Kurs za montera klimatizacije

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Kneginje Milice br. 21, lokal br. 13 (na spratu), TC Stara Pošta, Jagodina, prikaži na mapi - Prikaži sve adrese
Datum početka kursa:
08.04.2023.
Trajanje kursa:
300 radnih sati
Vreme održavanja:
Gradovi u kojima se kurs održava:
Ada, Aleksandrovac, Aleksinac, Apatin, Aranđelovac, Arilje, Babušnica, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bačko Dušanovo, Bajina Bašta, Banatski Despotovac, Banja Koviljača, Banja Vrujci, Batočina, Bečej, Bečići, Bela Crkva, Bela Palanka, Beočin, Beograd, Blace, Bogatić, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Čačak, Čajetina, Čelarevo, Ćićevac, Čoka, Čokot, Crna Trava, Crvenka, Ćuprija, Čurčin, Despotovac, Despotovo, Dimitrovgrad, Doljevac, Donji Milanovac, Dragaš, Ečka, Erdevik, Futog, G. Sabanta, Gadžin Han, Gajdobra, Golubac, Gornja Vrežina, Gornji Matejevac, Gornji Milanovac, Grocka, Hajdučica, Inđija, Irig, Ivanjica, Jagodina, Jasenovik, Jelašnica, Kać, Kanjiža, Kikinda, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kopaonik, Kosjerić, Kostolac, Kovačica, Kovin, Kragujevac, Kraljevo, Krčedin, Krupanj, Kruševac, Kučevo, Kucura, Kula, Kuršumlija, Lajkovac, Lapovo, Lazarevac, Lebane, Leposavić, Leskovac, Lipljan, Ljig, Ljubovija, Loznica, Luča

CENA: 15000 din

Opis kursa

 

slikazanati.jpg

Sticanje sertifikata za montera klimatizacije pred svakog zainteresovanog kandidata stavlja zahtev najpre za pohađanjem specijalizovane obuke, a potom i za polaganje ispita. A sve to punoletnim polaznicima omogućuje Akademija Oxford i to ne samo u toku cele godine, već i širom naše zemlje, budući da se posebno osmišljeni kurs i obuka za montera klimatizacije odvija u svakom gradu u kome ova institucija ima otvorenu poslovnicu.

Iako je najvažnije da polaznik koji želi da pohađa ovu obuku bude punoletan, isto tako je neophodno i da je on pre toga završio najmanje osnovnu školu. A upravo iz tog razloga se od prijavljenih polaznika i zahteva da u okviru obavezne dokumentacije, dostave i fotokopiju svedočanstva o završenoj osnovnoj školi ili, ako su završili bilo koju srednju školu, svakako treba da prilikom upisivanja dostave kopiju tog dokumenta. Uz već pomenuta obavezna dokumenta koja mora da obezbedi svaki polaznik, ukoliko želi da se upiše neophodno je da priloži i fotokopiju uverenja o državljanstvu i izvoda iz matične knjige rođenih, stim da se za državljanstvo zahteva da ne bude starije od 6 meseci. Bitno je da naglasimo i da svaki polaznik mora lično da prisustvuje upisu, uzevši u obzir da se tada vrši i njegova identifikacija, jer je neophodno da bude potpisan ugovor sa organizatorom. Baš zato se i zahteva da svaki polaznik tada donese i validan lični dokument u kome postoji fotografija (lična karta, vozačka dozvola ili pasoš), a u slučaju da je u pitanju biometrijski čipovan dokument, polaznik je obavezan da tada uz sebe ima i očitan dokument.

Što se tiče same prijave, nju je moguće izvršiti isto tako u toku cele kalendarske godine, a svaki polaznik može da odabere onaj način koji mu najviše odgovara, budući da to može da učini lično i to zaista u ma kojoj poslovnici organizatora, a isto tako može i da se prijave putem telefona jedne od njih, kao i da na naš mejl pošalje sve bitne informacije (kontakt podaci, datum rođenja, prezime i ime, u kojoj od naših poslovnica želi da se upiše, to jest da pohađa teorijski deo obuke i druge).

