Građevinska struka - zidar

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Kneginje Milice br. 21, lokal br. 13 (na spratu), TC Stara Pošta, Jagodina, prikaži na mapi - Prikaži sve adrese
Datum početka kursa:
13.04.2023.
Trajanje kursa:
300 radnih sati
Vreme održavanja:
Gradovi u kojima se kurs održava:
Ada, Aleksandrovac, Aleksinac, Apatin, Aranđelovac, Arilje, Babušnica, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bačko Dušanovo, Bajina Bašta, Banatski Despotovac, Banja Koviljača, Banja Vrujci, Batočina, Bečej, Bečići, Bela Crkva, Bela Palanka, Beočin, Beograd, Blace, Bogatić, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Čačak, Čajetina, Čelarevo, Ćićevac, Čoka, Čokot, Crna Trava, Crvenka, Ćuprija, Čurčin, Despotovac, Despotovo, Dimitrovgrad, Doljevac, Donji Milanovac, Dragaš, Ečka, Erdevik, Futog, G. Sabanta, Gadžin Han, Gajdobra, Golubac, Gornja Vrežina, Gornji Matejevac, Gornji Milanovac, Grocka, Hajdučica, Inđija, Irig, Ivanjica, Jagodina, Jasenovik, Jelašnica, Kać, Kanjiža, Kikinda, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kopaonik, Kosjerić, Kostolac, Kovačica, Kovin, Kragujevac, Kraljevo, Krčedin, Krupanj, Kruševac, Kučevo, Kucura, Kula, Kuršumlija, Lajkovac, Lapovo, Lazarevac, Lebane, Leposavić, Leskovac, Lipljan, Ljig, Ljubovija, Loznica, Luča

CENA: 15000 din

Opis kursa

 

slikazanati.jpg

GRAĐEVINSKA STRUKA - ZIDAR

 

Cele kalendarske godine, svako ko je zainteresovan da pohađa obuku i kurs za zidara kako bi stekao sertifikat za bavljenje ovim poslom, ima mogućnost da se prijavi i to lično u odabranoj poslovnici Akademije Oxford. A zainteresovanim polaznicima je na raspolaganju i mogućnost da prijavu izvrše elektronskim putem, to jest da preko mejla pošalju podatke za prijavu, a što uključuje ne samo njihovo ime, odnosno prezime i podatke za kontakt, već i informacije koje se odnose na mesto u kome žele da pohađaju obuku, to jest na podatke vezane za vrstu teorijske nastave koji su zainteresovani da prate.

Inače, kurs i obuka za zidara se sprovode u toku cele godine i to u apsolutno svakoj poslovnici Akademije Oxford u kojoj se prijave polaznici. A što se tiče same nastave, ona podrazumeva da su svi prijavljeni dužni da pohađaju sa jedne strane teorijski, a sa druge praktični deo, stim da oni imaju mogućnost izbora. Taj izbor podrazumeva da svaki polaznik pojedinačno odlučuje u kojoj kompaniji će da pohađa praksu, odnosno koji tip nastave želi da prati, kada je u pitanju teorijski deo.

Za praksu se podrazumeva da polaznici biraju između onih kompanija sa kojima organizator ovog kursa ostvaruje saradnju, ali isto tako oni imaju pravo i da praksu pohađaju u bilo kojoj drugoj kompaniji, pa čak i ukoliko mi nemamo potpisan ugovor o saradnji sa njom. Ako se polaznik bude odlučio za tu varijantu, on je u obavezi da nas prvo o tome informiše, a zatim i da ovlašćenom licu u određenoj poslovnici organizatora dostavi sve potrebne podatke, kako bi on pripremio dokumentaciju za potpisivanje ugovora o poslovno - tehničkoj saradnji, što i jeste osnovni uslov da bi se tom polazniku omogućilo pohađanje prakse upravo u toj firmi koju je odabrao. Ipak, polaznici moraju biti informisani i o tome da Akademija Oxford, kao organizator ove obuke svim onim polaznicima koji odluče da praksu pohađaju u kompanijama sa kojima prethodno nije ostvarena poslovna saradnja, ne pruža garancije za njen kvalitet, kao što ne može ni da odluči koliko košta ta vrsta prakse, uzevši u obzir da se praktični i teorijski deo plaćaju odvojeno jedan od drugog, a u ovom slučaju, polaznik treba da se dogovori sa predstavnikom odabrane kompanije o ceni. Sa druge strane, svi oni polaznici koji praksu žele da pohađaju u bilo kojoj kompaniji koja je poslovni partner organizatora dobijaju, na prvom mestu sve relevantne informacije u vezi sa cenom takve prakse, a zatim i sve potrebne garancije koje se odnose na njen kvalitet.


