Grafička struka - fotograf

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Kneginje Milice br. 21, lokal br. 13 (na spratu), TC Stara Pošta, Jagodina, prikaži na mapi - Prikaži sve adrese
Datum početka kursa:
11.06.2023.
Trajanje kursa:
300 radnih sati
Vreme održavanja:
Gradovi u kojima se kurs održava:
Ada, Aleksandrovac, Aleksinac, Apatin, Aranđelovac, Arilje, Babušnica, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bačko Dušanovo, Bajina Bašta, Banatski Despotovac, Banja Koviljača, Banja Vrujci, Batočina, Bečej, Bečići, Bela Crkva, Bela Palanka, Beočin, Beograd, Blace, Bogatić, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Čačak, Čajetina, Čelarevo, Ćićevac, Čoka, Čokot, Crna Trava, Crvenka, Ćuprija, Čurčin, Despotovac, Despotovo, Dimitrovgrad, Doljevac, Donji Milanovac, Dragaš, Ečka, Erdevik, Futog, G. Sabanta, Gadžin Han, Gajdobra, Golubac, Gornja Vrežina, Gornji Matejevac, Gornji Milanovac, Grocka, Hajdučica, Inđija, Irig, Ivanjica, Jagodina, Jasenovik, Jelašnica, Kać, Kanjiža, Kikinda, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kopaonik, Kosjerić, Kostolac, Kovačica, Kovin, Kragujevac, Kraljevo, Krčedin, Krupanj, Kruševac, Kučevo, Kucura, Kula, Kuršumlija, Lajkovac, Lapovo, Lazarevac, Lebane, Leposavić, Leskovac, Lipljan, Ljig, Ljubovija, Loznica, Luča

CENA: 15000 din

Opis kursa

slikazanati.jpg

GRAFIČKA STRUKA - FOTOGRAF

Punoletne osobe koje žele da se kvalifikuju za zanimanje fotograf, te da se detaljno upoznaju sa načinom fotografisanja, odnosno sa različitim vrstama kako fotoaparata, tako i sa svim onom dodatnom opremom koja se koristi tom prilikom, ali i sa obradom fotografija, te njihovim razvijanjem i izradom, imaju mogućnost da u toku cele kalendarske godine i to u celoj našoj zemlji, to jest u svakom gradu u kome postoji poslovnica Akademije Oxford, prate kurs i obuku za fotografa.

A kako se nastava odvija cele godine, tako isto se i zainteresovanim polaznicima nudi mogućnost da se bilo kog dana kada je otvorena konkretna poslovnica organizatora, prijave za pohađanje ovog kursa i to lično, a mogu i da prijavu izvrše na drugačiji način. Pod tim se misli na slanje podataka za prijavu preko mejla ili na kontakt koji mogu da ostvare telefonskim putem.

Ma koji način od pomenutih za prijavu da odaberete, morate znati da je vaša obaveza da lično prisustvujete upisivanju, jer se tada potpisuje i zvaničan ugovor sa organizatorom ovog kursa. Baš iz tog razloga se i zahteva da dostavite obaveznu dokumentaciju, a u nju osim fotokopije uverenja o državljanstvu (da ne bude starije od šest meseci), odnosno fotokopije krštenice, to jest izvoda iz matične knjige rođenih, spadaju i fotokopija svedočanstva osnovne škole ili diplome srednje škole, a što zavisi samo od toga koji ste nivo obrazovanja pre toga dostigli. Samim tim što se potpisuje zvaničan ugovor sa organizatorom pomenute obuke, potrebno je da se svaki pojedinačni kandidati identifikuje, pa se baš zato i zahteva da on ima tada i validan lični dokument, a koji mora da poseduje fotografiju (lična karta, vozačka dozvola ili pasoša). U slučaju da je vaš dokument sa čipom, morate da ga imate očitanog u trenutku upisivanja, a sva plaćanja na koja se budete obavezali ovim ugovorom se vrše prema jasno definisanim pravilima i direktno u poslovnici u kojoj ćete i pristupiti upisu, odnosno u onoj u kojoj ćete pohađati jedan od pomenutih tipova teorijskog dela nastave.

