Mašinska struka - gasni rezač

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Kneginje Milice br. 21, lokal br. 13 (na spratu), TC Stara Pošta, Jagodina, prikaži na mapi - Prikaži sve adrese
Datum početka kursa:
13.04.2023.
Trajanje kursa:
300 radnih sati
Vreme održavanja:
Gradovi u kojima se kurs održava:
Ada, Aleksandrovac, Aleksinac, Apatin, Aranđelovac, Arilje, Babušnica, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bačko Dušanovo, Bajina Bašta, Banatski Despotovac, Banja Koviljača, Banja Vrujci, Batočina, Bečej, Bečići, Bela Crkva, Bela Palanka, Beočin, Beograd, Blace, Bogatić, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Čačak, Čajetina, Čelarevo, Ćićevac, Čoka, Čokot, Crna Trava, Crvenka, Ćuprija, Čurčin, Despotovac, Despotovo, Dimitrovgrad, Doljevac, Donji Milanovac, Dragaš, Ečka, Erdevik, Futog, G. Sabanta, Gadžin Han, Gajdobra, Golubac, Gornja Vrežina, Gornji Matejevac, Gornji Milanovac, Grocka, Hajdučica, Inđija, Irig, Ivanjica, Jagodina, Jasenovik, Jelašnica, Kać, Kanjiža, Kikinda, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kopaonik, Kosjerić, Kostolac, Kovačica, Kovin, Kragujevac, Kraljevo, Krčedin, Krupanj, Kruševac, Kučevo, Kucura, Kula, Kuršumlija, Lajkovac, Lapovo, Lazarevac, Lebane, Leposavić, Leskovac, Lipljan, Ljig, Ljubovija, Loznica, Luča

CENA: 15000 din

Opis kursa

 

slikazanati.jpg

MAŠINSKA STRUKA - GASNI REZAČ

Kako je reč o specifičnom načinu rezanja koje se svrstava u termičko rezanje metala, a prvenstveno se gasno rezanje koristi za oblikovanje čelika, kao i livenog gvožđa, to je neophodno da kandidat koji želi da se bavi ovim poslom stekne i relevantna znanja. A njih svakako može da stekne za vreme trajanja specijalizovane obuke koja se organizuje na preko 20 lokacija u celoj zemlji, to jest u svakoj poslovnici Akademije Oxford.

Kurs i obuka za zanimanje gasni rezač je sačinjena iz dva dela i to teorijskog i praktičnog. Njen teorijski deo podrazumeva sva ona znanja koja su neophodna da ima osoba koja radi na poziciji gasnog rezača, a ovaj deo nastave se odvija u poslovnicama organizatora. Svaki polaznik pojedinačno ima mogućnost da se odluči koji tip nastave želi da pohađa, uzevši u obzir da Akademija Oxford organizuje kako nastavu online, tako i grupnu, ali i poluindividualnu i individualnu. Svaka od navedenih vrsta je specifična, tako da grupna nastava podrazumeva manje grupe polaznika i to koje broje od najmanje njih četvoro, do najviše osmoro. Ovde su dinamika i termini tačno određeni, što znači da svaki polaznik ima obavezu da im se u potpunosti prilagodi. Iako to ne radimo često, polaznicima koji žele da promene termine u okviru grupne nastave izlazimo u susret, ali samo onda kada to izričito zahtevaju svi članovi jedne grupe i ukoliko u konkretnoj poslovnici u kojoj se obuka i kurs za zanimanje gasni rezač odvijaju postoje uslovi za to, to jest kada ta promena neće izazvati probleme za ostale kurseve koji se u njoj odvijaju.

Individualna nastava podrazumeva prisustvo samo jednog polaznika i predavača, dok je poluindividualna nastava namenjena za dva polaznika istovremeno. Za oba tipa obuke važi pravilo da se polaznici sa profesorom, to jest sa koordinatorom za nastavu te poslovnice dogovaraju o tačnim terminima, to jest o njihovoj dinamici.

