Mašinska struka - mehaničar za održavanje kompresora

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Kneginje Milice br. 21, lokal br. 13 (na spratu), TC Stara Pošta, Jagodina, prikaži na mapi - Prikaži sve adrese
Datum početka kursa:
02.04.2023.
Trajanje kursa:
300 radnih sati
Vreme održavanja:
Gradovi u kojima se kurs održava:
Ada, Aleksandrovac, Aleksinac, Apatin, Aranđelovac, Arilje, Babušnica, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bačko Dušanovo, Bajina Bašta, Banatski Despotovac, Banja Koviljača, Banja Vrujci, Batočina, Bečej, Bečići, Bela Crkva, Bela Palanka, Beočin, Beograd, Blace, Bogatić, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Čačak, Čajetina, Čelarevo, Ćićevac, Čoka, Čokot, Crna Trava, Crvenka, Ćuprija, Čurčin, Despotovac, Despotovo, Dimitrovgrad, Doljevac, Donji Milanovac, Dragaš, Ečka, Erdevik, Futog, G. Sabanta, Gadžin Han, Gajdobra, Golubac, Gornja Vrežina, Gornji Matejevac, Gornji Milanovac, Grocka, Hajdučica, Inđija, Irig, Ivanjica, Jagodina, Jasenovik, Jelašnica, Kać, Kanjiža, Kikinda, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kopaonik, Kosjerić, Kostolac, Kovačica, Kovin, Kragujevac, Kraljevo, Krčedin, Krupanj, Kruševac, Kučevo, Kucura, Kula, Kuršumlija, Lajkovac, Lapovo, Lazarevac, Lebane, Leposavić, Leskovac, Lipljan, Ljig, Ljubovija, Loznica, Luča

CENA: 15000 din

Opis kursa

 

slikazanati.jpg

MAŠINSKA STRUKA - MEHANIČAR ZA ODRŽAVANJE KOMPRESORA

Da bi neko mogao da budem zaposlen na radnom mestu mehaničar za održavanje kompresora od njega se zahtevaju najpre znanja vezana za funkcionisanje ovih mašina, a zatim i sve ono što se odnosi na njihovo pravilno održavanje i to svih njegovih delova.

Svaki polaznik koga zanima kurs i obuka za mehaničara za održavanje kompresora može da izvrši prijavu u bilo kojoj od poslovnica Akademije Oxford, a u njeno radno vreme u toku cele godine. Osim te mogućnosti, on može i da se prijavi putem broja telefona bilo koje od mnogobrojnih poslovnica ove institucije, kao i da na mejl adresu koja je navedena na oficijelnom sajtu organizatora pošalje podatke i tako se prijavi (prezime i ime, broj telefona, vrsta teorijskog dela kursa koji želi da pohađa, u kojoj poslovnici i slični detalji).

Naglašavamo da je u cenu koja je navedena, osim pohađanja teorijskog dela ove obuke, uračunata i skripta koja je namenjena pripremi za polaganje završnog ispita. Zatim je uračunata i nadoknada za polaganje tog ispita, ali i izrada sertifikata, tojest dodatka sertifikatu. Međutim, u tu cenu nije uračunato pohađanje praktičnog dela obuke. Cena prakse isključivo zavisi od toga da li polaznik želi da je pohađa u nekoj firmi koju samostalno odabere ili mu više odgovara da to bude kompanija sa kojom mi imamo saradnju.

Prilikom upisa, svaki polaznik ima obavezu da lično dođe u prostorije odabrane poslovnice organizatora kursa, a kada mora da ponese i obaveznu dokumentaciju. U obaveznu dokumentaciju, uz važeći lični dokument sa fotografijom, to jest kako ličnu kartu, tako i pasoš ili vozačku dozvolu, spada i kopija svedočanstva osnovne škole, odnosno ako je polaznik prethodno stekao srednjoškolsko obrazovanje, onda kopija diplome srednje škole. Isto tako je bitno da dostavi i kopiju uverenja o državljanstvu, a koje nije starije od šest meseci, kao i kopiju izvoda iz matične knjige rođenih. Tom prilikom, oni polaznici koji imaju čipovan lični dokument imaju obavezu da poseduju i papir na kome se nalazi očitan taj dokument, koji se koristi za identifikaciju, budući da u trenutku upisa, oni potpisuju ugovor sa Akademijom Oxford.

