Mašinska struka - metalorezač

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Kneginje Milice br. 21, lokal br. 13 (na spratu), TC Stara Pošta, Jagodina, prikaži na mapi - Prikaži sve adrese
Datum početka kursa:
07.04.2023.
Trajanje kursa:
300 radnih sati
Vreme održavanja:
Gradovi u kojima se kurs održava:
Ada, Aleksandrovac, Aleksinac, Apatin, Aranđelovac, Arilje, Babušnica, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bačko Dušanovo, Bajina Bašta, Banatski Despotovac, Banja Koviljača, Banja Vrujci, Batočina, Bečej, Bečići, Bela Crkva, Bela Palanka, Beočin, Beograd, Blace, Bogatić, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Čačak, Čajetina, Čelarevo, Ćićevac, Čoka, Čokot, Crna Trava, Crvenka, Ćuprija, Čurčin, Despotovac, Despotovo, Dimitrovgrad, Doljevac, Donji Milanovac, Dragaš, Ečka, Erdevik, Futog, G. Sabanta, Gadžin Han, Gajdobra, Golubac, Gornja Vrežina, Gornji Matejevac, Gornji Milanovac, Grocka, Hajdučica, Inđija, Irig, Ivanjica, Jagodina, Jasenovik, Jelašnica, Kać, Kanjiža, Kikinda, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kopaonik, Kosjerić, Kostolac, Kovačica, Kovin, Kragujevac, Kraljevo, Krčedin, Krupanj, Kruševac, Kučevo, Kucura, Kula, Kuršumlija, Lajkovac, Lapovo, Lazarevac, Lebane, Leposavić, Leskovac, Lipljan, Ljig, Ljubovija, Loznica, Luča

CENA: 15000 din

Opis kursa

 

slikazanati.jpg

MAŠINSKA STRUKA - METALOREZAČ

Da bi osoba koja je zainteresovana da se upozna sa obradom metala rezanjem to mogla i da učini na najbolji način, pobrinula se Akademija Oxford koja u svom redovnom programu ima i obuku i kurs za metalorezača.

U okviru nastave se svaki polaznik osposobljava za bavljenje ovim poslom, a kada završi teorijski i praktičan deo obuke, on treba da polaže završni ispit koji mu pruža mogućnost da postane vlasnik sertifikata za bavljenje poslovima metalorezača. Uzevši u obzir da su ovi sertifikati priznati i to od strane onih državnih institucija koje su za to nadležne, moguće je da svaki polaznik koji se nalazi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje odmah po sticanju i izvrši upisivanje ovog sertifikata u radnu knjižicu, a prema trenutno važećim pravilima. Ta pravila od 01.01.2016. godine podrazumevaju da isključivo pomenuta služba vrši upisivanje sertifikata i to samo za one kandidate koji se u tom trenutku nalaze na njenoj evidenciji. Svakako, to ni u kom slučaju ne znači da osoba koja je trenutno zaposlena ne može da pohađa kurs i obuku za metalorezača. A ukoliko spadate u red zaposlenih lica, vi ćete morati da sačekate za upisivanje sertifikata, odnosno u onom trenutku kada iako se ponovo budete našli na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje možete da tražite upisivanje sertifikata, a do tada ste u mogućnosti da stečeni sertifikat priložite svom trenutnom poslodavcu.

Obuka i kurs za metalorezača podrazumeva i teorijski i praktični deo, a osnovni uslov koji se stavlja pred osobe zainteresovane za njeno pohađanje jeste minimalno stečeno osmogodišnje obrazovanje.

Prijavljivanje je moguće izvršiti cele godine lično u poslovnicama organizatora kursa ili prijavu možete da izvršite i putem telefona, kao i preko mejla.

