Mašinska struka - metalobrusač

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Kneginje Milice br. 21, lokal br. 13 (na spratu), TC Stara Pošta, Jagodina, prikaži na mapi - Prikaži sve adrese
Datum početka kursa:
07.04.2023.
Trajanje kursa:
300 radnih sati
Vreme održavanja:
Gradovi u kojima se kurs održava:
Ada, Aleksandrovac, Aleksinac, Apatin, Aranđelovac, Arilje, Babušnica, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bačko Dušanovo, Bajina Bašta, Banatski Despotovac, Banja Koviljača, Banja Vrujci, Batočina, Bečej, Bečići, Bela Crkva, Bela Palanka, Beočin, Beograd, Blace, Bogatić, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Čačak, Čajetina, Čelarevo, Ćićevac, Čoka, Čokot, Crna Trava, Crvenka, Ćuprija, Čurčin, Despotovac, Despotovo, Dimitrovgrad, Doljevac, Donji Milanovac, Dragaš, Ečka, Erdevik, Futog, G. Sabanta, Gadžin Han, Gajdobra, Golubac, Gornja Vrežina, Gornji Matejevac, Gornji Milanovac, Grocka, Hajdučica, Inđija, Irig, Ivanjica, Jagodina, Jasenovik, Jelašnica, Kać, Kanjiža, Kikinda, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kopaonik, Kosjerić, Kostolac, Kovačica, Kovin, Kragujevac, Kraljevo, Krčedin, Krupanj, Kruševac, Kučevo, Kucura, Kula, Kuršumlija, Lajkovac, Lapovo, Lazarevac, Lebane, Leposavić, Leskovac, Lipljan, Ljig, Ljubovija, Loznica, Luča

CENA: 15000 din

Opis kursa

 

slikazanati.jpg

MAŠINSKA STRUKA - METALOBRUSAČ

Ona osoba koja je angažovana na procesu obrade metala i zadužena je kako za izradu otvora i rupa, a uz primenu različitih mašina, tako i za njihovu završnu obradu, se zapravo bavi poslom metalobrusača. A svako ko je zaposlen na toj radnoj poziciji ili ko želi da se zaposli, mora da bude adekvatno kvalifikovan za obavljanje ovog posla, kao i da bude upoznat sa svim detaljima koji spadaju u opis ovog zanimanja. Upravo to im omogućuje obuka i kurs za metalobrusača, a nju na preko 20 lokacija u našoj zemlji organizuje Akademija Oxford.

Nakon što svaki polaznik bude prošao kroz teorijski deo, te odradi praksu u trajanju koje je tačno odrećeno, on će polagati završni ispit. A kada bude položio taj ispit, postaće i vlasnik zvanično priznatog sertifikata za metalobrusača, što će mu značajno poboljšati šanse da pronađe posao u ovoj branši.

Na završnom ispitu, polaznik treba da odgovori na ukupno 12 pitanja pismeno, odnosno na 3 pitanja u usmenom delu, a posle čega se pristupa izradi sertifikata.

Najpre da napomenemo da se ova obuka održava u toku cele godine, a da polaznici kad god žele mogu da se prijave za njeno pohađanje i to na nekoliko načina. Uz mogućnost da prijavu izvrše lično u jednoj od poslovnica, nudi im se isto tako i mogućnost da putem telefona to učine, odnosno da na mejl Akademije Oxford pošalju sve podatke koji su bitni za prijavu, to jest ne samo ime, prezime i informacije za kontakt, te i podatak u kojoj poslovnici tačno žele da prate teorijski deo nastave, a zatim i koja vrsta nastave ih zanima i slični detalji.

Da bi bilo ko koga zanima kurs i obuka za metalobrusača bio u mogućnosti da je i pohađa, ne samo da je potrebno da se prijavi, odnosno upiše, već i da poseduje minimalno završenu osnovnu školu, to jest da prilikom upisa dostavi relevantnu dokumentaciju. A u tu dokumentaciju, pored fotokopije svedočanstva završene osnovne škole, odnosno diplome srednje škole koju je polaznik imao prilike da prethodno završi, on treba da dostavi, takođe kopije izvoda iz matične knjige rođenih, kao i uverenja o državljanstvu (da nije starije od 6 meseci).

