Građevinska struka - podopolagač

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Kneginje Milice br. 21, lokal br. 13 (na spratu), TC Stara Pošta, Jagodina, prikaži na mapi - Prikaži sve adrese
Datum početka kursa:
17.06.2023.
Trajanje kursa:
300 radnih sati
Vreme održavanja:
Gradovi u kojima se kurs održava:
Ada, Aleksandrovac, Aleksinac, Apatin, Aranđelovac, Arilje, Babušnica, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bačko Dušanovo, Bajina Bašta, Banatski Despotovac, Banja Koviljača, Banja Vrujci, Batočina, Bečej, Bečići, Bela Crkva, Bela Palanka, Beočin, Beograd, Blace, Bogatić, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Čačak, Čajetina, Čelarevo, Ćićevac, Čoka, Čokot, Crna Trava, Crvenka, Ćuprija, Čurčin, Despotovac, Despotovo, Dimitrovgrad, Doljevac, Donji Milanovac, Dragaš, Ečka, Erdevik, Futog, G. Sabanta, Gadžin Han, Gajdobra, Golubac, Gornja Vrežina, Gornji Matejevac, Gornji Milanovac, Grocka, Hajdučica, Inđija, Irig, Ivanjica, Jagodina, Jasenovik, Jelašnica, Kać, Kanjiža, Kikinda, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kopaonik, Kosjerić, Kostolac, Kovačica, Kovin, Kragujevac, Kraljevo, Krčedin, Krupanj, Kruševac, Kučevo, Kucura, Kula, Kuršumlija, Lajkovac, Lapovo, Lazarevac, Lebane, Leposavić, Leskovac, Lipljan, Ljig, Ljubovija, Loznica, Luča

CENA: 15000 din

Opis kursa

 

slikazanati.jpg

GRAĐEVINSKA STRUKA - PODOPOLAGAČ

Neko ko je stekao kvalifikacije za bavljenje poslom podopolagača može relativno lako da pronađe zaposlenje u toj struci, jer ovo zanimanje svakako spada u red onih koja se relativno često traže na tržištu rada. A da bi neko ko želi da se zaposli na ovom radnom mestu to zaista i mogao da učini, on svakako mora ili da završi određenu srednju školu ili da stekne validan sertifikat za obavljanje tog posla.

Jedna od mogućnosti za to jeste i da pohađa specijalizovanu obuku i kurs za podopolagača koji tokom cele godine organizuje Akademija Oxford i to širom naše zemlje, to jest u svojim poslovnicama.

Ono po čemu je ova obuka specifična jeste što polaznici moraju da pohađaju ne samo praktični, nego i teorijski deo, pa samim tim se od njih zahteva da prilikom upisivanja donesu odluku, na prvom mestu gde će praksu da pohađaju, a zatim i da li žele da teorijski deo koji predviđa obuka i kurs za podopolagača prate u formi individualne ili poluindividualne, te grupne i nastave online.

Da bi polaznik mogao da pohađa praksu u firmi koju odabere, neophodno je da Akademija Oxford ima sklopljen ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji sa njom. A budući da već postoji veliki broj firmi sa kojima smo to učinili, polaznicima se nudi mogućnost da odaberu njih, ali isto tako oni mogu da odaberu i neko sasvim novu kompaniju, te da nam obezbede sve relevantne podatke o njoj, kako bismo vrlo brzo pristupili potpisivanju ovog ugovora, te da bi oni mogli, takođe u što kraćem roku da počnu da pohađaju praksu. Međutim, svaki polaznik koji se bude odlučio da praksu pohađa u onoj firmi koja još uvek nije naš poslovni partner, treba da zna na prvom mestu da od nas ne dobijam garancije za njen kvalitet, ali i da mi nemamo nikakvog uticaja na to koliko košta praksa koja se obavlja u toj firmi, budući da se ona plaća sasvim odvojeno od teorijskog dela i da u ovom slučaju svaki polaznik detalje dogovora sa ovlašćenim licem te firme. Sa druge strane, ako se ipak odluči da praktični deo pohađa u bilo kojoj kompaniji sa kojom mi sarađujemo, ne samo da će dobiti sve potrebne podatke o ceni, nego će mu biti garantovan i njen kvalitet.