U trenutku kada se upisujete za pohađanje ove obuke, u obavezi ste da donesete važeći lični dokument koji poseduje fotografiju, odnosno ličnu kartu, vozačku dozvolu ili pasoš, stim da ukoliko je u pitanju čipovan lični dokument morate doneti i taj dokument očitan. Isto tako treba da priložite i kopiju svedočanstva osnovne škole, to jest kopiju diplome srednje škole, a zatim i kopiju krštenice i kopiju uverenja o državljanstvu, ali koje nije starije od šest meseci. Tada i potpisujete ugovor sa Akademijom Oxford kao organizatorom ove obuke, a kada se završi kurs i obuka za metalorezača dobićete i priručnik, odnosno skriptu iz koje možete da se pripremite za polaganje završnog ispita.

Nadoknada za polaganje završnog ispita, kao i skripta je sve uračunato u ukupnu cenu teorijskog dela obuke, a takođe i izrada sertifikata. Dokumentacija koja je potrebna za izradu sertifikata, nakon što polaznik položi ovaj ispit podrazumeva svu onu dokumentaciju koja je navedena kao obavezna za upisivanje, kao i potvrdu o uspešno savladanoj praktičnoj obuci za stručno osposobljavanje i to originalan dokumentu, odnosno ugovor koji se potpisali sa organizatorom obuće. A tom prilikom se prilaže i završni test, kao i zapisnik, a nakon toga se pristupa izradi sertifikata.

Budući da Akademija Oxford onim kandidatima koji su obuku pohađali na nekom drugom mestu, a stekli su i praktična znanja, te o tome poseduju relevantan dokaz, omogućuje da se prijave samo za proveru znanja, tada je potrebno priložiti svu pomenutu dokumentaciju, ali i potvrdu o uspešno savladanoj praktičnoj obuci bez ugovora koji su kandidati potpisali sa nama.

Što se tiče teorijskog dela, on se odvija u poslovnicama organizatora ovog kursa i to na nekoliko načina. Polaznici imaju mogućnost da nastavu pohađaju ili individualno ili u vidu poluindividualne, odnosno u grupi, a isto tako im je na raspolaganju i pohađanje ovog kursa online. Svaki onaj polaznik koji se odluči za individualnu nastavu treba da zna da tu termini nisu tačno određeni, već isključivo on dogovara termine, kao i dinamiku prema kojoj će časovi da se održavaju sa profesorom. A to isto važi i za poluindividualnu nastavu, koja podrazumeva rad sa dvoje polaznika istovremeno. Online nastava se odvija takođe prema pravilima individualne nastave, tako da važi sve isto što je navedeno za nju, a uz to svaki polaznik treba da poseduje računar, ali se zahteva i da on bude na internet spojen isključivo vezom koja je stabilna, kako ne bi došlo do ometanja predavanja.

Za praktičnu nastavu važi pravilo da svaki polaznik pojedinačno bira gde će je pohađati, to jest da li želi da praksu odradi u onoj firmi koja je partner Akademije Oxford, budući da između njih postoji potpisan ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji, ali isto tako svaki polaznik može i da sam odabere kompaniju u kojoj želi da pohađa praksu, ali tada mora da ispoštuje određene zahteve. Pod tim se misli da najpre treba da obavesti zvanično lice konkretne poslovnice organizatora ovog kursa o tome, kako bi mu bilo omogućeno u najkraćem roku obavljanje prakse u toj kompaniji, budući da se zahteva da Akademija Oxford prvo sklopi ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji sa tom firmom, što je ustvari uslov koji je obavezno ispuniti.

Od svakog polaznika koji želi da polaže završni ispit se zahteva da poseduje i potvrdu o obavljenoj praksi i to u trajanju od 300 i više sati, a koju će mu izdati kompanija u kojoj je odlučio da pohađa praktičan deo nastave. A za ove kandidate koji žele samo da polažu stručni ispit, a ne zanima ih obuka i kurs za metalorezača koji organizuje Akademija Oxford je uz to uslov za izlazak na ispit i potvrda o radnom iskustvu.

Završni ispit podrazumeva dva dela, to jest usmeni i pisani deo. Usmeni čine ukupno tri pitanja, a pismeni deo je sastavljen od 12.

