Ugostiteljska struka - poslastičar (pravljanje torti)

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Kneginje Milice br. 21, lokal br. 13 (na spratu), TC Stara Pošta, Jagodina, prikaži na mapi - Prikaži sve adrese
Datum početka kursa:
08.06.2023.
Trajanje kursa:
300 radnih sati
Vreme održavanja:
Gradovi u kojima se kurs održava:
Ada, Aleksandrovac, Aleksinac, Apatin, Aranđelovac, Arilje, Babušnica, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bačko Dušanovo, Bajina Bašta, Banatski Despotovac, Banja Koviljača, Banja Vrujci, Batočina, Bečej, Bečići, Bela Crkva, Bela Palanka, Beočin, Beograd, Blace, Bogatić, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Čačak, Čajetina, Čelarevo, Ćićevac, Čoka, Čokot, Crna Trava, Crvenka, Ćuprija, Čurčin, Despotovac, Despotovo, Dimitrovgrad, Doljevac, Donji Milanovac, Dragaš, Ečka, Erdevik, Futog, G. Sabanta, Gadžin Han, Gajdobra, Golubac, Gornja Vrežina, Gornji Matejevac, Gornji Milanovac, Grocka, Hajdučica, Inđija, Irig, Ivanjica, Jagodina, Jasenovik, Jelašnica, Kać, Kanjiža, Kikinda, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kopaonik, Kosjerić, Kostolac, Kovačica, Kovin, Kragujevac, Kraljevo, Krčedin, Krupanj, Kruševac, Kučevo, Kucura, Kula, Kuršumlija, Lajkovac, Lapovo, Lazarevac, Lebane, Leposavić, Leskovac, Lipljan, Ljig, Ljubovija, Loznica, Luča

CENA: 15000 din

Opis kursa

 

slikazanati.jpg

UGOSTITELJSKA STRUKA - POSLASTIČAR (PRAVLJENJE TORTI)

Mada većina domaćica poseduje dovoljno znanja da pravi torte u kućnoj upotrebi, činjenica je da svako bez obzira na pol ko želi da se specijalizuje upravo za to, ima i mogućnost da pohađa obuku i kurs za pravljenje torti koju organizujemo u našim mnogobrojnim poslovnicama i to cele kalendarske godine, a prema jasno definisanom planu.

Pored toga što će svi polaznici biti upoznati sa različitim tehnikama pravljenja torti, oni će naučiti i na koji način se izrađuju neke od osnovnih dekoracija.

A upravo zahvaljujući činjenici da polaznici koji budu pohađali ovu obuku i koji budu položili završni ispit imaju prilike da postanu vlasnici zvanično priznatog sertifikata za pravljenje torti, oni će moći da ga prilože svojoj biografiji i na taj način povećaju u velikoj meri i šanse za pronalazak zaposlenja u ovoj struci. Isto tako, neko ko se bude kvalifikovao za ovo zanimanje će imati priliku i da otvori samostalnu proizvodnju torti, jer on za vreme trajanja ovog kursa pohađa i teorijski i praktični deo.

Za teorijski deo polaznici imaju mogućnost izbora između četiri različita tipa nastave (individualna, poluindividualna, online i grupna), a praksu treba da pohađaju u onoj firmi koju budu samostalno odabrali.

Teorijski deo obuke se odvija u poslovnicama Akademije Oxford, osim ako polaznika zanima obuka i kurs za pravljenje torti koji se prati preko interneta, a kada je on dužan da obezbedi stabilnu internet vezu i naravno, računar. Termini i dinamika, kao i datum početka za individualnu, online i poluindividualnu nastavu se dogovaraju između polaznika i njegovog profesora, dok je kod grupne nastave sve to tačno određeno od strane organizatora. Što se tiče datuma početka kursa koji se odvija u grupama, a u kojima može da bude prisutno od četvoro do osmoro ljudi, mora da se sačeka da se u toj poslovnici prijavi minimalan broj ljudi koji je potreban da bi se formirala grupa (4 polaznika).