Uzevši u obzir da kurs i obuka za podopolagača podrazumeva i teorijski deo nastave, to svaki polaznik pojedinačno treba da odabere koji tip ovog dela obuke želi da prati. Kod individualne, poluindividualne i nastave online su dinamika i termini određeni samo dogovorom između polaznika i njegovog profesora, a kod grupne nastave je sve to unapred određeno od strane organizatora. Inače, u grupama je od 4 do 8 polaznika, a nastava se sprovodi isključivo u onoj našoj poslovnici u kojoj se oformi grupa, to jest u kojoj se prijavi najmanje 4 polaznika koji su zainteresovani za taj vid obuke. Ovde termini ne mogu da se menjaju, osim u nekim specifičnim situacijama, odnosno isključivo onda kada članovi jedne grupe to zahtevaju, a uz uslov da koordinator za nastavu konkretne poslovnice proceni da promena neće uticati na ostale obuke.

Inače, i grupna kao i individualna i poluindividualna obuka i kurs za podopolagača se odvijaju isključivo u prostorijama jedne od poslovnica Akademije Oxford, dok za online nastavu važi pravilo da polaznik može da je prati sa ma kog mesta na kome mu je omogućen pristup računaru, ali uz uslov da poseduje i stabilnu internet vezu.

Što se tiče cene, u nju je uračunato pohađanje teorijskog dela nastave, kao i priručnik, odnosno skripta koja je potrebna svakom polazniku za pripremu polaganja završnog ispita, a zatim i nadoknada za polaganje tog ispita, kao i sama izrada sertifikata, to jest dodatka sertifikatu. Sa druge strane, polaznik mora odvojeno da plati praktični deo ove obuke, a cena isključivo varira u zavisnosti od toga gde želi da je pohađa.

Završni ispit, to jest njegovo polaganje je preduslov za sticanje sertifikata i sastoji se od dva dela, tako da svaki kandidat treba da pruži tačan odgovor na ukupno tri pitanja u okviru usmenog dela, odnosno da odgovori na 12 pitanja u pisanoj formi.

Nakon što položi ovaj ispit, a ukoliko je odradio praksu i to u trajanju od 300 sati i više, te o tome poseduje relevantan dokaz, on postaje vlasnik sertifikata. Međutim, moramo da naglasimo i to da Akademija Oxford svakome ko ne želi da pohađa obuku i kurs za podopolagača kod nas, ali želi da stekne sertifikat kojim se kvalifikuje za bavljenje ovim poslom, pruža mogućnost samo da se prijavi za polaganje završnog ispita. Tada je neophodno da kandidat dostavi potvrdu da je odradio praksu i to je važno da bude originalan dokument izdat od relevantne kompanije, odnosno da dostavi važeću potvrdu da je stekao radno iskustvo u ovoj oblasti. Isto tako je bitno i da izvrši prijavu za polaganje, a neposredno pre nego što se pristupi izradi sertifikata, dodaje se toj dokumentaciji kako završni test, tako i zapisnik sa polaganja tog ispita, stim što je i ovaj, kao i svaki drugi kandidat obavezan da dostavi sve potrebno od dokumentacije. A pod tim se misli najpre na fotokopiju svedočanstva osnovne škole, odnosno na kopiju diplome srednje škole, te na fotokopiju izvoda iz matične knjige rođenih i kopiju uverenja o državljanstvu (da nije starije od 6 meseci).

Ovo se svakako smatra obaveznom dokumentacijom i nju svaki polaznik prilaže i prilikom upisivanja, a kada je neophodno još da donese i važeći lični dokument koji imaju fotografiju, što podrazumeva na prvom mestu ličnu kartu, a identifikacija može da bude izvršena i putem pasoša ili vozačke dozvole. Vrlo je važno da informišemo sve polaznike da su obavezni, u slučaju da poseduju čipovan lični dokument, tom prilikom da dostave i papir na kome se nalaze svi podaci, to jest da dostave očitan lični dokument.

Inače, osnovni uslov za sve polaznike koje zanima kurs i obuka za podopolagača jeste najmanje završena osnovna škola, a da bi mogli da izađu na polaganje završnog ispita, to jest za steknu sertifikat, neophodno je i da poseduju dokaz da su odradili praksu u navedenom trajanju.

