Šumarska struka - šumar

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Kneginje Milice br. 21, lokal br. 13 (na spratu), TC Stara Pošta, Jagodina, prikaži na mapi - Prikaži sve adrese
Datum početka kursa:
14.06.2023.
Trajanje kursa:
300 radnih sati
Vreme održavanja:
Gradovi u kojima se kurs održava:
Ada, Aleksandrovac, Aleksinac, Apatin, Aranđelovac, Arilje, Babušnica, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bačko Dušanovo, Bajina Bašta, Banatski Despotovac, Banja Koviljača, Banja Vrujci, Batočina, Bečej, Bečići, Bela Crkva, Bela Palanka, Beočin, Beograd, Blace, Bogatić, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Čačak, Čajetina, Čelarevo, Ćićevac, Čoka, Čokot, Crna Trava, Crvenka, Ćuprija, Čurčin, Despotovac, Despotovo, Dimitrovgrad, Doljevac, Donji Milanovac, Dragaš, Ečka, Erdevik, Futog, G. Sabanta, Gadžin Han, Gajdobra, Golubac, Gornja Vrežina, Gornji Matejevac, Gornji Milanovac, Grocka, Hajdučica, Inđija, Irig, Ivanjica, Jagodina, Jasenovik, Jelašnica, Kać, Kanjiža, Kikinda, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kopaonik, Kosjerić, Kostolac, Kovačica, Kovin, Kragujevac, Kraljevo, Krčedin, Krupanj, Kruševac, Kučevo, Kucura, Kula, Kuršumlija, Lajkovac, Lapovo, Lazarevac, Lebane, Leposavić, Leskovac, Lipljan, Ljig, Ljubovija, Loznica, Luča

CENA: 15000 din

Opis kursa

slikazanati.jpg

ŠUMARSKA STRUKA - ŠUMAR

Obuka i kurs za šumara upoznaje polaznike u teorijskom delu sa osnovnim svojstvima drveta i sa principom organizacije šumarstva, ali i sa svim onim poslovima koji spadaju u oblast rada osobe koja je kvalifikovana za ovo zanimanje.

Nastava se organizuje u dva segmenta, te polaznici biraju koji tip nastave u teorijskom delu će da pohađaju, ali i u kojoj tačno kompaniji će da odrade praksu, za koju je predviđeno da mora da traje ukupno 300 radnih sati.

Oni imaju mogućnost da predavanja prate ili online ili u paru, to jest kroz poluindividualnu nastavu, te se isto tako organizujete i grupna obuka i kurs za šumara, kao i individualna. A samo je kod grupne nastave precizno definisano sve unapred, tako da polaznici tu samo prihvataju dinamiku i termine koje precizira organizator. A datum njenog početka zavisi od broja prijavljenih, uzevši u obzir da se uvek mora sačekati oformljene grupe, to jest najmanje četiri prijavljene osobe u jednoj poslovnici.

Za online, poluindividualni i individualni kurs je karakteristično to da sasvim samostalno polaznici mogu da odaberu termine u kojima će nastavu da pohađaju, odnosno da se sa nadležnim profesorom dogovore oko datuma početka i dinamike.

Nikakvi zahtevi nisu postavljeni pred polaznike koji žele da pohađaju pomenute vrste nastave, osim ako oni odluče da ovu obuku prate preko interneta. A u tim situacijama se od njih zahteva da imaju kako računar, tako i da on bude spojen sa internetom isključivo stabilnom vezom.