Bez obzira da li polaznik odluči da praksu pohađa u firmi sa kojom mi sarađujemo ili ne, on treba da odradi 300 radnih sati praktičnog dela. A ako se bude odlučio da praksu pohađa kod naših poslovnih partnera, on će dobiti i sve potrebne informacije, a mi garantujemo za njen kvalitet. Dok, ako praksu želi da pohađa u nekoj firmi koju on sam pronađe, treba da se o svemu dogovori sa njima, to je sa predstavnikom odabrane kompanije, a u tom slučaju se ne daju garancije od strane organizatora za kvalitet obuke, ali se zato od polaznika zahteva da pribavi sve potrebne podatke kako bi se omogućila priprema dokumentacije za potpisivanje ugovora o poslovno - tehničkoj saradnji, uzevši u obzir da to jeste osnovni uslov da polazniku bude dozvoljeno pohađanje prakse u kompaniji koju je samostalno odabrao.

Cena se sastoji od dva dela (za teorijski i za praktični deo), tako da polaznici uz pohađanje odabrane vrste teorijske nastave dobijaju i izradu sertifikata, te dodatka sertifikatu, a u nju je uračunato i polaganje završnog ispita i literatura potrebna za pripremu. A kada je reč o praktičnom delu nastave, cena zavisi samo od toga da li polaznik nju pohađa kod naših poslovnih partnera ili u nekoj drugoj kompaniji. 

Osnovni uslov da bi nekome bilo omogućeno da pohađa ovaj kurs nije nikakvo predznanje, već minimum završena osnovna škola.

Zainteresovani polaznici se prijavljuju direktno u našim poslovnicama i to cele kalendarske godine, a isto tako imaju mogućnost i da prijavu izvrše telefonskim putem, kao i da na zvaničan mejl naše institucije pošalju bitne podatke (ime, prezime i datum rođenja, poslovnica u kojoj su zainteresovani da pohađaju kurs i obuku za pravljanje torti i ostali detalji).

Obavezna dokumentacija koja je potrebna za upis na stručnu obuku jeste važeća lična karta ili drugi lični dokument sa fotografijom, svedočanstvo osnovne škole ili diploma srednje škole, a zatim i izvod iz matične knjige rođenih, te ne starije od 6 meseci uverenje o državljanstvu. Naglašavamo da polaznici dostavljaju fotokopije navedenih dokumenata i da moraju da tada budu lično prisutni, te da ukoliko njihov lični dokument ima čip imaju obavezu da ga očitanog dostave tom prilikom.

Kada budu završili sa pohađanjem i teorijskog, ali i praktičnog dela koji predviđa kurs i obuka za pravljenje torti, polaznici stiču uslov da izađu na polaganje ispita za proveru znanja. A na njemu se nalazi ukupno tri pitanja u usmenom delu i 12 pitanja na koja kandidati treba da odgovore u pisanoj formi.

Nakon što kandidati budu položili završni ispit, a pre nego što počne izrada sertifikata, oni moraju svakako da prilože svu obaveznu dokumentaciju, kao i ugovor koji su potpisali sa Akademijom Oxford prilikom upisa, te isto tako i da dostave potvrdu da su uspešno savladali obuku za stručno osposobljavanje. Po završetku polaganja, toj dokumentaciji se dodaje još i test sa polaganja završnog ispita, kao i zapisnik.

Uzevši u obzir da omogućujemo i nekome ko ne pohađa ovaj kurs kod nas da samo polaže završni ispit, ta osoba je dužna da izvrši prvo prijavu završnog ispita, te da dostavi obaveznu dokumentaciju, ali isto tako i da ima dokaz da poseduje radno iskustvo u ovoj oblasti, to jest treba i da dostavi potvrdu da je uspešno savladao obuku bez ugovora sa nama. Uz to se, kao i kod naših polaznika prilaže završni test i zapisnik sa polaganja.