Inače, u obavezi smo da napomenemo i to da kurs i obuka za montera klimatizacije podrazumevaju pohađanje oba dela nastave i to u predviđenom trajanju, a polaznici treba da u trenutku upisivanja navedu da li su zainteresovani da teorijski deo pohađaju online ili im više odgovara rad u grupama, a nudi im se mogućnost i da ovaj deo kursa prate samostalno, to jest kroz individualnu nastavu, odnosno u paru (poluindividualna). Samo na osnovu odluke polaznika, ovlašćeno lice u konkretnoj poslovnici će mu dati informacije o uslovima, kao i o ceni.

Kada je u pitanju rad u grupama, najpre da kažemo da one broje od četvoro do osmoro polaznika, te da podrazumevaju fiksno određene i dinamiku i termine. A taj tip kursa se ne odvija u svim poslovnicama, već samo u onima u kojima je dovoljan broj prijavljenih polaznika, odnosno u kojima se oformi grupa od najmanje četvoro.

Nasuprot grupnoj su sve ostale vrste nastave, budući da polaznik koji se odluči kako za online, tako i za poluindividualnu, ali i individualnu obuku i kurs za montera klimatizacije ima potpunu slobodu da sa svojim profesorom precizira kako detalje vezane za početak nastave, tako i dinamiku po kojoj će se časovi odvijati, odnosno termine. Svi pomenuti tipovi obuke se sprovode u našim poslovnicama, osim one koju polaznici mogu da prate preko interneta, a ako se odluče za ovu opciju oni moraju da obezbede optimalne uslove za rad, koji uz posedovanje računara uključuju i stabilnu internet konekciju.

Za pohađanje drugog dela koji predviđa ovaj kurs, odnosno prakse se isto tako dozvoljava svakom pojedinačnom polazniku da sasvim sam odabere u kojoj firmi će da je odradi. A on može praksu da prati u kompanijama sa kojima mi imamo saradnju, kao i u onima sa kojima još uvek nismo ostvarili saradnju. Mi svakako našim polaznicima preporučujemo da odaberu prvu opciju od ponuđenih i to najpre zato što će dobiti sve neophodne garancije da će praksa biti sprovedena prema pravilima, ali budući da su u pitanju naši poslovni partneri mi ćemo moći da im damo i podatke o ceni. Naravno, oni imaju mogućnost i da odaberu drugu ponuđenu opciju, to jest da praksu u trajanju od 300 radnih sati pohađaju u nekoj firmi sa kojom mi nismo prethodno sarađivali stim da mi tada ne dajemo nikakve informacije, budući da prvenstveno ne znamo kako funkcionišu stvari u toj kompaniji, te isto tako nismo upućeni ni u cenu prakse, jer polaznik koji se bude odlučio za ovu opciju mora da je precizira sa predstavnikom te firme. Dakle, ako se i vi budete odlučili za ovu opciju, trebalo bi da znate i to da je vaša obaveza ne samo da se dogovorite oko svega što se odnosi na pohađanje prakse, već treba i da podatke o toj kompaniji dostavite nama na vreme. Inače, ovo se zahteva zato što je neophodno da mi prvo potpišemo ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji sa tom kompanijom, pa da vi tek onda počnete da pohađate praksu i to prema dogovoru koji ste postigli sa njenim predstavnikom.

Na završnom ispitu koji polaže svako po završetku pohađanja kako teorijskog, tako i praktičnog dela ove obuke, postoji ukupno 15 zahteva, stim da kandidat odgovara na dvanaest pitanja u pisanoj formi i na ukupno tri u usmenom delu ovog ispita.