Imajte na umu da se podrazumeva odvojeno plaćanje oba dela nastave, a da nadoknada za pohađanje prakse zavisi od toga u kojoj kompaniji vi lično budete odlučili da je pohađate. Kada je reč o nadoknadi za pohađanje teorijskog dela ove obuke, obaveštavamo vas da ona, osim pohađanja individualne ili poluindividualne, odnosno grupne ili online nastave, uključuje i polaganje završnog ispita, kao i izradu sertifikata i dodatka sertifikatu, kao i onu literaturu koja će vam biti neophodna kada se budete pripremali za polaganje ovog ispita.

Moramo da naglasimo i to da svaki polaznik može samostalno da odluči u kojoj kompaniji će da odradi predviđenih 300 sati prakse, ali isto tako bi trebalo da znate da mi dajemo garancije za kvalitet prakse samo ako je on pohađa kod naših poslovnih partnera, to jest u onim firmama sa kojima smo ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji potpisali pre toga. U tim situacijama ćete odmah dobiti sve potrebne informacije, a koje podrazumevaju i podatak vezan za cenu prakse, ali isto tako imate mogućnost i da je pohađate u okviru one kompanije sa kojom mi nismo potpisali pomenuti ugovor i koju ćete vi samostalno da pronađete. Ukoliko se budete odlučili za tu opciju, imate obavezu ne samo da se o svim detaljima dogovorite sa njenim zvaničnim predstavnikom, nego i da nama što pre omogućite sve informacije koje su potrebne za potpisivanje ugovora o poslovnoj saradnji, uzevši u obzir da tek nakon toga vi zaista imate mogućnost da počnete sa praćenjem praktičnog dela nastave. Podrazumeva se i da organizator ovog kursa neće dati garancije za kvalitet prakse koja se odvija u takvim kompanijama i to najpre zato što ne poseduje dovoljno podataka o načinu na koji ona posluje i organizuje praksu.

U slučaju da neko želi da se kvalifikuje za pomenuto zanimanje, odnosno da pohađa kurs i obuku za fotografa, a u gradu u kome taj kandidat stanuje mi još uvek nismo otvorili našu poslovnicu, omogućićemo mu da završni ispit polaže u prostorijama poslovnice koja je fizički najbliža gradu u kome on živi. Njemu se savetuje i da samostalno pronađe kompaniju u kojoj će da pohađa praksu i to prema jasno definisanim uslovima, a kada je u pitanju teorijski deo u okviru ovog kursa, svakako je najbolja opcija da se odluči za nastavu preko interneta.

Isto tako, trebalo bi da naglasimo i da u teorijijskom delu svaki pojedinačni polaznik ima mogućnost izbora i to između online, individualne, poluindividualne i grupne obuke, a za koju od njih će se odlučiti zavisi samo od njegovih potreba. Onaj polaznik koji želi da obuku i kurs za fotografa pohađa u grupi, trebalo bi da zna da to podrazumeva termine i dinamiku koji se definišu od strane organizatora, da ovaj vid nastave ne može, kao ostali da bude odmah nakon prijavljivanja organizovan. Zapravo se mora sačekati prijava minimum 4 polaznika u jednoj poslovnici, pa se nakon toga formira grupa i tek onda prijavljeni dobijaju informacije o datumu njenog početka, odnosno o terminima, to jest dinamici. Svi ostali tipovi nastave koje smo prethodno pomenuli su mnogo fleksibilniji od grupne, jer u okviru njih svaki pojedinačni polaznik ima dozvolu da profesoru koji će biti dužan da vodi njegovu obuku, jasno navede u kojim terminima želi da pohađa nastavu i kojom dinamikom, ali i kada mu najviše odgovara da odabrani kurs počne.