Ako neko želi da se kvalifikuje za pravljenje torti, a u gradu u kome stanuje ne postoji naša poslovnica još uvek, on može da preko interneta prati teorijski deo, dok se od njega očekuje da samostalno pronađe kompaniju u kojoj će pohađati praksu u svom gradu. A što se tiče organizovanja polaganja ispita za ove kandidate, to podrazumeva polaganje u onoj poslovnici Akademije Oxford koja se nalazi najbliže mestu stanovanja tog kandidata.

Naglašavamo da je sertifikat koji će kandidati steći nakon polaganja završnog ispita potpuno validan, tako da ako žele imaju mogućnost i da ga upisu u svoju radnu knjižicu, ali uslov za to jeste da su u trenutku sticanja prijavljeni na zvaničnu evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, jer od 01. januara 2016. godine samo ova služba radi upisivanje sertifikata i to elektronskim putem. A ako neko stekne ovaj sertifikata, ali tada nije na evidenciji navedene službe, ima mogućnost da ga koristi u praksi i to bez ikakvih smetnji, jer je u pitanju potpuno pravno važeći dokument. Ipak, ako taj kandidat želi da izvrši njegovo upisivanje u radnu knjižicu, on će ipak morati da sačeka da se prijavi na evidenciju službe koja je zadužena za upisivanje sertifikata.

Šta obuhvata kurs za pravljenje torti?
Ne samo da će svako ko bude pohađao teorijski deo ove obuke steći znanja vezana za pravljenje torti, već će predavači upoznati polaznike i sa osnovama zanimanja poslastičara, kao i izradom različitih dekoracija. Iz tog razloga se očekuje da po završetku teorijskog, ali i praktičnog dela koji se nalazi u sklopu ovog kursa polaznik može potpuno samostalno i vrlo uspešno da izrađuje torte različitih vrsta.

Predavači će se na prvom mestu fokusirati na upoznavanje polaznika sa namirnicama koje se koriste za spravljanje mase za torte, tako da je prvi segment koji podrazumeva kurs i obuka za pravljenje torti usmeren na upoznavanje sa pravilnim načinom njihovog održavanja i skladištenja, kao i sa pravilnim kombinovanjem različitih namirnica, a kako bi se kreirala idealna masa za torte. Osim što će polaznici naučiti kako se izrađuju klasične mase za torte, poput čokoladnih i voćnih, recimo, upoznaće se i sa izradom torti u kojima se kombinuju ovi, ali i mnogi drugi sastojci.

Od svakoga ko je zainteresovan da pohađa obuku i kurs za pravljenje torti se očekuje da je na prvom mestu pedantan, te da čak i ako nema predznanja, ipak ima želju da savlada umeće izrade ovih poslastica.

Polaznici će se ovde upoznati i sa različitim alatima, odnosno sa poslastičarskim priborom, a koji se koristi prilikom izrade torti, tako da će naučiti i na koji način se koriste specijalni kalupi za njihovu izradu, ali i na koji način mogu da se prave torte različitih oblika, to jest kako se prave torte na sprat.

Podrazumeva se da će ih predavači upoznati i sa postupkom pečenja torte, a zatim i sa načinom zrade različitih filova, te sa finalizacijom ovog procesa, a koji se odnosi na dekorisanje pripremljenih torti.

Kako je reč o izradi proizvoda koji treba da bude korišćen u ljudskoj ishrani, a gde je higijena izuzetno bitna, to kurs i obuka za pravljenje torti jedan svoj deo usmeravaju i na upoznavanje svih polaznika sa pravilnim održavanjem higijene na radnom mestu.

U svakom slučaju se očekuje da znanja koja kroz teorijski deo polaznik stekne, na prvom mestu može da na adekvatan način primeni u okviru praktičnog dela, a koji će pohađati u onoj kompaniji koju izabere, te da će uz to po završetku oba dela on biti u mogućnosti da izrađuje najkvalitetnije torte svih vrsta.