Praktičan deo koji obuhvata kurs i obuka za šumara se organizuje kako kod poslovnih partnera organizatora, tako i u svim ostalim kompanijama koje posluju u okviru ove oblasti. U boljoj poziciji su oni polaznici koji odluče da praksu odrade u firmama sa kojima je Akademija Oxford pre toga sarađivala, te sa njima i sklopila ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji, jer jednostavno njima omogućujemo sve relevantne informacije. Uz to im pružamo i garancije da će nastava biti maksimalno kvalitetno odrađena, a sa druge strane svaki polaznik koji samostalno pronađe neku kompaniju i odluči da u njoj pohađa praksu će morati da precizira detalje vezane za pohađanje isključivo sa predstavnikom te kompanije. On će nama, isto tako morati da dostavi relevantne podatke, a kako bismo što pre pripremili ugovor koji mora da bude potpisan, ako on zaista želi da u toj kompaniji praksu pohađa.

Kurs i obuka za šumara se organizuje u toku cele godine i to u celoj zemlji, to jest u svakom gradu u kome postoji naša poslovnica. Primaran uslov za upis na ovu obuku jeste minimum završena osnovna škola, a prijavu polaznici mogu da izvrše direktno u jednoj od poslovnica, te da na zvaničan mejl organizatora pošalju kako kontakt podatke, tako ime i prezime, odnosno datum rođenja, ali treba da navedu i podatak u kojoj tačno poslovnici nastavu hoće da pohađaju.

A što se tiče upisa, potrebno je da polaznik dostavi fotokopiju ili svedočanstva osnovne škole ili diplome srednje škole, a u obaveznu dokumentaciju spada i kopija izvoda iz matične knjige rođenih, odnosno kopija uverenja o državljanstvu, ali se uslovljava da taj dokument ne bude stariji od šest meseci. Budući da polaznik u trenutku upisa mora da potpiše zvaničan ugovor sa organizatorom ovog kursa, to se od njega zahteva da ima validan lični dokument, te da on poseduje fotografiju (pasoš, lična karta ili vozačka dozvola). Takođe je bitno i da onaj polaznik koji poseduje biometrijski čipovan lični dokument, tada svakako ima i očitam konkretan dokument.

Polaznici treba da plate odvojeno pohađanje predavanja od pohađanja prakse, ali moramo da naglasimo da isključivo kompanija u kojoj polaznik pohađa praksu određuje koja je njena cena. A sem što je u cenu teorijskog dela uključeno pohađanje online, grupne, poluindividualne ili individualne nastave, tu je uračunato i polaganje završnog ispita, te se podrazumeva i izrada kako sertifikata za šumara, tako i dodatka sertifikatu. Pored toga, svaki pojedinačni polaznik će za tu cenu dobiti i priručnik, to jest skriptu, a koju mu obezbeđuje u ovom slučaju organizator.

Uslov za izlazak na polaganje završnog ispita za proveru znanja jeste potvrda o obavljenoj stručnoj praksi koja je trajala 300 radnih sati, to jest dokaz o radnom iskustvu, a uzevši u obzir da čak i oni kandidati koji ne pohađaju obuku i kurs za šumara u našoj organizaciji imaju moguće jednostavno samo da polažu ovaj ispit. U okviru tog ispita postoji ukupno 15 zahteva, a kako je on podeljen na usmeni i pismeni deo, tako polaznik odgovara na 12 pitanja pisanim putem, to jest na 3 u usmenom delu.

Nakon što on bude položio ovaj ispit, pristupa se izradi sertifikata, a tada je dužan da dostavi uz svu onu obaveznu dokumentaciju, koju inače mora da dostavi i prilikom upisa, takođe i original potvrde da je savladao ovaj kurs i da je odradio praksu u predviđenom trajanju, te svoj pomenutoj dokumentaciji treba dodati i ugovor koji smo sa tim polaznikom mi potpisali, kao i test sa polaganja, odnosno zapisnik.

Svaki onaj kandidat koji samo polaže završni ispit, najpre vrši prijavljivanje i plaća nadoknadu koja je predviđena, te je i on obavezan da dostavi svu dokumentaciju koja je prethodno pomenuta kao obavezna. Uz to, treba da dostavi potvrdu da je savladao kako praksu, tako i stručnu obuku, a potrebno je i da bude priložen test, to jest zapisnik sa polaganje završnog ispita.