Na završnom ispitu će polaznici da odgovaraju u pisanoj formi i usmeno, a očekuje ih ukupno 12 pitanja u pismenom, te 3 pitanja u usmenom delu ovog ispita. Nakon što odgovori na ove zahteve, to jest položi ovaj ispit, kandidat će steći sertifikat koji je zvanično priznata, a postoji mogućnost da on bude upisan u njegovu radnu knjižicu. Budući da je od 01.01.2016. godine promenjen zakon koji to reguliše, to se zahteva da polaznici budu zvanično prijavljeni na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, a koja je od tada jedina institucija zadužena za upisivanje sertifikata. U slučaju da kandidat, koji postane vlasnik pomenutog sertifikata nije na evidenciji ove službe, to jest nalazi se u statusu zaposlenog lica, on će moći nesmetano da ga koristi u praksi, ali ipak neće moći da ga zvanično upiše u svoju radnu knjižicu, jer će morati da sačeka da bude prijavljen na evidenciju ove službe, kako bi mogao da zahteva zvanično upisivanje sertifikata.

Svaki kandidat koji želi da polaže ovaj ispit, odnosno da stekne sertifikat za fotografa mora da ispuni osnovni zahtev za njegovo polaganje, a koji se odnosi na posedovanje dokaza o radnom iskustvu ili dokaza o odrađenom praktičnom delu ove obuke i to u trajanju od 300 radnih sati.

Dokumentacija koju treba da priloži svaki polaznik obuke koju organizuje Akademija Oxford, a nakon što bude položio ovaj ispit, te pre nego što se pristupi izrađivanju njegovog sertifikata, osim one obavezne uključuje i ugovor koji je potpisan sa organizatorom, kao i originalnu potvrdu da je sa uspehom savladao stručnu obuku i odradio praksu u pomenutom trajanju, te se dodaje i zapisnik sa polaganja završnog ispita i sam test.

A što se tiče onih osoba koje ne pohađaju obuku i kurs za fotografa u našoj organizaciji, ali žele da se prijave samo za polaganje ispita za proveru znanja, kako bi na taj način došli do sertifikata za to zanimanje, od njih se zahteva takođe da dostave svu dokumentaciju koja je prethodno navedena kao obavezna i koja uključuje kako uverenje o državljanstvu (ne starije od 6 meseci) i izvod iz matične knjige rođenih i to fotokopije tih dokumenata, tako isto i kopiju ili svedočanstva osnovne škole ili diplome srednje škole. Bitno je i da dostave validan dokaz da su stekli radno iskustvo u oblasti provere, to jest da su pohađali praktičan deo u trajanju od 300 radnih sati, a svoj njihovoj dokumentaciji, po završetku polaganja ovog ispita treba da bude dodat i test, to jest zapisnik sa polaganja, kako bi mogao da bude izrađen sertifikat za zanimanje fotograf.

Šta obuhvata kurs za fotografa?
Iako je osnovna definicija vezana za zanimanje fotograf usmerena na fotografisanje u studiju, neosporna je činjenica da je sve veći broj profesionalnih fotografa koji svoje usluge pružaju van studija, tako da vrlo često oni fotografišu različite manifestacije ili svečanosti, bez obzira da li su one javne ili privatne. Uz to, mnogi od njih se fokusiraju i na umetničku fotografiju, te iz tog razloga obuka i kurs za fotografa koju organizuje Akademija Oxford, u teorijskom delu pred kandidate stavlja sva ona znanja koja su na prvom mestu vezana za istoriju fotografije i fotografisanja.

Nakon toga će oni biti upoznati, na prvom mestu sa korišćenjem različitih vrsta savremenih digitalnih aparata, a profesori će im posebno ukazati i na njihove osobenosti, kako bi ih uputili na to kako da na najbolji mogući način odaberu što kvalitetniji foto aparat. Podrazumeva se da će oni u ovom segmentu obuke naučiti i šta je takozvani CCD senzor, ali i šta se podrazumeva pod Pikselom, te na koji način se koristi opcija za zumiranje. Zahvaljujući savremenim trendovima, očekuje se i da polaznici budu upoznati sa pojmom i osobinama memorijske kartice, tako da će ih profesori upoznati i sa načinom prebacivanja fotografija na nju.

Isto tako će ih naučiti i koji su to faktori koji mogu da utiču na poboljšanje ili pogoršanje kvaliteta jedne fotografije, a upoznaće se i sa aparatima koji imaju takozvani LCD ekran, te sa njihovim prednostima, ali i eventualnim manama.