Ova obuka, kao i prijavljivanje za pohađanje se vrši tokom cele godine u našim poslovnicama, tako da zainteresovani polaznici mogu da se prijave ili putem telefona ili da na zvaničnu mejl adresu Akademije Oxford dostave sve informacije (ime i prezime, podaci za kontakt, vrsta teorijskog dela obuke koji žele da pohađaju, gde žele da pohađaju nastavu i ostalo). A imaju mogućnosti i da lično dođu u prostorije odabrane poslovnice i na taj način izvrše prijavljivanje.

Kada polaznik koji želi da polaže završni ispit, odnosno da stekne važeći sertifikat za obavljanje poslova podopolagača živi u nekom mestu u kome nema još uvek naše poslovnice, on može samostalno da pronađe kompaniju u kojoj će da odradi praktičan deo, a ako je zainteresovan za pohađanje teorijskog dela, nudi mu se mogućnost da nastavu prati online. Važno je da naglasimo i to, da čak i ako u gradu u kome kandidat živi ne postoji naša poslovnica, on mora da prilikom polaganja završnog ispita svakako dođe upravo u prostorije one poslovnice Akademije Oxford koja je najbliža trenutnom mestu njegovog stanovanja.

Sve one kandidate koji budu položili pomenuti ispit i stekli sertifikat, naravno zanima i da li je on priznat, pa istog razloga često naglašavamo da su svi naši sertifikati priznati od strane nadležnih državnih institucija. Ali, što se tiče upisivanja stečenih sertifikata u radnu knjižicu, budući da to ne zavisi od nas, mi upoznajemo sve naše klijente sa činjenicom da je od 01. januara 2016. na ovom području unesena jedna novina, koja podrazumeva isključivo upisivanje sertifikata elektronskim putem, a što vrši samo Nacionalna služba za zapošljavanje. Međutim, ono što može da predstavlja prepreku jeste činjenica da ova služba sertifikate upisuje samo za one kandidate koje se nalaze na njenoj evidenciji, to jest za one osobe čiji status podrazumeva da su nezaposleni u tom trenutku. Naravno, to svakako ne treba da spreči nekoga ko želi da pohađa obuku i kurs za podopolagača, a ko je zaposlen da to i učini, jer ako je on u trenutku sticanja sertifikata zaposlen, biće mu omogućeno u svakom slučaju da taj dokument koristi i to kao i apsolutno bilo koji drugi dokument koji je validan, stim da se čeka u tim situacijama na upisivanje sertifikata u radnu knjižicu, to jest čeka se trenutak da ta osoba ponovo bude u statusu nezaposlenog lica.

Šta obuhvata obuka i kurs za podopolagača?
Prema zvaničnoj definiciji, osoba koja se bavi poslom podopolagača je zadužena ne samo da postavlja sve vrste parketa, odnosno različitih podnih obloga, kao i podloga, već i da vrši njihovu obradu. A samim tim će svaki polaznik tokom trajanja ove obuke da nauči na prvom mestu šta sve podrazumeva posao podopolagača, a predavači će polaznike upoznati i sa različitim tipovima podova koji se koriste i to kako u oblasti građevinarstva, tako i u oblasti arhitekture.

Tokom teorijskog dela nastave će polaznici naučiti i šta su takozvani cementni podovi, odnosno kameni podovi, a profesori su ih upoznati i sa specijalnim podovima, gde će oni da nauče ne samo koja je njihova primena, već i koje su sve prednosti njihovog korišćenja, ali će im isto tako biti ukazano i na mane koje podrazumeva njihova primena u praksi.

Kurs i obuka za podopolagača je usmerena i na različite podne obloge, odnosno na upoznavanje polaznika sa parketarskim podovima, a zatim i sa cementnim i teracerskim podovima, a gde će oni da nauče i koje su njihove osnovne karakteristike i osobine, ali isto tako i gde se primenjuju. Uz to, profesori će ih uputiti i na različite vrste materijala koji se koriste kod takozvanih toplih podova.