Kada polaznik završi sa pohađanjem teorijskog dela nastave, odnosno ispuni uslov za pohađanje prakse, a koji podrazumeva 300 i više sati, on ima pravo da izađe na polaganje završnog ispita, posle čega postaje vlasnik priznatog sertifikata. Važno je naglasiti da svaki polaznik koji želi da polaže ovaj ispit ima obavezu da dostavi i validnu potvrdu o odrađenoj praksi u originalu.

A što se tiče upisivanja sertifikata u radnu knjižicu, od 01. januara 2016. godine su uvedene određene novine. Iz tog razloga se stečeni sertifikat može upisati isključivo elektronskim putem i to samo preko Nacionalne službe za zapošljavanje, a samo za one kandidate koji se nalaze na evidenciji te službe, to jest za one koji spadaju u nezaposlena lica. Svi oni kandidati koji uspeju da steknu sertifikat za mehaničara za održavanje kompresora, ali koji nisu na evidenciji pomenute službe, ne mogu da ga u tom trenutku upišu u radnu knjižicu, već onda kada se budu našli na njenoj evidenciji. Podrazumeva se da navedeni sertifikat mogu da koriste bez ikakvih poteškoća, jer je on pravno validan, tako da treba da ga predaju svom trenutnom poslodavcu, ako je to potrebno.

Akademija Oxford nudi mogućnost i svakome, a ko ne pohađa obuku i kurs za mehaničara za održavanje kompresora u okviru njenih poslovnica da se prijavi za polaganje završnog ispita, kada je kandidat dužan da izvrši prijavu za polaganje na za to propisan način, kao i da dostavi originalnu potvrdu o određenoj praksi ili dokaz o radnom iskustvu u oblasti koja je predmet ispitivanja, ali i svu dokumentaciju koja je navedena kao obavezna.

Za izradu sertifikata se, uz sva pomenuta dokumenta za one kandidate koji su pohađali obuku u okviru Akademije Oxford zahteva i ugovor, odnosno neophodno je i da bude priložen završni test, kao i zapisnik, te potvrda o praktičnom delu obuke, odnosno obavezna dokumentacija. A svi oni kandidati koji nisu pohađali nastavu kod nas, a polagali su završni ispit i stekli sertifikat, treba da dostave dokumentaciju kao za prijavu ispita.

Inače, završni ispit podrazumeva i pismeni, odnosno usmeni deo, stim da kandidati treba da na pismenom delu odgovore na ukupno 12 pitanja, a u okviru usmenog dela imaju tri zahteva.

Ukoliko kandidat koji želi samo da polaže završni ispit živi u bilo kom gradu u kome ne postoji poslovnica Akademije Oxford, on ima mogućnost da sam pronađe firmu u kojoj će da pohađa praktičan deo nastave, a nudi mu se mogućnost da teorijski deo prati putem interneta, ali je završni ispit u svakom slučaju obavezan da polaže u jednoj od naših poslovnica, to jest u onoj koja je fizički najbliža mestu njegovog boravka.

Nastava, kao što smo prethodno naveli, podrazumeva dva segmenta, a svaki polaznik bira koji vid teorijskog dela obuke želi da pohađa, odnosno gde će da odradi praktičan deo. Osim grupne i individualne nastave, teorijski deo koji podrazumeva kurs i obuka za mehaničara za održavanje kompresora polaznicima nudi mogućnost i da časove pohađaju online, kao i prema pravilima poluindividualne nastave. Za rad u grupama je specifično to što su termini, kao i dinamika po kojoj se predavanja odvijaju, jasno definisani. Ovaj vid nastave se odvija u onim poslovnicama u kojima postoji interesovanje polaznika, to jest u kojima je prijavljeno minimalno četvoro polaznika koji žele da je pohađaju. Svi ostali tipovi teorijskog dela obuke su više fleksibilni, tako da polaznici u dogovoru sa profesorima biraju i datum početka nastave i termine, kao i dinamiku po kojoj se časovi održavaju. A jedini uslov koji moraju da ispune oni polaznici koji su zainteresovani za obuku online, uz to što svakako treba da imaju računar, jeste i da poseduju internet konekciju koja je stabilna.