Neko ko je kvalifikovan za fotografa mora znati i šta je to stabilizacija slike, te na koji način se vrši digitalna stabilizacija, odnosno šta je ekspozicija. A pored toga, kurs i obuka za fotografa u ovom delu podrazumevaju i upoznavanje polaznika sa optičkim, ali i sa digitalnim zumom, gde će naučiti i koje su prednosti i mane i jednog i drugog. Makro fotografije i panorama slike su, takođe tema teorijskog dela ovog kursa, a polaznici se upoznaju i sa korišćenjem različitih efekata, poput crno - belih fotografija ili sefija.

Svako ko želi da se bavi ovim poslom, mora da zna i kako se vrši snimanje u video režimu, ali treba da zna i šta je takozvana žižna daljina, te koliko je ona bitna za izradu kvalitetne fotografije. Uz sve pomenuto, polaznici će upoznati i osnove izrade, ali i razvijanja fotografija, tako da će po sticanju sertifikata biti u potpunosti kompetentni da se bave ovim poslom, te će ga kroz praksu definitivno usavršiti.

Kako se odvija nastava za vreme kursa za fotografa?
Samim tim što zvaničan nastavni plan po kome se i organizuje kurs i obuka za fotografa predviđa sa jedne strane teorijski deo, a sa druge praktični, se očekuje da svaki polaznik već prilikom upisa jasno iznese stav o tome gde će pohađati praksu, odnosno koju vrstu u okviru teorijskog dela nastave želi da prati.

U ponudi je, osim individualne i grupne obuke, isto tako i nastava online, kao i ona koja je namenjena za dva polaznika u isto vreme, to jest poluindividualna.

Onaj polaznik koji bude odabrao da pohađa ili individualnu ili poluindividualnu, odnosno online obuku, trebalo bi da zna i to da on dobija veliku slobodu od strane organizatora, a vezano za izbor kako dinamike, tako i termina u kojima će se predavanja održavati, pa čak i datuma početka te vrste kursa. Zapravo, on se o svim pomenutim segmentima mora dogovoriti sa onim profesorom koji je zadužen da mu drži obuku.

A princip organizovanja kod grupne obuke je potpuno drugačiji, jer tu i dinamiku, ali i termine definiše isključivo Akademija Oxford, koja je organizator, a polaznici samo moraju da ih prihvate. Od njih se, takođe očekuje i da sačekaju prijavljivanje najmanje četiri osobe u jednoj od poslovnica, a kako bi grupni kurs i obuka za fotografa uopšte mogla i da počne. Kao što je već pomenuto, u ovom slučaju su termini definisani i nisu podložni promeni, izuzev u retkim situacijama, a koje podrazumevaju da zaista svaki polaznik u okviru konkretne grupe navede da mu ti termini ne odgovaraju, te da želi da ih promeni. Nakon što svi polaznici upute zvaničan zahtev koordinatoru za nastavu te poslovnice, on je dužan da prvo izvrši procenu, pa da tek onda odluči da li će im biti dozvoljena promena termina ili neće.

Svako ko želi da stekne sertifikat za ovo zanimanje, osim pohađanja teorijskog dela, a prema zvanično prihvaćenom nastavnom programu ima dužnost da pohađa i praktičan deo, te je određeno da praksa mora da traje ukupno 300 radnih sati. Polaznicima je dozvoljeno da biraju u kojoj firmi će da odrade praksu, a što se tiče mogućnosti koje im se nude, oni mogu da je pohađaju u kompaniji koju sami odaberu, ali isto tako mogu i da se odluče da ovaj deo obuke pohađaju u jednoj od kompanija sa kojima je organizator već ostvario poslovno - tehničku saradnju.

