Kurs i obuka za MAG zavarivanje

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Kneginje Milice br. 21, lokal br. 13 (na spratu), TC Stara Pošta, Jagodina, prikaži na mapi - Prikaži sve adrese
Datum početka kursa:
08.04.2023.
Trajanje kursa:
300 radnih sati
Vreme održavanja:
Gradovi u kojima se kurs održava:
Aranđelovac, Beograd, Bor, Čačak, Ćuprija, Inđija, Jagodina, Kikinda, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Leskovac, Mladenovac, Niš, Novi Beograd, Novi Pazar, Novi Sad, Obrenovac, Pančevo, Paraćin, Pirot, Požarevac, Ruma, Šabac, Smederevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Stara Pazova, Subotica, Užice, Valjevo, Vranje, Vršac, Zaječar, Zemun, Zrenjanin

CENA: 15000 din

Opis kursa

Postupak elektrolučnog zavarivanja uz pomoć topljive elektrodne žice u zaštiti gasa se može odvijati uz pomoć inertnih i aktivnih gasova. Kada se ovaj proces vrši pomoću inertnih gasova, radi se o MIG zavarivanju, budući da je to skraćenica od Metal Inertni Gas. A kada se za elektrolučno zavarivanje u zaštiti gasa koriste aktivni gasovi, govorimo o MAG zavarivanju, odnosno Metal Aktivnim Gasovima.

Ovaj način zavarivanja je visoko kotiran na svetskom tržištu, te se vrlo često sreće u praksi, a potreba za kvalifikovanim radnicima je u stalnom porastu. Zato i ne čudi podatak da škola za elektrolučno zavarivanje u zaštiti aktivnog gasa Akademije Oxford ima sve veći i veći broj polaznika. Vrlo važan razlog za povećanje interesovanja kandidata za pohađanje ove obuke treba sigurno tražiti u činjenici da svi oni po završetku kursa i polaganja završnog ispita, postaju vlasnici sertifikata, koji su priznati ne samo na teritoriji Srbije, već i u mnogim drugim državama sveta. Na taj način se svima njima povećavaju šanse da i van granica naše zemlje pronađu posao u struci.

Za postupak MAG zavarivanja se koristi ugljen dioksid, to jest bilo koja mešavina gasova koja ima osobine aktivnog gasa. Ovaj način zavarivanja ima svoje prednosti, pod kojima se najčešće misli na činjenicu da može da se primenjue na različite vrste osnovnog materijala, ali i na to što se relativno lako može primenjivati u različitim položajima, kao i da je obuka za kvalifikovane MAG zavarivače prilično jednostavna, a prvenstveno kada su u pitanju niskolegirani i nelegirani čelični materijali.

Da bi polaznik mogao da se smatra odlično obučenim, mora da poseduje ne samo preciznost, već i brzinu rada, uzevši u obzir da se vrlo često mogu javiti greške ukoliko se MAG zavarivanje vrši previše sporo, jer dolazi do isticanja tečnog metala ispred eletričnog luka.

Kao i MIG, tako se i MAG zavarivanje primenjuje u skoro svim oblastima, te se osim u metalnoj industriji, koristi i za zavarivanje delova plovnih objekata i to najpre brodova i motornih vozila, ali i za posude pod pritiskom.

Nastavni program obuke za MAG zavarivanje
Svi polaznici koji pohađaju kurs za elektrolučno zavarivanje u zaštiti aktivnog gasa pri Akademiji Oxford se prvenstveno upoznaju sa osnovnim pojmovima koji se tiču samog procesa zavarivanja, a onda i sa osobinama aktivnih gasova, a primarno sa osobinama ugljen dioksida. Zatim sledi predavanje o segmentima samog procesa, ali uopšteno, da bi tokom narednih časova posvetili adekvatnu pažnju svakom od njih ponaosob.

Sledeća oblast koju savldavaju se tiče osnovnih načina prenošenja dodatnih materijala, poput prenosa u krupnim kapima i mlazu, odnosno kratkospojenog i impulsnog prenosa. Zatim se upoznaju sa načinima postizanja svakog od njih posebno, da bi potom naučili i koja vrsta i jačina struje je najbolja za korišćenje u toku ovog procesa. Nakon toga dobijaju informacije o vrstama luka i onima koje je poželjno izbegavati, odnosno o onima koji se primenjuju tokom procesa MAG zavarivanja.

Kako je u pitanju proces koji može da bude prilično opasan ne samo po zdravlje samog radnika, već i po njegovu okolinu, to profesori škole za elektrolučno zavarivanje u zaštiti aktivnog gasa Akademije Oxford naročitu pažnju tokom ove obuke posvećuju upoznavanju kandidata sa pravilnim načinima zaštite na radu, te sa svim mogućim opasnostima koje se mogu javiti ukoliko se ne poštuju pravila bezbednosti. Osnovni problem u ovom procesu zavarivanja se odnosi na primenu ugljen dioksida, uzevši u obzir da on primarno ne spada u štetne gasove, ukoliko se poštuje propisana koncentracija. Međutim, ukoliko se ne ispoštuje propisana koncentracija ili se, pak on duže udiše, može da dovede do ozbiljnijih tegoba. Baš zato se polaznici upoznaju sa preporučenom koncentracijom, ali i sa načinima skladištenja ovog gasa.

Iskustva polaznika

Pogledajte ostale kurseve ovog organizatora


Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com