Za praktičan deo obuke koji polaznici obave u onim kompanijama sa kojima Akademija Oxford ima ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji je tačno definisana cena, a organizator stoji iza njenog kvaliteta. Ipak, to ne važi za praktični deo nastave koji se pohađa u firmama sa kojima organizator obuke nema potpisan ugovor. Tada je bitno da polaznici ovlašćenom licu određene poslovnice dostave sve poslovne podatke konkretne firme, a kako bi se obezbedila dokumenta potrebna za potpisivanje ugovora o saradnji i to u najkraćem mogućem roku, nakon čega on ima mogućnost da pohađa praksu u okviru željene kompanije.

Šta obuhvata kurs i obuka za mehaničara za održavanje kompresora?
Kako je na tržištu prisutan veliki izbor kompresora, a čija namena i konstrukcija može da bude različita, to će predavači za vreme trajanja teorijskog dela nastave sve polaznike upoznati na prvom mestu sa različitim vrstama ovog uređaja, te sa njihovim osnovnim karakteristikama.

Kurs i obuka za mehaničara za održavanje kompresora podrazumevaju da će se polaznici upoznati ne samo sa radom kompresora čija namena je farbanje automobila ili bilo kog drugog proizvoda u mašinskoj industriji, već i sa radom i konstrukcijom onih kompresora koji se koriste u okviru drvno - prerađivačke, ali isto tako i staklarske i mnogih drugih oblasti.

Vrlo važan deo nastavnog plana je usmeren na upoznavanje polaznika sa delovima jednog kompresora, budući da su radni zadaci osobe zaposlene na ovoj poziciji vezani najpre za redovno održavanje kompresora, a što se prvenstveno odnosi na kontrolisanje nivoa ulja, kao i na kontrolisanje filtera koji su smešteni na izlazu iz ovog uređaja. Mehaničar za održavanje kompresora ima zadatak i da redovno kontroliše kompresorsku bačvu i njenu suvoću, kao i spojeve i druge delove ovog uređaja, što će sve savldati tokom teorijskog dela nastave, a nakon toga i naučiti da primenjuje u praksi.

Upoznavanje sa odredbama zakona o bezbednosti i zaštite na radu je isto deo nastavnog programa koji predviđa kurs i obuka za mehaničara za održavanje kompresora, gde će se polaznici upoznati i sa svom onom opremom koju koriste zaposleni na ovoj radnoj poziciji. Ali, isto tako će im biti i preneta znanja koja se odnose na adekvatnu reakciju prilikom eventualne povrede na radnom mestu.

Iako je primaran uslov koji se stavlja pred kandidate zainteresovane za pohađanje ove obuke usmeren na posedovanje minimalno diplome osnovne škole, važno je da svako ko želi da se zaposli na ovom radnom mestu ima odličnu koordinaciju pokreta i to posebno ruku, a zatim bi trebalo i da je spretan, kao i da ima odličan vid, jer radni zadaci koje ima vrlo često mogu da budu zahtevni.

Kako se odvija nastava tokom obuke za mehaničara za održavanje kompresora?
Nastava tokom ovog kursa se odvija u dva segmenta, odnosno postoje teorijski i praktični deo. Za teorijski deo je važno naglasiti da svaki polaznik odlučuje koji tip obuke želi da pohađa, budući da mu je na raspolaganju kako individualna i poluindividualna, tako isto i nastava online, ali i grupna obuka. Svaka od pomenutih vrsta ima određene karakteristike, a sa kojima polaznici moraju biti upoznati pre nego što odluče koju će da pohađaju.