Ako kandidat živi u mestu u kome ne postoji poslovnica Akademije Oxford, a želi da obavlja praktičnu obuku, to jest samo da polaže završni ispit, onda on ima mogućnost da samostalno pronađe kompaniju i ispoštuje sve što je prethodno navedeno. U takvim slučajevima, kandidat ispit polaže isključivo u našoj poslovnici i to u onoj koja mu je najbliža.

Moramo da naglasimo i to da svaki kandidat koji želi da pohađa praksu u okviru kompanije sa kojom mi nemamo saradnju, samostalno dogovara cenu praktične obuke. A mi u tom slučaju ne možemo da utičemo ni na cenu, ni na kvalitet obuke, budući da za kvalitet tako obaveljene prakse ne dajemo garancije.

Šta obuhvata kurs i obuka za metalorezača?
Metalorezački zanat podrazumeva obradu metala pomoću rezanja, tako da će predavači najpre polaznike da upoznaju sa osnovama obrade metala na ovaj način, a zatim će ih uputiti i u način funkcionisanja mašina koje se tom prilikom najčešće koriste. A to podrazumeva upoznavanje najpre sa principom rada cirkulara za precizno rezanje.

Tokom trajanja nastave polaznici se upoznaju detaljno i sa procesom rezanja i to počev od obrade površina za ovaj proces, preko upoznavanja sa alatima koji se koriste, pa do podešavanja parametara obrade, odnosno sredstava koja se koriste za hlađenje i podmazivanje (SHP). Uz to, polaznici će da se upoznaju i sa različitim mehanizmima podmazivanja, a budući da je vrlo važan deo obavljanja ovog posla vezan i za principe zaštite na radu, predavači će nastojati da im približe sve ono što će im biti od koristi prilikom obavljanja ovog posla, a odnosi se na ovaj segment. Tako da će naučiti, ne samo kako se pravilno zaštiti, nego i koji su to sve faktori koji mogu da imaju uticaja na različite povrede na radu.

Obuka i kurs za metalorezača predviđa da se polaznici do detalja upoznaju sa postupkom koji podrazumeva svođenje konkretnog materijala na željeni oblik i dimenzije, a uz precizno uklanjanje viška materijala. Tako će im predavači do detalja predstaviti i različite vrste ovog rezanja, ali i sve one sile rezanja koje potrebno primeniti u različitim situacijama.

Uzevši u obzir da metalorezači tokom obavljanja svog posla imaju dodira i sa tehničko - tehnološkom dokumentacijom, to će polaznici tokom teorijskog dela nastave da se upoznaju i sa tumačenjem ovakvih tipova dokumentacija. A osim što će naučiti koji se sve alati koriste, to jest kako funkcionišu elektronske mašine koje se koriste u ovom poslu, oni će naučiti i kako se koristi takozvana geometrija reznog alata, odnosno na koji način se vrši kretanje alata i predmeta obrade.

Samim tim što se tokom obrade metala stvara i strugotina, a što predstavlja zapravo otpadni deo, polaznici će od strane predavača da dobiju informacije i o tome koje sve vrste strugotina postoje i kako se one formiraju. Pored svega toga, kurs i obuka za metalorezača podrazumeva da se polaznici upoznaju sa obradom oštrenjem ili bušenjem, kao i sa svim proizvodnim operacijama, geometrijskim parametrima i primenljivim alatom koji se tokom tih procesa koriste. Sem toga, savladaće i znanja koja su potrebna da bi se na što bolji način definisalo vreme obrade i brzine rezanja u obradi bušenjem i oštrenjem, a posebna pažnja se posvećuje upoznavanju polaznika sa različitim sredstvima hlađenja i podmazivanja, odnosno sa načinom funkcionisanja mehanizma podmazivanja, kao i sa ulogom koju ta sredstva imaju za rezanje metala. Podrazumeva se da će polaznici od profesora dobiti jasne smernice i na koji način da odaberu najbolje sredstvo za hlađenje i podmazivanje, jer će ih oni upoznati sa osnovnim vrstama ovih sredstava i razlikama između njih.

Kao što smo već naveli, zaštita na radu je vrlo bitna za obavljanje ovog posla, tako da će toj oblasti biti posvećen jedan deo obuke, gde će se polaznici upoznati sa svim detaljima koji se tiču bezbednosti i zaštite na radu.