Sve informacije o uslovima za pohađanje prakse, kao i o ceni će dobiti samo oni polaznici koji se budu odlučili da je odrade u firmama koje se nalaze na zvaničnoj listi naših poslovnih partnera, a u ostalim situacijama mi sasvim sigurno nismo u mogućnosti da im damo nikakve informacije, budući da sa poslovanjem konkretne kompanije koju su oni odabrali, mi nismo upoznati, što znači da ne smemo da damo ni garancije da će praksa biti sprovedena prema pravilima. A kako o ceni, tako i o svim ostalim bitnim stvarima vezano za organizovanje prakse se svaki pojedinačni polaznik, u ovom slučaju mora dogovoriti sa zvaničnim licem u toj kompaniji. Od njega se očekuje i da sve poslovne podatke firme u kojoj je odabrao da pohađa praksu dostavi ovlašćenom licu naše poslovnice, jer se pre nego što počne da pohađa praksu zahteva da između nas i te kompanije bude potpisan ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji.

Kome je obuka za fotografa namenjena?
Svaka osoba koja je, na prvom mestu punoletna, a želi da stekne zvanično priznat sertifikat za navedeno zanimanje, ima mogućnost da pohađa i specijalizovani kurs i obuku za fotografa.

Iako se pred zainteresovane polaznike ne stavljaju zahtevi koji su vezani za znanje iz konkretne oblasti koja se tom prilikom izučava, neophodno je da oni pre upisivanja ovog kursa završe minimalno osnovnu školu. A u trenutku upisivanja se, zato i zahteva da uz ostalu dokumentaciju, dostave i validan dokaz o prethodno stečenom nivou obrazovanja, što zapravo podrazumeva ili kopiju svedočanstva osnovne škole ili fotokopiju diplome srednje škole (u zavisnosti od toga koji nivo obrazovanja su oni stekli do tada).

Koliko traje kurs i obuka za fotografa?
Ukupno tri meseca je određeno da obuka i kurs za fotografa traje, stim da svako ko odluči da ga pohađa, osim teorijskog dela nastave ima obavezu i da pohađa praksu u kompaniji koju odabere i to u ukupnom trajanju od 300 radnih sati.

Uzevši u obzir da postoje i oni polaznici koji imaju potrebu ili želju da ovaj kurs završe u kraćem vremenskom periodu od pomenutog, to njima pružamo mogućnost da kurs i obuku za fotografa završe za 2 meseca. Od njih se tada očekuje da prihvate potpuno drugačiji princip pohađanja praktičnog dela ove obuke, to jest da po 8 sati dnevno, od ponedeljka do petka u odabranoj firmi pohađaju praksu, čime im se pruža mogućnost da ovu obuku završe u znatno kraćem vremenskom periodu od onoga koji je predviđen zvaničnim programom.

Koliko košta obuka i kurs za fotografa?
Polaznici koji odluče da pohađaju pomenutu obuku moraju da znaju da se oba dela koja ona predviđa plaćaju sasvim odvojeno jedan od drugog.

Teorijski deo koji podrazumeva zvaničan nastavni plan po kome se sprovodi kurs i obuka za fotografa na prvom mestu uključuje pohađanje grupne, poluindividualne, online i individualne nastave, ali i polaganje završnog ispita. A pored svega toga, u navedenu cenu je uračunata i izrada najpre sertifikata, a potom i dodatka sertifikatu, kao i literatura koja je svakom pojedinačnom polazniku potrebna za pripremu polaganja završnog ispita.

Gde i kada se održava kurs za fotografa?
U svim poslovnicama Akademije Oxford se sprovodi teorijski deo koji predviđa kurs i obuka za fotografa, dok se praktični deo pohađa u različitim kompanijama koje posluju u ovoj oblasti.

Najpre moramo da naglasimo da svaki pojedinačni polaznik treba da lično odabere i koju će vrstu nastave pratiti u teorijskom delu i gde će da pohađa praksu. A stvar je u tome da teroijski deo uključuje pohađanje kako online i individualne, tako i poluindividualne nastave, te se organizuje i rad u grupama, a u njima se može naći od četvoro do osmoro polaznika istovremeno.