Neko u čijem gradu nema naše poslovnice, a želi da stekne pomenuti sertifikat, može da teorijski deo koji obuhvata kurs i obuka za šumara pohađa preko interneta, a da potpuno samostalno obezbedi pohađanje prakse, to jest da u tom gradu pronađe adekvatnu kompaniju i nama dostavi sve informacije, a kako bismo u najkraćem mogućem roku potpisali ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji. Što se tiče organizovanja završnog ispita u ovom slučaju, njemu se pristupa u onoj poslovnici koja je najbliža tom gradu.

Inače, svaki polaznik koji bude stekao sertifikat za šumara, a pod uslovom da se nalazi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, može odmah da ga upiše u svoj dosije. Osnovni razlog zbog čega se ovo navodi jeste važeći zakon, a koji je od 01. januara 2016. godine zvanično promenjen, tako da isključivo ova služba ima ovlašćenje da vrši upis sertifikata, a to radi samo za nezaposlena lica koja su prijavljena na njeu evidenciju. Sasvim očekivano, oni kandidati koji su zaposleni neće moći da ga upiše onog trenutka dok se ne prijave na evidenciju pomenute službe, ali do tada svakako mogu da ga koriste apsolutno u svakoj situaciji, jer je u pitanju potpuno važeći dokument kojim se dokazuje da su oni sertifikovani za obavljanje poslova šumara.

Šta obuhvata kurs za šumara?
Obično se navodi da se od osoba koje zanima obuka i kurs za šumara očekuje da se dobro snalaze u prirodi, te da žele da rade na otvorenom, budući da to spada u opis ovog zanimanja.

Za vreme trajanja predavanja tokom teorijskog dela, polaznici će da nauče prvo kako funkcioniše organizacija šuma na teritoriji naše zemlje, a zatim i kako se šumarstvo kod nas razvija. Profesori će im govoriti i o istoriji šumarstva na našim prostorima, a zatim će se fokusirati i na organizaciju državne uprave u oblasti šumarstva, te će im ukazat i na postojanje privatnih i društvenih šuma.

Takođe će da nauče i kako izgleda struktura šumskih resursa, odnosno koje su strukturne karakteristike kako privatnih, tako i društvenih šuma. Izuzetno bitan segment koji predviđa kurs i obuka za šumara je usmeren i na zakonodavni okvir koji se primenjuje u okviru organizacije šumarstva, a polaznici će biti upoznati i sa osnovnim odredbama zakona o šumarstvu.

Svojstva drveta i to kako mehanička, tako i fizičko - hemijska se takođe izučavaju za vreme trajanja predavanja, a polaznici između ostalog uče i koji su to osnovni delovi stabala, te koje su njihove osobine, ali isto tako i koje sve modifikacije stabla su prisutne u praksi. Potom se upoznaju i sa pojmom debla, te sa njegovim osnovnim karakteristikama, a zatim uče i koje su to sve greške drva koje postoje, kao i koje su greške u građi i koji je njima uzrok.

Centralni i periferni trulež je isto tema predavanja, a uz to polaznici će naučiti i na koji način treba štititi određeno drvo od insekata, a kako bi svoj posao radili što kvalitetnije, budući da su dužnosti koje šumar u praksi ima prilično obimne. Osnove zakona o bezbednosti i zaštiti na radu se takođe izučavaju za vreme trajanja ove obuke, tako da će svaki polaznik da nauči kako bi trebalo da se ponaša na svom radnom mestu.

Kako se odvija kurs za šumara?
Grupna, poluindividualna, individualna i online obuka i kurs za šumara su sve opcije koje su dostupne polaznicima u okviru teorijskog dela. A samim tim što se od njih očekuje da jasno navedu u trenutku upisa koju od pomenutih vrsta nastave žele da pohađaju, vrlo je važno i da znaju na koji način se one organizuju.