Na završnom ispitu koji polažu svi polaznici ove obuke je neophodno da pripreme odgovore na različita pitanja, što mogu da učine iz skripte, odnosno priručnika koji će dobiti po završetku nastave, a čija cena je uračunata u cenu ovog kursa. Pored ostalog, od njih se očekuje da znaju odgovor na pitanje koji su to osnovni pojmovi koji se koriste tokom prerade metala rezanjem, te bi trebalo da znaju i koji su osnovni postupci obrade metala rezanjem, ali i šta podrazumeva proces rezanja. Trebalo bi da mogu da objasne koje su to takozvane osnovne površine koje se koriste u ovom procesu, ali i koji su osnovni parametri obrade, te koja su to osnovna kretanja alata i predmeta obrade, ali i da objasne šta podrazumeva osnovna geometrija reznog alata. Takođe će moći da nauče i koji su procesi primenjljivi u obradi rezanjem, na koji način se obrazuje strugotina i koje sve vrste strugotine postoje. A zatim slede pitanja vezana za obradu oštrenjem ili brušenjem, gde polaznici treba da objasne kako funkcionišu te proizvodne operacije, ali i koji se geometrijski parametri proizvodne operacije koriste tokom obrade oštrenjem.

Uz to polaznici treba da znaju i da odgovore na pitanje vezano za različite alate koji se koriste u ovim tipovima obrade, a zatim i kako se oni dele. Upoznavanje otpora rezanja i snage, kao i režima obrade u okviru procesa obrade oštrenjem i brušenjem su takođe pitanja na koja polaznici koji pohađaju kurs i obuku za metalorezača treba da imaju odgovor, a tu su i pitanja koja su vezana za takozvano glavno vreme obrade, brzinu rezanja u obradi oštrenjem i brušenjem, kao i poznavanje mašina koja se koristi u ovom tipu obrade.

Poseban segment pitanja je usmeren i na poznavanje sredstava hlađenja i podmazivanja, gde se očekuje da polaznici znaju kako funkcioniše mehanizam podmazivanja, a zatim koja je to zaštitna uloga koju imaju ova sredstva, ali bi trebalo i da objasni na koji način se vrši adekvatan izbor sredstava za hlađenje i podmazivanje.

Završni delovi ispita, kao i završni delovi nastavnog plana koji predviđa kurs i obuka za metalorezača su usmereni na ulogu i značaj bezbednosti i zdravlja na radu, gde polaznici treba da navedu faktore koji dovode do različitih povreda na radu, a trebalo bi da su upoznati i sa dužnostima koje imaju radnici i poslodavci u celokupnom sistemu zaštite zdravlja na radu. Pored toga, od njih se očekuje da poznaju faktore koji dovode do povreda na radnom mestu, a zatim i da znaju koji su mehanički faktori opasnosti, te koje su to ostale vrste faktora opasnosti (od električne energije, od požara i eksplozije, od padova i visinskih radova, od štetnih i otrovnih materija, od štetnih zračenja, od buke i vibracije, od nepovoljnih klimatskih uslova rada i drugi).

Takođe trebalo bi i da poznaju osnove prve pomoći, te da znaju da reafuju ukoliko dođe do određene povrede na radu, a zatim i da znaju koja se to lična zaštitna sredstva koriste, to jest šta treba preduzeti ukoliko zaposleni ne koristi ta sredstva koja su propisana zakonom.

Polaznici će steći znanja tokom trajanja ove obuke, a samim tim i biti u mogućnosti da odgovore na pitanja koja se odnose na ulogu inspekcije rada, te će biti upoznati i sa takozvanom tehničkom dokumentacijom, koju će u potpunosti moći samostalno da tumače. Naravno, svako ko se bavi poslom metalorezača treba da zna i šta su standardi, a o čemu će takođe biti reči tokom obuke, te čemu služe, odnosno kako se crta i tumači tehnički crtež, ali i kako funkcioniše rad sa mernim instrumentima, odnosno kako se radi kontrola i slični detalji.