Da biste mogli da pohađate ovaj kurs online, osim što morate imati računar, neophodno je i da on sa internetom bude spojen preko stabilne veze. Inače, ovaj tip nastave isto tako podrazumeva da polaznik dogovara termine i dinamiku sa svojim profesorom.

Što se tiče drugog dela obuke, to jest prakse ona može da se odvija u firmama sa kojima organizator ima potpisan ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji i tada organizator apsolutno garantuje za kvalitet prakse. A zainteresovanim polaznicima je na raspolaganju i mogućnost da praksu pohađaju u firmi koju sami odaberu, ali tada mi ne odgovaramo ni za cenu, a ni za kvalitet prakse. Da bi oni mogli da pohađaju praktičan deo kursa u toj firmi, neophodno je da mi potpišemo ugovor o saradnji sa tom kompanijom, pa samo iz tog razloga se od svakog polaznika i zahteva da informiše ovlašćeno lice konkretne poslovnice o tome, a kako bi mu bili obezbeđeni uslovi za potpisivanje ugovora, to jest početak pohađanja obuke u okviru odabrane kompanije.

Da bi bilo koji kandidat koga zanima obuka i kurs za zanimanje gasni rezač mogao da pohađa nastavu, neophodno je da poseduje dokaz o najmanje završenom osnovnom obrazovanju, a koji će da priloži prilikom upisivanja. Tom prilikom je važno da ponese i dokument za identifikaciju, što se odnosi na validan lični dokument sa fotografijom, odnosno ličnu kartu ili pasoš, a može identifikaciju može da izvrši i uz pomoć vozačke dozvole. Osim kopije svedočanstva osnovne škole ili diplome srednje škole, a u zavisnosti od toga koji nivo obrazovanja je stekao, polaznik je dužan da tada dostaviti i kopiju izvoda iz matične knjige rođenih, kao i kopiju uverenja o državljanstvu, stim da ono ne sme da bude starije od šest meseci. Isto tako moramo da naglasimo i da svaki onaj polaznik koji poseduje lični dokument sa čipom, a želi da bude izvršena identifikacija pomoću njega, mora da dostavi i očitan taj lični dokument. Sve što je navedeno spada u obaveznu dokumentaciju i svaki polaznik je dužan da je priloži u trenutku kada vrši upis, a nakon čega on sa Akademijom Oxford, kao organizatorom obuke potpisuje ugovor.

Kada polaznik bude završio pohađanje odabrane vrste nastave i kada bude odradio praksu na opisan način, on treba da polaže završni ispit, jer je to uslov za sticanje sertifikata. Inače, ovaj ispit se sastoji od pismenog i usmenog dela, a u okviru pismenog dela se odgovara na 12, te se usmeno daje odgovor na ukupno 3 pitanja.

U cenu koja je navedena za sve polaznike ove obuke je uračunato ne samo polaganje ovog ispita i izrada sertifikata, nego i skripta, to jest priručnik koji se koristi kao priprema za polaganje završnog ispita. Kada kandidat bude položio ovaj ispit, on je dužan da dostavi i potvrdu da je uspešno savladao obuku za stručno osposobljavanje, a neophodno je i da dostavi originalna dokumenta. Tada se prilaže i ugovor koji je potpisao sa Akademijom Oxford, kao i završni test, zapisnik i obavezna dokumentacija, a kako bi tom kandidatu bio izrađen sertifikat.

Ukoliko kandidat želi, on može i kod nas da polaže i samo ovaj ispit, a da bi stekao sertifikat. Tada mora da dostavi originalnu potvrdu o uspešno savladanoj obuci bez ugovora sa Akademijom Oxford, kao i da izvrši prijavu na propisan način. A prilaže se i završni test, zapisnik i sva ona dokumentacija koja se smatra obaveznom (lična karta, pasoš ili vozačka dozvola, kopija svedočanstva osnovne škole ili diplome srednje škole, kopija krštenice i kopija uverenja o državljanstvu, koje ne sme biti starije od 6 meseci).