Naglašavamo da grupni kurs podrazumeva prisustvo od četvoro do osmoro polaznika istovremeno, a da se kako termini, tako i dinamika isključivo određuju od strane organizatora. Tek kada se u jednoj od naših poslovnica bude prijavilo dovoljno polaznika za formiranje konkretne grupe, to jest njih četvoro, mi možemo sve prijavljene da obavestimo o tačnom datumu početka.

Sa druge strane, individualna i poluindividualna, kao i online nastava podrazumevaju potpuno drugačiji način organizacije, a to znači da će polaznici imati potpuno odrešene ruke da se o datumu početka, te o dinamici i terminima u kojima će se predavanja odvijati, dogovore sa onim profesorom koji će biti dužan da sprovede ovu obuku. A jedino ograničenje, odnosno zahtev koji se stavlja pred polaznike ako žele da pohađaju ovu obuku preko interneta, jeste posedovanje stabilne internet konekcije, uz naravno posedovanje računara koje je u svakom slučaju obavezno, a budući da oni u tom slučaju nastavu i prate putem tog uređaja.

Mada je činjenica da način organizovanja grupne nastave zapravo podrazumeva sve striktno definisano, u vrlo retkim situacijama koordinator za nastavu konkretne poslovnice može da dopusti promenu termina i kod ovog tipa nastave. Zapravo se radi o tome da je potrebno da zaista svako ko čini jednu grupu iznese zvaničan zahtev da želi da se pristupi promeni termina, a da bi to bilo dozvoljeno neophodno je da koordinator za nastavu u toj poslovnici bude potpuno siguran da ostale obuke koje se tu sprovode neće trpeti zbog te promene, te se ponekad može desiti i da ne dopusti promenu, a ako sa sigurnošću utvrdi da ona može da ima loš uticaj na ostale kurseve.

Polaznik koji je zainteresovan da pohađa kurs i obuku za šumara je obavezan da u trajanju od 300 radnih sati pohađa i praksu. A osim što može da je odradi u kompanijama koje se nalaze na zvaničnoj listi poslovnih partnera organizatora ovog kursa, polaznik ima mogućnost i da to učini u svakoj drugoj firmi. U slučaju da odabere prvu od ponuđenih varijanti, on od strane organizatora dobija i sve podatke koji su bitni, a što uključuje između ostalog i informaciju o ceni. Takođe, tom prilikom dobija i apsolutnu garanciju da će praksa da bude sprovedena prema važećim pravilima. Neko ko bude odabrao drugu od ponuđenih opcija će, na prvom mestu imati obavezu da sve potrebne detalje precizira sa zvanično ovlašćenim lice u konkretnoj kompaniji. Međutim nije samo to obaveza polaznika u ovom slučaju, nego on treba i da predstavniku konkretne poslovnice organizatora dostavi sve informacije koje su vezane za tu kompaniju, a kako bi što brže bio pripremljen ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji koji neizostavno mora da bude potpisan, kako bi taj polaznik mogao da počne sa pohađanjem prakse. Naša je obaveza da naglasimo da svakome ko bude odabrao ovu opciju za pohađanje prakse, mi nećemo dati garancije da će ona da bude sprovedena u skladu sa pravilima, ali najpre zato što ne poznajemo dovoljno način poslovanja konkretne kompanije, to jest ne znamo na koji način ona obično organizuje praktičan deo ove nastave.

Kome je namenjen kurs za šumara?
Jedini uslov koji mora da ispuni svako koga zanima kurs i obuka za šumara jeste minimum stečeno osnovno obrazovanje pre toga.

Naravno, podrazumeva se da svaki prijavljeni kandidat neizostavno mora da bude punoletan, a ako je on ipak završio neku srednju školu, prilikom upisa neće da dostavi fotokopiju svedočanstva osnovne škole, već diplome konkretne srednje škole.

