trava, Crvenka, Ćuprija, Čurčin, Despotovac, Despotovo, Dimitrovgrad, Doljevac, Donji Milanovac, Dragaš, Ečka, Erdevik, Futog, G. Sabanta, Gadžin Han, Gajdobra, Golubac, Gornja Vrežina, Gornji Matejevac, Gornji Milanovac, Grocka, Hajdučica, Inđija, Irig, Ivanjica, Jagodina, Jasenovik, Jelašnica, Kać, Kanjiža, Kikinda, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kopaonik, Kosjerić, Kostolac, Kovačica, Kovin, Kragujevac, Kraljevo, Krčedin, Krupanj, Kruševac, Kučevo, Kucura, Kula, Kuršumlija, Lajkovac, Lapovo, Lazarevac, Lebane, Leposavić, Leskovac, Lipljan, Ljig, Ljubovija, Loznica, Luča

CENA: 15000 din

Opis kursa

 

slikazanati.jpg

UGOSTITELJSKA STRUKA - POSLASTIČAR (PRAVLJENJE FIGURICA ZA UKRAŠAVANJE TORTI)

Obuka i kurs za pravljenje figurica za ukrašavanje torti je namenjena svakoj punoletnoj osobi koja želi da se kvalifikuje za ovo vrlo zanimljivo zanimanje, a koje je na tržištu rada prilično traženo i to najpre zato što postoji vrlo mali broj osoba koje su za njega specijalizovane.

Navedenu obuku, Akademija Oxford organizuje u svim svojim poslovnicama i to u toku cele kalendarske godine, a od svih zainteresovanih polaznika se ne očekuje nikakvo prethodno znanje vezano za ovu oblast, već se jedino zahteva da prijavljeni imaju najmanje završenu osnovnu školu.

Inače, prijava je dozvoljena cele godine u svim poslovnicama i to ili putem telefona ili lično, a svako kome odgovara može i da se elektronskim putem prijavi za pohađanje ove obuke, te da na naš mejl dostavi najpre svoje ime i prezime, kao i datum rođenja, a zatim i informaciju u kojoj poslovnici želi da prati teorijski deo.

Važno je da naglasimo da obuka i kurs za pravljenje figurica za ukrašavanje torti ima dva dela, to jest da svaki polaznik osim teorijskog, treba da pohađa i praktični deo. Iz tog razloga se i naplaćivanje vrši u dva segmenta, a polaznici treba da znaju da cena praktičnog dela varira i to samo u zavisnosti od toga u kojoj firmi oni odluče da ga pohađaju. A što se tiče teorijskog dela, on uključuje ne samo pohađanje grupne, individualne ili poluindividualne, odnosno online nastave, već i izrađivanje sertifikata i dodatka sertifikatu, kao i nadoknadu za polaganje završnog ispita, a polaznici će od strane Akademije Oxford tom prilikom da dobiju i svu literaturu koja je potrebna za pripremu polaganja.

Kada je u pitanju sama nastava, ona se odvija u našim poslovnicama, a za njen teorijski deo svaki pojedinačni polaznik treba da u trenutku upisa navede i za koji tip obuke je zainteresovan. Kod rada u grupama je specifično to što su dinamika i termini od strane organizatora jasno definisani i kao takvi nisu podložni promeni. Taj tip nastave se odvija u svim našim poslovnicama, ali on počinje tek onda kada se napravi grupa, to jest kada se u njoj prijavi minimalan broj osoba potrebnih za odvijanje ove vrste nastave, a što je zapravo 4 polaznika, jer se u grupama nalazi od četvoro do osmoro ljudi.

Individualna, kao i obuka online, te poluindividualna, sa druge strane svim zainteresovanim polaznicima pruža priliku da sami biraju kada će se nastava odvijati, te kojom dinamikom, ali isto tako sa svojim profesorom oni preciziraju i kog datuma će odabrana vrsta kursa da počne.