Poseban segment koji predviđa nastavni plan tokom ove obuke je usmeren i na upoznavanje svih polaznika sa tokom postavke parketa. A tu će oni, pored ostalog da nauče i na koji način se parket postavlja preko podnog grejanja, ali i čemu služe zidne lajsne, to jest kako se one pravilno ugrađuju. Isto tako će da nauče i kako se priprema podloga pre nego što se pristupi postavljaju novog parketa, odnosno na koji način se vrši pravilno održavanje parketa, to jest predavači će ih uputiti i na to koja sve hemijska sredstva treba izbegavati.

Budući da je u praksi laminat vrlo zastupljen, kurs i obuka za podopolagača u svom nastavnom programu ima i segment koji je usmeren na postavljanje laminata, a gde će polaznici da nauče na prvom mestu kako treba pravilno on da bude skladišten, a zatim će da nauče i koji su to prateći proizvodi koji se primenjuju kada je potrebno postaviti laminat. Vrlo važan deo je usmeren i na savladavanje svih pravila koja su važna za određivanje pravca prilikom postavljanja laminata. Isto tako se podrazumeva i da će polaznici da se upoznaju sa načinom pravilnog proveravanja podloge, a neposredno pre nego što se pristupi postavljanju laminata, te će ih profesori upoznati i sa čitavim procesom njegove postaviti, ali će da nauče i na koji način je potrebno da se laminat održava.

Pored svega pomenutog, obuka i kurs za podopolagača podrazumeva i upoznavanje polaznika sa načinom ugradnje takozvanog vinil poda, ali i sa različitim tehnikama ugradnje tepisona. A to znači da će oni da nauče kako se vrši puno površinsko lepljenje, odnosno kako se primenjuje tehnika polaganja tepisona zatezanjem, ali isto tako i na koji način može da se ugradi tepison bez lepljenja. Predavači će im skrenuti pažnju i na sve što je potrebno da bi znali na koji način se vrši održavanje ovakvih vrsta podnih obloga, ali isto tako i kako je najbolje zaštititi ih i to kako vinil, tako i tekstilne podove. Takođe će ih upoznati i sa različitim metodama koje se u praksi primenjuju kada je potrebno očistiti tekstilne podove.

Naravno, polaznici koji pohađaju obuku i kurs za podopolagača će naučiti i koje sve vrste alata se koriste prilikom ugradnje različitih podova i podnih obloga, ali će naučiti i kako se oni pravilno primenjuju u praksi, te će im biti ukazano i na sve one nepravilnosti koje mogu da se jave prilikom ugradnje tih tipova podova.

Važan segment ove obuke je, naravno usmeren i na upoznavanje polaznika sa principom zaštite na radu, gde će im profesori predočiti koji su to faktori koji mogu da dovedu do određenih povreda prilikom ugradnje podova ili podnih obloga, tako da će naučiti i na koji način da pruže sebi ili svom kolegi prvu pomoć, a ako do povrede eventualno bude došlo.

Od čega se sastoji kurs za podopolagača?
Obuka i kurs za podopolagača su sastavljeni iz dva dela, tako da svaki polaznik treba da u navedenom trajanju pohađa teorijski deo, odnosno da obavi praksu u odabranoj kompaniji.

Teorijski deo obuke podrazumeva da svaki polaznik treba da odabere da li želi da nastavu prati u grupi, to jest da li mu više odgovara da pohađa individualnu i poluindividualnu obuku, ili želi da kurs pohađa online. A sve navedene vrste obuke, osim one koja se prati preko interneta, se odvijaju u poslovnicama Akademije Oxford, dok je uslov za pohađanje online kursa posedovanje stabilne internet veze i računara, tako da je polaznik prati ili iz svog doma ili sa bilo kog drugog mesta gde mu je omogućen nesmetan pristup računaru i navedenoj vrsti internet konekcije.

U okviru grupne nastave je prisutno od četvoro do osmoro polaznika, a ona se sprovodi upravo u onoj poslovnici u kojoj se prijavi najmanje njih četvoro, kako bi bila jedna grupa oformljena. Za ovaj vid nastave je specifično i to što su termini tačno određeni, ali je isto tako i dinamika unapred definisana, dok se za sve ostale tipove teorijskog dela nastave podrazumeva da polaznik ima slobodu da dogovori sa svojim profesorom i termine i dinamiku.