Sve one osobe koje pohađaju kurs i obuku za zanimanje gasni rezač, pa polože završni ispit, stiču sertifikat koji je priznat u našoj zemlji. U upravo taj sertifikat oni mogu da upišu u svoju radnu knjižicu, ali samo pod uslovom da su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, jer je ta novina uvedena 01. januara 2016. godine, budući da isključivo ova služba i to elektronski vrši upisivanje sertifikata u radnu knjižicu. Ukoliko polaznik koji pohađa ovu obuku nije na njihovoj evidenciji u trenutku sticanja sertifikata, on može da ga upiše naknadno, to jest u onom trenutku kada se bude ponovo našao na evidenciji nezaposlenih lica, a do tada ima mogućnost da ga preda svom poslodavcu kod koga je trenutno zaposlen.

Kandidati koji su zainteresovani samo za polaganje završnog ispita, a žive u nekom gradu u kome ne postoji poslovnica Akademije Oxford imaju mogućnost da praktičan deo obuke pohađaju u firmi koju pronađu samostalno u svom gradu, ali moraju da ispoštuju sve što je prethodno navedeno. A što se tiče polaganja završnog ispita za ove kandidate, ono će biti izvršeno u onoj našoj poslovnici koja je najbliža njihovom mestu stanovanja.

Svaki polaznik ima mogućnost da se na nekoliko načina prijavi da pohađa obuku i kurs za zanimanje gasni rezač i to u toku cele kalendarske godine. Tako da, osim što može lično da dođe u jednu od naših poslovnica i izvrši prijavu, on može i da nas kontaktira putem telefona ili da na zvaničan mejl organizatora pošalje svoje ime i prezime, datum rođenja, tip obuke koji želi da pohađa, kao i kontakt podatke i sve ostale relevantne informacije.

 

Šta se obrađuje tokom kursa za zanimanje gasni rezač?
Kako je u pitanju specifičan način termičkog rezanja metala, a koji se vrši pomoću njegovog sagorevanja, to će se svi polaznici upoznati sa čitavim postupkom gasnog rezanja, a prvenstveno zato što je taj način rezanja posebno složen, te je neophodno dobiti određenu radnu temperaturu.

Predavači posvećuju posebnu pažnju i pripremi različitih materijala za gasno rezanje, a pre toga se oni upoznaju sa svim osobinama čelika i to kako ugljeničnog, tako i legiranog, uzevši u obzir da se upravo oni i najčešće režu na ovaj način, ali i sa osobinama livenog gvožđa.

Kurs i obuka za zanimanje gasni rezač podrazumevaju da će se tokom teorijskog dela nastave polaznici upoznati i sa opremom koja se koristi u ovom procesu. A budući da je konstrukcija gorionika za gasno rezanje vrlo važna da bi taj proces tekao nesmetano, to će i posebna pažnja biti posvećena upoznavanju polaznika sa njegovim pravilnim podešavanjem i odabirom. Isto tako je bitno da se prilikom gasnog rezanja primeni prava mlaznica, a što znači da će predavači polaznicima da otkriju i sve detalje koji su vezani za pravilno podešavanje mlaznice.

Samim tim što postupak gasnog rezanja podrazumeva razdvajanje metala uz pomoć njegovog sagorevanja, a istovremeno mora da se izvrši i održavanje troske, to jest produkta sagorevanja, polaznici ove obuke će se upoznati i sa ovim detaljima. Ali, najvažniji segment uz adekvatnu pripremu materijala za gasno rezanje tokom čitavog ovog procesa jeste i pripremni proces, pa su kurs i obuka za zanimanje gasni rezač upravo iz tog razloga usmereni i na upoznavanje polaznika sa svim segmentima koje je neophodno proći i tokom pripreme samog procesa gasnog rezanja i tokom pripreme konkretnog materijala koji se tom prilikom obrađuje. Bitno i da se ispoštuju određeni uslovi da bi ovaj proces mogao da se odvija u skladu sa pravilima, pa će se polaznici upoznati, pored ostalog i sa načinom postizanja određene temperature sagorevanja metala, a koja svakako treba da bude niža od temperature topljenja. Takođe će se upoznati i sa svim onim znanjima koja su im potrebna da bi mogli da postignu da temperatura topljenja oksida bude niža od temperature topljenja metala, što su sve vrlo bitni segmenti kvalitetnog procesa gasnog rezanja.