Važno je naglasiti i to da je u cenu koja je navedena za teorijski deo, a koji podrazumeva kurs i obuka za zidara uračunato ne samo pohađanje odabranog tipa nastave, već i izrada sertifikata i dodatka sertifikatu, ali i nadoknada za polaganje završnog ispita, kao i literatura koja je potrebna svakom polazniku za pripremu tog ispita.

Što se tiče vrsta nastave, na raspolaganju su im kako grupna i individualna, tako i obuka online, ali i poluindividualna nastava. Svaki pojedinačni polaznik prilikom upisivanja treba da odabere koji vid obuke želi da pohađa, kako bi dobio informacije o ceni, odnosno o njenim karakteristikama. Radi se o tome da individualna i poluindividualna, kao i nastava koja se prati preko interneta, uvek podrazumevaju dogovor između pojedinačnog polaznika i koordinatora za nastavu, to jest profesora o svim potrebnim detaljima, a što uključuje dogovor kako o datumu kada počinje odabrana obuka i kurs za zidara, tako i dogovor o terminima u kojima će se časovi održavati, to jest o dinamici.

Za grupnu nastavu se podrazumevaju termini koji su unapred određeni, kao i dinamika, a datum početka ovog tipa kursa isključivo zavisi od prijavljenih polaznika. Stvar je u tome da se grupni kurs i obuka za zidara organizuje jedino u poslovnici u kojoj je prijavljeno minimalno 4 zainteresovana polaznika, uzevši u obzir da je to potrebno za formiranje određene grupe. A kada se bude ovaj uslov ispunio, polaznici će da dobiju informaciju o datumu kada počinje obuka, odnosno o tačnim terminima, koji se uglavnom ne mogu menjati, sem u nekim izuzetnim prilikama.

Svaki polaznik prilikom upisivanja mora da bude lično prisutan u odabranoj poslovnici Akademije Oxford, kako bi tada bio potpisan ugovor. Tada je on, takođe u obavezi da nam dostavi i svu potrebnu dokumentaciju, a što se odnosi kako na fotokopiju uverenja o državljanstvu (da nije starije od šest meseci), tako i na fotokopiju izvoda iz matične knjige rođenih. Vrlo je važno i da svaki polaznik u trenutku upisa dostavi i svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi i to kopiju, odnosno kopiju diplome završene srednje škole, a ako je prethodno stekao taj nivo obrazovanja. Ne samo da je on dužan da dostavi navedenu dokumentaciju, već mora i da poseduje validan lični dokument sa fotografijom, kako bi na propisan način bila izvršena njegova identifikacija. A osim lične karte, on identifikaciju može da izvrši i uz pomoć pasoša ili vozačke dozvole, ali je bitno da naglasimo da u slučaju posedovanja dokumenta sa čipom, polaznik ima obavezu da taj dokument dostavi i očitan.

Kako on po završetku pohađanja teorijskog, odnosno praktičnog dela ove obuke i to u trajanju od 300 radnih sati, polaže i završni ispit, to je vrlo važno i da tada dostavi svu navedenu obaveznu dokumentaciju, kao i potvrdu da je pohađao praksu i to originalan dokument.

Neophodno je i da prilikom izrade sertifikata, svakako uz ova dokumenta bude dostavljen i ugovor, a od strane Akademije Oxford se prilaže i završni test, kao i zapisnik sa polaganja.

