Kurs i obuka za podvodno zavarivanje

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Kneginje Milice br. 21, lokal br. 13 (na spratu), TC Stara Pošta, Jagodina, prikaži na mapi - Prikaži sve adrese
Datum početka kursa:
15.04.2023.
Trajanje kursa:
300 radnih sati
Vreme održavanja:
Gradovi u kojima se kurs održava:
Aranđelovac, Beograd, Bor, Čačak, Ćuprija, Inđija, Jagodina, Kikinda, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Leskovac, Mladenovac, Niš, Novi Beograd, Novi Pazar, Novi Sad, Obrenovac, Pirot, Požarevac, Ruma, Šabac, Smederevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Stara Pazova, Subotica, Užice, Valjevo, Vranje, Vršac, Zaječar, Zemun, Zrenjanin

CENA: 15000 din

Opis kursa

Kako Akademija Oxford teži da ide u korak sa zahtevima svojih klijenata, te da im omogući da pohađaju najkvalitetnije obuke po najpristupačnijim uslovima, to sa neskrivenim zadovoljstvom navodimo da smo trenutno jedini u Srbiji koji organizuju kurs za podvodno zavarivanje.

Iako ovaj postupak važi za, možda i najskuplji, činjenica je da je tražnja na svetskom tržištu rada za stručnjacima za podvodno zavarivanje, odnosno specijalizovanim roniocima koji su osposobljeni za poslove zavarivanja u neuobičajenim uslovima izuzetno velika, a ponuda kvalifikovanih radnika ovog profila ne zadovoljava potražnju. U praksi, to znači da će svako ko pohađa naš kurs za podvodno zavarivanje, po njegovom završetku polagati završni ispit, koji ga direktno vodi do sticanja sertifikata koji se priznaje i na teritoriji naše zemlje, ali i u mnogim drugim zemljama širom sveta. A time se polaznicima ove obuke pruža i niz mogućnosti da naučeno primene u praksi i uz to još i dobro zarade, jer je ova posao izuzetno dobro plaćen.

Postupak podvodnog zavarivanja se primenjuje kada je potrebno izvršiti popravku plovnih objekata, a primarno se koristi za popravke brodova i podmornica, pa čak i cevovoda i platformi. Budući da se zavarivanje izvodi u neuobičajenim uslovima, koji su uz to i vrlo opasni za ronioce, neophodno je da oni budu izuzetno dobro obučeni, što će sigurno postići pohađanjem škole za podvodno zavarivanje Akademije Oxford.

U pitanju je proces koji zahteva odličnu utreniranost i kondiciju stručnjaka koji je zadužen za njegovo izvršenje, a ključnu ulogu u njegovoj uspešnosti igra dobra pripremljenost čitavog tima i sam proces organizacije. Takođe je i vrlo važan kvalitet opreme koja se tom prilikom koristi.

Iako postoji i takozvano suvo podvodno zavarivanje, činjenica je da je u praksi mnogo više zastupljeno mokro podvodno zavarivanje. Samim tim što se proces izvodi ispod površine vode, mnogo je kompleksniji, a zahteva i izuzetno dobru uigranost čitavog tima. Obično se ovaj postupak izvodi na dubinama koje nisu veće od 50 metara, stim što su vršeni pokušaji da se obavlja i na većim dubinama, koje sežu do preko 100 metara u dubinu, ali se ovaj vid podvodnog zavarivanja nije pokazao u tolikoj meri uspešnim, kao onaj koji se vrši na dubinama do 50 metara.

Plan i program obuke za podvodno zavarivanje

Kako se tokom mokrog podvodnog zavarivanja, kome je i primarno posvećen ovaj kurs, koristi zapravo ručno elektrolučno zavarivanje obloženom elektrodom, to se svi polaznici upoznaju sa onovama ovog procesa, a na uvodnom predavanju se najpre upoznaju sa osnovnim pojmovima koji su vezani za ovu vrstu zavarivanja, ali i sa osnovama procesom suvog podvodnog zavarivanja.