Koliko traje obuka za šumara?
Kako jasno definiše zvaničan program, a po kome se obuka i kurs za šumara organizuje, nastava traje tri meseca, te se od svakog polaznika očekuje da u navedenom periodu pohađa kako predavanja, tako isto i 300 radnih sati prakse.

A ukoliko on želi da ovu obuku završi za svega dva meseca, od njega se zahteva i da ispoštuje dinamiku pohađanja prakse, a koja je u tom slučaju drugačija i jasno definisana. Tačnije, da bi taj polaznik mogao da pomenuti kurs završi za to vreme, trebalo bi da od ponedeljka do petka pohađa praksu, ali svakoga dana i to u trajanju od po 8 sati, to jest 40 radnih sati na nedeljnom nivo.

Koliko košta obuka i kurs za šumara?
Cena prakse, ako on želi da pohađa u nekoj firmi sa kojom Akademija Oxford pre toga nije imala prilike da ostvari saradnju, a ona zavisi samo od dogovora koji će polaznik imati sa njenim predstavnikom.

Naglašavamo i to da je u cenu za teorijski deo, a koji predviđa kurs i obuka za šumara na prvom mestu uračunato pohađanje jedne od ponuđenih vrsta nastava, a zatim i polaganje završnog ispita, te isto tako i izrada sertifikata, to jest izrađivanje dodatka sertifikatu, ali i pored svega što smo već pomenuli, polaznici će tu dobiti i literaturu koju treba da koriste kada se budu pripremali za polaganje ispita za proveru znanja.

Gde i kada se održava kurs i obuka za šumara?
Svako ko se bude prijavio da pohađa obuku i kurs za šumara treba da ispoštuje pravilo, a ono podrazumeva da se mora pohađati teorijski deo, ali isto tako i da se ukupno 300 radnih sati mora pohađati praksa, a u sklopu firme koja posluje u zahtevanoj oblasti.

Svaki pojedinačni polaznik će da odabere, te da u trenutku upisivanja tačno navede da li će predavanja da prati u formi individualne ili poluindividualne nastave, a na raspolaganju mu je takođe i obuka i kurs za šumara online, odnosno grupna. Samo od njegovih potreba, odnosno zahteva isključivo zavisi koju od svih ponuđenih će da pohađa, a za sve vrste nastave koje smo prethodno pomenuli, osim za grupnu je prisutno pravilo da svaki polaznik u dogovoru sa onim profesorom koji je zadužen za njegovu obuku precizira apsolutno sve detalje, a to osim dogovora vezanog za datum pohađanja nastave podrazumeva isto tako i dogovor koji se odnosi na termine. Mada pored svega toga oni treba da se usaglase i oko tačne dinamike prema kojoj će ovaj kurs da bude organizovan.

Osnovna razlika između svih pomenutih vrsta nastave i grupne jeste prvo broj polaznika, budući da u okviru konkretne grupe može biti od četvoro do najviše osmoro, a pritom je sve unapred određeno od strane organizatora, dok je kod svih ostalih tipova nastave koje smo pomenuli princip organizovanja potpuno drugačiji. Trebalo bi da znate i to da se grupni kurs i obuka za šumara može organizovati samo u okviru one naše poslovnice u kojoj se dovoljan broj polaznika bude prijavio. A u tom slučaju dovoljan broj podrazumeva minimum 4 osobe, uzevši u obzir da je baš toliko potrebno da bi jedna grupa mogla da se formira. Inače, ovde nije dozvoljeno menjanje termina, osim u vrlo retkim slučajevima, a čak i tada se posebno vodi računa da ostale obuke koje se tu odvijaju nemaju posledice zbog toga.