Svi oni kandidati koji obuku i kurs za zidara ne pohađaju kod nas, a imaju želju da steknu sertifikat za navedeno zanimanje, mogu da se prijave na za polaganje završnog ispita i to na propisan način, ali je neophodno da dostave ili original potvrde o praksi ili dokaz da su stekli radno iskustvo u navedenoj oblasti. Isto se prilaže i obavezna dokumentacija, odnosno završni test i zapisnik, kako bi tom kandidatu bila omogućena izrada sertifikata.

Na završnom ispitu polaznik treba da odgovara i pismeno i usmeno, a tokom pismenog dela je prisutno 12 zahteva, odnosno pitanja, dok je na usmenom delu ukupno tri pitanja.

U slučaju da neko želi da stekne navedeni sertifikat, odnosno da pohađa obuku i kurs za zidara, a živi u mestu u kome ne postoje naše poslovnice, nudi mu se najpre mogućnost da teorijski deo prati preko interneta, a za kompaniju u kojoj želi da pohađa praktičnu nastavu bi trebalo samostalno da se odluči, te da nam obezbedi i sve podatke kako bi bila ispoštovana uobičajena procedura. Inače, za ove kandidate važi pravilo da ispit u svakom slučaju moraju da polažu u prostorijama naše poslovnice, ali se u tim situacijama bira upravo ona koja se fizički nalazi najbliže mestu u kome oni stanuju.

Što se tiče validnosti sertifikata, u obavezi smo da naglasimo da je on u potpunosti priznat i to od strane kompetentnih državnih institucija, tako da svaki onaj kandidat koji postane vlasnik ovog sertifikata ima mogućnost da ga bez ikakvih prepreka koristi u praksi. Ipak, ako ga zanima upisivanje sertifikata u radnu knjižicu, moramo da naglasimo da je od 01.01. 2016. uvedena novina, tako da od tada sertifikate isključivo upisuje Nacionalna služba za zapošljavanje i to elektronskim putem. Međutim, ova služba upisivanje sertifikata vrši samo za one osobe koje se nalaze na njenoj evidenciji, a što znači da se oni nalaze u statusu nezaposlenih lica. Upravo iz tog razloga se svim onim kandidatima koji postanu vlasnici sertifikata za obavljanje poslova zidara, a u tom trenutku su zaposleni, to jest nisu na zvaničnoj evidenciji NSZ - a, da svakako svom poslodavcu predaju stečeni sertifikat, a kako bi na taj način dokazali da su se kvalifikovali za obavljanje poslova zidara, ali će oni morati da sačekaju ukoliko žele da ga zvanično upišu u svoju radnu knjižicu, jer moraju da budu prijavljeni na evidenciju navedene službe.

Šta obuhvata obuka za zidara?
Uzevši u obzir da zanimanje zidar podrazumeva da on mora svakako da bude upoznat sa procesom gradnje, jer uzima aktivno učešće u čitavom ovom procesu, to kurs i obuka za zidara podrazumevaju na prvom mestu da se polaznici upoznaju sa tumačenjem plana gradnje, odnosno da uče na koji način se tumači nacrt određenog objekta.

Uz to, oni će se upoznati i sa različitim tipovima materijala koji se koriste u prilikom zidanja, odnosno sa načinima njihovog vezivanja. A osim što će naučiti šta je malter i na koji način se vrši podela maltera, oni će da savladaju i sva znanja koja su vezana za vrste maltera i to prema vrsti veziva.

Predavači će ih upoznati i sa principom zidanja opekom, odnosno naučiće koje sve vrste opeke postoje i koji su elementi jednog zida. Podrazumeva se da će oni biti upoznati i sa svim pravilima koja su vezana za zidanje opekom, tako da će profesori ovde biti fokusirani kako na učenje polaznika da nacrtaju šemu zidanja zidova opekom koje se ukrštaju, odnosno koje se sutiču, te sučeljavaju, a naučiće ih i na koji način može da se izradi otvori u zidovima koji su izgrađeni upravo od opeke.

