Šumarska struka - aranžer biljnog materijala

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Kneginje Milice br. 21, lokal br. 13 (na spratu), TC Stara Pošta, Jagodina, prikaži na mapi - Prikaži sve adrese
Datum početka kursa:
16.06.2023.
Trajanje kursa:
300 radnih sati
Vreme održavanja:
Gradovi u kojima se kurs održava:
Ada, Aleksandrovac, Aleksinac, Apatin, Aranđelovac, Arilje, Babušnica, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bačko Dušanovo, Bajina Bašta, Banatski Despotovac, Banja Koviljača, Banja Vrujci, Batočina, Bečej, Bečići, Bela Crkva, Bela Palanka, Beočin, Beograd, Blace, Bogatić, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Čačak, Čajetina, Čelarevo, Ćićevac, Čoka, Čokot, Crna Trava, Crvenka, Ćuprija, Čurčin, Despotovac, Despotovo, Dimitrovgrad, Doljevac, Donji Milanovac, Dragaš, Ečka, Erdevik, Futog, G. Sabanta, Gadžin Han, Gajdobra, Golubac, Gornja Vrežina, Gornji Matejevac, Gornji Milanovac, Grocka, Hajdučica, Inđija, Irig, Ivanjica, Jagodina, Jasenovik, Jelašnica, Kać, Kanjiža, Kikinda, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kopaonik, Kosjerić, Kostolac, Kovačica, Kovin, Kragujevac, Kraljevo, Krčedin, Krupanj, Kruševac, Kučevo, Kucura, Kula, Kuršumlija, Lajkovac, Lapovo, Lazarevac, Lebane, Leposavić, Leskovac, Lipljan, Ljig, Ljubovija, Loznica, Luča

CENA: 15000 din

Opis kursa

slikazanati.jpg

ŠUMARSKA STRUKA - ARANŽER BILJNOG MATERIJALA

Najpre moramo da naglasimo da su obuka i kurs za aranžera biljnog materijala namenjeni isključivo polaznicima koji su punoletni, a da je osnovni uslov koji oni moraju da ispune vrlo jednostavan, te podrazumeva da oni moraju samo da završe osnovnu školu pre toga, a o čemu su svakako dužni da dostave i važeći dokaz.

Nastava se sprovodi u skladu sa važećim programom cele godine i to u svim poslovnicama Akademije Oxford, a koja je organizator.

Zainteresovani se prijavljuju ili lično u okviru konkretne poslovnice ili to mogu da učine i preko telefona, te da na naš mejl pošalju sve bitne podatke (datum rođenja, ime i prezime, kontakt informacije, gde žele da pohađaju nastavu i ostalo).

Stručna obuka i kurs za aranžera biljnog materijala može da bude kako grupna, tako i individualna, ali i poluindividualna, odnosno polaznici imaju mogućnost i da prihvate učenje na daljinu, to jest pohađanje kursa online, stim da je ovo isključivo određeno za teorijski deo, jer u okviru pomenute obuke polaznici treba i da pohađaju praksu. A za praksu je definisano 300 radnih sati, te je oni mogu pohađati u bilo kojoj kompaniji koja zapošljava osobe na ovo radno mesto, tako da je u potpunosti kompetentna i da organizuje praksu. Međutim, moramo da naglasimo i to da svaki polaznik ima isto tako mogućnost da praksu pohađa u kompaniji sa kojom Akademija Oxford ima ostvarenu saradnju, a tada ona u potpunosti garantuje za njen kvalitet, te daje i precizne informacije o ceni i uslovima za njeno pohađanje. Podrazumeva se, naravno i da svaki pojedinačni polaznik ima pravo da odluči na praksu prati u bilo kojoj drugoj kompaniji, pa čak i ako mi pre toga nismo sa njom potpisali ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji, ali on mora znati da tada treba da taj ugovor bude potpisan, jer mu upravo to i omogućuje pohađanje prakse. Isto tako, on ima dužnost da poslovne podatke konkretne firme nama dostavi, a mi ćemo pristupiti u što kraćem roku potpisivanj ugovora. Kada je u pitanju cena, u ovom slučaju ne možemo da je navedemo, jer mora polaznik samostalno da se o njoj dogovori sa predstavnikom te firme, ali mi nećemo garantovati ni za kvalitet prakse u tom slučaju, pošto ne znamo na koji način se ona u toj firmi sprovodi.