Vrlo je važno da naglasimo i to da je svaki polaznik obavezan u trenutku upisivanja da lično bude prisutan u jednoj od poslovnica, jer se tada potpisuje i zvaničan ugovor između polaznika i Akademije Oxford. Uz svu dokumentaciju koja je navedena kao obavezna, oni su dužni da dostave i važeći lični dokument koji ima i fotografiju, a kako bi bila izvršena njihova identifikacija, što mogu da učine uz pomoc ličine karte ili, pak vozačke dozvole, odnosno pasoša. Podrazumeva se i to da oni polaznici čiji lični dokument je čipovan, u svakom slučaju moraju da tom prilikom dostave i očitan dokument.

Što se tiče same nastave, ona se sastoji od dva dela, to jest od teorijskog i praktičnog. Svaki polaznik u okviru prakse ima obavezu da odradi 300 radnih sati, a on u ovom slučaj ima mogućnost da odabere gde želi da je pohađa. Od toga zavisi i cena, ali i svi ostali detalji, a pod tim se najpre misli na kvalitet prakse. Zapravo je stvar u tome da Akademija Oxford omogućuje polaznicima da praktičan deo koji predviđa obuka i kurs za metalobrusača pohađaju u onim kompanijama koje su njeni poslovni partneri, a kada se apsolutno daju sve potrebne garancije za njegov kvalitet, te se svaki polaznik ponaosob informiše i o ceni.

Sa druge strane, oni isto tako imaju mogućnost i da praksu odrade u bilo kojoj kompaniji koju samostalno odaberu, pa čak i ukoliko organizator obuke nije imao prilike da potpiše ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji sa njom. Tada je postupak nešto drugačiji, jer polaznik mora da dostavi informacije vezane za odabranu kompaniju i to ovlašćenom licu u jednoj od poslovnica organizatora, a sve to da bi se moglo pristupiti potpisivanju pomenutog ugovora i to u što kraćem roku, jer tek nakon toga polaznik može i da počne da pohađa praksu. U slučaju da se neko odluči za ovu opciju, on mora da zna da je njegova dužnost da se dogovori oko cene sa ovlašćenim licem u toj kompaniji, ali se isto tako dogovara i oko svih ostalih bitnih detalja, dok tada od nas neće dobiti garancije da će praksa biti održana u skladu sa pravilima, a što znači da mi nećemo garantovati za njen kvalitet.

Osim prakse, polaznici tokom ove obuke moraju da prate i teorijski deo i to u predviđenom trajanju, ali isključivo od njih zavisi da li će da pohađaju nastavu u grupi ili, pak samostalno, kao i da li će da se odluče za poluindividualnu ili obuku i kurs za metalobrusača koji se odvija preko interneta.

Svaka od navedenih vrsta nastave ima svoje specifičnosti, pa tako recimo polaznici koji odluče da pohađaju teorijski deo u okviru grupne nastave, treba da nakon prijave sačekaju da se u toj poslovnici oformi grupa zainteresovanih polaznika, a kako bi ovaj vid nastave mogao da počne. U tim situacijama je potrebno da se najmanje četiri polaznika prijavi za pohađanje ove nastave, a posle čega će svi oni dobiti i to u najkraćem mogućem roku kako informacije o datumu početka nastave, tako i podatke o tačnim terminima, koji su u ovom slučaju u napred određeni i uglavnom nisu podložni promeni. Kako grupna, tako i individualna i poluindividualna obuka i kurs za metalobrusača se, u svakom slučaju sprovode u prostorijama odabrane poslovnice, ali to ne važi za online obuku, koju polaznik prati preko računara. Ipak, vrlo je važno da on ima i stabilnu internet vezu, da bi mogao predavanja da prati online bez ikakvih poteškoća.