Kurs i obuka za zidara uključuje i segment koji je vezan za upoznavanje polaznika sa načinom zidanja kako stubova, tako i stubaca od opeke, a oni će naučiti i na koji način se zidaju udubljenja, odnosno istureni delovi u okviru zida. Vrlo bitan segment u okviru svake građevine je i zidanje dimnjaka, tako da će polaznici da nauče kako se izrađuje šema prilikom zidanja dimnjaka od opeke, ali će isto tako znati i da to prikažu uz pomoć šeme.

Tokom trajanja ove obuke polaznici uče i koje su sve to vrste veza, ali i kada se koristi takozvano dekorativno zidanje. Takođe će se upoznati i sa zidanjem uz pomoć giter blokova, a profesori će ih naučiti i kako se izrađuje šema za zidanje pomoću giter blokova i to za ona zidove koji se sustiču, ukrštaju ili sučeljavaju. Isto tako će i naučiti kako se uz pomoć pomenutih blokova zidaju fasadni zidovi, a savladaće i znanja vezana za korišćenje šupljih blokova od pečene gline.

Pored toga će se upoznati i sa principom korišćenja betonskih blokova, odnosno naučiće kako se izrađuju kompleksni zidovi od opeke i to bez obzira da li se oni ukrštaju, sučeljavaju ili sutiču. Da bi osoba koja pohađa obuku i kurs za zidara bila kompetentna za obavljanje ovog posla, ona mora da nauči i kako se gradi zid od kamena, kao i od grubo lomljenog, odnosno pločastog i doteranog lomljenog kamena.

A podrazumeva se i da će svaki polaznik tokom ove obuke da nauči kako se vrši malterisanje i to najpre unutrašnjih zidova, a koji su izrađeni od opeke, zatim i onih zidova koji su izrađeni od kamena i od betona. Naravno, u ovom delu kursa će savladati i znanja potrebna za malterisanje plafona, ali i za malterisanje spoljašnjih zidova.

Predavači će ih upoznati i sa pravilima koja su prisutna u okviru zakona o bezbednosti i zaštiti na radu, kako bi oni svoj posao mogli da obavljaju u skladu sa pravilima, te da bi uspeli da spreče sve eventualne nezgode koje mogu da se dese.

Kako se odvija nastava tokom obuke za zidara?
Obuka i kurs za zidara podrazumeva dva segmenta, tako da se pred svakog polaznika stavlja obaveza pohađanja i teorijskog, ali i praktičnog dela.

Što se tiče prakse, svaki polaznik navedene obuke je u obavezi da pohađa 300 radnih sati u ovom delu i to u bilo kojoj firmi koju odabere. A na raspolaganju mu je mogućnost da praksu ima u firmama sa kojima mi imamo potpisan ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji, ali isto tako i da on lično pronađe neku kompaniju u kojoj želi da pohađa praksu. Ukoliko polazniku više odgovara ta varijanta, on mora prvo da zna da cena u tom slučaju nema nikakve veze sa organizatorom kursa, jer se polaznik dogovora i o ceni, ali i o svemu ostalom sa predstavnikom te firme, a nama dostavlja relevantne podatke kako bi što brže bio potpisan ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji, to jest kako bi mu bilo omogućeno da u najkraćem mogućem roku počne sa pohađanjem prakse u firmi koju je lično odabrao.

Sa druge strane, ako se polaznik odluči da praksu odradi u ma kojoj kompaniji sa kojom Akademija Oxford ima uspostavljen poslovni odnos, on dobija garancije za njen kvalitet, ali isto tako i sve relevantne informacije o ceni.

Drugi deo nastave koji predviđa kurs i obuka za zidara je usmeren na savladavanje teorijskih znanja i tu takođe svaki polaznik ima mogućnost izbora, odnosno može da bira između individualne i poluindividualne, odnosno grupne ili obuke online. Samo u zavisnosti od njegovog izbora, zavisiće i naravno cena, kao i termini i dinamika, ali i mesto održavanja kursa.