Individualna nastava je namenjena svakom pojedinačnom kandidatu koji se sa profesorom i dogovara oko termina i dinamike, kao i oko tačnog datuma kada taj vid obuke počinje. A to isto se odnosi i na poluindividualnu nastava, stim što su prisutna 2, odnosno 3 polaznika prilikom predavanja. Isto tako se i nastava online odvija prema pravilima individualne nastave, a važno je znati i to da se za odvijanje obuke preko interneta zahteva, uz posedovanje računara i posedovanje stabilne internet konekcije, preko koje je taj računar povezan sa internetom, jer je to primarni uslov za odvijanje nastave nesmetano.

Grupni kurs i obuka za mehaničara za održavanje kompresora podrazumevaju da su ne samo termini tačno određeni, nego i dinamika po kojoj se časovi u okviru teorijskog dela odvijaju, a datum početka ove vrste nastave isključivo zavisi od formiranja grupe. Jednostavnije rečeno, kada se u određenoj poslovnici organizatora ovog kursa bude prijavilo minimalno 4 polaznika koji žele da pohađaju baš tu vrstu nastave, onda se formira grupa, pa se prijavljeni polaznici obaveštavaju o datumu kada ona počinje.

Što se tiče drugog, odnosno praktičnog dela koji podrazumeva obuka i kurs za mehaničara za održavanje kompresora, tu svaki polaznik ima mogućnost izbora gde će je pohađati. Ako bude odlučio da praksu obavi u onim kompanijama sa kojima mi nemamo saradnju, svakako tada ne garantujemo za njen kvalitet, te ne možemo ni da utičemo na cenu, jer se polaznik o njoj mora dogovoriti direktno sa predstavnikom te kompanije. Ali isto tako je važno da on nama dostavi poslovne podatke firme u kojoj želi da pohađa praksu, a kako bismo pripremili neophodnu dokumentaciju za potpisivanje ugovora o poslovno - tehničkoj saradnji, posle čega taj polaznik može da pohađa praksu. Uz to, polaznik ima mogućnost i da praktičan deo koji predviđa ova obuka pohađa u bilo kojoj firmi sa kojom mi ostvarujemo saradnju, kada će biti upoznat i sa cenom, a mi garantujemo da će praksa biti obavljena na kvalitetan način.

Ko može da pohađa kurs za mehaničara za održavanje kompresora?
Ko god želi da stekne zvanično priznat sertifikat za zvanje mehaničar za održavanje kompresora, a pritom je prethodno već stekao najmanje osnovno obrazovanje i o tome ima važeći dokaz, može da pohađa kurs i obuku za mehaničara za održavanje kompresora.

Pred zainteresovane polaznike se svakako ne postavlja nikakav drugi poseban uslov koji je vezan za poznavanje materije koja je predmet ovog kursa.

Koliko traje obuka za mehaničara za održavanje kompresora?
Ukupno tri meseca traje obuka i kurs za mehaničara za održavanje kompresora. Svaki polaznik je u obavezi da pohađa i praksu u trajanju od 300 radnih sati za to vreme.

Ako neki polaznik ima potrebu da ubrza postupak sticanja sertifikata za navedeno zanimanje, on može stručnu obuku da pohađa tako da ona traje samo dva meseca. A pod tim se misli najpre da bi trebalo svakoga radnog dana u nedelji da pohađa praktičnu nastavu i to u trajanju od po 8 sati na dnevnom nivou, te će upravo na taj način pomenuti kurs brže i završiti.

Gde i kada se održava kurs i obuka za mehaničara za održavanje kompresora?
Nastava koju podrazumeva obuka i kurs za mehaničara za održavanje kompresora je sačinjena od dva dela, to jest od teorijskog i praktičnog.

A svaki od ta dva dela podrazumeva različit način sprovođenja, pa tako teorijski deo polaznik može da pohađa individualno, poluindividualno ili grupno, a može i da pohađa nastavu online.

Svaka od tih vrsta obuka se odvijaju u skladu sa tačno utvrđenim pravilima, pa rad u grupama obuhvata od četvoro do osmoro polaznika, kao i tačno definisanu dinamiku i termine. Inače, grupni kurs počinje onda kada se u jednoj od poslovnica prijavi minimalno četvoro polaznika, jer je to osnovni uslov da jedna grupa bude formirana. Svi koji su imali prilike da se prijave za pohađanje ovakve vrste obuke se nakon toga obaveštavaju o tačnom datumu kada počinje nastava i o terminima.