A za praksu važi pravilo da sami polaznici treba da odluče da li će je pohađati u nekoj firmi sa kojom mi sarađujemo, to jest sa kojom smo prethodno potpisali ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji ili će odabrati neku drugu, a sa kojom još uvek nismo sarađivali. Ukoliko on odluči da to bude prva varijanta, onda će dobiti od nas podatke o ceni i o uslovima, a može da bude sasvim siguran da će praksa u tom slučaju da bude sprovedena prema svim pravilima. Polaznik koji, ipak bude odabrao drugu ponuđenu opciju treba da zna da je tada neophodno da mi potpišemo ugovor sa tom kompanijom, tako da on treba najpre da dostavi sve informacije ovlašćenom licu konkretne poslovnice Akademije Oxford, te da se sa predstavnikom te firme dogovori ne samo o ceni, nego i o načinu pohađanja prakse.

Prilikom upisivanja, svaki polaznik dostavlja obaveznu dokumentaciju, a koja podrazumeva fotokopije izvoda iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu, ali pod uslovom da nije starije od šest meseci, te je neophodno da dostavi još i fotokopiju diplome srednje škole ili svedočanstva osnovne. Uz pomenutu dokumentaciju, on mora da donese i ličnu kartu, uzevši u obzir da se zahteva njegovo lično prisustvo, a kako bi bila izvršena identifikacija putem tog dokumenta. Isto tako, osim lične karte, identifikacija može da se izvrši i uz pomoć vozačke dozvole ili pasoša, ali ako je u pitanju biometrijski dokument sa čipom, onda svaki polaznik koji ga poseduje mora da ga tada dostavi i zvanično očitanog.

Dokumentacija koja je potrebna za izradu sertifikata, a nakon što polaznik položi ispit za proveru znanja, uz svu navedenu uključuje i potvrdu o uspešno savladanoj obuci za stručno osposobljavanje, kao i ugovor koji je polaznik sa nama prethodno potpisao, te se dodaje završni test i zapisnik sa polaganje tog ispita.

Naglašavamo i to da svaki polaznik koji želi da polaže ovaj ispit ima obavezu da dostavi validan dokaz da je pohađao praksu u trajanju od 300 radnih sati ili da je stekao radno iskustvo u ovom poslu, tako da može da ga polaže svako ko ne pohađa ovaj kurs u našim poslovnicama, a ko poseduje navedena dokumenta. On mora da izvrši i prijavljivanje za polaganje, te da dostavi obaveznu dokumentaciju, a isto tako se pre izrade sertifikata mora priložiti i zapisnik sa polaganja završnog ispita, kao i test.

Na završnom ispitu pred polaznika se stavlja ukupno 15 pitanja, stim što ih je u usmenom delu 3, a u pismenom ima 12 pitanja.

Kandidat će po završetku polaganja ispita za proveru znanja da stekne sertifikat za pravljenje figurica za ukrašavanje torti, to jest da se kvalifikuje za ovo zanimanje, uzevši u obzir da je u pitanju sertifikat koji je priznat od strane nadležnih državnih institucija. Ipak, samo oni kandidati koji se nalaze na zvaničnoj evidenciji nezaposlenih lica pri Nacionalnoj službi za zapošljavanje će imati priliku odmah da upišu navedeni sertifikat u svoj dosije. Osnovni razlog zbog čega se ovo navodi jeste novina koja je zvanično od 01. januara 2016. godine uvedena, a koja podrazumeva da se isključivo elektronskim putem vrši upisivanje sertifikata u dosije i to samo onih osoba koje su zvanično prijavljene na evidenciju NSZ - a, koja je i jedina ovlašćena za obavljanje ovog posla.

Svakako, čak i ako kandidat nije prijavljen na evidenciju ove službe, a stekao je navedeni sertifikat, on ga može upisati u onom trenutku kada se ponovo bude prijavio na njenu evidenciju, a sve dotle ima mogućnost da ga koristi kad god je to potrebno, tako da može ili da ga doda u svoju radnu biografiju ili da ga preda trenutnom poslodavca kod koga je zaposlen, kao relevantan dokaz svoje osposobljenosti za ovu radnu poziciju, te da ga koristi u mnogim drugim situacijama.

Iako Akademija Oxford svoje poslovnice ima u mnogim gradovima Srbije, može se dogoditi da kandidati zainteresovani za sticanje ovog sertifikata žive u nekom gradu u kome ona još nije otvorila svoju poslovnicu, a tada se polaganje završnog ispita odvija upravo u onoj koja je najbliža. Tim kandidatima se preporučuje da teorijski deo prate preko interneta, te da pronađu firmu u svom gradu u kojoj će pohađati praksu, a prema smernicama koje su prethodno navedene.