Kako se odvija nastava tokom obuke za pravljenje torti?
Da biste razumeli zbog čega navodimo da obuka i kurs za pravljenje torti podrazumeva dva segmenta, vrlo je važno da znate i da je praksa za obavljanje ovog posla ključna. Tako, svaki polaznik koji pohađa teorijski deo ovog kursa, zatim ima priliku da u okviru praktičnog dela, koji je takođe obavezan, ne samo primeni znanja koja je stekao, već i da ih usavrši.

Inače, Akademija Oxford nudi mnogobrojne olakšice svojim polaznicima, budući najpre da oni imaju veliku mogućnost izbora i to kako za kompaniju u kojoj će da pohađaju praksu, tako i za vrstu nastave koju žele da prate u teorijskom delu. A to znači da će oni, kada se budu upisivali jasno da navedu da li žele da praksu pohađaju kod naših poslovnih partnera ili će, ipak oni sami da pronađu neku firmu u kojoj će da odrade praktični deo u trajanju od 300 radnih sati, kako predviđa nastavni plan po kome se i odvija kurs i obuka za pravljenje torti.

Da bi polaznici mogli da odluče, moramo da ih uputimo u to da mi imamo sklopljen ugovor sa brojnim kompanijama, tako da imaju mogućnost, najpre da praksu odrade u njima, jer tada imaju sigurnost da će ona biti sprovedena u skladu sa prihvaćenim pravilima, a dobiće od nas i sve potrebne informacije vezano za način pohađanja prakse, ali i za plaćanje. Sasvim jasno, to im ne možemo omogućiti ukoliko se odluče da praksu pohađaju u nekoj firmi sa kojom mi nismo imali saradnju, jer se tada od njih očekuje da se sa zvanično ovlašćenim licem odabrane kompanije dogovore ne samo o ceni, nego i svemu što je potrebno za sprovođenje prakse. Isto tako, oni su tada dužni da nama omoguće i pristup svim podacima koji su potrebni za dokumentaciju, jer se mora prvo potpisati ugovor između nas i te kompanije, da bi oni uopšte mogli da pohađaju praksu.

Što se tiče drugog segmenta ove obuke, to jest teorijskog dela, isto tako polaznici imaju mogućnost odabira, jer Akademija Oxford organizuje kako nastavu u grupama, tako i individualnu, a zatim i poluindividualnu, ali u ponudi imamo i obuku preko interneta. Ovde važi isto pravilo kao i za praksu, da polaznik mora prvo da bude upoznat sa načinom organizovanja svih navedenih tipova nastave, kako bi mogao da se odluči koja mu najviše odgovara.

Najpre da krenemo od grupne obuke, budući da se polaznici upravo za nju najčešće odlučuju, jer su tu i termini, kao i dinamika određeni od strane organizatora. Da bi se grupni kurs i obuka za pravljenje torti mogli organizovati u nekoj poslovnici, neophodno je da se prijavi minimalan broj polaznika koji su zainteresovani za pohađanje, to jest u toj poslovnici mora da se oformi jedna grupa, a budući da grupu čini od četvoro do osmoro ljudi, to znači da se čeka prijavljivanje četvoro polaznika najmanje. Ubrzo nakon toga oni dobijaju obaveštenje od strane organizatora o datumu kada obuka počinje, pa iako su ovde svi detalji jasno definisani od strane organizatora, ponekad može da dođe do promene utvrđenih termina, ali isključivo onda kada svaki polaznik u jednoj grupi to zahteva i kada taj zahtev bude iznet profesoru i koordinatoru za nastavu. Tek nakon što ovlašćena lica u konkretnoj poslovnici izvrše procenu, oni će i da odluče da li će promena termina biti dozvoljena ili neće.