 

A kada on bude položio završni ispit, postaće i vlasnik zvanično priznatog sertifikata za montera klimatizacije. Posedovanje navedenog sertifikata mu omogućuje da se kvalifikuje za ovo zanimanje, te svakako on ima mogućnost ne samo da ga priloži uz svoju radnu biografiju, već i da ga upiše u svoju radnu knjižicu, ali pod uslovom da zadovoljava zakonom propisane uslove. Naime, 01. januara 2016. godine je odredba zakona vezana za upisivanje sertifikata u radne knjižice promenjena i to tako da je njihovo upisivanje omogućeno samo licima koja su prijavljena na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje u trenutku sticanja sertifikata, budući da je samo ova služba od tada i zadužena da ih zvanično upisuje u radne knjižice, to jest dosijee kandidata. Svakako, to ne podrazumeva da lica koja su zaposlena ne mogu da pohađaju kurs i obuku za montera klimatizacije i steknu pomenuti sertifikat, već jednostavno moraju da sačekaju sa njegovim upisivanjem u radnu knjižicu, to jest moraju da budu prijavljeni na evidenciju ove službe, pa tek onda imaju pravo i da zahtevaju njihovo upisivanje.

Kada je reč o onim kandidatima koji imaju želju samo da polažu završni ispit, to jest da se kvalifikuju za navedeno zanimanje, ali u mestu njihovog stanovanja nema naše poslovnice, njima pružamo mogućnost da pristupe polaganju i to u onom gradu koji im je najbliži, a u kome postoji naša poslovnica. Takođe, njima se preporučuje da, ako to žele teorijski deo prate online, a što se tiče praktičnog dela ti kandidati mogu da odaberu odgovarajuću kompaniju u svom gradu, te da pohađaju praksu na prethodno opisan način.

Napominjemo i to da se pred kandidate koji žele samo da izađu na polaganje završnog ispita, ali ne i da pohađaju obuku i kurs za montera klimatizacije koji organizujemo stavlja zahtev da poseduju validan dokaz da su stekli radno iskustvo u oblasti provere, to jest očekuje se da mogu da dokažu da su praksu pohađali u trajanju od 300 radnih sati. Isto tako je bitno i da oni, na za to propisan način izvrše prijavljivanje za polaganje ovog ispita, te da svakako dostave onu dokumentaciju koja je prethodno pomenuta kao obavezna, a nakon što budu položili završni ispit ovlašćeno lice u konkretnoj poslovnici će u njihov dosije da doda i test, kao i zapisnik sa polaganja završnog ispita, da bi uopšte moglo da se pristupi izradi sertifikata.

Što se tiče onih osoba, koje obuku pohađaju u okviru Akademije Oxford, oni takođe moraju da dostave obaveznu dokumentaciju, ukoliko žele da se pristupi izradi sertifikata, a nakon što budu položili završni ispit. Takođe je bitno i da oni poseduju ugovor koji je sa nama potpisan, te da se prilaže i dokaz da je polaznik pohađao stručnu obuku za montera klimatizacije, to jest dokaz da su pohađali praksu i da nakon što polože ispit za proveru znanja bude priložen kako test, tako i zapisnik sa njegovog polaganja.

Kada je u pitanju cena, moramo da navedemo da samim tim što se kurs i obuka za montera klimatizacije odvijaju u dva dela, to se oni odvojeno i plaćaju. A svaki polaznik koji bude izvršio plaćanje teorijskog dela ove obuke će dobiti mogućnost da pohađa jednu od navedenih vrsta nastave, te će mu biti omogućeno i polaganje završnog ispita, kao i izrada sertifikata, to jest izrada dodatka sertifikatu, a u ovu cenu je pored svega pomenutog uračunata i literatura, iz koje će se on spremati za polaganje (skripta ili priručnik).

Na visinu nadoknade za pohađanje praktičnog dela ove obuke utiče samo to gde polaznik želi da praksu pohađa, a o čemu će dobiti jasne informacije i smernice prilikom upisivanja.

Šta obuhvata kurs za montera klimatizacije?
Kako danas gotovo da ne postoji stan, kuća ili poslovni prostor, koji ne poseduje klima uređaj, sasvim je jasno zbog čega je sve veće interesovanje za pohađanje specijalizovane obuke za montera klimatizacije.

