Stari zanati - tkanje na razboju

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Kneginje Milice br. 21, lokal br. 13 (na spratu), TC Stara Pošta, Jagodina, prikaži na mapi - Prikaži sve adrese
Datum početka kursa:
22.04.2023.
Trajanje kursa:
300 radnih sati
Vreme održavanja:
Gradovi u kojima se kurs održava:
Ada, Aleksandrovac, Aleksinac, Apatin, Aranđelovac, Arilje, Babušnica, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bačko Dušanovo, Bajina Bašta, Banatski Despotovac, Banja Koviljača, Banja Vrujci, Batočina, Bečej, Bečići, Bela Crkva, Bela Palanka, Beočin, Beograd, Blace, Bogatić, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Čačak, Čajetina, Čelarevo, Ćićevac, Čoka, Čokot, Crna Trava, Crvenka, Ćuprija, Čurčin, Despotovac, Despotovo, Dimitrovgrad, Doljevac, Donji Milanovac, Dragaš, Ečka, Erdevik, Futog, G. Sabanta, Gadžin Han, Gajdobra, Golubac, Gornja Vrežina, Gornji Matejevac, Gornji Milanovac, Grocka, Hajdučica, Inđija, Irig, Ivanjica, Jagodina, Jasenovik, Jelašnica, Kać, Kanjiža, Kikinda, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kopaonik, Kosjerić, Kostolac, Kovačica, Kovin, Kragujevac, Kraljevo, Krčedin, Krupanj, Kruševac, Kučevo, Kucura, Kula, Kuršumlija, Lajkovac, Lapovo, Lazarevac, Lebane, Leposavić, Leskovac, Lipljan, Ljig, Ljubovija, Loznica, Luča

CENA: 15000 din

Opis kursa

slikazanati.jpg

STARI ZANATI - TKANJE NA RAZBOJU

Tkanje na razboju spada u jedan od najrasprostranjenijih zanata naše kulturne baštine. Skoro svaka kuća u našoj prošlosti je imala razboj za tkanje i skoro sve žene su znale tajne ovog zanata, pa se zato može reći da tkanje na razboju spada u ženske zanate. Tkale su se uglavnom prostirke za kuću, ćilimi, pokrivači, prekrivači, zavese, guberi, slamarice, prekrivači za kolevke, zidnjaci, tkanine za izradu odevnih predmeta, razne vrste posteljina i skoro sve što je bilo potrebno jednom domaćinstvu u to vreme. Predmeti su se tkali od vune koja se najpre prala, čistila od prljavstine, sušila, česljala i raznim postupcima pripremala za obradu. Od vune ovaca, predenjem su se dobijale niti koje su izdrađivane u različitim debljinama u zavisnosti od potrebe. Osim vune, za tkanje su se koristili i drugi prirodni materijali, kao što su niti svile, konoplje , lana, pamuka i svaka biljka je zahtevala specifičan način prerade i obrade. Uglavnom su se niti prele na preslicama vretenom, a vuna je korišćena u svojoj prirodnoj boji ili se u zavisnosti od potrebe i mašte tkalja bojila i to uglavnom prirodnim bojama. Svi ti predmeti koji su nastajali tkanjem na razboju danas su deo našeg folklora. Ovaj zanat se i do dana današnjeg zadržao u nekim krajevima i na isti način se i danas radi. Naročito su poznati naši pirotski ćilimi koji i danas imaju veliku tržišnu vrednost. Ranije nisu postojale škole za tkalje i kursevi za tkalje, nego se to prenosilo sa kolena na koleno. Postoje različite tehnike tkanja na razboju i sve one su se zadržale i do današnjih dana, uprkos savremenom načinu proizvodnje. Takođe, što se razboja tiče, postoji više vrsta razboja i svi se oni i danas koriste.

Danas postoje kursevi i obuke za tkanje na razboju. Akademija Oxford je svojim kursem i obukom za takanje na razboju pokušala da oživi i nastavi tradiciju naših lepih i pomalo zaboravljenih zanata. Kurs i obuka za tkanje na razboju sastoji se od tromesečne obuke, kao i od 300 sati praktične nastave. Nakon završenog kursa dobijate kompletno potrebno znanje u vezi sa odabrano profesijom. Ova usko specijalizovana obuka Akademije Oxford obuhvata 80% praktične nastave i 20% teorijske nastave posle čega je polaznik kompletno obučen, odnosno dobija svo neophodno znanje potrebno za zanat tkanja na razboju. Svu potrebnu literaturu i sve što je vezano za teorijsku obuku obezbeđuje akademija, kao i sve potrebne uslove da bi polaznik našeg kursa što kvalitetnije i jednostavnije savladao potrebno znanje. Što se tiče škole za tkanje na razboju i kadra koji drži kurs iz predmetne nastave radi se o veoma kvalitetnom i stručnom, visokokvalifikovanom nastavnom kadru, što znači da će svaki polaznik dobiti maksimalno profesionalnu i stručnu edukaciju, tako da po završenom kursu može potpuno samostalno obavljati sve poslove koje predviđa ovo zanimanje. Ovo je vid profesionalnog usmerenja, kojim ćete steći veliki broj mogućnosti, kao što je samozapošljavanja, odnosno otvaranja sopstvene radionice.

Bitna informacija za polaznike je validnost naših diploma, što podrazumeva mogućnost upisivanja svake u radnu knjižicu, jer su svi naši sertifikati priznati od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, ali i u inostranstvu.

Cena kursa i obuke za tkanje na razboju je 15,000 RSD
U cenu su uračunati:

  • Priručnik
  • Polaganje završnog ispita
  • Izrada sertifikata

* NAPOMENA:

U cenu nije uračunato pohađanje praktične nastave

  • Ukoliko se odlučite da praktičnu nastavu pohađate u firmi sa kojom Akademija Oxford ima poslovnu saradnju, cena praktične nastave se kreće od 5000 RSD mesečno.
  • Ako sami pronađete firmu gde ćete pohađati praksu, cena je stvar dogovora između vas i te firme. U tom slučaju Akademija Oxford nije odgovorna za kvalitet prakse.

Iskustva polaznika

Pogledajte ostale kurseve ovog organizatora


Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com