Šta obuhvata obuka za pravljenje figurica za ukrašavanje torti?
Bez obzira što se mnogi bave ukrašavanjem torti u kućnoj varijanti, činjenica je da je mnogo lakše jednostavno tortu naručiti iz poslastičarnice, jer svakako ljudi koji se bave njenim ukrašavanje to rade profesionalnije nego mnoge domaćice. Baš zato i jeste osmišljena obuka i kurs za pravljenje figurica za ukrašavanje torti, a koji je namenjen svakome ko želi da se za to specijalizuje.

Za vreme teorijskog dela, polaznici će da savladaju mnogobrojne tehnike koje se koriste prilikom izrade figurica i to od najrazličitijih vrsta materijala. Na prvom mestu će se upoznati sa izradom dekoracija od marcipana, te će isto tako da nauče i kako se pripremaju specijalni listići od čokolade, a koji su namenjeni ukrašavanju.

Bez obzira što je fokus ovog kursa usmeren na pravljenje figurica koje se koriste za ukrašavanje torti, neophodno je i da podloga bude kvalitetno ukrašena, pa se iz tog razloga polaznici u ovom delu kursa upoznaju i sa načinom pripremanja takozvane čipke koja se izrađuje od čokolade, ali i sa izradom čokoladnih visokih dekoracija. Uz to će da nauče i na koji način se ratluk masa koristi za dekorisanje i izradu figurica, a predavači će im skrenuti posebno pažnju na specifičan način posluživanja onih torti koje na sebi imaju ovakve dekoracije.

Sem toga, kurs i obuka za pravljenje figurica za ukrašavanje torti podrazumeva i savladavanje znanja potrebnih za izradu različitih dekoracija od marcipana, ali će isto tako polaznici i da steknu sva neophodna znanja koja se odnose na korišćenje fondan mase i mnogih drugih masa koje se u praksi primenjuju sve češće za oblaganje torti.

Da bi bilo ko ko pohađa ovaj specijalizovani kurs mogao da nauči sve što je predviđeno, on svakako mora da zna i koji se to sve alati koriste prilikom izrade ovih dekoracija, ali je isto tako neophodno i da osoba koja je u nekoj poslastičarnici zadužena za njihovu izradu, posebnu pažnju obraća na higijenu, kao i na mere bezbednosti, a koje navodi zvaničan zakon o bezbednosti i zaštiti na radu. Upravo iz tog razloga polaznici će dobiti i ona saznanja koja su vezana za sve navedeno, a što će imati prilike već tokom praktičnog dela da primene.

Kako se odvija nastava za vreme kursa za pravljenje figurica za ukrašavanje torti?
Svako ko želi da pohađa ovu obuku, te da se kroz nju specijalizuje za pravljenje figurica za ukrašavanje torti, svakako je u obavezi da prođe kroz najpre teorijski, deo a zatim i da odradi praksu u odabranoj kompaniji i to u prethodno jasno definisanom trajanju.

Samim tim što Akademija Oxford teorijski deo organizuje prema pravilima individualne i poluindividualne, ali i grupne nastave, te zainteresovanim polaznicima pruža mogućnost isto tako da obuku i kurs za pravljenje figurica za ukrašavanje torti pohađaju iz sopstvenog doma, a preko interneta, jasno je i da oni treba da se odluče koji tip nastave im najviše odgovara.

U slučaju da su zainteresovani da teorijski deo prate u formi individualne ili poluindividualne nastave, odnosno preko interneta, njima će biti omogućeno da se, kako o terminima, tako i o tačnoj dinamici kojom će se predavanja održavati, dogovore sa predavačem. A oni, isto tako treba i da prilikom dogovora preciziraju datum kada će ta vrsta obuke da počne.