Prilikom upisa se od polaznika očekuje da bude lično prisutan, kao i da svu navedenu dokumentaciju obavezno dostavi, a to podrazumeva fotokopiju uverenja o državljanstvu, ali koje nije starije od šest meseci, te kopiju izvoda iz matične knjige rođenih, a svakako je bitno da dostavi i važeći dokaz o niovu obrazovanja koji je pre toga stekao, što uključuje ili fotokopiju svedočanstva osnovne škole ili diplome srednje škole. Koji će tačno dokument on tada da dostavi isključivo zavisi od toga koji nivo obrazovanja je pre toga imao mogućnost da stekne. Inače, tada polaznik potpisuje ugovor sa organizatorom, pa je neophodno i da poseduje važeći lični dokument u kome mora da se nalazi fotografija, jer se pristupa postupku identifikacije. Međutim potrebno je da naglasimo i to da polaznici čija dokumena imaju čip neizostavno moraju da u potpunosti ispoštuju pravilo koje je vezano za korišćenje takvih dokumenata, te da ga očitanog dostave u trenutku upisa.

Kada neko završi sa pohađanjem prakse, on može da se prijavi za polaganje završnog ispita, a što je ujedno i direktan put za svakog polaznika koji želi da stekne sertifikat za aranžera biljnog materijala. Da bi on mogao da dobije taj sertifikat obavezan je i da dostavi konkretnu dokumentaciju koja je već navedena kao obavezna prilikom upisa. A to uključuje i test za polaganje, odnosno zapisnika, zatim ugovor koji smo potpisali, ali i potvrdu da je sa uspehom savladao stručnu obuku i kurs za aranžera biljnog materijala, odnosno da je pohađao praksu u tačno navedenom trajanju.

Što se tiče onih kandidata koji ovaj kurs neće da pohađaju kod nas, nego žele samo da pristupe polaganju završnog ispita, od njih se očekuje prvo da izvrše prijavu za njegovo polaganje, kao i da tom prilikom uplate predviđenu nadoknadu, odnosno da dostave svu onu dokumentaciju kao i naši polaznici u trenutku upisa (kopija ili svedočanstva osnovne škole ili diplome srednje škole, kopija uverenja o državljanstvu, ne starijeg od 6 meseci i kopija izvoda iz matične knjige rođenih), te da svakako dodaju i potvrdu da su savladali stručnu obuku, kao i da su imali prilike da steknu radno iskustvo ili, pak da pohađaju praktičnu nastavu u tačno određenom trajanju. Svakako se svemu tome mora dodati i test, ali i zapisnik sa polaganja ispita za proveru znanja.

Nakon što kandidat bude stekao sertifikat za aranžera biljnog materijala, moći će da ga primenjuje u zaista svakoj situaciji, jer je on u potpunosti pravno važeći. A ako želi da ga upiše u radnu knjižicu, od njega se zahteva da bude prijavljena na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje. Taj zahtev, naravno nema apsolutno nikakve veze sa nama, već sa odredbama zakona, a koji je od 01.01. 2016, godine promenjen, pa je upisivanje sertifikata prepušteno isključivo ovoj službi, koja to radi samo za one osobe koje su nezaposlene i nalaze se zvanično prijavljene na njenu evidenciju. Iz tog razloga se onim kandidatima koji su zaposleni, a koji postanu vlasnici sertifikata za pomenuto zanimanje i preporučuje da sačekaju dok ne budu ponovo prijavljeni na evidenciju ove službe, a da do tada u svakom slučaju koriste ovaj sertifikat kao i svaki drugi pravno važeći dokument.

