Kurs i obuka za berberina

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Kneginje Milice br. 21, lokal br. 13 (na spratu), TC Stara Pošta, Jagodina, prikaži na mapi - Prikaži sve adrese
Datum početka kursa:
13.04.2023.
Trajanje kursa:
Vreme održavanja:
Gradovi u kojima se kurs održava:
Aranđelovac, Beograd, Bor, Čačak, Ćuprija, Inđija, Jagodina, Kikinda, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Leskovac, Mladenovac, Niš, Novi Beograd, Novi Pazar, Novi Sad, Obrenovac, Pančevo, Paraćin, Pirot, Požarevac, Ruma, Šabac, Smederevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Stara Pazova, Subotica, Užice, Valjevo, Vranje, Vršac, Zaječar, Zrenjanin

CENA: na upit

Opis kursa

Kurs i obuka za berberina

Iako se često može čuti da je berberin isto što i muški frizer, činjenica je da je ipak u pitanju nešto drugačije zanimanje. Nekada su postojali specijalizovani saloni, u kojima su muškarci mogli da dobiju uslugu sređivanja ne samo svoje kose, nego i brade i brkova. A upravo tu uslugu je pružao berberin ili takozvani brica, pa specijalizovana obuka i kurs za berberina nudi mogućnost zainteresovanima da se za to zanimanje i kvalifikuju. Trebalo bi naglasiti da je zanimanje muški frizer u tom smislu drugačije, što se fokus edukacije primarno stavlja na negu kose muškaraca.

Ovaj specijalizovani kurs je sačinjen od teorijskog i praktičnog dela, a može se pohađati ili u okviru grupe ili prema pravilima koja podrazumeva individualna nastava.

Seminar za berberina ne može da počne sve do onog momenta dok najmanji broj zainteresovanih ne bude izvršio prijavu, a posle toga i upis. Pravila kojima je regulisana organizacija grupne nastave su izuzetno stroga, pa se i podrazumeva da svaki prijavljeni ima obavezu sve ono što koordinator za nastavu u tom slučaju odredi, da ispoštuje u potpunosti. Naime, nedugo nakon ostvarenja osnovnog uslova, odnosno kreiranja jedne grupe, pomenuto lice će definisati kog datuma bi trebalo nastava da počne, kao i u kojim terminima će članovi te grupe predavanja da pohađaju i uopšteno, prema kakvoj dinamici će se ona odvijati.

Budući da jedan polaznik pristupa individualnoj nastavi, to je omogućeno da se upravo on sa profesorom, kao i sa ovlašćenim licem konkretnog predstavništva organizatora dogovori oko svih detalja. Preciznije rečeno, oni će zajedno odrediti kako termine održavanja nastave i datum njenog početka, tako i ukupno trajanje, budući da će se dogovoriti i oko toga prema kakvoj dinamici bi trebalo predviđeni nastavni fond da bude raspoređen.

Teorijski deo koji svakako uključuje specijalizovani kurs i obuka za berberina se isključivo sprovodi u poslovnici ove institucije, a u kojoj kandidat bude izvršio upis pre toga.

Da bi polaznik bio u potpunosti osposobljen za bavljenje ovim zanimanjem u budućnosti, moraće da pohađa i praksu, a ona se organizuje u saradnji sa specijalizovanim salonima, koji su opremljeni u skladu sa važećim standardima i nude mogućnost kandidatima da usavrše prethodno prezentovana teorijska znanja.

Bitno je da svako, ko ima želju da stekne priznati sertifikat za berberina izvrši prijavu i upiše se. Napominjemo da institucija organizatora poseduje sve dozvole koje su neophodne za sprovođenje ove edukacije, tako da svaki polaznik stečeni sertifikat može i da upiše u svoj radni dosije u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, a prema aktuelnim pravilima, ali ga može koristiti kao adekvatan dokaz da je kvalifikovan da se tim poslom bavi.

Upis može biti izvršen ili ličnim dolaskom kandidata u prostorije bilo kog predstavništva ove institucije ili elektronski (na mejl) ili putem telefona. Bez obzira koju od ponuđenih varijanti zainteresovani da izabere, obavezan je da navede kako svoje ime i prezime, odnosno datum rođenja, tako isto i kontakt podatke.

Uzevši u obzir da je prisustvo svakoga, ko prethodno izvrši prijavu, obavezno prilikom upisa, podrazumeva se da će svaki prijavljeni kandidat o tome posebno biti obavešten, ali i o dokumentima koja mora da pripremi i donese.

Kurs i obuka za berberina za berberina – nastavni program

Ističemo da prva i glavna tema sa kojom će specijalizovani seminar za berberina upoznati prisutne jeste osnovna razlika između poslova koje obavlja lice kvalifikovano za zanimanje muški frizer, sa jedne strane i sa druge, onaj stručnjak koji se specijalizuje za berberina.

Predavači će odmah nakon toga objasniti prisutnima ukratko i istorijat ovog zanata, a zatim će govoriti o specijalnoj stolici, koja bi trebalo da bude korišćena u tom slučaju. Naravno, biće im objašnjeno i koja je razlika između savremene frizerske stolice i nekadašnje berberske stolice.