Inače, termini kod grupne nastave su fiksno određeni i mogu možda da se izmene i to samo ako je taj zahteva iznet od strane svih članova u okviru konkretne grupe i ako koordinator za nastavu donese odluku o promeni, te prethodno utvrdi da ona svakako neće imati uticaj na ostale obuke koje se u toj poslovnici odvijaju.

Drugi deo koji podrazumeva kurs i obuka za podopolagača je vezan za praksu, a koju svaki pojedinačni polaznik može da odradi u predviđenom trajanju ili u firmi sa kojom Akademija Oxford ima sklopljen ugovor o poslovnoj saradnji ili u bilo kojoj drugoj, a koju samostalno pronađe. Kada praksu pohađa kod naših poslovnih partnera, mi u potpunosti dajemo garancije za njen kvalitet i svakog pojedinačnog polaznika na vreme informišemo o ceni, budući da ste praktični deo plaća odvojeno od teorijskog. Ali, ako polazniku ne odgovara ta varijanta, već odlučili da praksu pohađa u nekoj drugoj kompaniji, a mi u tom trenutku nemamo sklopljen ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji sa njom, on je dužan da nam obezbedi sve potrebne podatke, kako bismo pripremili adekvatnu dokumentaciju i omogućili u što kraćem roku potpisivanje ugovora, a nakon čega polaznik može da počne da pohađa praksu. Napominjemo i da se u ovom slučaju on, sa zvanično ovlašćenim licem te kompanije, mora dogovoriti kako o ceni, tako i o svim ostalim detaljima, a treba da zna i da mi ne dajemo nikakve garancije za kvalitet te prakse.

Kome je dozvoljeno da pohađa kurs za podopolagača?
Sve one osobe koje su punoletne, a koje imaju relevantan dokaz da su prethodno stekle minimalno osnovno obrazovanje mogu da pohađaju obuku i kurs za podopolagača.

U trenutku kada se prijavljeni polaznici budu upisivali, neophodno je da dostave svu dokumentaciju koja je prethodno pomenuta kao obavezna, a koja između ostalog uključuje i fotokopiju svedočanstva osnovne škole. Podrazumeva se da polaznici koji su prethodno završili neku srednju školu treba da dostave kopiju diplome srednje škole.

Koliko traje obuka za podopolagača?
Za ukupno tri meseca koliko je predviđeno da traje obuka i kurs za podopolagača, svaki polaznik treba da prati teorijski deo nastave i to onaj tip koji odabere, ali isto tako i da ispuni obavezu koja podrazumeva da je dužan da prisustvuje praktičnom delu i to u trajanju od 300 radnih sati.

A ukoliko polaznik ima želju da navedeni kurs završi u nešto kraćem roku, to jest za dva meseca, njemu je omogućeno da praksu pohađa intenzivnije, to jeste da po osam sati dnevno i to od ponedeljka do petka, prisustvuje praktičnom delu. Na taj način će pohađati praksu 40 sati u toku jedne nedelje, te će kurs i obuka za podopolagača trajati ukupno 2 meseca.

Koliko košta kurs za podopolagača?
Svaki polaznik prilikom upisivanja navodi koji tip teorijskog dela nastave ga zanima, a trebalo bi i da tada zna gde želi da pohađa praksu, kako bi bio upoznat sa cenom.

Onaj polaznik koji praksu želi da pohađa u bilo kojoj kompaniji koja nije poslovni partner Akademije Oxford treba treba samostalno da se informiše o ceni prakse, kao i da se dogovori oko svega ostalog sa ovlašćenim licem određene kompanije, a tada je bitno da ispoštuje navedene obaveze, to jest da nam omogući u što kraćem vremenskom periodu da pripremimo dokumentaciju i potpišemo ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji sa firmom koju je odabrao.

Kada i gde se održava obuka za podopolagača?
Oba dela iz kojih se sastoji kurs i obuka za podopolagača se odvijaju na različitim mestima, a to zavisi od odluke svakog pojedinačnog polaznika koji tip teorijskog dela nastave želi da pohađa, te u kojoj tačno kompaniji želi da ima praktičnu nastavu.

