Građevinska struka - putar

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Kneginje Milice br. 21, lokal br. 13 (na spratu), TC Stara Pošta, Jagodina, prikaži na mapi - Prikaži sve adrese
Datum početka kursa:
14.06.2023.
Trajanje kursa:
300 radnih sati
Vreme održavanja:
Gradovi u kojima se kurs održava:
Ada, Aleksandrovac, Aleksinac, Apatin, Aranđelovac, Arilje, Babušnica, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bačko Dušanovo, Bajina Bašta, Banatski Despotovac, Banja Koviljača, Banja Vrujci, Batočina, Bečej, Bečići, Bela Crkva, Bela Palanka, Beočin, Beograd, Blace, Bogatić, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Čačak, Čajetina, Čelarevo, Ćićevac, Čoka, Čokot, Crna Trava, Crvenka, Ćuprija, Čurčin, Despotovac, Despotovo, Dimitrovgrad, Doljevac, Donji Milanovac, Dragaš, Ečka, Erdevik, Futog, G. Sabanta, Gadžin Han, Gajdobra, Golubac, Gornja Vrežina, Gornji Matejevac, Gornji Milanovac, Grocka, Hajdučica, Inđija, Irig, Ivanjica, Jagodina, Jasenovik, Jelašnica, Kać, Kanjiža, Kikinda, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kopaonik, Kosjerić, Kostolac, Kovačica, Kovin, Kragujevac, Kraljevo, Krčedin, Krupanj, Kruševac, Kučevo, Kucura, Kula, Kuršumlija, Lajkovac, Lapovo, Lazarevac, Lebane, Leposavić, Leskovac, Lipljan, Ljig, Ljubovija, Loznica, Luča

CENA: 15000 din

Opis kursa

 

slikazanati.jpg

GRAĐEVINSKA STRUKA - PUTAR

Obuka i kurs za putara je namenjena svakome ko želi da se kvalifikuje za konkretno zanimanje, te da se bave kako izgradnjom puteva, odnosno železnica, mostova i trotoara, tako i njihovom rekonstrukcijom kada je to potrebno. Isto tako, putari su zaduženi za raščišćavanje puteva različite kategorizacije, a u onim situacijama kada se jave smetnje na njima.

Svaki polaznik koji želi da se kvalifikuje za ovo zanimanje, to jest ko želi da pohađa navedenu obuku, treba da ima najmanje završeno osnovno obrazovanje, a prijavu može da izvrši cele kalendarske godine na nekoliko načina. Tako da, osim mogućnosti ličnog prijavljivanja u jednoj od poslovnica, on isto tako može i da se prijavi putem telefona odabrane poslovnice, odnosno da na zvaničan mejl Akademije Oxford, koja je i organizator kursa, pošalje sve važne informacije. A pod tim se misli ne samo na lične podatke, to jest ime, prezime i datum rođenja, već i na kontakt telefon, odnosno informaciju o tome u kojoj poslovnici žele da prate ovaj kurs, a zatim i koji tip teorijskog dela nastave su zainteresovani da pohađaju i slične informacije.

Inače, kurs i obuka za putara se odvija u toku cele godine i to prema tačno utvrđenom nastavnom planu, a to podrazumeva da polaznik treba da pohađa i teorijski i praktični deo. U sklopu teorijskog dela obuke mu se nudi mogućnost odabira između individualne, grupne i poluindividualne nastave, te online, a za praksu je specifično to da polaznik može da je pohađa u firmi u kojoj želi, bez obzira da li organizator ovog kursa ima sklopljen ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji sa njom ili ne.

Nastava u teorijskom delu se organizuje u odabranoj u poslovnici Akademije Oxford i to prema jasno definisanim pravilima, a kada je u pitanju grupna nastava, tako da termini i dinamika nisu podložni promeni, te grupe broje od četvoro do osmoro polaznika. Ovde moramo da naglasimo da se grupni kurs odvija samo u poslovnici u kojoj se prijavi dovoljno zainteresovanih polaznika, a što znači da mora da bude prijavljeno minimalno četvoro njih da bi se formirala grupa, posle čega se svima prosleđuju informacije o datumu početka, kao i o terminima.

Kada je u pitanju individualna i poluindividualna nastava, oni se takođe odvijaju u našim poslovnicama, ali svaki polaznik ponaosob ima pravo da precizira detalje sa svojim profesorom, to jest da se sa njim dogovori, kako o terminima, tako i o datumu početka nastave, odnosno o tome kojom dinamikom će se predavanja odvijati u ovom slučaju.