Svakako će profesori pojasniti i kako funcioniše onaj deo poslova, koje ovaj zanatlija obavlja, a vezano za uređivanje kose muškaraca. Posle toga će im biti objašnjeno i na koji način bi trebalo uređivati bradu i brkove, a u smislu da će saznati koje su osnovne karakteristike postupka potkresivanja, brijanja i oblikovanja.

Isto tako će stručna obuka i kurs za berberina da se bavi i alatom, koji ovaj zanatlija tokom rada koristi, te će upoznati prisutne i sa načinom njegovog pravilnog održavanja.

Podrazumeva se da će prvo teorijski, a posle toga i kroz praktičan rad polaznici saznati kako bi trebalo pravilno da peru kosu mušterijama, zatim kako bi trebalo da ih ošišaju i to uz pomoć mašinice, ali i makaza. Budući da je u pitanju specifično zanimanje, to je neophodno da kandidati saznaju i kako bi trebalo da se vrši šišanje sa brijačem, što je jedna od karakteristika upravo ovog zanata.

Predviđeno je da prisutni saznaju i koji se sve kozmetički preparati koriste tokom oblikovanja brade i brkova, a i kasnije nege, te će svakako akcenat biti stavljen na specifičnosti ovog zanata. Pod tim mislimo na činjenicu da su berberi nekad na bradu svojih mušterija stavljali peškir, koji bi prethodno umočili u toplu vodu, a sa ciljem da olakšaju celokupan proces, jer je poznato da takav postupak utiče na omekšavanje i dlaka i kože.

Uz sve pomenuto, nastavni program prema čijim pravilima se organizuje specijalizovani kurs i obuka za berberina bi trebalo i da prisutne u teorijskom delu informiše o tome koliko je pravilna komunikacija sa potencijalnim klijentima važna. Naime, ove zanatlije su specifične bile u tom smislu što su obavezno razgovarale sa svojim mušterijama, ali obično o nekim uopštenim temama. Baš zato će profesori tokom ove edukacije da objasne polaznicima na koji način bi trebalo da ostvaruju komunikaciju sa potencijalnim mušterijama.

Gde i kada se sprovodi stručni seminar za berberina?

Najpre moramo naglasiti da izuzev predavanja, svaki polaznik mora da pohađa i praktičnu nastavu u tačno definisanom u trajanju. Zato i ističemo da se stručna obuka i kurs za berberina organizuje na dve lokacije, jer se predavanja sprovode u brojnim poslovnicama Obrazovnog centra Akademije Oxford, a praktičan rad na drugoj lokaciji.

Da budemo precizni, polaznici će praksu pohađati isključivo u specijalizovanim salonima, koji imaju zaposlene kvalifikovane za obavljanje poslova berberina. Svakako, pomenuta institucija predstavništva ima u velikom broju gradova širom naše zemlje, a u svima njima sarađuje upravo sa takvim salonima, tako da će polaznici biti o detaljima vezano za mesto pohađanja praktičnog dela nastave informisani prilikom zvaničnog upisa.

Svaki prijavljeni će izabrati da li mu više odgovara princip koji podrazumeva individualni ili grupni kurs i obuka za berberina, pa će onda i dobiti precizne podatke o terminima u kojima bi trebalo da se i predavanja i praktičan rad sprovode.

Svakako se radi o različitim načinima organizacije nastave u grupi i za pojedinačnog polaznika, a različit je i broj osoba kojima je dozvoljeno prisustvo.

Mnogo su jednostavnija pravila kada se edukacija sprovodi za samo jednu osobu, zato što u tom slučaju kandidat treba zajedno sa nadležnim predavačem, kao i sa ovlašćenim koordinatorom za nastavu te poslovnice da definiše kako datum početka, tako isto i termine u kojima će predavanja biti organizovana, ali i trajanje, pošto će morati da odrede i u skladu sa kakvom dinamikom će oba segmenta biti organizovana.

A ako nekome više odgovara rad u grupi, prvo će morati da sačeka prijavljivanje dovoljnog broja polaznika, da bi grupni seminar za berberina uopšte mogao da bude organizovan. Pravila su prilično stroga u tom slučaju, te se podrazumeva da svaki kandidat mora da ispoštuje ono što koordinator za nastavu prethodno definiše, a odnosi se kako na datum početka i termine održavanja, tako isto i na dinamiku, prema kojoj bi trebalo da budu organizovana i predavanja i praksa.

Koliko će specijalizovana obuka i kurs za berberina da traje?

Ovlašćeni predstavnik one poslovnice Obrazovnog centra Akademije Oxford u kojoj bude ispunjen uslov za početak, odnosno kreirana grupa od minimalnog broja polaznika, će definisati tada na koji način bi trebao ukupan broj časova biti rasporedjen. Svakako će odrediti precizno i termine održavanja i datum početka, a onda i obavestiti prijavljene o svemu tome.

Budući da ova institucija nastavu može da bude održana i za samo jednog kandidata, to će se on lično dogovoriti sa licem, ovlašćenim za organizaciju nastave u konkretnom predstavništvu i sa profesorom o svemu, pa i o tome koliko bi ukupno trebalo da traje individualni kurs i obuka za berberina.

Iskustva polaznika

Pogledajte ostale kurseve ovog organizatora


Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com