Kako je neophodno da svaki polaznik pohađa i praksu, Akademija Oxford nudi mogućnost i da on potpuno samostalno odabere u kojoj tačno firmi će da je pohađa. A ovde je stvar u u tome da se svakom polazniku pruža mogućnost da bira između kompanija sa kojima mi već sarađujemo i onih sa kojima još uvek nije zvanično sklopila ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji. Ukoliko polaznik odabere da nastavu prati kod naših poslovnih partnera, tačnije u onim kompanijama sa kojima imamo saradnju, on će dobiti značajne olakšice jer će imati sve relevantne informacije odmah, budući da ih mi obezbeđujemo, tako da će znati i koliko košta praksa u tom slučaju. Pored svega toga mi ćemo tom polazniku dati i sve potrebne garancije kada je u pitanju kvalitet prakse, ali sve navedeno ne možemo reći da važi u onoj situaciji kada polaznik želi da praksu pohađa u nekoj kompaniji sa kojom nismo prethodno sarađivali ni po kakvom osnovu. Razlog zbog čega ne možemo pružiti garancije tim polaznicima treba isključivo tražiti u činjenici da ne posedujemo saznanja koja su vezana za način njeno poslovanja, a samim tim ni za način organizovanja prakse u toj kompaniji. Inače, potrebno da znate i to da ako se odlučite za ovu opciju vi imate obavezu da se sa predstavnikom te firme dogovorite kako o ceni, tako i o svim ostalim detaljima koji su bitni za pohađanje prakse, a pored svega toga ste dužni i da nama obezbedite sve informacije koje su potrebne da bismo mi u što kraćem roku potpisali ugovor o poslovnoj saradnji sa kompanijom koju ste vi odabrali, budući da tek nakon što taj ugovor bude bio potpisan dobijate mogućnost da počnete sa pohađanjem prakse.

Dodatne napomene:

 • svaka osoba koja se prijavi da pohađa ovu obuku treba da prisustvuje lično upisivanju, kada je neophodno i da priloži svu potrebnu dokumentaciju, kao i da ima validan lični dokument za identifikaciju
 • prijava je omogućena cele kalendarske godine u svim poslovnicama Akademije Oxford, a tada zainteresovani polaznici mogu lično da se prijave, te imaju mogućnost da to učine i preko telefona, ali i mejla
 • oni kandidati koji su zainteresovani samo za polaganje završnog ispita treba da obezbede zahtevanu dokumentaciju, a koja mora da sadrži i dokaz o odrađenom praktičnom delu obuke, to jest o stečenom radnom iskustvu, te je isto tako neophodno i da na propisan način izvrše prijavu za polaganje tog ispita
 • oba dela koja obuhvata kurs i obuka za šumara se plaćaju odvojeno, a polaznik od strane Akademije Oxford dobija potrebnu literaturu kada plati teorijski deo, dok je u tu cenu takođe uračunato i polaganje završnog ispita, odnosno izrada i to kako sertifikata, tako i dodatka sertifikatu
 • isključivo kompanija u kojoj polaznik odabere da pohađa praktičan deo u okviru ove obuke odlučuje o ceni, pa iz tog razloga ona i varira
 • polaznik je dužan da u tačno određeno vreme izvrši sva plaćanja na koja se ugovorom obavezao i to u okviru poslovnice u kojoj prati predavanja, to jest u kojoj je bilo organizovano upisivanje

Cena kursa i obuke za šumara je 15,000 RSD
U cenu su uračunati:

 • Priručnik
 • Polaganje završnog ispita
 • Izrada sertifikata

* NAPOMENA:

U cenu nije uračunato pohađanje praktične nastave

 • Ukoliko se odlučite da praktičnu nastavu pohađate u firmi sa kojom Akademija Oxford ima poslovnu saradnju, cena praktične nastave se kreće od 5000 RSD mesečno.
 • Ako sami pronađete firmu gde ćete pohađati praksu, cena je stvar dogovora između vas i te firme. U tom slučaju Akademija Oxford nije odgovorna za kvalitet prakse.

Iskustva polaznika

Pogledajte ostale kurseve ovog organizatora


Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com