Inače, za sve ostale tipove nastave, osim grupne je prisutno pravilo da se predavači i polaznici dogovaraju oko svih detalja i to ne samo oko datuma kada žele da počne odabrani kurs, već i oko tačnog termina, odnosno oni treba da usklade i dinamiku prema sopstvenim potrebama.

Cena praktičnog dela nastave isključivo zavisi od odluke svakog pojedinačnog polaznika, odnosno od toga gde želi da pohađa praksu. A cena teorijskog dela je jasno definisana, ali polaznici moraju da znaju da je u tu cenu uračunata skripta, odnosno priručnik, koji je potreban za polaganje završnog ispita, a zatim i nadoknada za polaganje tog ispita, kao i izrada sertifikata i dodatka sertifikatu, odnosno pohađanje odabrane vrste obuke.

Naglašavamo i to da svaki polaznik koji položi završni ispit treba da, pre izrade sertifikata dostavi i originalnu potvrdu da je pohađao praksu u trajanju od 300 radnih sati, a zatim se u tu dokumentaciju prilaže i ugovor koji je potpisan između polaznika i organizatora, kao i test sa završnog ispita, te zapisnik sa polaganja i naravno, sva ona dokumentacija koja je navedena kao obavezna.

Podrazumeva se da je osnovni uslov za polaganje završnog ispita odrađena praksa u trajanju od ukupno 300 radnih sati. A kada kandidat bude položio taj ispit i stekao sertifikat, ukoliko se nalazi u tom trenutku na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, on ima mogućnost da odmah po njegovom sticanju izvrši i upisivanje u radnu knjižicu. Ovde se radi, zapravo o tome da je od 01. januara 2016. isključivo Nacionalna služba za zapošljavanje zadužena za upisivanje sertifikata u radne knjižice kandidata i ona to vrši elektronski, ali samo za one koji se nalaze na njenoj evidenciji. A to znači da, ako neko ko stekne sertifikat za metalobrusača nije na evidenciji ove službe, to jest nalazi se u radnom odnosu, on ne može odmah da upiše sertifikat u svoj dosije, ali zato ima mogućnost da ga bez ikakvih prepreka preda svom poslodavcu ili koristi, onda kada je to potrebno, jer je u pitanju pravno važeći dokument. Tako oni, zapravo imaju mogućnost da upišu svoj sertifikat tek u onom trenutku kada se ponovo prijave na evidenciju navedene službe.

Kada su u pitanju oni kandidati koji ne žele da pohađaju obuku i kurs za metalobrusača koju organizuje Akademija Oxford, ali zato žele da steknu validan sertifikat, to jest žele da polažu završni ispit koji im to omogućuje, oni su u obavezi na prvom mestu da izvrše prijavljivanje za njegovo polaganje i to na tačno definisan način, kao i da ta da prilože svu dokumentaciju koja je navedena prethodno kao obavezna, to jest fotokopiju svedočanstva osnovne škole ili diplome srednje škole, zatim fotokopiju uverenja o državljanstvo, a koje nije starije od 6 meseci i kopiju izvoda iz matične knjige rođenih. Takođe je bitno da imaju i originalnu potvrdu da su pohađali praksu u određenom trajanju, odnosno da poseduju dokaz da su imali prilike da steknu radno iskustvo u oblasti koja je predmet proveravanja na ovom ispitu, a nakon toga oni, u zakazanom terminu polažu završni ispit. Da bi dobili izrađen sertifikat, u njihov dosije se tada prilaže i test sa polaganja, odnosno zapisnik.

Akademija Oxford izlazi u susret i svim onim kandidatima koji imaju želju da polažu završni ispit, a ne žive u gradu u kome postoji poslovnica ove institucije. Tada im se preporučuje da teorijski deo pohađaju preko interneta, a da samostalno pronađu firmu u kojoj žele da obave praktičnu nastavu i o tome nas obaveste, odnosno dostave svu potrebnu dokumentaciju i podatke, a kako bi ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji bio što pre potpisan. Što se tiče polaganja samog ispita, on se za ove kandidate organizuje isključivo u onoj poslovnici koja je najbliža mestu njegovog stanovanja.