Za online obuku je važno naglasiti da ona funkcioniše prema pravilima individualne, to jest poluindividualne obuke, ali je polaznik prati preko svog računara, te se od njega zahteva da obezbedi i stabilnu internet konekciju, kako bi mogao da prati predavanja bez ikakvih poteškoća.

Polaznici praksu odrađuju u trajanju od 300 radnih sati i to ili u kompanijama sa kojima imamo saradnju ili u onima sa kojima nismo imali još uvek prilike da sarađujemo. A u slučaju da im više odgovara prva varijanta, biće jasno definisane cene, ali i garantovan visok kvalitet ove obuke, a što u drugom slučaju ne važi i to samo zato jer organizator kursa nije imao prilike da sarađuje sa konkretnom kompanijom. Važno je da polaznici znaju da tada moraju da nam dostave sve informacije koje su bitne za pripremu dokumenata za potpisivanje ugovora o poslovno - tehničkoj saradnji, pošto oni tek nakon toga mogu da počnu sa pohađanjem prakse, a takođe treba da znaju i da oni sa predstavnikom odabrane kompanije dogovaraju detalje vezano za cenu i za organizaciju praktičnog dela nastave.

Oba dela ove obuke se plaćaju odvojeno, a u cenu teorijskog dela je uračunato na prvom mestu pohađanje odabrane vrste nastave, a zatim i priručnik, to jest skripta iz koje se polaznik priprema za polaganje završnog ispita, te samo polaganje, kao i izrada sertifikata i dodatka sertifikatu.

Svaki polaznik koji želi da pohađa obuku i kurs za putara mora da prisustvuje lično upisivanju u onoj poslovnici koju odabere, a kada je dužan da donese i validan lični dokument sa fotografijom, te da priloži svu obaveznu dokumentaciju. Što se tiče ličnog dokumenta, to može biti ili lična karta ili pasoš, a identifikacija može da se izvrši i uz vozačku dozvolu, ali ako je u pitanju čipovani lični dokument, polaznici imaju obavezu da ga u tom slučaju dostave očitanog, a kako bi prošli kroz postupak identifikacije u skladu sa predviđenim pravilima. Sem fotokopije svedočanstva osnovne škole ili fotokopije diplome srednje škole, u obaveznu dokumentaciju spada i kopija uverenja o državljanstvu, a uz uslov da nije starije od šest meseci, kao i fotokopija krštenice, odnosno izvoda iz matične knjige rođenih.

Svako ko završi obuku, to jest ko bude pohađao i njen teorijski i praktični deo, može da izađe na polaganje ispita za proveru znanja, a tada je svakako u obavezi da dostavi i originalnu potvrdu da je pohađao praksu u odabranoj kompaniji. Takođe, dokumentacija koju je potrebno priložiti prilikom izrade sertifikata uključuje, na prvom mestu originalnu potvrdu o savladanoj obuci, zatim ugovor koji je potpisan sa organizatorom, kao i obavezna dokumentacija, te se dodaje i završni test, to jest zapisnik sa njegovog polaganja.

Uzevši u obzir da postoji mogućnost i da osobe koje ne pohađaju ovu obuku koju organizuje Akademija Oxford, jednostavno izvrše samo prijavu za polaganje završnog ispita, od njih se očekuje, uz svu pomenutu dokumentaciju da izvrše i prijavu završnog ispita na tačno na definisan način, a tada je potrebno i da prilože potvrdu da su savladali obuku bez ugovora sa nama, te se po završetku polaganja navedenoj dokumentaciji mora dodati i završni test, odnosno zapisnik sa polaganja tog ispita.

Na završnom ispitu polaznik odgovara na 12 pitanja u pismenom delu i na 3 u usmenom, a nakon toga on postaje vlasnik sertifikata za putara. U pitanju je sertifikat koji je zvanično priznat na teritoriji Republike Srbije i to od svih kompetentnih nadležnih institucija, pa je kao takav u potpunosti validan dokument, tako da svaki polaznik ima mogućnost da ga primenjuje u praksi. Međutim, ako želi da ga upiše u radnu knjižicu, on mora da zna da je zakon koji je to određivao od 01. januara 2016. godine promenjen, pa tako upisivanje sertifikata u radnu knjižicu vrši samo Nacionalna služba za zapošljavanje i to elektronskim putem, a samo za osobe koje su nezaposlene, odnosno za sve one koji su na njenoj evidenciji. Zato svi oni kandidati koji steknu sertifikat, a zaposleni su, to jest nisu prijavljeni na evidenciju ove službe, imaju mogućnost da ga upišu u svoju radnu knjižicu tek kada se ponovo budu prijavili na evidenciju NSZ - a, a do tada mogu da ga prilože kao dokaz o kvalifikovanosti za ovo zanimanje svom trenutnom poslodavcu.