Sa druge strane se nalazi grupni kurs i obuka, u okviru koga polaznici dobijaju tačno određene termine, kao i dinamiku, što su svakako dužni da poštuju. Datum početka ove vrste nastave ne zavisi od organizatora pomenutog kursa, već isključivo od zainteresovanosti polaznika. Zapravo je stvar u tome da je neophodno da bude ispunjen uslov za formiranje jedne grupe, a to znači da se u jednoj od naših poslovnica za praćenje ove obuke mora prijaviti najmanje četiri polaznika. Tek kada se to bude ispunilo, svi oni će i dobiti jasne smernice o svemu, odnosno kako o terminima i o dinamici, tako i o tačnom datumu kada će taj kurs početi. Ukoliko se nekada bude dogodilo da baš svim polaznicima koji čine jednu grupu utvrđeni termini ne odgovaraju, oni imaju dozvolu da od ovlašćenog lica poslovnice u kojoj pohađaju nastavu zahtevaju promenu termina. Međutim, to da li će im ovo biti omogućeno ili ne, isključivo zavisi od ostalih obuka koje se tu odvijaju, jer se promena dozvoljava samo onda kada se utvrdi da neće uticati na ostale kurseve.

Kome je namenjena obuka za pravljenje figurica za ukrašavanje torti?
Navedeno je kao jedini uslov za one osobe koje zanima obuka i kurs za pravljenje figurica za ukrašavanje torti da oni moraju imati minimalno stečeno osnovno obrazovanje, to jest da u trenutku upisa moraju svakako da dostave validan dokaz o tome, a što se odnosi na kopiju svedočanstva osnovne škole.

Ali, budući da je u pitanju vrlo specifično zanimanje, često se navodi ne kao zahtev, nego kao očekivanje da polaznik bude naročito vešt u modeliranju mase koja se koristi za pravljenje figurica za ukrašavanje torti.

Koliko traju kurs i obuka za pravljenje figurica za ukrašavanje torti?
Predviđeno je, zvaničnim planom i programom po kome se organizuje obuka i kurs za pravljenje figurica za ukrašavanje torti da nastava traje ukupno tri meseca. Uz to, svaki polaznik se obavezuje da za to vreme pohađa praktičan deo, stim da je jasno određeno da praksa mora trajati 300 radnih sati.

Ali, ako neko ima želju da ovaj kurs završi u nešto kraćem roku, to jest za dva meseca, on bi trebalo da praksu pohađa intenzivnije. Pod tim se misli da je potrebno da svakog dana za vreme trajanja radne nedelje, to jest od ponedeljka do petka, on pohađa praksu i to 8 sati dnevno, a to zapravo znači da je polaznik u obavezi da odradi praksu 40 sati nedeljno, ukoliko želi da ovu obuku završi za samo dva meseca.

Koliko košta kurs za pravljenje figurica za ukrašavanje torti?
Cena za ovaj kurs sastoji od dva dela, uzevši u obzir da svaki polaznik plaća praktični deo odvojeno od teorijskog.

U cenu za teorijski deo nastave koji se odvija prema pravilima individualne, online, poluindividualne i grupne nastave uključuje, uz pohađanje određenog tipa obuke i izradu sertifikata i dodatka sertifikatu, kao i nadoknadu za polaganje ispita za proveru znanja, odnosno literaturu koja je potrebna za pripremu tog polaganja.

Gde i kada se održava obuka za pravljenje figurica za ukrašavanje torti?
Kurs i obuka za pravljenje figurica za ukrašavanje torti pred sve zainteresovane polaznike stavlja zahtev za pohađanje i teorijskog i praktičnog dela, što znači da se oni odvijaju i u različito vreme, ali isto tako i na različitim mestima.

U teorijskom delu polaznici biraju koji tip nastave žele da pohađaju, pa samim tim od toga zavisi i gde i kada se održava nastava. Ako se oni budu odlučili za rad u grupama, u kojima se nalazi od četvoro do osmoro polaznika, te izvrše prijavu na propisan način, oni će morati da sačekaju da se u toj poslovnici prijavi dovoljan broj ljudi, a kako bi se grupa formirala, što i jeste primaran i jedini uslov za početak ovog tipa kursa. Takođe je bitno da znate i da su termini kod grupne nastave, ali i dinamika po kojoj se časovi održavaju, već unapred određeni i da se u većini slučajeva ne mogu promeniti.