Od čega se sastoji kurs i obuka za metalobrusača?
Prema zvanično prihvaćenom nastavnom programu, po kome se odvija obuka i kurs za metalobrusača, svaki polaznik će dobiti informacije koje su vezane za njegovo zanimanje, tako da se očekuje da svako ko bude pohađao teorijski deo može da, na najbolji mogući način to primeni u praksi koju će pohađati u odabranoj kompaniji.

Kako je posao metalobrusača vrlo važan u izradi finalnog proizvoda, predavači će polaznike najpre da ih upoznaju sa tumačenjem tehničke dokumentacije, jer je to osnov ovog posla, a zatim će da ih nauče i koje su to sve proizvodne operacije uključene u postupak kako bušenja, tako i obrade materijala.

Svi polaznici koji budu pohađali obuku i kurs za metalobrusača će biti upoznati i sa različitim alatima koji se koriste tokom procesa za koji se kvalifikuju, odnosno uče na koji način se ne samo izrađuju otvori i rupe različitih dimenzija na konkretnom proizvodu, već i kako se one obrađuju u skladu sa pravilima.

Vrlo je bitno da polaznici nauče koje sve mašine se koriste u ovom postupku, odnosno na koji način one funkcionišu, a kako bi mogli da svoj posao obavljaju bez ikakvih poteškoća. Obično metalobrusači koriste bušilice i to različitih vrsta, kao i mnoge druge uređaje čije je namena da precizno obrađuju metal. Iz tog razloga, naglašavamo da će polaznici da nauče kako se ti alati koriste, a budući da je u pitanju zanimanje za koje je vrlo bitno i poznavanje zakona o bezbednosti i zaštite na radu, to će profesori za vreme teorijskog dela koji predviđa kurs i obuka za metalobrusača da se fokusiraju posebno na upoznavanje polaznika sa njegovim odredbama. Tako će oni, između ostalog da nauče i koja je to zaštita koju moraju da nose tokom obavljanja svog posla, a kako bi ga obavljali potpuno bezbedno i iznad svega kvalitetno.

Kako se odvija nastava za vreme obuke za metalobrusača?
Predviđeno je da svako ko pohađa obuku i kurs za metalobrusača odradi praksu u odabranoj kompaniji i to u trajanju od ukupno 300 radnih sati. A svaki pojedinačni polaznik samostalno treba da odluči u kojoj firmi će da je pohađa.

Od mogućnosti ima na raspolaganju one firme koje su poslovni partneri Akademije Oxford, a tada dobija sve potrebne informacije o ceni, te mu se garantuje i visok kvalitet prakse. Isto tako, on može da odabere i neku drugu kompaniju, sa kojom mi nismo sarađivali. U tom slučaju, treba da sa ovlašćenim licem u okviru te kompanije dogovori sve detalje, a nama da dostavi potrebne informacije, da bismo pripremili sve što je neophodno za potpisivanje ugovora o poslovno - tehničkoj saradnji. Polaznik može da pohađa praksu u konkrernoj kompaniji odmah po potpisivanju ovog ugovora, a mi ne snosimo odgovornost za njen kvalitet i ne utičemo na cenu.

Kurs i obuka za metalobrusača predviđaju i obavezu pohađanja teorijskog dela. Ovde polaznici takođe biraju i to koju vrstu nastave od svih ponuđenih žele da pohađaju. A osim što im se nudi mogućnost da prate nastavu u grupi, oni isto tako mogu i da se odluče za obuku online, kao i za individualnu ili poluindividualnu obuku.

Ipak, oni moraju znati da svaka od navedenih vrsta ima neke specifičnosti, pa tako na primer ukoliko žele da prate obuku preko interneta, polaznici moraju da obezbede stabilnu internet konekciju i naravno računar, a ovaj tip nastave se odvija prema svim pravilima koja navodi i individualna nastava, odnosno poluindividualna. A to znači da se nastava odvija u terminima koje usaglase svaki pojedinačni polaznik i predavač, te se isto tako sprovodi po dinamici koja je isključivo stvar dogovora između njih.