Onaj polaznik koji je zainteresovan za online obuku, uz računar koji u svakom slučaju mora da poseduje, treba da ima i stabilnu internet vezu, a kako bi bez ikakvih smetnji mogla da se održavaju predavanja.

Ne samo za online, već i za individualnu, kao i za poluindividualnu obuku, termini održavanja nastave, zatim tačan datum njenog početka, kao i dinamika isključivo predstavljaju stvar dogovora između određenog profesora i svakog pojedinačnog kandidata.

Drugi deo koji podrazumeva obuka i kurs za mehaničara za održavanje kompresora je vezan za praksu. A nju polaznik može da pohađa u bilo kojoj firmi koju odabere, te osim mogućnosti da praktičan deo nastave obavi u onim kompanijama sa kojima organizator ima potpisan ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji, a kada se garantuje i za cenu i za kvalitet prakse, postoji i mogućnost pohađanja ovog dela obuke u bilo kojoj kompaniji sa kojom Akademija Oxford još uvek nema potpisan navedeni ugovor. U tim situacijama je važno da polaznik obavesti ovlašćeno lice konkretne poslovnice o tome gde želi da pohađa nastavu, kao i da obezbedi sve bitne podatke o konkretnoj kompaniji, kako bi bila pripremljena dokumenta koja su potrebna za potpisivanje ugovora o saradnji između te kompanije i organizatora, a nakon čega može nesmetano da pohađa praksu. Podrazumeva se da se cena praktične nastave u tim kompanijama dogovara između ovlašćenog lica te kompanije i samog polaznika, tako da mi ne garantujemo ni za kvalitet prakse koja se u tim kompanijama odvija, ali ni za cenu.

Dodatne napomene:

 • za svakog polaznika ovog kursa je u cenu teorijskog dela nastave uračunata i skripta koja se koristi za pripremu završnog ispita, kao i nadoknada za njegovo polaganje, a isto tako i izrada sertifikata
 • praktični deo koji podrazumeva kurs i obuka za mehaničara za održavanje kompresora se plaća dodatno, a cena zavisi od odabira kompanije u kojoj polaznik želi da pohađa praksu jasno definisanom trajanju
 • svako ko poseduje radno iskustvo ili je već imao prilike da pohađa praksu i o tome poseduje validan dokaz, može da se prijavi samo za polaganje završnog ispita, što mu omogućuje i da stekne sertifikat za obavljanje ovog posla
 • u skladu sa navedenim uslovima, prijavljivanje za pohađanje nastave se vrši cele godine, a svi polaznici koji su zainteresovani mogu da kontaktiraju odabranu poslovnicu Akademije Oxford putem telefona ili mejla, ali isto tako i da lično dođu u njene prostorije i tako se prijave
 • prilikom upisivanja se potpisuje ugovor sa organizatorom i svaki polaznik je dužan da potpisivanju prisustvuje lično, kao i da dostavi tom prilikom svu obaveznu dokumentaciju
 • sve obaveze koje ima po ugovoru, polaznik vrši u onoj poslovnici organizatora kursa u kojoj pohađa teorijski deo nastave, to jest u kojoj je izvršio prijavu, a u skladu sa cenovnikom koji je na snazi u tom trenutku

Cena kursa i obuke za mehaničara za održavanje kompresora je 15,000 RSD

U cenu su uračunati:

 • Priručnik
 • Polaganje završnog ispita
 • Izrada sertifikata

* NAPOMENA:

U cenu nije uračunato pohađanje praktične nastave

 • Ukoliko se odlučite da praktičnu nastavu pohađate u firmi sa kojom Akademija Oxford ima poslovnu saradnju, cena praktične nastave se kreće od 5000 RSD mesečno.
 • Ako sami pronađete firmu gde ćete pohađati praksu, cena je stvar dogovora između vas i te firme. U tom slučaju Akademija Oxford nije odgovorna za kvalitet prakse.

Iskustva polaznika

Pogledajte ostale kurseve ovog organizatora


Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com