Sve pomenute vrste nastave se odvijaju u prostorijama one poslovnice koju svaki pojedinačni polaznik bude odabrao, osim obuke online koja predviđa da je polaznik prati preko računara, to jest putem internet platforme koja je specijalno za tu svrhu namenjena. Da bi on mogao da pohađa kurs na taj način, osim računara mora obezbediti i stabilnu internet vezu, budući da je neophodno da budemo sigurni da neće doći ni do kakvog ometanja tokom predavanja. Ova vrsta nastave se odvija isto kao i poluindividualna, odnosno individualna, a u smislu da svaki pojedinačni polaznik treba da se sa profesorom dogovori kako oko datuma početka, tako i oko dinamime kojom će pratiti kurs i obuku za fotografa, te da precizira tačne termine u kojima će se nastava odvijati. A kod grupne obuke se nastava organizuje na drugačiji način, to jest pred polaznike se stavlja odluka organizatora o precizno određenim terminima i o jasno definisanoj dinamici, a od polaznika se očekuje najpre da se prijave za njeno pohađanje u jednoj od poslovnica, a zatim i da sačekaju da se u njoj formira konkretna grupa. Da bi to moglo da se sprovede u delo, neophodno je prijavljivanje najmanje četiri polaznika u konkretnoj poslovnici, budući da je to primaran uslov za očuvanje visokog kvaliteta nastave. Jedina situacija kada bi možda i moglo da dođe do promene termina kod grupnog kursa, podrazumeva da navedeni termini ni u okom slučaju ne odgovaraju baš ni jednom polazniku, ali i tada se prvo moraju proveriti svi uslovi za promenu konkretnog termina. Koordinator za nastavu, tek nakon što bude sasvim siguran da oni ne mogu ugroziti ostale obuke koje se tu organizuju, može da donose odluku o promeni termina, ali to svakako ne treba smatrati čestom praksom, jer se njoj pribegava samo u retkim slučajevima.

Dodatne napomene:

 • teorijski deo koji predviđa kurs i obuka za fotografa se plaćaju odvojeno, dok cena prakse varira samo u zavisnosti od odabira svakog pojedinačnog kandidata u kojoj tačno firmi želi da je pohađa
 • osim mogućnosti da pohađa jednu od pomenutih vrsta nastave, polaznik u okviru cene za teorijski deo od organizatora ove obuke dobija i skriptu iz koje će se pripremati za polaganje završnog ispita, a u nju je uračunata i nadoknada za polaganje tog ispita, kao i izrađivanje sertifikata i dodatka sertifikatu
 • polaznik je dužan da u skladu sa odredbama potpisanog ugovora vrši sva plaćanja i to u poslovnici u kojoj pohađa teorijski deo obuke direktno, to jest u onoj u kojoj se upisuje, a prema cenovniku koji je tada na snazi
 • prijavljivanje se vrši u toku cele kalendarske godine putem telefona jedne od poslovnica ili direktno u njenim prostorijama, odnosno preko mejla
 • svako ko se prijavi je dužan da dođe lično i izvrši upis, te da tom prilikom potpiše i zvaničan ugovor sa Akademijom Oxford, a uz uslov da dostavi svu zahtevanu dokumentaciju
 • ako neko želi samo da stekne sertifikat za ovo zanimanje, to jest da polaže završni ispit, on mora da priloži obaveznu dokumentaciju koja između ostalog podrazumeva i dostavljanje potvrde o obavljenoj praksi, odnosno dokaz o stečenom radnom iskustvu na radnom mestu fotograf

Cena kursa i obuke za fotografa je 15,000 RSD
U cenu su uračunati:

 • Priručnik
 • Polaganje završnog ispita
 • Izrada sertifikata

* NAPOMENA:

U cenu nije uračunato pohađanje praktične nastave

 • Ukoliko se odlučite da praktičnu nastavu pohađate u firmi sa kojom Akademija Oxford ima poslovnu saradnju, cena praktične nastave se kreće od 5000 RSD mesečno.
 • Ako sami pronađete firmu gde ćete pohađati praksu, cena je stvar dogovora između vas i te firme. U tom slučaju Akademija Oxford nije odgovorna za kvalitet prakse.

Iskustva polaznika

Pogledajte ostale kurseve ovog organizatora


Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com