Na ispitu za proveru znanja svaki kandidat ima obavezu da polaže i usmeni i pismeni deo, te se od njega očekuje da odgovori na ukupno 15 pitanja, kojih u usmenom delu ima tri, a ukupno ih je 12 na pismenom.

Svako u čijem gradu ne postoji mogućnost za polaganje ispita za proveru znanja, to jest u kome u tom trenutku još uvek ne postoji naša poslovnica, se pruža mogućnost da teorijski deo koji obuhvata obuka i kurs za aranžera biljnog materijala prati online, a ukoliko naravno želi, te da se samostalno pobrine za pohađanje prakse. To znači da bi ta osoba trebalo da što pre pronađe kompaniju u tom gradu u kojoj će praksu i da pohađa, a mi ćemo se potruditi da u što kraćem vremenskom periodu sa njom potpišemo ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji, kako bi praksa što pre počela. Organizovanje završnog ispita za ove kandidate se vrši u onoj poslovnici Akademije Oxford koja je fizički najbliža mestu u kome on stanuje.

Da naglasimo još i to da se oba dela ovog kursa plaćaju potpuno odvojeno, a što znači da polaznik treba da plati i nadoknadu za pohađanje prakse, te isto tako i pohađanje teorijskog dela. Inače, na cenu prakse utiče odluka svakog pojedinačnog polaznika, to jest njegov odabir, budući da nju formira svakako ona firma u kojoj on praksu i pohađa. A što se tiče cene za praćenje predavanja, to jest za teorijski deo koji predviđa kurs i obuka za aranžera biljnog materijalaevi, u nju je uračunato najpre pohađanje same nastave koju polaznik lično odabere, pa zatim i izrada sertifikata, to jest dodatka sertifikatu, kao i polaganje završnog ispita, a svako od njih dobija od organizatora i literaturu potrebnu za pripremu polaganja ovog ispita.

Šta obuhvata kurs za aranžera biljnog materijala?
Kako mu i sam naziv kaže, pomenuto zanimanje podrazumeva aranžiranje različitih materijala koji su biljnog porekla, pa samim tim kurs i obuka za aranžera biljnog materijala predviđa da će se polaznici na prvom mestu upoznati sa različitim biljnim materijalima koji se uglavnom u praksi koriste. Isto tako, predavači će im objasniti i na koji način se konkretni materijali moraju uskladiti, te će im ukazati i na to kako se oni kombinuju prema veličini ili boji, a kako bi taj aranžman bio što kvalitetniji.

Uzevši u obzir da neko ko se kvalifikuje za ovo zanimanje ima dodira kako se svežim, tako i sa suvim cvećem, odnosno osušenim delovima različitih biljaka, to znači da će profesori da upoznaju polaznike i sa načinom njihovog korišćenja, te sa svim onim dodatnim materijalima koji se, takođe vrlo često koriste.

Podrazumeva se da će oni naučiti i kako se različito cveće, odnosno biljni materijal neguju pre nego što se aranžiraju, a čuće i kako se aranžman kroz istoriju razvijao. Takođe, svaki polaznik koji bude pohađao obuku i kurs za aranžera biljnog materijala će da se upozna i sa stilovima koji su prisutni u oblasti aranžiranja, a predočiće im i različite elemente oblikovanja. Naravno, predviđeno je i da ih predavači upoznaju sa alatima koje će imati prilike da primenjuju, ali i sa nekim od osnovnih tehnika koje se primenjuju prilikom slaganja cveća.

Kako aranžmani koji se od ovih materijala izrađuju vrlo često imaju i neke dodatne komponente, to znači da će polaznici koji budu pohađali pomenuti kurs da nauče i koje vrste sprejeva na prvom mestu treba koristiti u određenim aranžmanima, a zatim i kako se koriste različite ukrasne tračice i mnogi drugi elementi koji se tom prilikom primenjuju.