Rad u grupama je specifičan u tom smislu što polaznici moraju da nakon prijavljivanja sačekaju da se ispune uslovi za organizovanje ove vrste nastave, to jest da se u toj poslovnici prijavi minimalan broj polaznika da bi se grupa formirala. U ovom slučaju su termini, kao i njihovova dinamika jasno određeni od trane organizatora ovog kursa, tako da svaki polaznik treba da se u potpunosti tome prilagodi. Ipak, Akademija Oxford u pojedinim situacijama može da izađe u susret polaznicima koji se odluče da obuku i kurs za metalobrusača pohađaju u grupi, ipak žele da se termin promeni. Zapravo se radi o tome da to mora biti zahtev svih članova jedne grupe i da do promene može da dođe isključivo onda kada ona neće uticati na ostale kurseve koji se u toj poslovnici odvijaju, a o čemu će odluku da donese koordinator za nastavu u konkretnoj poslovnici.

Kome je kurs za metalobrusača namenjen?
Svaka osoba koje je minimum završila osnovnu školu i naravno koja je punoletna, ima pravo da se kvalifikuje za ovo zanimanje, to jest da pohađa obuka i kurs za metalobrusača.

Tako da, možemo slobodno da kažemo da je pohađanje ove obuke omogućeno za apsolutno svakoga ko ispunjava pomenute uslove, a ko želi da stekne validan sertifikat za bavljenje poslom metalobrusača.

Koliko traje obuka za metalobrusača?
Kada se ovaj kurs pohađa prema utvrđenim pravilima, onda je predviđeno da traje ukupno tri meseca, a za praktičan deo je određeno 300 radnih sati.

Ali, isto tako postoji mogućnost i da se nastava pohađa drugačijom dinamikom, a tada obuka i kurs za metalobrusača traje svega dva meseca. Ipak, to svakako iziskuje da polaznik praksu pohađa svakoga dana u toku radne nedelje, to jest od ponedeljka do petka i to u trajanju od 40 radnih sati na nedeljnom nivou , što znači da on treba svakodnevno da pohađa praksu u trajanju od 8 sati.

Koliko košta kurs za metalobrusača?
Najpre moramo da naglasimo da se praktični i teorijski deo, a koji predviđa kurs i obuka za metalobrusača plaćaju sasvim odvojeno.

Što se tiče prakse koju polaznici pohađaju u onim kompanijama koje su samostalno izabrali, mi ne možemo da navedemo cenu, jer je ona stvar dogovora između polaznika i te kompanije, odnosno njenog ovlašćenog lica, ali isto tako tada nismo odgovorni ni za kvalitet prakse.

U okviru teorijskog dela, osim pohađanja odabrane vrste nastave, polaznici dobijaju i skriptu ili priručnik iz kojeg se pripremaju za polaganje završnog ispita. Takođe je u cenu uračunato i samo polaganje ovog ispita, kao i izrada i sertifikata i dodatka sertifikatu.

Gde i kada se održava obuka za metalobrusača?
Kurs i obuka za metalobrusača se sprovode prema pravilima koja podrazumevaju pohađanje najpre teorijskog dela, a zatim i praktičnog i to u trajanju od ukupno 300 radnih sati.

Što se tiče mesta na kome se odvija praksa, polaznici treba da odluče da li žele da je pohađaju u firmama sa kojima Akademija Oxford već ostvaruje saradnju ili žele da oni pronađu neku kompaniju u koju će je pohađati.

Za prvu varijantu važi pravilo da polaznici dobijaju sve podatke o ceni, a tada im se apsolutno garantuje i za visok kvalitet prakse, što ne važi u drugom slučaju, jer oni imaju obavezu da se sa ovlašćenim licem konkretne kompanije dogovore i o ceni i o uslovima za pohađanje praktičnog dela ovog kursa. Naglašavamo i da je svaki polaznik koji odabere ovu varijantu pohađanja prakse, svakako dužan da nas o tome prvo informiše, a potom i da dostave poslovne podatke određene kompanije, kako bi bila pripremljena sva potrebna dokumentacija i u što kraćem roku potpisan ugovor o saradnji između Akademije Oxford i odabrane kompanije. A tek nakon što se to bude ispunilo, polaznik će moći da pohađa praksu i tako stekne uslov za polaganje završnog ispita, odnosno za sticanje sertifikata.