Poseban akcenat tokom ove obuke se stavlja i na postizanje optimalne toplote sagorevanja metala, a koja bi trebalo da, uz jačinu toplote plamena održava temperaturu tokom procesa sagorevanja.

Da bi polaznik koji pohađa obuku i kurs za zanimanje gasni rezač bio u mogućnosti da obavlja ovaj posao samostalno nakon sticanja sertifikata, on se svakako mora upoznati i sa uređajima koji se koriste i to kako sa onima za ručno gasno rezanje, tako i sa onim uređajem koji se koristi prilikom automatskog rezanja. Svako ko bude pohađao ovaj kurs će se upoznati i sa postupkom rezanja limova, kao i sa postupkom rezanja cevi, profila i svih ostalih predmeta koji imaju nešto komplikovaniji presek. Uz to će im profesori ukazati posebnu pažnju i na sve one procese koje treba izvršiti da bi se eventualno izbegle moguće deformacije.

Osoba koja se zaposli na ovoj radnoj poziciji će biti u prilici i da prati tehničko - tehnološku dokumentaciju, što znači da će tokom trajanja obuke imati prilike da se upozna i sa njenim tumačenjem. A da bi polaznik izbegao greške koje se često javljaju, on mora da nauči i da se pridržava propisane tehnologije, ali i da tumači određene parametre, šta će svakako naučiti tokom teorijskog dela nastave, a predavači će polaznicima ukazati i na mogućnosti otklanjanja svih onih grešaka koje se često javljaju tokom procsa gasnog rezanja.

Za vreme trajanja teorijskog dela nastave, profesori polaznike upoznaju i sa odredbama zakona o bezbednosti i zaštiti na radu, te im predstavljaju sve elemente opreme koje bi trebalo da nosi svako ko se bavi gasnim rezanjem. Isto tako će im predstaviti i različite situacije koje, eventualno mogu da dovedu do povrede na radu, te će im jasno staviti do znanja kako one mogu da se izbegnu, ali će im objasniti i na koji način bi trebalo da reaguju ukoliko ipak dođe do određene povrede prilikom obavljanja ovog procesa.

Kako funkcioniše nastava tokom obuke za zanimanje gasni rezač?
Kurs i obuka za zanimanje gasni rezač podrazumeva dva dela, koja se sprovode na različitim mestima i prema različitim principima, a u pitanju je teorijski i praktičan deo.

Teorijski deo obuke polaznici mogu da pohađaju na nekoliko načina, to jest da odaberu da li žele da nastavu pohađaju u grupi ili individualno. Imaju i mogućnost pohađanja nastave online, odnosno u formi poluindividualne.

Za rad u grupama važi pravilo da su termini i dinamika održavanja časova definisani, tako da polaznici koji se odluče za ovaj tip obuke moraju da se prilagode njima. Grupe broje najviše osmoro polaznika, a minimalan broj njih potreban za formiranje jedne grupe jeste četvoro. Termini se kod ovog tipa obuke ne mogu menjati, odnosno mogu ali samo onda kada to izričito budu zahtevali svi članovi jedne grupe, stim da se i tada pristupa promeni termina samo ako u određenoj poslovnici organizatora kursa postoji realna mogućnost za to, što znači da ta promena ne sme da utiče na ostale kurseve koji se u njoj odvijaju. Svakako moramo da naglasimo i to da promena termina ne može da se svrsta u redovnu praksu, kada je u pitanju pohađanje nastave u grupi.