Svaki polaznik koji bude pohađao predavanja u okviru pomenute obuke će biti sposoban da stečena znanja primeni u okviru prakse, a koju treba da u predviđenom trajanju pohađa u jednoj od odabranih firmi, te ne sumnjamo da će po sticanju sertifikata posao za koji se kvalifikovao obavljati na visokom nivou kvaliteta i profesionalno.

Kako je organizovan kurs za aranžera biljnog materijala?
Na prvom mestu, svaki pojedinačni polaznik koji donese odluku da pohađa kurs i obuku za aranžera biljnog materijala treba da odabere tip predavanja koji želi da prati, to jest individualnu, online, poluindividualnu ili u grupi, a odmah zatim on treba i da navede u kojoj tačno firmi će da odradi 300 radnih sati, koliko je predviđeno da pohađa praksu.

Osnovni princip organizovanja nastave u grupi u okviru teorijskog dela pomenute obuke je vezan za unapred određenu dinamiku i termine, a to svaki pojedinačni polaznik treba da prihvati, jer u principu se termini koje definiše ova vrsta obuke ne menjaju, osim u specifičnim situacijama. A pod tim se smatraju one kada svaki polaznik u okviru jedne grupe, a njih može biti od četvoro do osmoro, navede zvaničan zahtev svom profesoru da želi promenu termina izvrši. Mada čak i tada ne mora da znači da će koordinator za nastavu u toj poslovnici promenu i dozvoliti, budući da on na prvom mestu mora da utvrdi da ona neće uticati ni na jedan kurs koji se u toj poslovnici odvija. Razlog zbog čega se grupni kurs i obuka za aranžera biljnog materijala ne mogu organizovati gotovo odmah pošto se konkretan polaznik prijavi za njegovo pohađanje, jeste što se mora sačekati oformljene grupe, a pod tim se podrazumeva da se čeka prijava dovoljnog broja zainteresovanih, kojih u ovom slučaju mora biti najmanje četvoro. Tek onog trenutka kada taj uslov bude bio ostvaren svi koji su izvršili prijavu na propisan način, od strane organizatora dobijaju jasne informacije o svim detaljima koji se prvenstveno odnose na termine u kojima će se ova vrsta nastave odvijati. Bitno je i da polaznik zna da je način organizovanja svih drugih vrsta nastave koje smo prethodno pomenuli sasvim drugačiji od grupne, te da im se u tom slučaju pruža prilika da profesoru koji će voditi obuku navedu kojom dinamikom će tu vrstu nastave da pohađaju, ali isto tako i u kojim tačno terminima, te se oni dogovaraju i kada će konkretna obuka i kurs za aranžera biljnog materijala da počne. Kada neko bude odabrao da predavanja u okviru ovog kursa prati preko interneta, od njega se očekuje da obezbedi optimalne uslove za rad, a pod tim se ne misli samo na računar, već i na stabilnu internet vezu.

Uz mogućnost da praksu pohađa u firmi koja je poslovni partner ogranizatora, polaznik može i da sam pronađe neku koja posluje u ovoj oblasti, a sa kojom Akademija Oxford nikada nije sarađivala. Prva opcija je znatno bolja za polaznika, jer mi obezbeđujemo sve informacije u tom slučaju, a garantujemo i za njen kvalitet, dok oni polaznici koji odaberu drugu ponuđenu varijantu treba da se sa predstavnikom te firme dogovore oko svega, a nama da u što kraćem roku dostave njene poslovne podatke. Sve to je potrebno da bismo sklopili ugovor sa tom kompanijom, te da bi polaznik započeo pohađanje prakse, a naglašavamo da u ovom slučaju ne dajemo garancije za kvalitet prakse.

Kome je kurs za aranžera biljnog materijala namenjen?
Da bi svako ko je zainteresovan da se kvalifikuje za zanimanje aranžer biljnog materijala bio u mogućnosti da pristupi specijalizovanoj obuci koju organizuje Akademija Oxford, zahteva se na prvom mestu da on bude punoletan.