Kako se odvija nastava tokom obuke za metalorezača?
Samim tim što se kurs i obuka za metalorezača sastoji od dva dela, to jest od teorijskog i praktičnog dela, to se i način njihovog odvijanja razlikuje.

Zapravo je stvar u tome da se teorijski deo isključivo odvija u poslovnicama organizatora obuke, to jest u sklopu bilo koji od preko 20 poslovnica koliko ih za sada ima Akademija Oxford. Tu svaki polaznik ima mogućnost da odabere da li će da pohađa nastavu u grupi, odnosno da li mu više odgovara da časove prati preko internet platforme ili, pak želi da je pohađa individualno, te poluindividualno.

Svaka od navedenih vrsta nastave je specifična, tako da recimo grupna nastava podrazumeva tačno definisane termine, te dinamiku po kojoj se časovi odvijaju, a grupe broje od najmanje četvoro do najviše osmoro polaznika, jer je to jedini način da se očuva visok kvalitet nastave koji je jedno od obeležja naše institucije. Moramo da naglasimo i to da u okviru grupne nastave obično ne dolazi do promene termina, mada nije nemoguće da se izvrši i to, ali samo onda kada se to iznese kao zahtev svih polaznika - članova jedne grupe i kada u određenoj poslovnici ima uslova da se ta promena izvrši i to bez ikakvih poteškoća, ali to ne spada u našu redovnu praksu.

Nastava online pred zainteresovanog polaznika stavlja naravno zahtev da poseduje računar, ali i zahtev da je on stabilnom vezom spojen sa internetom. Ovaj tip nastave se odvija kao individualna, odnosno poluindividualna, a u smislu da podrazumeva da se polaznici i profesori međusobno dogovaraju ne samo o tačnom datumu početka obuke, nego i o terminima, kao i o njihovoj dinamici.

Praktičan deo nastave se obično odvija pojedinačno, ali to sve zavisi isključivo od zahteva polaznika, kao i od uslova u kompaniji u kojoj žele da pohađaju praksu. Polaznici biraju da li žele da praktičan deo nastave pohađaju u firmama - partnerima Akademije Oxford ili žele da sami pronađu firmu u kojoj će pohađati ovaj deo obuke. Uslov za pohađanje praktičnog dela nastave u kompanijama koje nisu naši partneri jeste da sa njima bude sklopljen ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji. Iz tog razloga je polaznik koji se odluči za ovu opciju, dužan da o tome obavesti ovlašćeno lice Akademije Oxford u poslovnici u kojoj se prijavljuje, kako bi mu bila obezbeđena relevantna dokumentacija, to jest kako bi što pre bio potpisan ovaj ugovor.

Ko može da pohađa obuku i kurs za metalorezača?
Primaran uslov za svaku osobu koja želi da pohađa kurs i obuku za metalorezača jeste da poseduje minimalno osnovno obrazovanje.

Pohađanje ovog kursa je namenjeno svakome ko želi da se osposobi za posao metalorezača, to jest za onog ko ima želju da postane zvanično sertifikovan za obavljanje tog posla.

Koliko traje kurs i obuka za metalorezača?
Predviđeno je da obuka i kurs za metalorezača traju ukupno tri meseca. A u sklopu tog vremena svaki polaznik ima obavezu i da odradi praksu, a u trajanju od 300 radnih sati.

Takođe, polaznicima je data mogućnost i da stručnu obuku pohađaju svakoga dana u toku radne nedelje i to u trajanju od po 8 sati, pa u tom slučaju kurs i obuka za metalorezača traju ukupno dva meseca.

Koliko košta obuka za metalorezača?
Cena ove obuke varira u zavisnosti od toga za koji tip teorijskog dela nastave se polaznik odlučio. Isto tako i praktičan deo se plaća potpuno odvojeno od teorijskog, pa se i njegova cena razlikuje u zavisnosti od izbora svakog pojedinačnog polaznika.

Cene pogledajte u cenovniku.