Što se tiče mogućnosti za polaganje ispita za sve one kandidate koji žive u bilo kom mestu u našoj zemlji u kome ne postoji naša poslovnica, oni će bez ikakvih poteškoća moći da prisustvuju polaganju i to u prostorijama one poslovnice Akademije Oxford koja je najbliža mestu njihovog stanovanja. Njima se preporučuje da sami pronađu neku firmu u svom gradu u kojoj žele da pohađaju praksu i da obezbede svu potrebnu dokumentaciju. A što se tiče teorijskog dela obuke, ukoliko su zainteresovani da ga pohađaju, nudi im se mogućnost da kurs i obuka za putara bude praćena putem interneta.

Šta obuhvata obuka za putara?
Lice koje je kvalifikovano da izrađuje puteve, kao i trotoare i mostove se bavi poslovima putara, a da bi on mogao da obavlja ovaj posao, mora prvo da bude upoznat sa samom definicijom puta, kao i sa podelom puteva. Isto tako, u opis navedenog zanimanja spada i rekonstrukcija deonica puteva, odnosno mostova i trotoara, a koje su uništene ili oštećene, pa će se on za vreme trajanja teorijskog dela koji predviđa kurs i obuka za putara upoznati i sa tim segmentom.

Pored toga, predavači će skrenuti pažnju polaznicima i na ulogu koju ima drumski saobraćaj, te će naučiti kako se vrši klasifikacija puteva i to prvenstveno prema veličini i geopolitičkim kriterijumima. A predavači će uputiti polaznike i u tehničke kriterijume po kojima se vrši podela puteva, te će naučiti i koji su to sve materijali koji se koriste ne samo za izgradnju puteva, već i za njihovo održavanje.

Obuka i kurs za putara predviđaju i upoznavanje polaznika sa takozvanim vezanim i nevezanim materijalima, a koji se koriste za izgradnju puteva. Naučiće i kako se vrši stabilizacija materijala i to kako mehanička, tako stabilizacija uz primenu cementa.

Da bi neko ko je kvalifikovan za posao putara mogao da radi sve što se od njega na tom radnom mestu zahteva, on mora da bude upoznat i sa osobinama maltera i betona, a takođe treba da zna i šta je bitno za ugrađivanje asfaltnog betona. Uz to, predavači će polaznicima predstaviti i osobine koje ima liveni asfalt, kao i karakteristike takozvanih mikro zastora. Upoznaće se i sa kolovoznim konstrukcijama, odnosno sa slojevima koji su u njima prisutni, tako da će naučiti koje su karakteristike posteljice, zatim donje i gornje podloge, kao i zastora od betona i asfalta. Isto tako će se upoznati i sa osnovnim osobinama zastora koji se izrađuju od prefabrikovanih betonskih elemenata.

Budući da putari brinu i o rekonstrukciji oštećenih delova kolovoza, to iziskuje da polaznici koji pohađaju kurs i obuku za putara budu upoznati i sa time koja su to oštećenja kolovoza koja se najčešće javljaju u praksi, tako da će naučiti i na koji način se vrši zaptivanje i ispunjavanje pukotina. Predavači će ih upoznati i sa postupkom koji dovodi do odluke da se uopšte pristupi ispunjavanju konkretnih pukotina, a polaznici će da nauče i koji se materijali koriste prilikom popravljanja puteva, te na koji način se oni biraju, a objasniće im i na koji način se bira tehnika za popravku konkretne pukotine. Podrazumeva se da će oni naučiti i koje se još tehnike koriste kada je potrebno izvršiti određene popravke na putevima, trotoarima, mostovima i sličnim mestima, a naučiće i kako se vrši obrada uz pomoć rizle.

Posebna pažnja tokom nastave će biti posvećena i bezbednosti, odnosno zaštiti na radu, a kurs i obuka za putara podrazumeva i upoznavanje polaznika sa faktorima koji mogu da dovedu do određenih povreda na radu. Tu će oni da nauče kako se može uticati na te faktore, a kako ne bi došlo do povrede, te će se upoznati i sa time na koji način funkcioniše, generalno sistem bezbednosti i zaštite na radnom mestu za koje se kvalifikuju.