Pored toga postoji još jedan zahtev koji mora da ispoštuje svaki polaznik zainteresovan da pohađa obuku i kurs za aranžera biljnog materijala. A taj uslov se odnosi na dokaz o minimum završenoj osnovnoj školi, koji on svakako treba da prilikom upisivanja podnese.

Koliko traje obuka za aranžera biljnog materijala?
Kako predviđa nastavni program da obuka i kurs za aranžera biljnog materijala traje ukupno tri meseca, tako isto je određeno i da u pomenutom periodu svaki pojedinačni polaznik ima obavezu da u trajanju od 300 radnih sati pohađa praksu.

A uz sve to je otvorena i mogućnost za svakoga ko ima potrebu da sertifikat za pomenuto zanimanje stekne za nešto kraći vremenski period, da to i učini. Onaj polaznik koji je zainteresovan da kurs i obuku za aranžera biljnog materijala pohađa ukupno 2 meseca, neizostavno mora i da prihvati drugačiji način pohađanja prakse. Od njega se tada očekuje da svakog radnog dana za ta dva meseca, tačnije od ponedeljka do petka svake nedelje, mora da prisustvuje praksi i to po osam sati, pa će tako i da bude u mogućnosti da ovaj kurs završi u pomenutom periodu.

Koliko košta kurs za aranžera biljnog materijala?
Budući da se teorijski deo mora platiti potpuno odvojeno od pohađanja prakse, to svako ko bude izvršio njegovo plaćanje dobija i mogućnost da polaže završni ispit, uzevši u obzir da je nadoknada za njegovo polaganje uračunata u cenu teorijskog dela. A pored toga, u nju je uračunato i izrađivanje sertifikata, kao i izrada dodatka sertifikatu, te uz sve pomenuto, polaznik dobija i potrebnu literaturu od organizatora, a taj priručnik, to jest skripta će mu sigurno biti od velike koristi kada se bude pripremao za polaganje pomenutog ispita.

Gde i kada se obuka za aranžera biljnog materijala održava?
Ne samo da se obuka i za aranžera biljnog materijala održava u poslovnicama Akademije Oxford, već i u mnogobrojnim kompanijama koje posluju u konkretnoj oblasti, budući da se pred svakog zainteresovanog polaznika stavlja obaveza da pored predavanja, svakako pohađa i praksu.

Naravno predavanja se odvijaju u našim poslovnicama i to kako prema pravilima poluindividualne i individualne nastave, tako i u skladu sa smernicama koje su vezane za online obuku, a postoji isto tako i mogućnost da se polaznik odluči da predavanja prati u grupi.

Sasvim jasno, sve pomenute vrste nastave imaju specifičan način organizovanja ili zahteve, pa tako oni polaznici koji budu odabrali da predavanja prate preko interneta, svakako imaju obavezu i da tom prilikom obezbede njeno optimalno funkcionisanje. A to znači da oni moraju najpre da imaju sopstveni računar, koji će im poslužiti za praćenje nastave, ali je izneti još jedan zahtev koji podrazumeva da taj računar mora sa internetom da bude povezan preko stabilne konekcije.

Za sve ostale tipove obuke ne postoje neki naročiti zahtevi, osim što se od polaznika koji odluče da prate nastavu u grupama traži da sačekaju formiranje grupe u toj poslovnici, a pod tim se misli da oni treba da sačekaju da se minimum 4osobe prijave, jer to predstavlja primaran uslov za oformljenje konkretne grupe, u kojoj inače maksimalno može da bude prisutno 8 polaznika. Istovremeno, grupni kurs i obuka za aranžera biljnog materijala predviđaju unapred određene termine, odnosno dinamiku, što isključivo određuje Akademija Oxford kao organizator.

Potpuno drugačiji način organizovanja je prisutan kod online, odnosno individualne i poluindividualni nastave, jer tu svaki pojedinačni polaznika ima mogućnost da jasno navede prvo kada želi da kurs počne, a odmah zatim i na koji način on želi da pohađa odabranu vrstu nastave, to jest u kojim terminima. O svemu ovome polaznik se dogovara sa profesorom koji treba da sprovede konkretnu obuku, a sem ovog dela predviđeno je i pohađanje prakse, stim da je precizno određeno da ona mora trajati 300 radnih sati. A čak i ovde polaznik ima pravo da odluči, ali isključivo o tome u kojoj tačno kompaniji će da je pohađa.