Sa ciljem da omogući svakom zainteresovanom polazniku da se specijalizuje za ovaj posao, obuka i kurs za montera klimatizacije se u teorijskom delu fokusira najpre na upoznavanje svih polaznika sa različitim tipovim klima uređaja i načinom njihovog funkcionisanja.

Nakon toga, polaznici će u ovom delu kursa da se upoznaju i sa svim onim alatima koji su neophodni za montiranje klima uređaja, a predavači će ih upoznati i sa načinom njihovog postavljanja, budući da je dobro poznato da je vrlo važno gde se postavlja koji klima uređaj, a kako bi se maksimalno iskoristila njegova snaga.

Isto tako će im objasniti i na koji način funkcionišu veći sistemi klimatizacije, koji se ugrađuju u proizvodnim halama ili u okviru većih građevinskih objekata. Tu će oni, između ostalog da nauče i kako se tumači šema po kojoj treba da se vrši montaža svih jedinica.

Samim tim što se vrlo često postavljanje uređaja za klimatizaciju odvija i van nekog objekta i to uglavnom na visini, od svih polaznika koje zanima kurs i obuka za montera klimatizacije se zahteva da budu psihofizički sposobni, te da svakako nemaju strah od visine. A upravo zbog takvih uslova rada će poseban deo teorijskog segmenta ovog kursa da bude upućen i na upoznavanje polaznika sa zakonom o bezbednosti i zaštiti na radu, a kako bi oni mogli da preduprede sve one situacije kada može da dođe do ugrožavanja njihove bezbednosti i života. Tu će oni, pored ostalog da nauče i koje su to sve zaštitne mere koje moraju preduzeti prilikom obavljanja posla za koji žele da se kvalifikuju.

Kako se sprovodi nastava na kursu za montera klimatizacije?
Prilikom upisivanja, organizator ovog kursa zahteva od svakog polaznika da se izjasni o vrsti nastave koju želi da pohađa u teorijskom delu, to jest da jasno navede gde želi da pohađa praksu, a koju takođe predviđa kurs i obuka za montera klimatizacije.

Na raspolaganju im je mogućnost pohađanja kako individualne i obuke online, tako isto i poluindividualne nastave, odnosno grupne u teorijskom delu.

Onaj polaznik koji može da se uskladi sa unapred određenim terminima, odnosno koji može da prihvati dinamiku precizno određenu od strane organizatora, trebalo da pohađa grupnu obuku, a ona se odvija za maksimalno osmoro kandidata. Da bi ova vrsta kursa mogla da počne u bilo kojoj od naših poslovnica, zahteva se prijava minimalnog broja osoba za formiranje jedne grupe, a što podrazumeva njih četvoro. Tek nakon toga se pristupa informisanju svih prijavljenih o terminima, odnosno o dinamici. Naveli smo da termini u ovom slučaju nisu podložni promenama, ali ipak postoji samo jedna situacija kada može da bude dozvoljeno da se oni promene čak i kod ovog tipa nastave, a ona podrazumeva da zaista nijednom polazniku koji se nalazi u istoj grupi ne odgovaraju definisani termini. Tada oni treba prvo da upute zvaničan zahtev svom profesoru o promeni termina, a posle toga će koordinator za nastavu da proceni situaciju, te da dozvoli promenu, ali samo onda kada je on potpuno uveren da promena tih termina neće poremetiti ostale obuke koje se u okviru konkretne poslovnice Akademije Oxford odvijaju.

Princip rada za sve ostale vrste kurseva podrazumeva prisustvo jednog ili dva polaznika istovremeno. Dinamika i termini održavanja predavanja, kao i datum početka obuke isključivo zavise od polaznika, to jest od dogovora koji on ima sa profesorom.

Kako se obuka i kurs za montera klimatizacije online prate preko interneta, to znači da svi oni polaznici koji su zainteresovani za taj vid nastave imaju dužnost da obezbede, na prvom mestu računar, a zatim i stabilnu internet konekciju, jer je to svakako primaran uslov za nesmetano odvijanje ovog tipa kursa.