Ukoliko nekome više odgovara samostalan rad, to jest rad u paru, on može da se odluči kako za individualnu, tako i za poluindividualnu ili online obuku, te tada treba i da u dogovoru sa profesorom odabere kada će časove pratiti i kojom dinamikom. Takođe, polaznici u tom slučaju treba i da definišu kog datuma će ta obuka i kurs za pravljenje torti da počne.

Uz sve što smo pomenuli do sada, moramo da naglasimo i to da se online obuka organizuje prema svim pravilima koja navodi individualna nastava, a što znači da su pred polaznicima fleksibilni termini i dinamika, ali se za sprovođenje ove vrste kursa zahteva kako posedovanje računara, tako isto i stabilna internet konekcija.

Kome je kurs za pravljenje torti namenjen?
Polaznici kojima je namenjena obuka i kurs za pravljenje torti su punoletni na prvom mestu, a odmah zatim se pred njih stavlja i zahtev da su prethodno minimum završili osnovnu školu.

Što se tiče nekog predznanja u oblasti koja se izučava u toku ove obuke, od zainteresovanih polaznika se apsolutno ništa ne zahteva, osim što se očekuje da budu vešti i to najpre zbog prirode posla koji bi trebalo da obavljaju kada završe ovaj kurs i steknu sertifikat.

Koliko traje obuka za pravljenje torti?
Zvaničnim nastavnim programom po kome se odvija obuka i kurs za pravljenje torti je određeno da on traje ukupno tri meseca. Isto tako se podrazumeva i da svaki polaznik u tom periodu ima obavezu da pohađa praktičan deo ove obuke, a koji mora da traje ukupno 300 radnih sati.

A kako postoje i oni polaznici koji žele da što pre steknu sertifikat i počnu da se bave izradom torti, to Akademija Oxford svakome ko to zaista i želi, može da omogući i da kurs i obuku za pravljenje torti završi u nešto kraćem periodu. Pod tim se misli na drugačiju dinamiku pohađanja prakse, budući da polaznik koji želi da ovu obuku savlada za dva meseca, treba da praksu pohađa svakoga dana za vreme radne nedelje, to jest od ponedeljka do petka i to u trajanju od ukupno 40 radnih sati, a što zapravo podrazumeva da je on obavezan tada da praksu pohađa svakog dana po osam sati.

Koliko košta kurs za pravljenje torti?
Na prvom mestu moramo da naglasimo da teorijski, odnosno praktični deo koji predviđa obuka i kurs za pravljenje torti podrazumevaju i odvojeno plaćanje, ali isto tako polaznici moraju da znaju i da cena za teorijski deo ovog kursa ne uključuje samo pohađanje one vrste nastave koju polaznik odabere, već i izradu sertifikata i dodatka sertifikatu. Pored toga, svaki polaznik od strane organizatora ovog kursa će dobiti i literaturu koja je neophodna za pripremu polaganja ispita za proveru znanja, a u ovu cenu je takođe uračunata i nadoknada za polaganje tog ispita.

Gde i kada se održava obuka za pravljenje torti?
Dva dela koja podrazumeva obuka i kurs za pravljenje torti i to teorijski i praktični se odvijaju ne samo na različitim mestima, nego i u drugim terminima. Svaki polaznik bira, na prvom mestu koji tip teorijskog dela kursa želi da pohađa, a potom i gde će da pohađa praksu.

Što se tiče teorije, nudi im se mogućnost da nastavu prate ili online ili u grupi, ali isto tako postoji i individualni i poluindividualni kurs i obuka za pravljenje torti. A sve pomenute vrste obuka, osim grupne, polaznicima omogućuju da se sa predavačem i koordinatorom za nastavu u poslovnici, dogovore najpre kada će taj kurs da počne, a zatim i u kojim terminima će se časovi odvijati, te prema kojoj dinamici.

Kada se odluče za praćenje teorijskog dela obuke online, potrebno je ne samo da obezbede računar, nego i da imaju stabilnu internet vezu, uzevši u obzir da je to osnovni uslov da se ovaj vid kursa odvija bez ikakvih smetnji.