Kod poluindividualne i individualne, te obuke online je prisutno pravilo da se svaki polaznik o terminima, odnosno o dinamici i datumu početka tog kursa dogovara sa koordinatorom za nastavu u odabranoj poslovnici i profesorom.

A kada je reč o drugom delu ove obuke, svaki polaznik ima mogućnost izbora da praksu pohađa ili u onim firmama sa kojima mi imamo uspostavljenu poslovno - tehničku saradnju ili u onima sa kojima nismo potpisali ugovor o takvoj vrsti saradnje. Uz to, moramo da naglasimo i to da oni polaznici koji odaberu prvu varijantu, od strane organizatora ove obuke dobijaju sve potrebne informacije o sprovođenju prakse, ali mogu biti sigurni i da će od nas dobiti sve neophodne garancije da će ta vrsta prakse biti sprovedena u skladu sa pravilima. A sve to ni u kom slučaju ne možemo reći za drugu opciju i to jednostavno zato što prethodno nismo imali saradnju sa tom kompanijom i samim tim ne znamo na koji način ona dozvoljava da se obavi praksa. Takođe, u tim situacijama polaznici treba sa njenim predstavnikom da se dogovore ne samo o svim potrebnim detaljima, već i oceni, a mi ne možemo da imamo apsolutno nikakvog uticaja na to. Isto tako je bitno da naglasimo da su polaznici koji se budu odlučili za navedenu varijantu obavezni da nam na vreme dostave sve neophodne informacije o konkretnoj kompaniji, a kako bismo mi mogli da pripremimo dokumenta koja su neophodna za potpisivanje ugovora o poslovno - tehničkoj saradnji, jer taj polaznik tek po potpisivanju navedenog ugovora može da počne da pohađa praksu prema napred definisanim uslovima.

Dodatne napomene:

 • prijavljivanje za pohađanje ovog kursa se vrši cele godine ili putem telefona jedne od poslovnica ili lično u njenim prostorijama, a zainteresovanim polaznicima je na raspolaganju i mogućnost prijave preko mejla
 • svako ko ima želju samo da stekne sertifikat za ovo zanimanje, a ne pohađa obuku treba da se u propisanom roku i na tačno definisan način prijavi za polaganje završnog ispita, kao i da tada dostavi svu obavezno dokumentaciju, u kojoj se između ostalog mora naći i dokaz da je stekao relevantno radno iskustvo, to jest da je odradio praksu u trajanju koje je tačno navedeno
 • u cenu koja podrazumeva pohađanje odabranog tipa nastave teorijskog dela obuke je, osim toga uračunat i priručnik za polaganje ispita za proveru znanja, a zatim i nadoknada za polaganje tog ispita, kao i izrada i to ne samo sertifikata, već i dodatka sertifikatu
 • uzevši u obzir da se praktični deo koji predviđa obuka i kurs za pravljenje figurica za ukrašavanje torti plaća odvojeno od teorijskog, na njegovu cenu utiče odluka svakog pojedinačnog polaznika u kojoj kompaniji želi da pohađa praksu
 • polaznici treba da sva plaćanja na koja su se obavezali ugovorom sa Akademijom Oxford izvrše direktno u poslovnici u kojoj taj ugovor potpisuju, to jest u onoj u kojoj odluče da prate teorijski deo kursa, a prema aktuelnom cenovniku
 • obaveza svakog polaznika jeste da u trenutku upisa bude lično prisutan u prostorijama konkretne poslovnice organizatora i da dostavi svu obaveznu dokumentaciju

Cena kursa i obuke za pravljenje figurica za ukrašavanje je 15,000 RSD
U cenu su uračunati:

 • Priručnik
 • Polaganje završnog ispita
 • Izrada sertifikata

* NAPOMENA:

U cenu nije uračunato pohađanje praktične nastave

 • Ukoliko se odlučite da praktičnu nastavu pohađate u firmi sa kojom Akademija Oxford ima poslovnu saradnju, cena praktične nastave se kreće od 5000 RSD mesečno.
 • Ako sami pronađete firmu gde ćete pohađati praksu, cena je stvar dogovora između vas i te firme. U tom slučaju Akademija Oxford nije odgovorna za kvalitet prakse.

Iskustva polaznika

Pogledajte ostale kurseve ovog organizatora


Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com