Kome je namenjena obuka za montera klimatizacije?
Osnovni uslov da bi nekome bilo omogućeno da pohađa kurs i obuku za montera klimatizacije jeste da bude punoletno lice, a odmah zatim se od prijavljenih polaznika zahteva i da imaju dokaz o završenoj osnovnoj školi i to je minimum obrazovanja koji se očekuje od njih. A pod tim se misli na kopiju svedočanstva osnovne škole, stim što polaznici prilikom upisivanja koji su završili neku srednju školu treba da, umesto toga dostave fotokopiju diplome te srednje škole.

Koliko traje kurs i obuka za montera klimatizacije?
Ukupno tri meseca je predviđeno da traje obuka i kurs za montera klimatizacije, te u tom periodu polaznik pohađa jednu od navedenih vrsta obuka za teorijski deo, ali je isto tako neophodno i da pohađa praksu i to koja mora da traje 300 radnih sati.

Svaki onaj polaznik koji je zainteresovan da pomenuti kurs završi za svega dva meseca bi trebalo da drugačijom dinamikom, to jest intenzivnije pohađa praktični deo. A pod tim se misli na osmočasovnu praksu i to svakog dana u toku jedne radne nedelje, to jest od ponedeljka do petka, a na nedeljnom nivou je to ukupno 40 radnih sati prakse.

Koliko košta kurs za montera klimatizacije?
Pogledajte cene u našem cenovniku.

U cenu koja je navedena za teorijski deo ove obuke je, sem pohađanja individualne, grupne, poluindividualn ili nastave online, uračunata i izrada sertifikata, kao i dodatka sertifikatu, te polaganje završnog ispita. A pored svega toga, polaznik će u sklopu te cene da dobije i literaturu koja će mu biti potrebna kada se bude pripremao za polaganje završnog ispita.

Gde i kada se obuka za montera klimatizacije?
Za vreme pohađanja ovog kursa, svaki polaznik je obavezan da ispoštuje pravilo koje podrazumeva pohađanje kako teorijskog dela, tako i prakse u tačno određenom trajanja. A to bi značilo da se obuka i kurs za montera klimatizacije odvijaju u našim poslovnicama, u kojima polaznici prate teorijski deo, kao i u prostorijama odabrane kompanije, a gde oni treba da pohađaju praksu.

Taj deo obuke, oni mogu da pohađaju zaista u bilo kojoj kompaniji, te isključivo od njih zavisi gde će to biti. Naime, njima se pruža mogućnost da odaberu onu firmu sa kojom već imamo saradnju, a mogu i oni sami da pronađu neku kompaniju gde će odraditi praksu u trajanju od 300 radnih sati.

Sve informacije o uslovima za pohađanje prakse, te o ceni, ako žele da je pohađaju kod naših poslovnih partnera će dobiti na vreme i to od nas, ali će isto tako imati i sve garancije koje su im potrebne da bi bili sigurni da će taj vid prakse da bude sproveden prema važećim pravilima. Međutim, u situacijama kada neko odabere drugu ponuđenu opciju, mi ne možemo da damo nikakve informacije, budući da ne znamo koja je cena prakse. Isto tako nismo u prilici da garantujemo za njen kvalitet, jer ne znamo kako odabrana kompanija funkcioniše. A kada se polaznici sa ovlašćenim licem te firme dogovaraju oko svih potrebnih detalja u obavezi su da nam dostave sve relevantne informacije, kako bismo na vreme pripremili dokumentaciju koja je potrebna za potpisivanje ugovora o poslovno - tehničkoj saradnji, uzevši u obzir da to i jeste osnovni uslov da oni praksu pohađaju u toj kompaniji.