Gde i kada se održava kurs za metalorezača?
Kurs i obuka za metalorezača su sačinjeni iz dva dela, odnosno praktičnog i teorijskog, tako da se teorijski deo održava isključivo u poslovnicama Akademije Oxford, a polaznik odlučuje koji tip nastave želi da pohađa (nastavu u grupi, individualnu, online ili poluindividualnu).

Kada je u pitanju online nastava, ona se odvija iz polaznikovog doma, a uz uslov da on ima pristup računaru i da je on na internet vezan isključivo putem stabilne konekcije. Grupna obuka i kurs za metalorezača podrazumevaju rad u manjim grupama polaznika, a koje broje od četvoro do osmoro njih. Uslov za početak odvijanja ovog tipa nastave jeste prijavljivanje minimalno 4 polaznika u konkretnoj poslovnici organizatora, a kada bude taj uslov ispunjen svi prijavljeni se obaveštavaju o tačnom datumu kada počinje ova vrsta obuke, ali i o terminima, to jest o preciznoj dinamici.

Za poluindividualnu i individualnu nastavu, kao i online, termini i dinamika su isključivo stvar dogovora između jednog ili više polaznika i profesora, a isto tako oni dogovaraju i datum kada će početi ova vrsta kursa.

Praktični deo ove obuke se odvija ili u firmama koje su partneri Akademije Oxford, odnosno u onim kompanijama sa kojima postoji potpisan postignut ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji ili u firmama koje svaki polaznik ponaosob odabere. A u slučaju da se odluči za drugu varijantu, polaznik je u obavezi da ovlašćeno lice poslovnice u kojoj se prijavio obavesti o tome, a kako bi mu bilo omogućeno pohađanje praktičnog dela obuke u toj kompaniji. Radi se, zapravo o tome da je obavezno potpisivanje ugovora sa tom firmom, tako da će ovlašćeno lice organizatora obezbediti svu potrebnu dokumentaciju, a što se tiče kvaliteta i cene ove vrste praktične nastave Akademija Ooxford ne može da garantuje za to.

Dodatne napomene:

  • osim što mora da pohađa obuku i kurs za metalorezača ili da donese potvrdu o radnom iskustvu, kandidat koji je zainteresovan da polaže završni ispit mora da poseduje i dokaz o izvršenoj stručnoj praksi i to u trajanju od 300 i više sati, a tu potvrdu mu izdaje firma u kojoj je praksu obavio, bez obzira da li je to partner Akademije Oxford ili neka druga kompanija i to u skladu sa pomenutim zahtevima
  • u cenu je uračunato polaganje završnog ispita, kao i priručnik, odnosno skripta za njegovu pripremu, ali i izrada sertifikata i diplome
  • u cenu nije uračunato pohađanje prakse, a Akademija Oxford ne može da utiče na cenu prakse u onim firmama sa kojima nema potpisan ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji, kao ni na nivo njenog kvaliteta
  • sva plaćanja polaznici vrše u okviru one poslovnice u kojoj se prijavljuju, to jest u kojoj pohađaju obuku, a u skladu sa odredbama ugovora, odnosno prema važećem cenovniku
  • prijavljivanje se vrši cele kalendarske godine direktno u poslovnicama Akademije Oxford ili putem telefona, kao i preko mejla, a polaznici su u obavezi da lično prisustvuju potpisivanju ugovora

Cena kursa i obuke za metalorezača je 15,000 RSD

U cenu su uračunati:

  • Priručnik
  • Polaganje završnog ispita
  • Izrada sertifikata

* NAPOMENA:

U cenu nije uračunato pohađanje praktične nastave

  • Ukoliko se odlučite da praktičnu nastavu pohađate u firmi sa kojom Akademija Oxford ima poslovnu saradnju, cena praktične nastave se kreće od 5000 RSD mesečno.
  • Ako sami pronađete firmu gde ćete pohađati praksu, cena je stvar dogovora između vas i te firme. U tom slučaju Akademija Oxford nije odgovorna za kvalitet prakse.

Iskustva polaznika

Pogledajte ostale kurseve ovog organizatora


Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com