Mi svakako preporučujemo da odaberu neku od firmi sa kojima smo pre toga imali saradnju, jer će u tom slučaju dobiti sve bitne informacije od nas, a tada ćemo biti u mogućnosti i da im pružimo garanciju za njen kvalitet. Druga opcija koja je ponuđena podrazumeva pohađanje prakse u nekoj kompaniji koja posluje u okviru pomenute oblasti, ali sa kojom organizator ovog kursa pre toga nije sarađivao. Ko god se bude odlučio za ovu opciju prvo mora da zna da će tada imati obavezu prema organizatoru, budući da je potrebno potpisivanje ugovora o poslovno - tehničkoj saradnji sa konkretnom firmom, a pre nego što počne da pohađa praksu. Zato taj polaznik ima dužnost i da nas na vreme obavesti, to jest da nam dostavi sve bitne informacije za pripremu tog ugovora, a ono što je dodatna poteškoća u ovom slučaju jeste činjenica da mi nismo u mogućnosti da tom polazniku damo bilo kakve garancije da će praksa koju želi da pohađa biti sprovedena prema pravilima, a najpre zato što uopšte ne znamo ni na koji način posluje ta kompanija, ali ni kako organizuje praksu. Taj polaznik će i cenu da dogovori samostalno, a sa ovlašćenim licem u okviru firme koju je lično izabrao.

Dodatne napomene:

 • i jedan i drugi deo koji obuhvata obuka i kurs za aranžera biljnog materijala se plaćaju odvojeno, stim da cenu prakse definiše firma koja je i organizuje
 • osim što je u cenu za teorijski deo uračunato pohađanje jedne od ponuđenih vrsta nastave, polaznici će da dobiju i skriptu to jest priručnik za pripremu polaganja završnog ispita, a takođe je uračunato i njegovo polaganje, odnosno izrada sertifikata i dodatka sertifikatu
 • upisivanju mora da prisustvuje lično svaki pojedinačni polaznik, a potrebno je i da tada obezbedi svu zahtevanu dokumentaciju odnosno da izvrši identifikaciju uz pomoć validnog ličnog ličnog dokumenta sa fotografijom
 • polaznici plaćanja vezana za ovu obuku vrše prema cenovniku koji je u tom trenutku aktuelan, a u prostorijama one poslovnice u kojoj prate predavanja, odnosno u kojoj su pristupili upisu
 • prijavljivanje se vrši ili lično u jednoj od poslovnica, a u toku cele godine ili preko telefona, odnosno mejlom
 • kandidati koji se samo prijavljuju za polaganje završnog ispita, jer žele da steknu sertifikat za aranžera biljnog materijala treba da izvrše i prijavu na propisan način, odnosno da svu zahtevanu dokumentaciju dostave tom prilikom, a ona između ostalog podrazumeva i dokaz da su pohađali praksu u trajanju od 300 radnih sati, to jest dokaz da su pre toga stekli radno iskustvo na ovom poslu

Cena kursa i obuke za aranžera biljnog materijala je 15,000 RSD
U cenu su uračunati:

 • Priručnik
 • Polaganje završnog ispita
 • Izrada sertifikata

* NAPOMENA:

U cenu nije uračunato pohađanje praktične nastave

 • Ukoliko se odlučite da praktičnu nastavu pohađate u firmi sa kojom Akademija Oxford ima poslovnu saradnju, cena praktične nastave se kreće od 5000 RSD mesečno.
 • Ako sami pronađete firmu gde ćete pohađati praksu, cena je stvar dogovora između vas i te firme. U tom slučaju Akademija Oxford nije odgovorna za kvalitet prakse.

Iskustva polaznika

Pogledajte ostale kurseve ovog organizatora


Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com