Svi oni polaznici koji se odluče za grupni vid teorijskog dela kursa će nastavu da pohađaju u prostorijama one poslovnice Akademije Oxford koju odaberu, a to isto važi za individualnu i poluindividualnu obuku. Ipak, zainteresovani za rad u grupama će morati da sačekaju da bude oformljena grupa, a to znači da će morati da se sačeka prijavljivanje najmanje četiri polaznika u toj poslovnici, posle čega će ih ovlašćeno lice konkretne poslovnice obavestiti o tačnom datumu početka ove vrste obuke, ali i o terminima, koji najčešće ne mogu da se menjaju.

Kao što smo već pomenuli, individualna i poluindividualna nastava se, takođe odvijaju u prostorijama odabrane poslovnice, stim da polaznici samostalno uz dogovor sa profesorom odlučuju kada će se nastava održavati i kojom dinamikom, a sve to isto se primenjuje i kod obuke online, koja se odvija preko interneta. Napominjemo i to da polaznici koji su zainteresovani za taj vid kursa moraju da imaju, logično računar, ali isto tako se od njih zahteva i da imaju stabilnu internet vezu, uzevši u obzir da je to primarni uslov za nesmetano odvijanje predavanja.

Svaki onaj polaznik koji praktičnu nastavu pohađa u bilo kojoj kompaniji sa kojom mi sarađujemo, najpre od nas dobija garancije za njen kvalitet, ali isto tako i informacije o ceni prakse u toj kompaniji. U slučaju da on želi da praksu odradi u bilo kojoj drugoj firmi, odnosno u onoj sa kojom mi nismo još uvek potpisali ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji, tada je dužan prvo da se dogovori sa predstavnikom te kompanije o ceni, ali isto tako i o datumu početka prakse, te o svim ostalim informacijama, kao i da nama dostavi poslovne podatke odabrane firne, a kako bismo mogli što pre da potpišemo ugovor o saradnji, pa mu tako i omogućimo da pohađa praksu tamo gde želi.

Dodatne napomene:

 • onaj kandidat koji ima dokaz o stečenom iskustvu u oblasti ispitivanja, odnosno ima validnu potvrdu da je odradio praksu u firmi koja posluje u ovoj oblasti, a ne želi da pohađa obuku i kurs za podopolagača koja se organizuje u našim poslovnicama, može da se prijavi samo za polaganje završnog ispita i nakon toga, ako ga položaj stekne validan sertifikat
 • u cenu koja podrazumeva nadoknadu za pohađanje teorijskog dela obuke, takođe je uračunata i skripta za pripremu njegovog polaganja, odnosno nadoknada za njegovo polaganje, kao i izrada sertifikata i dodatka sertifikatu
 • praktični i teorijski deo se plaćaju potpuno odvojeno jedan od drugog, a cena za praksu zavisi samo od toga u kojoj firmi polaznik želi da je pohađa
 • u poslovnici u kojoj se upisuje, to jest direktno u onoj u kojoj i pohađa odabrani vid teorijske nastave, polaznik vrši sva plaćanja koja ima po ugovoru i to prema aktuelnom cenovniku
 • polaznici moraju biti lično prisutni prilikom upisivanja, isključivo zato što tada moraju da potpišu ugovor sa organizatorom, a neophodno je i da dostave svu obaveznu dokumentaciju
 • svako ko želi da pohađa kurs i obuku za podopolagača može cele godine da se prijavi lično i to u bilo kojoj poslovnici ili preko mejla, to jest telefonskim putem

Cena kursa i obuke za podopolagača je 15,000 RSD
U cenu su uračunati:

 • Priručnik
 • Polaganje završnog ispita
 • Izrada sertifikata

* NAPOMENA:

U cenu nije uračunato pohađanje praktične nastave

 • Ukoliko se odlučite da praktičnu nastavu pohađate u firmi sa kojom Akademija Oxford ima poslovnu saradnju, cena praktične nastave se kreće od 5000 RSD mesečno.
 • Ako sami pronađete firmu gde ćete pohađati praksu, cena je stvar dogovora između vas i te firme. U tom slučaju Akademija Oxford nije odgovorna za kvalitet prakse.

Iskustva polaznika

Pogledajte ostale kurseve ovog organizatora


Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com