Naime, ako se odluči za individualnu ili poluindividualnu, te za obuku online, on će nastavu da pohađa u terminima koji se dogovaraju između njega i profesora. A isto tako oni preciziraju ne samo dinamiku, već i datum početka vrste kursa koji odaberu. Jedini uslov koji je obavezan da ispuni svaki polaznik zainteresovan da obuku i kurs za zidara pohađa online, jeste da uz računar obezbedi i stabilnu internet vezu.

Što se tiče mesta odvijanja individualne i poluindividualne nastave, kao uostalom i grupne, naglašavamo da se one odvijaju isključivo u onoj poslovnici Akademije Oxford u kojoj polaznik to želi. A ako je zainteresovan za obuku preko interneta, on ima mogućnost da je prati sa bilo kog mesta gde ima pristup stabilnoj internet vezi i računaru.

Grupna nastava se organizuje isključivo kada se oformi grupa, to jest kada se u konkretnoj poslovnici organizatora bude prijavio minimalan broj polaznika potrebnih za njeno formiranje, a što podrazumeva da je neophodno prijavljivanje najmanje četiri polaznika. Inače, grupe broje maksimalno osmoro polaznika, a ovde se unapred određuju kako termini, tako i dinamika održavanja nastave, te mahom ne može ništa da se menja. Tačnije, postoji jedna jedina mogućnost kada bi moglo da dođe do promene termina tokom grupne obuke, ali se mora imati na umu da to nije uobičajena praksa. Naime, ako svi polaznici koji su u sastavu jedne grupe zahtevaju da se termini promene, te upute zvaničan zahtev profesoru, odnosno koordinatoru za nastavu, odlučuje se da li bi ta promena ugrozila ostale obuke koje se odvijaju u toj poslovnici, pa tek na osnovu toga se i donosi odluka o promeni termina, ako je moguće.

Kome je namenjena obuka za zidara?
Najjednostavnije rečeno, obuka i kurs za zidara je namenjen svakoj osobi koja je prethodno stekla osnovno obrazovanje, a koja želi da se kvalifikuje za obavljanje ovog posla.

Napominjemo da je svaki polaznik dužan da u trenutku upisivanja, uz svu ostalu dokumentaciju dostavi i dokaz o prethodno stečenom nivou obrazovanja, a što uključuje ili kopiju svedočanstva osnovne škole ili kopiju diplome srednje škole, koju je prethodno završio.

Koliko traje kurs za zidara?
Svim zainteresovanim polaznicima se nudi mogućnost da obuku i kurs za zidara završe prema regularnom nastavnom planu i to za tri meseca.

Ali, isto tako svi zainteresovani mogu i da pohađaju ubrzanu varijantu, kada obuka traje mesec dana kraće. Uzevši u obzir da za to vreme oni treba da pohađaju praksu i to u trajanju od 300 radnih sati, ako se odluče za ubrzanu varijantu, moraće da svakoga dana u nedelji, to jest od ponedeljka do petka praksu pohađaju u trajanju od 8 sati, a to znači ukupno 40 sati svake nedelje, tako da tada kurs i obuka za zidara traje ukupno 2 meseca.

Koliko košta obuka za zidara?
Kada je u pitanju cena ovog kursa, polaznici na prvom mestu moraju da znaju da se teorijski deo plaća odvojeno od praktičnog, te da je u cenu za teorijski deo uračunata ne samo nastava koju žele da prate, nego i priručnik, to jest skripta iz koje se oni pripremaju za polaganje završnog ispita, ali je isto tako uračunato i samo polaganje tog ispita, te izrada sertifikata i dodatka sertifikatu.

Što se tiče cene za praksu koju polaznik pohađa u nekoj firmi sa kojom još uvek mi nismo potpisali ugovor o poslovnoj saradnji, ona se dogovara između polaznika i zvanično ovlašćenog lica te kompanije, ali tada mi nemamo nikakvog uticaja na formiranje cene, odnosno ne pružamo garancije za njen kvalitet.

Gde i kada se održava kurs za zidara?

Kako kurs i obuka za zidara podrazumeva dva segmenta, tako svaki polaznik treba da se odluči na prvom mestu koji tip teorijskog dela nastave želi da pohađa, a zatim i da navede gde će imati praktičan deo u okviru ove obuke.

