Stari zanati - voskar

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Kneginje Milice br. 21, lokal br. 13 (na spratu), TC Stara Pošta, Jagodina, prikaži na mapi - Prikaži sve adrese
Datum početka kursa:
07.04.2023.
Trajanje kursa:
300 radnih sati
Vreme održavanja:
Gradovi u kojima se kurs održava:
Ada, Aleksandrovac, Aleksinac, Apatin, Aranđelovac, Arilje, Babušnica, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bačko Dušanovo, Bajina Bašta, Banatski Despotovac, Banja Koviljača, Banja Vrujci, Batočina, Bečej, Bečići, Bela Crkva, Bela Palanka, Beočin, Beograd, Blace, Bogatić, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Čačak, Čajetina, Čelarevo, Ćićevac, Čoka, Čokot, Crna Trava, Crvenka, Ćuprija, Čurčin, Despotovac, Despotovo, Dimitrovgrad, Doljevac, Donji Milanovac, Dragaš, Ečka, Erdevik, Futog, G. Sabanta, Gadžin Han, Gajdobra, Golubac, Gornja Vrežina, Gornji Matejevac, Gornji Milanovac, Grocka, Hajdučica, Inđija, Irig, Ivanjica, Jagodina, Jasenovik, Jelašnica, Kać, Kanjiža, Kikinda, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kopaonik, Kosjerić, Kostolac, Kovačica, Kovin, Kragujevac, Kraljevo, Krčedin, Krupanj, Kruševac, Kučevo, Kucura, Kula, Kuršumlija, Lajkovac, Lapovo, Lazarevac, Lebane, Leposavić, Leskovac, Lipljan, Ljig, Ljubovija, Loznica, Luča

CENA: 15000 din

Opis kursa

slikazanati.jpg

STARI ZANATI - VOSKAR

Voskarski zanat je oduvek bio jedan od najunosnijih zanata na našim prostorima. Bilo je puno voskara, ali je bilo i puno posla, pa je svako mogao da nađesvoj prostor u ovoj delatnosti. Voskari su pravili sveće raznih vrsta, za različite namene, predmete od voska i parafina. Ranije su se, naravno, koristili primitivniji postupci i način rada je bio prostiji. U današnje vreme voskarskim zanatom se bavi mnogo manje ljudi, ali je većina koja se opredelila za ovu vrstu posla nastojala da se usavrši i modernizuje, kako u pogledu samog posla, načina rada, tako i u pogledu sredstava za rad, koja su se znatno modernizovala. Veoma mali broj voskara u našoj zemlji je ostao da radi na tradicionalni način, kao što se radilo nekada.

Voskarski zanat se uglavnom prenosio sa kolena na koleno. Pravile su se prvenstveno sveće različitih veličina i oblika, slavske sveće, sveće za krštenja, ukrasne sveće itd. Za pravljenje predmeta od parafina i voska korišćeni su specijalni kalupi i sve se uglavnom radilo ručno. U današnje vreme modernizacijom je taj proces u mnogome ubrzan, zahvaljujući specijalnim mašinama koje otapaju parafin i vosak, pretaču ga u kalupe, hlade… Danas gotovo za svaki segment proizvodnje postoji mašina koja ubrzava proces rada i samim tim povećava količinu proizvedenih proizvoda u jedinici vremena, što bi značilo, prostim rečima, da za ono što je nekadašnjem voskaru bilo potrebno nedelju dana posla, današnjim voskarima ne treba više od nekoliko sati intenzivnog rada. Asortiman se takođe proširio, uglavnom na ukrase, odnosno ukrasne predmete izrađene od parafina koji su veoma lepo dizajnirani i oblikovani. Od ovog zanata se može veoma lepo živeti. Zanat je čist, nije mnogo naporan, idealan je za kućne uslove, tako da se u današnje vreme sve više vraća u modu. Ranije nisu postojale škole za voskare, nego se isključivo išlo na zanat kod majstora, a u današnje vreme pored škola za voskare, postoje i različiti kursevi i obuke za voskara, koji će vas za relativno kratko vreme uputiti u tajne ovog atraktivnog i unosnog zanata. Akademija Oxford koja je organizovala kurs i obuku za voskara. Kroz ovaj vid obuke dobićete sva potrebna znanja i ovladati svim veštinama koje će vam koristiti i umnogome pomoći u ovoj vrsti posla.

Kurs i obuka za voskara se sastoji od tromesečne obuke, kao i od 300 sati praktične nastave. Nakon završenog kursa dobijate kompletno potrebno znanje u vezi sa odabranom profesijom. Ova usko specijalizovana obuka Akademije Oxford obuhvata 80% praktične nastave i 20% teorijske nastave, posle čega je polaznik kompletno obučen, odnosno dobija svo neophodno znanje iz oblasti voskarstva. Svu potrebnu literaturu i sve što je u vezi sa teorijskom obukom obezbeđuje akademija, kao i sve potrebne uslove da bi polaznik našeg kursa što kvalitetnije i jednostavnije savladao potrebno znanje. Što se tiče škole za voskare i kadra koji drži kurs iz predmetne nastave radi se o veoma kvalitetnom i stručnom, visokokvalifikovanom nastavnom kadru, što znači da će svaki polaznik dobiti maksimalno profesionalnu i stručnu edukaciju, tako da po završenom kursu može potpuno samostalno obavljati sve poslove koje predviđa ovo zanimanje. Ovo je vid profesionalnog usmerenja, kojim ćete steći veliki broj mogućnosti, kako zapošljavanja u nekom od državnih ili privatnih preduzeća, tako i samozapošljavanja, odnosno otvaranja sopstvene radionice.

Bitna informacija za polaznike je validnost naših diploma, što podrazumeva mogućnost upisivanja svake u radnu knjižicu, jer su svi naši sertifikati priznati od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, ali i u inostranstvu.

Cena kursa i obuke za voskara je 15,000 RSD
U cenu su uračunati:

  • Priručnik
  • Polaganje završnog ispita
  • Izrada sertifikata

* NAPOMENA:

U cenu nije uračunato pohađanje praktične nastave

  • Ukoliko se odlučite da praktičnu nastavu pohađate u firmi sa kojom Akademija Oxford ima poslovnu saradnju, cena praktične nastave se kreće od 5000 RSD mesečno.
  • Ako sami pronađete firmu gde ćete pohađati praksu, cena je stvar dogovora između vas i te firme. U tom slučaju Akademija Oxford nije odgovorna za kvalitet prakse.

Iskustva polaznika

Pogledajte ostale kurseve ovog organizatora


Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com