Zatim se upoznaju sa postupkom elektrolučnog zavarivanja obloženom elektrodom, stim što se naročita pažnja tokom kursa za podvodno zavarivanje posvećuje sistemu bezbednosti i zaštite na radu, jer je reč o posebno riskantnim radnim uslovima, te je neophodno da zavarivač koji ga obavlja bude u potpunosti pripremljen na sve one neprijatne situacije do kojih može da dođe. A predavači vode računa i o tome da polaznike upoznaju sa adekvatnim rekacijama i načinima rešavanja takvih situacija.

Prednosti koje ima mokro podvodno zavarivanje su brojne, a tu se primarno misli na činjenicu da se željene popravke mogu izvršiti mnogo brže u odnosu na suvo podvodno zavarivanje, jer stručni zavarivač vrlo brzo može da počne sa poslom, odnosno praktično odmah nakon što se oformi tim koji će da ga prati. Sasvim logično, i cena za mokro podvodno zavarivanje je znatno niža nego kada se vrši suvo zavarivanje, pa je to još jedan od razloga zbog čega se u praksi mnogo češće sreće upravo ovaj vid popravki.


Tokom trajanja kursa za podvodno zavarivanje koji Akademija Oxford organizuje na brojnim lokacijama u zemlji, kandidati se upoznaju i sa brojnim nedostacima ove tehnike, odnosno sa njihovim uspešnim prevazilaženjem. U principu, ukoliko mokro podvodno zavarivanje izvodi osoba koja poseduje dovoljno znanja i iskustva i u ovom poslu i u ronjenju, nema apsolutno nikavog razloga da se ovakav način obrade ne izjednači sa obradom na vazduhu, to jest suvim podvodnim zavarivanjem, a sa stanovišta kvaliteta obrade.

Škola za podvodno zavarivanje posebno vodi računa o upoznavanju kandidata sa svim delovima opreme koja se koristi za ovaj postupak. Ali se isto tako upoznaju i sa opremom za ronjenje koju je neophodno da stručnjaci koriste prilikom ovog procesa. Osim ronilačkog odela i maske za suvo odelo, oni koriste i specijalno osmišljeno crevo za spoljno snabdevanje, odnosno žičanu vezu za komunikaciju sa ostalim članovima tima koji je angažovan za mokro podvodno zavarivanje, te crevo i rezervoar za snabdevanje vazduhom, koji poseduje specijalan uređaj za merenje pritiska, odnosno manometar. Oprema koja se koristi za ovaj proces, a sa kojom se takođe upoznaju svi polaznici u okviru škole za podvodno zavarivanje podrazumeva elektrode za mokro podvodno zavarivanje, izvor jednosmerne struje, koji mora da ima niži napon praznog hoda, te držač elektrode, to jest pištolj za zavarivanje i namenske kablove koji imaju ojačanu izolaciju. Takođe, tokom nastave se kandidati upoznaju i sa ostalom opremom koja može da se koristi prilikom ovog procesa, a koja će to oprema biti zavisi od zahteva samog radnog zadatka.

Uz sve navedeno, u redovni nastavni plan je uvršteno i savladavanje tehnike podvodnog sečenja, koje se vrši uz pomoć specijalne, šuplje elektrode. Poseban osvrt će naši predavači usmeriti i na upoznavanje polaznika obuke sa principima podvodnih ispitivanja.

Obuka za podvodno zavarivanje se vrši u toku cele godine, a zainteresovani kandidati prijavu mogu da izvrše u svakoj poslovnici organizatora. Uzevši u obzir da Akademija Oxford ima preko 20 poslovnica i to na vrlo prometnim lokacijama u mnogim gradovima u našoj zemlji, to svako ko želi može vrlo lako da izvrši prijavu i da počne da pohađa ovaj kurs.

Posebno naglašavamo da je ovde reč o specifičnom obučavanju, tako da se od kandidata zahtevaju stručne kvalifikacije u oblasti ronjenja. A u slučaju da kandidati nemaju potrebne kvalifikacije, nudimo mogućnost organizacije obuke za ronioce, nakon čega mogu da pohađaju kurs za podvodno zavarivanje.