Kada je u pitanju teorijski deo koji predviđa kurs i obuka za montera klimatizacije, to im je na raspolaganju odabir između online nastave, a zatim grupne, poluindividualne i individualne, o čemu bi polaznici trebalo da obaveste ovlašćeno lice konkretne poslovnice prilikom upisivanja, tako da će moći da dobiju jasne informacije o ceni i o načinu sprovođenja odabrane vrste nastave.

Grupna obuka podrazumeva da se radi sa više polaznika istovremeno, a u grupama se može naći od njih četvoro do maksimum osmoro.Termini i dinamika se ovde utvrđuju od strane organizatora, te se pritom od svakog polaznika koga zanima ovaj vid kursa zahteva da maksimalno ispoštuje sve to. Što se tiče datuma početka ove vrste obuke, to svakako ne zavisi od nas, jer je neophodno da se u jednoj našoj poslovnici prijavi dovoljan broj polaznika, odnosno da bude najmanje četvoro prijavljenih, a kako bi se oformila grupa sa minimalnim brojem članova, pa tek posle ispunjenja tog uslova prijavljeni polaznici od strane organizatora dobijaju sve potrebne informacije.

Ono što je specifično kada je u pitanju ne samo online, veći poluindividualna, kao i individualna obuka jeste što svi polaznici dobijaju mogućnost da sami odaberu u kojim će terminima nastava da se odvija, kao i kojom dinamikom. Svakako će oni sa profesorom dogovoriti i detalje koji su vezani za datum početka ove vrste nastave, a sve one se odvijaju u našim poslovnicama, osim one koju polaznik odabere da prati preko interneta. Ukoliko se bude odlučio za tu opciju, on ima obavezu da obezbedi nesmetano odvijanje nastave, što znači da je potrebno da računar preko koga će pratiti predavanja mora da bude stabilnom konekcijom spojen sa internetom.

Dodatne napomene:

 • obuka i kurs za montera klimatizacije se odvija u dva dela, tako da se teorijski i praktični deo plaćaju odvojeno jedan od drugog, a plaćanje se vrši direktno u poslovnici u kojoj se pohađa teorijski deo nastave, to jest u onoj u kojoj se polaznik opisuje i to prema cenama u tada aktuelnom cenovniku
 • mogućnost za prijavljivanje otvorena je cele godine, a polaznici mogu da se prijave ili preko telefona ili da na naš mejl pošalju svoje podatke, to jest mogu da dođu lično u poslovnicu i prijave se za pohađanje ovog kursa
 • obavezno je da polaznik lično prisustvuje upisu, kao i da tada dostavi svu potrebnu dokumentaciju
 • sem pohađanja one vrste nastave koju polaznik odabere, u cenu teorijskog dela je uračunat i priručnik koji se koristi za pripremu polaganja završnog ispita, kao i nadoknada za njegovo polaganje, ali i izrada samog sertifikata i dodatka sertifikatu
 • na visinu nadoknade za pohađanje praktičnog dela ove obuke isključivo utiče odluka svakog pojedinačnog polaznika u kojoj kompaniji će praksu da pohađa
 • da bi neko mogao da polaže završni ispit i tako stekne sertifikat za montera klimatizacije, on mora da se prijavi na tačno definisan način, kao i da uz svu dokumentaciju dostavi i dokaz da je odradio praksu, to jest da imao prilike da stekne radno iskustvo u oblasti koja je predmet provere na ispitu

Cena kursa i obuke za montera klimatizacije je 15,000 RSD
U cenu su uračunati:

 • Priručnik
 • Polaganje završnog ispita
 • Izrada sertifikata

* NAPOMENA:

U cenu nije uračunato pohađanje praktične nastave

 • Ukoliko se odlučite da praktičnu nastavu pohađate u firmi sa kojom Akademija Oxford ima poslovnu saradnju, cena praktične nastave se kreće od 5000 RSD mesečno.
 • Ako sami pronađete firmu gde ćete pohađati praksu, cena je stvar dogovora između vas i te firme. U tom slučaju Akademija Oxford nije odgovorna za kvalitet prakse.

Iskustva polaznika

Pogledajte ostale kurseve ovog organizatora


Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com