Kako se odvija nastava za vreme kursa za putara?
Polaznik koji želi da pohađa obuku i kurs za putara mora da prođe i kroz teorijski i kroz praktičan deo, a tačno je određeno da mora pohađati praksu i to u trajanju od 300 radnih sati. Inače, on ovaj segment nastave može da odradi u onim firmama sa kojima organizator obuke ima saradnju, pa će tada dobiti sve potrebne informacije vezano za cenu, to jest može da bude potpuno siguran da će se praksa tada odvijati u skladu sa prihvaćenim pravilima.

Isto tako, postoji mogućnost i da on praksu pohađa u nekoj kompaniji koja nije poslovni partner Akademije Oxford, ali tada mora da zna da od nas neće dobiti podatke o ceni, kao što neće dobiti ni garancije da će nastava biti izvršena u skladu sa pravilima, a njih ne dajemo samo zato što nismo prethodno sarađivali da konkretnom kompanijom. Važno je da on tada precizira sve potrebne detalje sa ovlašćenim licem konkretne firme, ali i da nama dostavi njene poslovne podatke, kako bismo obezbedili potpisivanje ugovora o poslovno - tehničkoj saradnji što je brže moguće, jer je to primaran uslov da on počne da pohađa praksu.

Kada je u pitanju teorijski segment, polaznici imaju mogućnost izbora između individualne i grupne, kao i poluindividualne, te obuke preko interneta. Ako nastavu pohađaju u grupi, moraju znati da su termini i dinamika prethodno jasno definisani od strane Akademije Oxford, ali je bitno i da znaju da se ova vrsta obuke odvija isključivo u onim našim poslovnicama u kojima postoji dovoljan broj prijavljenih polaznika, to jest u kojoj se bude minimalno prijavilo njih četvoro, jer grupe i broje od četvoro do osmoro kandidata najviše. Kao što smo pomenuli, termini su u ovom slučaju već određeni, a oni se mogu promeniti samo onda kada za to postoji zvaničan zahtev iznet od strane svih polaznika u jednoj grupi i kada koordinator za nastavu u toj poslovnici bude bio siguran da ta promena neće ugroziti ostale obuke.

Svi ostali tipovi teorijskog dela nastave koji su navedeni, dozvoljavaju polaznicima da se dogovore o terminima, kao i o dinamici, odnosno o datumu kada počinje odabrana obuka i kurs za putara sa svojim profesorima i koordinatorom za nastavu u odabranoj poslovnici. Osnovni uslov za pohađanje ove obuke putem interneta jeste posedovanje računara, ali isto tako zainteresovani polaznici moraju da imaju i stabilnu internet konekciju, kojom je on spojen sa mrežom, jer je to primaran uslov za održavanje ove vrste kursa.

Kome je kurs za putara namenjen?
Obuka i kurs za putara je namenjena svakom punoletnom polazniku koji želi da postane zvanično sertifikovan za obavljanje posla putara.

Osnovni uslov koji on mora da ispuni se odnosi na prethodno stečeno obrazovanje, a koje mora biti minimalno osnovno. U trenutku upisa, svaki polaznik dostavlja i važeći dokaz o tome, to jest fotokopiju svedočanstva osnovne škole, stim da on ima mogućnost i da dostavi, takođe kopiju diplome srednje škole, a u slučaju da je to nivo obrazovanja koji je dostigao do tada.

Koliko traje obuka za putara?
Ukupno tri meseca traje obuka i kurs za putara, a svaki polaznik je za to vreme dužan da pohađa praktičan deo i to u trajanju od 300 radnih sati.

Sa druge strane, postoji mogućnost i da kurs i obuka za putara traje dva meseca, ali to iziskuje svakodnevno pohađanje prakse i to u trajanju od po 8 sati. Zapravo, polaznik koji praksu pohađa u navedenom trajanju i to svakog dana za vreme radne nedelje, to jest od ponedeljka do petka će završiti ovaj kurs znatno brže.

Koliko košta kurs za putara?
Kada polaznik plati teorijski deo, koji je samo jedan segment u sklopu ovo kursa, on najpre dobija mogućnost da pohađa odabranu vrstu nastave, a u tu cenu je uračunata i nadoknada za polaganje završnog ispita, kao i izrada sertifikata, odnosno dodatka sertifikatu i priručnik koji je potreban za polaganje.

Nadoknada za polaganje završnog ispita za sve one kandidate koji žele da ga polažu, a kako bi na taj način postali zvanični vlasnici sertifikata za putara, iznosi 15000 RSD, ali je neophodno da ispune navedene uslove, kako bi im bilo omogućeno njegovo polaganje.