Nastavni plan i program podrazumeva dve oblasti, to jest teorijski i praktičan deo. Praksa se može izvršiti u onim kompanijama sa kojima Akademija Oxford ima saradnju i nije uračunata u cenu samog kursa. Takođe, kandidati mogu sami pronaći firmu u kojoj će da vrše praksu, ali u tom slučaju mi ne snosimo odgovornost za njen kvalitet, kao ni cenu, uzevši u obzir da se o tome kandidat samostalno dogovora sa predstavnicima odabrane kompanije.

Kurs za podvodno zavarivanje se sprovodi kao grupna nastava, ali je reč o manjim grupama, uzevši u obzir da je nama kvalitet obuke primaran. Kada se u jednoj od naših poslovnica prijavi dovoljan broj polaznika da se oformi grupa, svaki od njih ponaosob se na dogovoren način obaveštava o terminima održavanja časova u okviru teorijskog dela nastave.

Svi oni kandidati kojima ne odgovara da obuku za podvodno zavarivanje pohađaju u grupi, imaju mogućnost da nastavu pohađaju potpuno samostalno ili u paru, tako da ćemo u skladu sa njihovim zahtevima da organizujemo individualnu ili poluindividualnu nastavu.

Kome je namenjen kurs za podvodno zavarivanje?

Da bi kandidati mogli da pohađaju školu za podvodno zavarivanje Akademije Oxford, moraju najpre da imaju minimum 18 godina, to jest moraju da budu punoletni prema važećim zakonima naše zemlje.

Uz to, svako ko želi da stekne sertifikat za podvodno zavarivanje, neizostavno pre toga mora da završi kurs za profesionalnog ronioca. Ukoliko je to već učinio, u obavezi je da prilikom prijave priloži validnu garanciju o tome.

Svaki kandidat koji želi da pohađa obuku za podvodno zavarivanje, a ne poseduje validan sertifikat o profesionalnom ronjenju, može taj kurs da pohađa u okviru Akademije Oxford.

Koliko traje škola za podvodno zavarivanje?

Prema važećem nastavnom planu i programu, obuka za podvodno zavarivanje traje ukupno 3 meseca. U tom periodu, kandidati pohađaju 300 sati nastave.

Koja je cena obuke za podvodno zavarivanje?

Cena kursa za podvodno zavarivanje je po dogovoru. U ovaj iznos je uračunat priručnik, koji polaznici dobijaju na početku obuke, kao i nadoknada za polaganje završnog ispita i izrada diplome i sertifikata.

Ono što nije uračunato u cenu obuke jeste praktična nastava. U slučaju da kandidati odluče da praktičan deo nastave pohađaju u onim firmama sa kojima Akademija Oxford sarađuje, cena na mesečnom nivou se kreće od 50 €. A ako žele da praksu pohađaju u firmi koju oni lično izaberu, cena je isključivo stvar dogovora između polaznika i nadležnih osoba u toj firmi, tako da organizator kursa nema apsolutno nikakvog uticaja na njeno formiranje. Isto tako, Akademija Oxford ne garantuje za kvalitet prakse koja se vrši u onim kompanijama sa kojima nema saradnju.

Sve što je potrebno da se plati u vezi sa obukom, polaznici će izvršiti u onom predstavništvu u kome pohađaju kurs za podvodno zavarivanje.

Mesto i vreme održavanja kursa za podvodno zavarivanje

Kako se nastava odvija prema principima grupne nastave, ali se radi u manjim grupama, to se i mesto i vreme njenog održavanja objavljuje onog trenutka kada se u jednoj od naših poslovnica oformi grupa od dovoljnog broja kandidata zainteresovanih za njeno pohađanje.

U slučaju da ne želite da čekate da se oformi grupa ili vam, pak ne odgovoraju terini, to jest jednostavno nemate želju da pratite nastavu na taj način, na vaš zahtev ćemo rado organizovati poluindividualnu ili individualnu nastavu.

Iskustva polaznika

Pogledajte ostale kurseve ovog organizatora


Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com