Kada je u pitanju teorijski deo koji podrazumeva kurs i obuka za metalobrusača, polaznici imaju na raspolaganju ne samo rad u grupama, već mogu da odaberu i nastavu online, ali i poluindividualnu i individualnu.

Grupe broje manje polaznika, kako bi bio održan visok kvalitet nastave, tako da ih ima u jednoj grupi od četvoro do osmoro. A ovde su i termini i dinamika tačno određeni, međutim trebalo bi da znate i to da se grupna obuka i kurs za metalobrusača odvijaju isključivo u poslovnici u kojoj se prijavi dovoljan broj polaznika, jer je neophodno da ima najmanje četiri prijavljena kako bi se oformila grupa i kako bi ovaj vid nastave počeo. Termini kod ove vrste obuke uglavnom ne mogu da se menjaju, osim u retkim situacijama kada to zahtevaju svi članovi u jednoj grupi i ako koordinator za nastavu u odabranoj poslovnici proceni da je to izvodljivo.

Sa druge strane, poluindividualna i individualna, te obuka online podrazumevaju potpuno drugačiju organizaciju, jer polaznici treba da se dogovore sa koordinatorom za nastavu i predavačem kako oko datuma početka odabrane vrste nastave, tako isto i oko dinamike i termina u kojima će časovi da budu održavani.

A podrazumeva se da se individualni i poluindividualni, ali i grupni kurs i obuka za metalobrusača organizuju u odabranoj poslovnici organizatora, a za online nastavu važi pravilo da polaznik može da je prati sa apsolutno bilo kog mesta i to uz uslov da njegov računar sa internetom bude povezan preko stabilne konekcije.

Dodatne napomene:

 • prijavljivanje za pohađanje ove obuke je moguće izvršiti u toku cele kalendarske godine putem telefona jedne od poslovnica, preko mejla ili lično u odabranoj poslovnici
 • u cenu je uračunato pohađanje odabrane vrste teorijskog dela nastave, zatim polaganje završnog ispita, kao i skripta i izrada sertifikata i dodatka sertifikatu, a on se plaća odvojeno od praktičnog
 • cena praktičnog dela zavisi samo od toga u kojoj kompaniji polaznik donese odluku da ga pohađa
 • u trenutku upisivanja, svaki polaznik je dužan da bude lično prisutan i da dostavi zahtevanu dokumentaciju
 • plaćanja na koja je obavezan potpisanim ugovorom, polaznik mora da izvrši u navedenom roku, direktno u poslovnici u kojoj prati nastavu ili u kojoj se upisuje, a prema tada važećem cenovniku
 • svaki kandidat koji se prijavljuje samo za polaganje završnog ispita, a da bi na taj način stekao sertifikat za metalobrusača, mora da uz svu potrebnu dokumentaciju dostavi i dokaz o radnom iskustvu ili potvrdu o pohađanju prakse u predviđenom trajanju

Cena kursa i obuke za metalobrusača je 15,000 RSD

U cenu su uračunati:

 • Priručnik
 • Polaganje završnog ispita
 • Izrada sertifikata

* NAPOMENA:

U cenu nije uračunato pohađanje praktične nastave

 • Ukoliko se odlučite da praktičnu nastavu pohađate u firmi sa kojom Akademija Oxford ima poslovnu saradnju, cena praktične nastave se kreće od 5000 RSD mesečno.
 • Ako sami pronađete firmu gde ćete pohađati praksu, cena je stvar dogovora između vas i te firme. U tom slučaju Akademija Oxford nije odgovorna za kvalitet prakse.

Iskustva polaznika

Pogledajte ostale kurseve ovog organizatora


Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com