U slučaju da mu najviše odgovara rad u grupama, on mora imati na umu da se ovaj vid nastave organizuje u prostorijama jedne od poslovnica Akademije Oxford, ali uz uslov da se u njoj prijavi najmanje četiri polaznika, a kako bi konkretna grupa bila formirana, te treba da zna i da su ovde termini, to jest dinamika precizno i unapred određeni.

Kod individualne i poluindividualne nastave, a koje se takođe odvijaju u našim poslovnicama, svaki polaznik ima pravo da se sa predavačem dogovori kako o datuma kada počinje odabrana obuka i kurs za zidara, isto tako i o terminima, kao i o dinamici po kojoj se nastava održava.

Za online obuku je karakteristično to što polaznik nju prati preko interneta, a mora da uz računar ima i stabilnu internet vezu, kako bi se predavanja odvijala bez ikakvih smetnji. Inače, online obuka se odvija prema pravilima individualne, a što znači takođe da se polaznik o svemu treba dogovoriti sa svojim profesorom.

Drugi deo koji podrazumeva kurs i obuka za zidara je vezan za sprovođenje prakse, gde isto tako svaki polaznik ima mogućnost izbora i to između njenog pohađanja u kompanijama sa kojima smo mi u poslovnom odnosu, ali i u onim firmama sa kojima nismo sklopili ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji. Za prvu varijantu je važno naglasiti da polaznici dobiju garancije za kvalitet prakse od strane Akademije Oxford, kao i sve potrebne podatke koji su vezani za njeno plaćanje. A kada je u pitanju druga opcija, svaki pojedinačni polaznik treda da se o svemu direktno dogovori sa osobom koja ovlašćena u konkretnoj kompaniji, te nama mora da dostavi zvanične informacije o odabranoj kompaniji, a kako bi u najkraćem mogućem roku bio potpisan ugovor o poslovnoj saradnji sa njom, te da bi taj polaznik bio u mogućnosti da praksu pohađa u skladu sa pravilima.

Dodatne napomene:

 • da bi zainteresovani kandidat mogao samo da polaže završni ispit i na taj način stekne sertifikat za zidara, on mora da izvrši prijavu na propisan način, odnosno da dostavi dokumentaciju, a što uz ou obaveznu, podrazumeva i dostavljanje dokaza o odrađenoj praksi, odnosno dostavljanje dokaza da je stekao radno iskustvo u ovoj oblasti
 • cena teorijskog dela nastave uključuje i polaganje ispita, kao i izradu sertifikata i dodatka sertifikatu, ali i potrebnu literaturu (skripta ili priručnik)
 • praktični deo koji podrazumeva kurs i obuka za zidara se plaća odvojeno od teorijskog i njegova cena isključivo zavisi od toga u kojoj firmi polaznik želi da pohađa praksu
 • sva plaćanja polaznici završe u navedenom roku i to direktno u poslovnici u kojoj se prijavljuju ili pohađaju nastavu
 • prijavljivanje je moguće izvršiti cele godine i to direktno u jedne od poslovnica, odnosno preko telefona ili mejla
 • za upis je važno dostaviti relevantnu dokumentaciju, kao što je neophodno i lično prisustvo svakog pojedinačnog polaznika

Cena kursa i obuke za zidara je 15,000 RSD
U cenu su uračunati:

 • Priručnik
 • Polaganje završnog ispita
 • Izrada sertifikata

* NAPOMENA:

U cenu nije uračunato pohađanje praktične nastave

 • Ukoliko se odlučite da praktičnu nastavu pohađate u firmi sa kojom Akademija Oxford ima poslovnu saradnju, cena praktične nastave se kreće od 5000 RSD mesečno.
 • Ako sami pronađete firmu gde ćete pohađati praksu, cena je stvar dogovora između vas i te firme. U tom slučaju Akademija Oxford nije odgovorna za kvalitet prakse.

Iskustva polaznika

Pogledajte ostale kurseve ovog organizatora


Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com