Ukoliko polaznika zanima kurs i obuka za zanimanje gasni rezač koja se odvija u formi individualne nastave, to znači da se on sa profesorom i koordinatorom za nastavu u toj poslovnici dogovara o datumu kada želi da počne nastava, kao i o terminima, to jest o dinamici po kojoj će se časovi odvijati. A sve to isto se odnosi i na poluindividualnu nastavu, stim da su u tom slučaju tokom predavanja prisutna dva kandidata, ali i za nastavu online. Da bi svakom polazniku koga zanima učenje preko interneta, bilo omogućeno pohađanje predavanja on mora da ima računar, te taj računar treba da sa internetom bude isključivo spojen preko stabilne veze.

Kada je reč o praktičnom delu ove obuke, polaznicima je na raspolaganju takođe izbor gde žele da pohađaju praksu, a najčešće se ovaj deo kursa odvija samostalno, to jest u zavisnosti od mogućnosti firme u kojoj polaznik želi da pohađa praksu, odnosno njegovih zahteva. Pored toga što mogu da odaberu onu kompaniju sa kojom mi imamo već sklopljen ugovor o poslovnoj saradnji, polaznicima se isto tako nudi mogućnost i da sami odluče u kojoj kompaniji žele da pohađaju ovaj deo nastave. A ako im više odgovara druga opcija, oni su dužni da nam dostave informaciju o tome, kako bi ovlašćeno lice određene poslovnice pružilo mogućnost da pohađaju nastavu u konkretnoj firmi, uzevši u obzir da je tada neophodno da bude potpisan ugovor između Akademije Oxford i te firme o poslovno - tehničkoj saradnji.

Ko može da pohađa obuku i kurs za zanimanje gasni rezač?
Pohađanje ove obuke je namenjeno svakome ko ima želju da stekne sertifikat za obavljanje posla gasni rezač.

Osnovni uslov koji se pred svakog onog polaznika koga zanima kurs i obuka za zanimanje gasni rezač stavlja podrazumeva minimum završenu osmogodišnju školu, te je on u obavezi da odstavi dokaz o prethodno stečenom obrazovanju prilikom upisicanja ove obuke.

Koliko je predviđeno da traje obuka za zanimanje gasni rezač?
Kurs i obuka za zanimanje gasni rezač traje ukupno tri meseca. Svaki polaznik je obavezan da za to vreme odradi i praktičan deo nastave, a u trajanju od 300 sati.

Ukoliko polaznik želi da ovu obuku završi u kraćem roku, nudi mu se mogućnost da praktičnu nastavu pohađa po osam sati dnevno i to svakog dana u toku radne nedelje, to jest od ponedeljka do petka, tako da u tom slučaju obuka i kurs za zanimanje gasni rezač traje ukupno 2 meseca.

Koliko košta kurs za zanimanje gasni rezač?
Cena ove obuke se razlikuje u zavisnosti od toga koji tip nastave za teorijski deo polaznik odabere, ali se i cena praktičnog dela nastave razlikuje i to u zavisnosti od toga gde želi da je pohađa.

Cena prakse u kompaniji sa kojom ne ostvarujemo saradnju je samo stvar dogovora polaznika i ovlašćenog lica te firme, tako da na to mi ne možemo da utičemo. Isto tako, nismo u mogućnosti ni da garantujemo za kvalitet tako obavljene prakse.

Cene pogledajte u cenovniku.

Kada i gde se održava obuka za zanimanje gasni rezač?
Uzevši u obzir da obuka i kurs za zanimanje gasni rezač predviđaju i teorijski deo i praktični, to polaznici imaju veliku mogućnost izbora. A radi se zapravo o tome da oni biraju koji tip teorijskog dela nastave žele da pohađaju, odnosno gde im najviše odgovara da pohađaju praksu.

Što se tiče prvog dela, to jest teorijskog, on se isključivo odvija u prostorijama naše poslovnice, ali kako prema pravilima individualne i poluindividualne nastave, tako i kao grupna, te online obuka.