Što se tiče cene prakse koju polaznik odluči da pohađa u nekoj novoj kompaniji, odnosno u onoj sa kojom mi nismo imali saradnju, on će se samostalno sa njenim predstavnikom dogovoriti o svim detaljima, te precizirati i cenu, a mi ne možemo imati uticaja na nju, te isto tako ne možemo dati ni garancije za njen kvalitet.

Gde i kada se održava obuka za putara?
Isključivo u poslovnicama Akademije Oxford se odvija obuka i kurs za putara u teorijskom delu, a praksu polaznik pohađa u firmi koju odabere.

Jedina situacija kada polaznik teorijski deo ne pohađa u našim poslovnicama jeste onda kada on odluči da nastavu pohađa preko interneta. A u tim situacijama je obavezan da obezbedi i računar i isključivo stabilnu internet konekciju, tako da nastavu prate ili od svoje kuće ili sa bilo kog drugog mesta gde im je omogućen pristup računaru, to jest gde imaju stabilnu vezu.

Ne samo online, već i poluindividualna, kao i individualna obuka i kurs za putara se odvija u onim terminima i tačno onom dinamikom koju preciziraju međusobno polaznik i profesor, a počinje takođe onda kada se oni dogovore.

Specifičnost grupne nastave leži u činjenici da je pohađa od četvoro do osmoro polaznika i da su ne samo termini, nego i dinamika jasno definisani od strane organizatora. Inače, ovaj vid nastave se odvija samo u onim našim poslovnicama u kojima se bude prijavio dovoljan broj kandidata, to jest upravo u onoj u kojoj se bude oformila grupa koja broji minimum četvoro polaznika.

Isto tako, svi polaznici samostalno odlučuju gde će da pohađaju praksu, a nudimo i mogućnost da to bude u onim kompanijama sa kojima mi imamo uspostavljenu poslovno - tehničku saradnju ili mogu da odaberu bilo koju drugu kompaniju. Ako se odluče za tu varijantu, oni će morati da nam obezbede dokumentaciju, to jest podatke konkretne kompanije koju su odabrali, a samo zato da bismo mi sa njom potpisali ugovor o saradnji, što omogućuje da praksu pohađa upravo tu gde želi. Ipak, u obavezi smo da svakog polaznika obavestimo da mi pružamo garancija za kvalitet i dajemo informacije o ceni, ali samo za onu praktičnu nastavu koju pohađaju kod naših poslovnih partnera, a u ostalim situacijama ne utičemo na cenu i ne možemo da budemo odgovorni za kvalitet prakse.

Dodatne napomene:

 • mogućnost prijavljivanja za obuku i kurs za putara je otvorena u toku cele kalendarske godine, a prijava može da bude izvršena preko mejla, telefona ili lično u jednoj od poslovnica Akademije Oxford
 • prilikom upisivanja je svaki polaznik obavezan da bude lično prisutan i da dostavi svu obaveznu dokumentaciju, ali i da uz sebe ima i validan lični dokument sa fotografijom
 • ako neko želi samo da polaže završni ispit, on mora uz ostalu dokumentaciju da dostavi i dokaz o radnom iskustvu ili potvrdu o pohađanju prakse u trajanju od 300 radnih sati, kao i da izvrši prijavu za polaganje
 • uz pohađanje odabrane vrste teorijskog dela kursa, u cenu je uračunato i polaganje završnog ispita, kao i izrada sertifikata, odnosno skripta ili priručnik koju polaznik koristi za pripremu
 • praktična nastava se plaća odvojeno od teorijske, a ona isključivo zavisi od toga u kojoj firmi polaznik odluči da je pohađa
 • direktno u poslovnici u kojoj pohađa teorijski deo nastave ili se upisuje, polaznik treba da izvrši plaćanja koja su obavezna prema ugovoru i to u tačno definisanim rokovima, a po ceni navedenoj u tada validnom cenovniku

Cena kursa i obuke za putara je 15,000 RSD
U cenu su uračunati:

 • Priručnik
 • Polaganje završnog ispita
 • Izrada sertifikata

* NAPOMENA:

U cenu nije uračunato pohađanje praktične nastave

 • Ukoliko se odlučite da praktičnu nastavu pohađate u firmi sa kojom Akademija Oxford ima poslovnu saradnju, cena praktične nastave se kreće od 5000 RSD mesečno.
 • Ako sami pronađete firmu gde ćete pohađati praksu, cena je stvar dogovora između vas i te firme. U tom slučaju Akademija Oxford nije odgovorna za kvalitet prakse.

Iskustva polaznika

Pogledajte ostale kurseve ovog organizatora


Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com