Grupna nastava je drugačije organizovana, a od ostalih se razlikuje ne samo zato što se radi sa nekoliko polaznika (od četvoro do osmoro ih može biti u grupi), već i zato što svi oni treba da prihvate termine koji su unapred određeni, kao i dinamiku. A početak odvijanja ove vrste kursa je vezan za formiranje grupe u jednoj od poslovnica, to jest tek nakon što se prijavi najmanje četvoro njih može da se napravi grupa i da svi budu obavešteni, nakon toga o datumu kada kurs i obuka za pravljenje torti u grupi počinje.

Kao što smo prethodno pomenuli, praksu polaznici mogu da pohađaju u bilo kojoj firmi koju izaberu. Ipak, ono što im je sigurnije jeste da je prate u kompaniji sa kojom Akademija Oxford kao zvaničan organizator ovog kursa ima saradnju, jer tada najpre dobijaju garancije da će ta praksa da se sprovede u skladu sa pravilima, a isto tako će da dobiju i podatke od ceni.

Naravno, postoji mogućnost i da polaznik pronađe neku kompaniju u kojoj želi da pohađa ovaj deo kursa, ali tada ne samo da će morati da se sa zvaničnim licem u toj firmi dogovori oko cene i svega ostalog što je bitno za održavanje prakse, nego će morati i nama da dostavi relevantne podatke, a kako bi bilo omogućeno potpisivanje ugovora između Akademije Oxford i te firme o saradnji, nakon čega on ima mogućnost da počne da prati praksu i to prema dogovoru koji je postigao sa njenim predstavnikom.

Dodatne napomene:

 • svaki polaznik je obavezan da upisu lično prisustvuje i da dostavi dokumentaciju koja se od njega zahteva
 • u toku cele godine lično u jednoj od poslovnica može da bude izvršena prijava, a zainteresovanim polaznicima se nudi mogućnost i da odabranu poslovnicu kontaktiraju preko telefona, to jest da na zvaničan mejl organizatora pošalju podatke za prijavu
 • ako neko želi samo da stekne sertifikat za pravljenje torti, to jest da polaže završni ispit, on mora da se prijavi i da dostavi svu potrebnu dokumentaciju, a koja pored ostalog uključuje i dokaz o obavljenoj praksi u trajanju od 300 radnih sati ili potvrda o stečenom radnom iskustvu u toj oblasti
 • kada polaznik plati teorijski deo ovog kursa, on dobija i izradu sertifikata, to jest izradu dodatka sertifikatu, a u nju je uračunato i polaganje završnog ispita, kao i literatura koja je potrebna polaznicima za pripremu polaganja
 • praktična nastava se plaća odvojeno od teorijskog dela i njena cena zavisi jedino od toga u kojoj kompaniji taj polaznik želi da je pohađa
 • u poslovnici u kojoj se upisuje, to jest u kojoj polaznik pohađa teorijski deo koji podrazumeva kurs i obuka za pravljenje torti, on prema tada važećem cenovniku vrši sva plaćanja koja su obavezna prema ugovoru

Cena kursa i obuke za pravljenje torti je 15,000 RSD
U cenu su uračunati:

 • Priručnik
 • Polaganje završnog ispita
 • Izrada sertifikata

* NAPOMENA:

U cenu nije uračunato pohađanje praktične nastave

 • Ukoliko se odlučite da praktičnu nastavu pohađate u firmi sa kojom Akademija Oxford ima poslovnu saradnju, cena praktične nastave se kreće od 5000 RSD mesečno.
 • Ako sami pronađete firmu gde ćete pohađati praksu, cena je stvar dogovora između vas i te firme. U tom slučaju Akademija Oxford nije odgovorna za kvalitet prakse.

Iskustva polaznika

Pogledajte ostale kurseve ovog organizatora


Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com