Individualna i poluindividualna nastava polaznicima daju visok stepen slobode, jer se oni o svim potrebnim detaljima (datum početka, termini, dinamika i ostalo) dogovaraju sa svojim profesorima, a to isto važi i za nastavu putem interneta, ali se ona odvija upravo sa onog mesta na kome polaznik ima pristup računaru, uz uslov da je taj računar na internet povezan stabilnom konekcijom.

Grupna nastava je specifična i to u tom smislu što se termin početka određuje tek nakon što u jednoj od poslovnica bude prijavljeno najmanje četiri polaznika, jer je to osnovni uslov da bi mogla da bude formirana konkretna grupa. A tom prilikom polaznici bili obavešteni i o tačnim terminima, ali isto tako i o dinamici po kojoj se nastava u ovom slučaju sprovodi.

Kada je u pitanju drugi deo ove obuke, to jest praksa, svaki polaznik ima pravo izbora, a to zapravo znači da može da odabere da li praktičan deo želi da pohađa u onoj firmi koja je naš poslovni partner, uzevši u obzir da sa njom imamo sklopljen ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji, ali isto tako može da praksu koju predviđa obuka i kurs za zanimanje gasni rezač pohađa u bilo kojoj drugoj firmi, pa čak i ukoliko mi sa njom nemamo sklopljen ovaj ugovor. U tom slučaju je polaznik dužan da nam pruži informacije o svim detaljima koji su relevantni za sklapanje ugovora sa tom kompanijom, tako da će ovlašćeno lice naše poslovnice da u najkraćem mogućem roku obezbedi sva dokumenta koja su potrebna za potpisivanje ugovora sa tom firmom, a kako bi polaznik mogao da pohađa praktičan deo obuke u okviru te kompanije i to u skladu sa važećim pravilima.

Dodatne napomene:

  • onaj kandidat koji želi samo da polaže završni ispit, mora da dostavi dokaz da je pohađao stručnu praksu i to koja je trajala 300 i više sati, a izdata je od strane kompanije u kojoj je pohađao, te da se prijavi za polaganje ispita na za to propisan način
  • svako ko želi da pohađa kurs i obuku za zanimanje gasni rezač može da se prijavi cele godine u radno vreme svih poslovnica Akademije Oxford i to lično, stim da je omogućeno i prijavljivanje preko mejla, kao i telefonskim putem, ali prilikom potpisivanja ugovora sa organizatorom kursa, polaznik mora da bude lično prisutan u odabranoj poslovnici
  • u cenu koja je navedena je uračunata skripta za pripremu završnog ispita, kao i nadoknada za polaganje završnog ispita, te izrada sertifikata
  • ono što nije uračunato u cenu jeste pohađanje praktičnog dela ove obuke, a svaki polaznik bira da li će da je pohađa u onim firmama koje su partneri organizatora obuke ili u nekoj drugoj kompaniji, a koju će samostalno da pronađe
  • sva plaćanja koja se odnose na pohađanje ove obuke, polaznici su dužni da izvrše u onoj poslovnici organizatora u kojoj se prijavljuju, to jest u kojoj pohađaju nastavu i to prema cenovniku koji je u tom trenutku na snazi

Cena kursa i obuke za gasnog rezača je 15,000 RSD

U cenu su uračunati:

  • Priručnik
  • Polaganje završnog ispita
  • Izrada sertifikata

* NAPOMENA:

U cenu nije uračunato pohađanje praktične nastave

  • Ukoliko se odlučite da praktičnu nastavu pohađate u firmi sa kojom Akademija Oxford ima poslovnu saradnju, cena praktične nastave se kreće od 5000 RSD mesečno.
  • Ako sami pronađete firmu gde ćete pohađati praksu, cena je stvar dogovora između vas i te firme. U tom slučaju Akademija Oxford nije odgovorna za kvalitet prakse.

Iskustva polaznika

Pogledajte ostale kurseve ovog organizatora


Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com